lucy_cu 19.05.10, 11:20 Trzy lata temu przymierzaliśmy się do nadania dziecku imienia Jaksa: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,56161787,57777548,Ha_Jest_jeden_Jaksa_.html I to forum nas podbudowało wtedy- bo jakoś nie sądzilismy, że "taki numer może przejść". Nasze dziecko z 2007 r za to okazało się dziewczynką ( w rezulatcie Tereską)i sprawa padła. Ale nadrobiliśmy ;-PPP Przedstawiamy naszego syna, Jaksę, urodzonego kilka dni temu (na zdjęciu ma 3 godziny). img532.imageshack.us/img532/636/0002896.jpg Tak pomyślałam, że się pochwalę, bo Jaksów malutko, a imię takie przecież fajne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 19.05.10, 12:12 Gratulacje, piękne imiona mają Twoje dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 19.05.10, 15:45 Znałam kiedyś dziewczynę o takim nazwisku. A najbardziej kojarzy mi się z Jaksą-Bykowskim z Byków, które teraz są częścią Piotrkowa Tryb. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 19.05.10, 15:46 Kurcze, fajny "zestaw" Z ciekawości, skąd się wziął pomysł na imię Zenon? Po kimś z rodziny, czy po prostu Wam się podobało? Bo jestem zaskoczona, nie znam żadnego Zenka w wieku mniej niż 45 lat A o Jaksie nigdy nie słyszałam! Musiałabym się osłuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia zapomniałam.. 19.05.10, 15:47 Zapomniałam dodać, Jaksa jest przesłodki Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kora Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 18:17 Jaksa?w Polsce?wybacz,ale pierwszy raz słysze takie imię,chyba wolałabym już Brajana Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 19.05.10, 18:25 No to mało słyszałaś. Polecam lektury np. o księciu Jaksy z Kopanicy (dowiesz się, gdzie ta Kopanica leżała i jak się dziś nazywa), może wpadniesz na trop brakteatu Jaksy Imię śliczne, gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 19.05.10, 19:38 Gratulacje! Zarowno syn, jak i imie piekne Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 19.05.10, 19:48 Ja bym nie nadała, bo mam zbyt silne skojarzenia z tym imieniem jako nazwiskiem, co już napisałam. Ale czy nie jest tak, że skoro to imię kończy się na A, to nie jest takim, które jasno wskazuje na płeć. Rejestrowaliście już synka, były jakieś problemy? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 19.05.10, 20:02 pluskotko, a z Barnabą ktokolwiek miałby problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 20:02 Gratuluję,synek śliczny,ale imię...bez komentarza! Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 19.05.10, 20:22 Ale Barnaba chyba popularniejszy i bardziej osłuchany. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 20.05.10, 12:19 to na pewno ale jest kilka imion męskich z końcówką -a, nie słyszałam by ktokolwiek miał kłopot z nadaniem Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_cu Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 20.05.10, 11:31 Pięknie dziękuję za słowa uznania. Nasze dziewczyny mają imiona po prababciach, chłopaki- zupełnie spoza rodziny, nadane, "bo tak". Bo są po prostu w naszym guście, wydają nam się takie godne, męskie. Zenon jest bardzo dumny ze swojego imienia, cieszy go, że jest jedyny w szkole. Koledzy nazywają go "Zet" lub używają pełnego brzmienia. Jaksa będzie rejestrowany dziś albo jutro. Nie sądzę, żeby były jakieś problemy- u nas w gminie (przenieśliśmy się w tzw. międzyczasie z miasta na wieś) panie urzędniczki są urocze. Cieszymy się, że wskrzeszamy stare imię (wyczytaliśmy kiedyś, że "wymarło" ok. XVII w.). Jaksa z Kopanicy postać ciekawa, to fakt. Ale to niejedyny interesujący "nosiciel" tego imienia. Niezorientowanym i zdegustowanym polecam troszkę dokształcenia. Pozdrawiam raz jeszcze D. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_cu Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 20.05.10, 13:19 Już po rejestracji, bez najmniejszych problemów. Jaksa Władysław Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 20.05.10, 13:41 pogratulowałabym, ale ja nie Gaudencja... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 20.05.10, 18:22 Fajnie, chociaż sama nadałabym odwrotnie. Mimo mojej miłości do imion oryginalnych, na Jaksę chyba bym się nie odważyła Zresztą ogólnie nie przepadam za męskimi zakończonymi na "a", np. za Kosmą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 20.05.10, 23:28 Przede wszystkim, gratuluję serdecznie piątego maluszka Jestem pod wrażeniem i też bym tak chciała, choć wszystko wskazuje na to, ze nie będzie mi to dane. Jaksa to jeden ze średniowiecznych derywatów Jakuba ("forma imienia derywowana słowotwórczo", jak określa to SEM). Odpowiedz Link Zgłoś
kraplakowa Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 22.05.10, 21:08 Gratuluję latorośli i oryginalnego imienia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 20.05.10, 21:35 A dziś znów trafiłam na Jaksę jako nazwisko w TVP3. Chyba nigdy się nie przekonam z tak silnym przyzwyczajeniem do niego jako nazwiska. Bo gdybym się nazywała Paula Jaksa, to nie miałabym nic przeciwko temu. Odpowiedz Link Zgłoś
follow_me Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 20.05.10, 22:40 Lucy, gratulacje! Piękne imię Pozdrawiam "wyrodnie"- follow Odpowiedz Link Zgłoś
azja811 Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 21.05.10, 09:04 Lucy kochana wielkie gratulacje. Imię super tak jak chłopak zresztą! Odpowiedz Link Zgłoś
beata132 Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 21.05.10, 09:22 Gratulacje Lucy Jaksa piękny jest niczym Anioł Odpowiedz Link Zgłoś
uma76 Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 21.05.10, 09:53 Lucy, rodziłaś w domu? gratulacje ogromne, szkoda że już tak rzadko Cię czytam buziaki dla całej piąteczki! Odpowiedz Link Zgłoś
woda.lekko.gazowana Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 21.05.10, 10:35 lucy, Jaksa przecudny, a to Ty na tym zdjęciu? chcialabym tak wygladac po urodzeniu piatego gratulacje! (i zajrzyj na kmw, bo az tu sie zleciałysmy ) Odpowiedz Link Zgłoś
donerkasia Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 21.05.10, 13:00 Gratulacje! Wyglądacie wspaniale I podziwiam za odwagę, ja bym się chyba nie odważyła na tak liczą rodzinę, choć sama z takiej pochodzę Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 21.05.10, 13:48 gratulucje, śliczne dzieciątko imie Teresa bardzo mi sie podoba, ale Jaksa już nie> Jest z grupy nienadawalnych Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 21.05.10, 13:52 pozostałe imiona dzieci też mi sie podobaja, drugie imie Władysław też mi sie podoba, tylko ten Jaksa nie. Jeali rodziłas w domu, to ci zazdroszcze, bo omineła ciebie i dziecko ta cała chemia i przemysłowa obróbka szpitalna Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 21.05.10, 14:54 Gratuluje i podziwiam - Jaksa fajnie brzmi super niech chłopak zdrowo rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 22.05.10, 22:15 kamelia04.08.2007 napisała: > imie Teresa bardzo mi sie podoba, ale Jaksa już nie> Jest z grupy nienadawa > lnych Kamelio, skąd masz obiektywne zestawienie imion nadawalnych i nienadawalnych? Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 21.05.10, 19:55 Gratuluję serdecznie! Bardzo ładne imię, choć chyba spotykam się z nim po raz pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
agnpol Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 21.05.10, 20:37 Gratulacje Imię jak imię - ja z kolei wolałabym mieć w domu Jaksę Kosmę i Barnabę zamiast Brajana - ale o gustach się nie dyskutuje Już piąteczka - podziwiam i nie mieści mi się jakoś w głowie. U mnie w szkole jest jedna rodzina z piątką dzieci, wiem jak im cięzko ale radzą sobie świetnie. Ja mam urwanie głowy z jednym, nie wyobrażam sobie piątki, ale pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 25.05.10, 16:14 Agnpol wyobraź sobie, że Brajana też bym w życiu dziecku nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwinka21 Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 22.05.10, 14:24 imie nowoczesne...ale jakos nie przemawia do mnie Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 22.05.10, 18:59 jadwinka21 napisała: > imie nowoczesne... Jaksa nowoczesny? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_silenter Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) 22.05.10, 22:17 olianka napisała: > jadwinka21 napisała: > > > imie nowoczesne... > > Jaksa nowoczesny? oj,tam - czepiasz się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: Gaudencjo- co się odwlecze...;-) IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.10, 00:00 faaak, to ja mialam jakse w zapasie... anyway gratulacje, jak mi sie jesczze przydarzy meski potomek, to tez tak bedzie sie nazywal pozdr PS. jak ja znalazlam Jakse, to byl pisany przez x i mocno mnie wtedy kolezanki zjechaly ) Odpowiedz Link Zgłoś
jadwinka21 Olianka 23.05.10, 00:42 tak mi sie wydaje ze nowoczesne...bo nie ma co 2 chlopcow o tym imeniu....ale moge sie myli c Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_cu O rany, o rany, 25.05.10, 11:16 a skądże tu tylu znajomych?!? Dziękuję pięknie za gratulacje, Znajomym i Nieznajomym No tak, na zdjęciu to ja. Jaksa urodził się w chałupie- spełniłam nareszcie marzenie o domowym rodzeniu. Było pięknie, naprawdę, nie bardzo nawet umiem o tym pisac, bo lecę od razu w jakiś patos, którego nie znoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: O rany, o rany, 25.05.10, 17:30 Ja również gratuluję domowego porodu i oryginalnego imienia!(no i piątki przychówku - wow) Natomiast muszę powiedzieć, że choć imię świetne, osobiście nie nadałabym go - dla mnie za bardzo ostro odstaje od reszty rodzeństwa. Natomiast Władysław by był w sam raz "do zestawu". Ale to tylko moja opinia Odpowiedz Link Zgłoś