olik1980 06.07.10, 16:05 Czy jak druga moja córka byłaby Aurelią to bardzo by się gryzło z pierwszą? Bo mnie się wydaje, że jak już jest Kornelia to Aurelia odpada, ale niektóre moje koleżanki twierdzą, że wręcz przeciwnie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Rymujące się imiona 06.07.10, 16:33 Ja nie zdecydowałabym się na Aurelię przy córce Kornelii. Mimo całej mojej sympatii do tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Rymujące się imiona 06.07.10, 16:39 Raczej nie zdecydowałabym się na Aurelię do Kornelii, jednak jakbym miała wybór Kornelia i Aurelia albo Nela i Fela (od nierymującej się z Kornelią Felicji), to jednak wolałabym ten pierwszy zestaw. Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: Rymujące się imiona 06.07.10, 16:45 A skąd ta Felicja Ci się wzięła? Tylko z tego rymu z Felą? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Rymujące się imiona 06.07.10, 17:18 Ano. Zamiast Feli może być Mela-Melania. Melania niby się nie rymuje z Kornelią, ale w praktyce to Mela i Nela. I wtedy dopiero córki miałyby przekichane Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Rymujące się imiona 06.07.10, 18:45 mnie tam to nie przeszkadza. mam córkę Antonię, a w planach Leonia. Czyli Antonia i Leonia. Fakt, że na Córkę mówimy Tonia (Lonia raczej nie powiemy). A i Leonia nie jest na 100%. Ostatnio chodzi za mną Tola (Anatolia). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Rymujące się imiona 06.07.10, 21:05 IMO imiona są zbyt podobne, nawet nie chodzi mi tu o to, że się rymują. Odpowiedz Link Zgłoś
gondziakoja Re: Rymujące się imiona 06.07.10, 21:11 Uciekałabym jak najdalej od takich zestawów Odpowiedz Link Zgłoś
ladetre Re: Rymujące się imiona 06.07.10, 21:29 Ja bym się nie zdecydowała na taki zestaw. Nie dość, że imiona się rymują (Kornelia i Aurelia, Kornelka i Aurelka), to jeszcze brzmieniowo zbyt podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Rymujące się imiona 07.07.10, 09:33 ladetre napisała: > Nie dość, że imiona się rymują (Kornelia i Aurelia, Kornelka i Aurelka), to jeszcze brzmieniowo zbyt podobne. No właśnie. Samo rymowanie jeszcze mogłoby być OK. Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 No to już nie wiem 07.07.10, 07:16 Mam straszny problem z babskimi imionami... Oby tym razem był chłopiec bo z dziewczyńskich imion wyboru dużego nie mamy. Mąż chciałby Milenę, Weronikę, ewentualnie zgadza się na "moją" Agatę, ale ja nawet do niej nie jestem w 100% przekonana. Wolałabym Lilianę, ale zaklepana przez kuzyna. Podoba mi się np. Idalia, jednak wolałabym jakieś bardziej popularne imię, bo nawet przy Kornelii muszę czasami patrzeć jak ludzie dziwną minę robią. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: No to już nie wiem 07.07.10, 09:47 Z podanych imion żadne mnie nie zachwyca,jednak wybrałabym Agatę. Potem jest Weronika jednak jest bardzo popularna, na końcu Milena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: No to już nie wiem IP: *.dip.t-dialin.net 07.07.10, 10:04 Na twoim miejscu zdecydowalabym sie na Idalie. Nela i Ida brzmia naprawde super! Milenka tez fajnie. Aurelie bym odrzucila. Zbyt podobne... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: No to już nie wiem 07.07.10, 12:25 Zdecydowałabym się na Idalię. Nie sądzę, żeby budziła mniejsze zainteresowanie niż Aurelia. A może zamiast Weroniki Berenika? Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: No to już nie wiem 07.07.10, 18:33 Aurelia - nie podoba mi się, zwłaszcza jako siostra Kornelii Milena, Agata, Weronika - nie podobają mi się Idalia - podoba mi się bardzo Liliana - podoba mi się najbardziej z waszych propozycji Proponuję: Helena, Melania, Liwia, Klementyna, Konstancja, Leonia. Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: No to już nie wiem 07.07.10, 22:21 Konstancja to jedno z moich ulubionych imion. Niestety mój mąż się nie zgadza Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Rymujące się imiona 07.07.10, 09:48 Kornelia i Aurelia - nie podoba mi się ten zestaw Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Rymujące się imiona 07.07.10, 16:07 Milena i Weronika nie podobają mi się. Podoba mi się Agatka Imię proste, osłuchane, a bardzo ładne. Liliana również bardzo mi się podoba, ale skoro zaklepana przez kuzyna... A żona kuzyna też w ciąży? Bo jeśli nie, tylko takie plany, no to wiesz, możesz przyjąć zasadę "kto pierwszy ten lepszy" Wśród podanych imion moją absolutną faworytką jest Idalia. Dorzucam rzadkie i te bardziej osłuchane: Laura, Róża, Łucja, Rozalia, Malwina, Eunika, Nikandra, Blanka, Jowita, Paula, Emma, Leandra, Gaja, Lidia, Anatolia, Damroka, Celina, Klara, Emilia, Dalia, Felina, Roma. Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: Rymujące się imiona 07.07.10, 22:21 Żona kuzyna jeszcze nie w ciąży, ale mają jakieś poważne problemy medyczne. Nie dość, że nam troszkę zazdroszczą ciąży to jeszcze bym im imię ukradła... Z Twoich propozycji padła też u nas Emma i Łucja. Ale Emma dla niektórych brzmi obco (mnie się podoba, ale nie chce mi się tłumaczyć "skąd takie imię", a Łucja.... no jakoś się przemóc nie mogę, chociaż mężowi się podoba. Emilią miała być już Kornelia ale też jakoś się nie mogłam przemóc. Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Dodam jeszcze 07.07.10, 22:23 że druga córka ma mieć na drugie imię Judyta. U nas w rodzinie daje się drugie imiona po "zasłużonych" przodkach. Tym razem moja mama dostąpi zaszczytu Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Dodam jeszcze 08.07.10, 11:38 olik1980 napisała: > że druga córka ma mieć na drugie imię Judyta. U nas w rodzinie daje się drugie > imiona po "zasłużonych" przodkach. Tym razem moja mama dostąpi zaszczytu O, świetne imię, i po mamie - super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Rymujące się imiona IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.10, 01:36 A moze Iga? Albo Jagodka? Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Rymujące się imiona 08.07.10, 11:48 Idalia super. Zgadzam się, że choć niby nieco rzadsza, w niczym nie "dziwniejsza" od Aurelii. A może "normalniejsza" (częstsza) Ida? (choć Ida Judyta - kiepsko) Liliana też świetna. A zamiast Mileny może podobna Michalina? Albo Malwina? Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: Rymujące się imiona 08.07.10, 12:16 jestem za Idalią. a może Helena? Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: Rymujące się imiona 08.07.10, 12:25 Helena się nam nie podoba. Ale rozmawiałam z żoną kuzyna i mówi, że jak się nam Liliana podoba, to możemy brać Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Milena? 14.07.10, 07:53 Średnio często spotykane imię. Kornelia i Milena? Milena Judyta? W sumie jedyne imię, które podoba się i mnie i mężowi. A najbardziej zdrobnienie Milusia... Tylko że nazwisko też się zaczyna na "Mi" Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Milena? 14.07.10, 08:58 Mnie Milena nie zachwyca, jest dość miękka, przy Judycie widac to tym bardziej. A może Dobromiła? Mielibyście Miłkę? Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: Milena? 14.07.10, 20:24 Nie podoba mi się Milena, tym bardziej jeśli nazwisko zaczyna się na Mi. A co powiecie na Melanię? Też nie jest zbyt często spotykana. Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: Milena? 15.07.10, 07:06 Braliśmy pod uwagę już przed Kornelią, ale mam dwie w najbliższym otoczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 ale przecież 15.07.10, 23:14 masz otwartą furtkę dla Lilianki i Łucji - oba przepiękne imiona!! Wybierałabym pomiędzy nimi. Na dziś wybrałabym Łucję. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Milena? 15.07.10, 23:29 Zdecydowałabym się na Idalię. Milena jest w moim odczuciu popularna. Liliana mi się nie podoba - ale to Wasz wybór. Dziwne miny zależą od pewności wypowiadania imienia dziecka - uwierz mi, ze mam doświadczenie, przy imieniu syna występującym w Polsce kilkadziesiąt razy. Jesli wypowiesz imię dziecka pytającym tonem, ludzie będą mieli pole do robienia min. Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Jednak... 17.07.10, 08:58 Łucja. Na tym stanęło dzisiaj rano i mam nadzieję że tak zostanie. Łucja Judyta. Pierwsze po mojej prababci, drugie po mamie. Zdrabniana do Lusi. Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: Jednak... 17.07.10, 20:51 Nom, tylko właśnie się zaczęłam zastanawiać czy moja mama nie ma Łucja na drugie... i chyba ma. Będzie więc babcia Judyta Łucja i wnuczka Łucja Judyta....ale mama nie używa drugiego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Jednak... 17.07.10, 23:12 Gratuluję wyboru, Łucja ogromnie mi się podoba Nikt z otoczenia nie musi wiedzieć, że imiona córki to odwrócone imiona Twojej mamy. Moim zdaniem to nawet pozytyw, przynajmniej dziecko będzie mieć imiona po przodkach Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jednak... 19.07.10, 16:43 Podoba mi się Łucja Judyta. I nie przejmowałabym się tym, że Babcia to Judyta Łucja Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 A mąż mi wysłał sms'a 21.07.10, 18:46 że Idalia mu się zaczyna podobać Może się go da urobić do marca Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: A mąż mi wysłał sms'a 21.07.10, 20:55 Idalia bardziej mi się podoba niż Łucja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: A mąż mi wysłał sms'a IP: *.dip.t-dialin.net 21.07.10, 22:00 I mnie!! Od poczatku bylam za Idalia lub Milena Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: A mąż mi wysłał sms'a 28.07.10, 08:45 No i mam nadzieję że tak zostanie, chociaż już widzę miny rodziny i znajomych... ale im powiemy jak się już urodzi.... no i będzie dziewczynką. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Już wiemy 12.10.10, 08:02 W takim razie razem z Wami czekam na Idalię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Już wiemy IP: 212.180.168.* 15.10.10, 08:05 Super,że będzie IdaliaMinami się nie przejmuj,ludzie sie dziwili też przy naszej starszej Liliannie,choć jest o wiele bardziej osluchana od naszej mlodszej Idalki.Idalię czasem moga przekrecic(ostatnio w klinice przez telefon Inalia?,brr),ale ogolnie imię się podoba,a wiele osób jest nim zachwyconych;a w przedszkolu na naszą mówią po prostu Idusia. PS Kornelia tez jest cudnaChcialabym mieć 3cią córkę własnie Nelkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Już wiemy IP: 212.180.168.* 15.10.10, 08:15 Aha, i mialam dodac,ze czesciej spotykamy małe Idy niż Lilki,a małej Kornelii dotąd nie spotkałam,więc przynajmniej w naszym otoczeniu Ida popularniejsza niż Kornelia. Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: Już wiemy 17.10.10, 22:18 Dzięki za miłe słowa. Na razie większość osób się dziwi, że jest takie imię jak Idalia, ale po oswojeniu się dochodzą do wniosku że ładne i że się dobrze z Kornelią komponuje Odpowiedz Link Zgłoś