jowita771 10.06.10, 13:09 Byłam wczoraj na placu zabawi jedna pani tak wołała córkę. Pisowni nie znam, pani Polka, nie wiem, jak mąż. Zaskoczyło mnie to imię. Pani zdrabniała Syntusia albo Tusia. Spotkałyście się z tym imieniem? Oprócz nich był tez chłopiec - Oskar, którego mama nazywała Oskusiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dominika Re: Syntia IP: *.gdynia.mm.pl 10.06.10, 14:35 znam jedna 17-letnia Syntie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Syntia IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.10, 15:41 Wydaje mi się, że w Polsce istnieje Cyntia. Angielska Cynthia rzeczywiście jest czytana jako Syntia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Syntia 10.06.10, 17:17 W mojej bardzo odległej rodzinie jest 17 letnia Syntia. Nazwisko jedno z popularniejszych w Polsce A mówią na nią "Syntka" ... Moim zdaniem zalicza się do wszelkich Brajanów i Andżelik. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Syntia 10.06.10, 19:22 Znam jedna 17-latke, ktora ma na imie Senta. Imie pochodzi od lacinskiego Crescentiusza. Odpowiedz Link Zgłoś
fruzielka27 Re: Syntia 11.06.10, 01:09 Ja kiedyś przeczytałam w "witajcie na świecie" Cynthia Szpak - powaliło mnie na kolana Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Syntia 11.06.10, 09:11 Razi mnie ta pisownia, imię zupełnie mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Syntia 11.06.10, 16:15 Syntia kiepska. Jak Dżesika. Kiedyś poznałam Cyntię i byłam urzeczona tym imieniem. Angielskie Cynthia (syn'th'ia) też piękne (choć pospolite w latach 50/60). Cindy (syndi) nie cierpię. PS. Jest też aktorka Cynthia (wym. cyntia) Kaszyńska, którą zapamiętałam z powodu oryginalnej wschodnio-południowej urody i oryginalnego imienia. www.skene.pl/bank/osoby/dane/533 Odpowiedz Link Zgłoś
styska9 Re: Syntia 16.02.18, 22:42 Jestem mamą Syntii. Imię zasłychnęłam od kobiety w sklepie i bardzo mi się spodobało. Obydwoje z mężem jesteśmy Polakami. W języku angielskim piszę się Cynthia, ale zgodnie z polskim kalendarzem Syntia, która obchodzi swe imieniny 30 stycznia. Zdrobniale wołamy na małą: Sysia, Sisi (po cesarzowej Austrii Elżbiecie), Kernosia (imię żeńskie pochodzenia greckiego, oznaczające "kobieta z góry Kynthos). Syntia "zawsze wie, czego chce i co najważniejsze, nie boi się brać tego od życia. Twardo stoi obiema nogami na ziemi i nigdy nie pozwala sobie na bujanie w obłokach, bo wie, że przez to mogłaby nie być w stanie dokonywać w pełni realnej oceny swojej sytuacji. Konsekwentnie realizuje wszystkie swoje plany i nigdy nie uważa, by coś było dla niej niemożliwego do wcielenia w życie. Jest konsekwentna i uparta, prawdziwa pracoholiczka". I taka jest właśnie moja córka. Jedno co mogę powiedzieć o znaczeniu imion, to prawda co czytałam w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Syntia 17.02.18, 09:26 Tak, zapewne jako Julka czy Zośka byłaby ZUPEŁNIE INNĄ OSOBĄ . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Syntia 17.02.18, 13:17 styska9 napisał(a): > Jestem mamą Syntii. Imię zasłychnęłam od kobiety w sklepie i bardzo mi się spod > obało. Obydwoje z mężem jesteśmy Polakami. > W języku angielskim piszę się Cynthia, ale zgodnie z polskim kalendarzem Syntia > , która obchodzi swe imieniny 30 stycznia. Muszę Cię rozczarować, niestety nie zapisujemy imion ze słuchu, bo kończy się to imiennictwem w stylu Majkel, Klołi (Chloe), Łonda (Wanda) czy Dejwid lub Bendżamin. I do takich imion należy zaliczyć "Syntię". Polskim odpowiednikiem Cynthii jest Cyntia, i tak się ją też czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Syntia 17.02.18, 16:36 Cyntia - tak czytana, podoba mi się bardzo, w przeciwieństwie do Syntii czy oryginalnej Cynthii Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Syntia 18.02.18, 01:14 styska9 napisał(a): > Imię zasłychnęłam od kobiety w sklepie< CO ZROBIŁAS ??? Odpowiedz Link Zgłoś
fabia_marcella Re: Syntia 19.02.18, 21:19 Usłyszała imię i od razu się nim zachłysnęła. A co do samej Syntii... Drażni mnie to "S" na początku, ale tylko w pisowni. Wygląda jak literówka. W mowie nie razi tak bardzo, pewnie przez angielską Cynthię. Btw. wiadomo, kiedy mniej więcej zaczęto nadawać imię Cyntia (lub Syntia) w Polsce? Lub ile osób obecnie nosi to imię? Sprawdziłam z ciekawości statystykę z 2017 roku. Imię Cyntia nadano 7 razy, zaś Syntia 5. Różnica niewielka... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Syntia 20.02.18, 00:12 fabia_marcella napisał(a): > Usłyszała imię i od razu się nim zachłysnęła. > Btw. wiadomo, kiedy mniej więcej zaczęto nadawać imię Cyntia (lub Syntia) w Pol > sce? Lub ile osób obecnie nosi to imię? Jedyne tak szczegółowe dane są w Rymucie, stan na 1994 r.: - Cynthia - 24 nadania, pierwsze z lat 40.; - Cyntia - 27 nadań, pierwsze z lat 20.; - Syntia - 48 nadań, pierwsze z lat 80. Ponadto jest Synita, Synthia, Syntina, a nawet Synodia (wszystko współczesne). Jest też Cyndia, skrzyżowanie Cyntii i z Cindy - z lat 80, a także Syndi i Syndia, również z analogicznego okresu. Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Syntia 22.02.18, 15:26 Jeśli już to Cyntia, wymawiana Cyntia. Na pewno nie Syntia. Cyntia kojarzy mi się z czytanymi w dzieciństwie opowiadaniami z serii o Martynce-w jednym z nich była dziewczynka o tym imieniu. I z Cyntią Kaszyńską. Osobiście nie podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: Syntia 23.02.18, 12:06 znam jedną 20 kilkuletnią Syntię nazwisko zakończone na -ska Odpowiedz Link Zgłoś