Dodaj do ulubionych

depresja ciążowa??

25.10.15, 13:31
Nie wiem co sie ze mna dzieje... niemal z chwila gdy dowiedziałam sie o ciąży (chcianej i oczekiwnej) mój nastrój spada i dopada mnie cos na kształ depresji-obojętności. Jestem w 16 tc a mój stan się nasila. Zycie, ciąża, małżentwo tak mi zobojetniało i właściwie odganiam od siebie myśli z tym związne. Tak mnie denerwuje ciagłe pytanie:czy sie ciesze? czy juz wybrałam imię?wyprawke i zmuszanie sie do wykrzesania entuzjazmu sprawia ze wole zamknac sie w domu...pomagają mi rozmowy z kobietami które podobnie czuły sie w ciąży bo to mnie uspokaja ze nie jestem"nienormalna" tylko bo je sie co bedzie jak mi nie przejdzie? a po porodzie, jak przyjdzie jeszcze hustawka hormonalna z tym związana? i czy zdołam zakochc sie w dziecku skoro tak mi jest teraz obojetne? itp.... Jezu, co sie ze mna dzieje?
Obserwuj wątek
    • justyna_dabrowska Re: depresja ciążowa?? 25.10.15, 17:32
      Myślę, że tak zwane "uczucia mieszane" są w ciąży jak najzupełniej naturalne. Ekscytacja miesza się z lękiem i niepokojem. Czasami ze złością. Co innego planować i rozmyślać a co innego naprawdę znaleźć się w tej sytuacji kiedy "klamka zapadła". Na dodatek ciąży towarzyszy wiele zmian w ciele, na poziomie fizjologii, nie zawsze przyjemnych, czasem zaskakujących i nie każda kobieta jest do nich przygotowana psychicznie.
      W przeżywaniu tych sprzecznych uczuć nie pomagają kultura i społeczne oczekiwania. Oczekuje się, że kobieta będzie się wyłącznie cieszyć ciążą i oczekiwać na dziecko w spokoju. Dlatego choć wiele kobiet przeżywa mieszane uczucia, wstydzą się mówić o nich w sposób otwarty. Konieczność tłumienia tych uczuć tylko utrudnia radzenie sobie z nimi.
      Zachęcam Panią by spotkała sie Pani z profesjonalnym psychoterapeutą (najlepiej certyfikowanym) na jednorazowej konsultacji i wspólnie z nim przyjrzała się swoim uczuciom. Jestem przekonana, że możliwość wyrażenia tego co Pani czuje pomoże zrozumieć lepiej siebie i to co sie z Panią dzieje. Pozdrawiam serdecznie
      Justyna Dąbrowska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka