truscaveczka 27.07.10, 10:21 deser.pl/deser/1,97052,8181423,Pawlowi_Kowalowi_urodzil_sie_syn__Zgadnij__jak_ma.html Auć. To tak jak z wysypem Janków i Karolków po śmierci papieża - tylko tam mieliśmy do czynienia z autorytetem (piszę ja, niechrześcijanka), a teraz... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Oczywiście Lech 27.07.10, 12:20 Nie chce mi się wierzyć, że nastąpi wysyp. Faktycznie, bliscy współpracownicy mogą chcieć upamiętnić śp. Lecha, ale zwykli ludzie - raczej nie. Chyba że jacyś wielcy fani Tak czy inaczej, uważam, że Kaczyński miał mimo wszystko zbyt wielu przeciwników. Papież był autorytetem dla wszystkich, Kaczyński - nie. Swoją drogą, uważam, że to miły gest. Nie wiem na ile pod publiczkę, a na ile z prawdziwej potrzeby upamiętnienia kogoś. Sam zestaw - Lech Leon - nie podoba mi się. Lech w pojedynkę - bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donka Re: Oczywiście Lech IP: *.mmj.pl 27.07.10, 12:32 Też nie wydaje mi się, żeby wystąpił jakiś wielki wysyp małych Lechów. Fakt, że pewnie pojawiło się ich więcej ostatnio niż przed tą tragedią ale wielkiej inwazji Lechów bym sie nie obawiała Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Oczywiście Lech 27.07.10, 12:42 Za życia pana Lecha to imię było rzadko nadawane (nawet o tym na forum było kilka razy... że imię "spalone", "a szkoda") - a teraz nagle wysyp? Szczerze wątpię. Ci, którzy go podziwiali, nadawali i dawniej. Przeciwnicy nie nadadzą i teraz. tak samo jak z Janem Pawłem - znam całkiem sporo Janów Pawłów w moim i zbliżonym do mojego wieku (urodzeni w latach 80). Po śmierci JPII chyba nagle niektórzy sobie "przypomnieli" o Karolku Odpowiedz Link Zgłoś
iwonkocia Re: Oczywiście Lech 27.07.10, 13:13 Lech...nie podoba mi sie to imie niezaleznie od tego,kto je nosi(ł)- kaczynski czy walesa... a co do jana pawla,to ja nazwalam syna Pawel w lutym 2005, a papiez umarl w kwietniu...to byl przypadek Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Oczywiście Lech 28.07.10, 10:56 > Papież był autorytetem dla wszystkich, Kaczyński - nie. E, nie żartuj, znam kilkanaście osób, dla których Wojtyła to żaden autorytet. Sama się do nich zaliczam. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Oczywiście Lech 28.07.10, 19:31 dalenia napisała: > w. Papież był autorytetem dla wszystkich, Papież nie był autorytetem dla wszystkich. Nawet nie dla wszystkich Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Oczywiście Lech 29.07.10, 18:52 Dobrze, nie musicie mnie łapać za słówka Faktycznie powinnam była napisać "dla większości". Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Oczywiście Lech 28.07.10, 20:29 dalenia napisała: > Nie chce mi się wierzyć, że nastąpi wysyp. Faktycznie, bliscy współpracownicy m> ogą chcieć upamiętnić śp. Lecha, ale zwykli ludzie - raczej nie. Moje proroctwo brzmi w sumie podobnie. Zastanawiałam się jednak, dlaczego nie spodziewamy się po "szarych" zwolennikach polityki ś.p. Prezydenta nasilenia takiego gestu? I odpowiedzi przyszły mi dwie: 1. Większość tychże zwolenników nie znajduje się raczej w wieku rozrodczym. 2. Potencjalnym rodzicom z tej grupy to imię może wydać się zbyt odważne, ale nie politycznie a lingwistycznie (niemodne, staroświeckie). Nic to, mnie mali Leszkowie i tak cieszą. Choć może nie w zestawie Lech Leon i nie z nazwiskiem Kowal. Mali Bronkowie też by cieszyli, ale nie znam żadnego, nawet ze słyszenia. Za to Donald niech już zostanie wyjątkowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: Oczywiście Lech IP: 212.244.191.* 27.07.10, 13:23 Jak Lech, to tylko w puszce A na poważnie, jestem absolutnie na NIE! Nie podoba mi się to imię, a i skojarzenia nazbyt negatywne politycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Oczywiście Lech 27.07.10, 13:33 Wiesz, zawsze się znajdzie ktoś taki, dla kogo Lech Kaczyński był autorytetem, wzorem, człowiekiem z wartościami. Paweł Kowal miał wielką okazję by dać temu wyraz i pokazał ludziom jak bardzo cenił byłego prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Oczywiście Lech 27.07.10, 14:22 Z zestawu podoba mi się Leon. Ale tylko Leon, Lech nie. I co do domniemanego wysypu, tak jak i poprzedniczki, nie obawiałabym się go Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Oczywiście Lech 27.07.10, 23:50 a ja uważam, ze jest to wyraz srwilizmu wobec jarka. politykierstwo, politykierstwem, ale mógł nie mieszac w to dziecka. ostatecznie mógł zmienic kolejnosc i dac Leoen lech Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Oczywiście Lech 27.07.10, 19:52 Truskaveczko, jak zobaczyłam tytuł posta, to przestraszyłam się, że dokonałaś tak osobliwego wyboru imienniczego pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Oczywiście Lech 28.07.10, 07:14 Kochana, w moim wątku, który odświeżę po kolejnym usg, zaproponowano mi nawet Lecha Bolesława Agent Bolek w oczach mi stanął i uciekłam Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Oczywiście Lech 29.07.10, 18:28 ))))))))))) No to Lech Maria Jarosław niech mu będzie, co dziecku będziesz żałować Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oczywiście Lech 28.07.10, 02:42 U mnie Lech to imię rodzinne i lubię je, ale teraz nie nadałabym. Swoją drogą, jakoś przeoczyłam trzecie dziecko Kowalów (albo drugie). Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Oczywiście Lech 28.07.10, 07:39 gaudencja napisała: > Swoją drogą, jakoś przeoczyłam trzecie dziecko Kowalów (albo drugie). Czwarte. Leszka poprzedzili Ola, Ania i Jaś. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oczywiście Lech 28.07.10, 18:35 Nie, o czwartym przeczytałam teraz. A trzecie albo drugie przeoczyłam. Nie pamiętałam, że juz mają troje. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Oczywiście Lech 28.07.10, 19:37 No tak, moje czytanie ze zrozumieniem o 7:30 rano pozostawia wiele do życzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Oczywiście Lech 28.07.10, 13:27 W sumie czemu nie? Gdyby zginął mój bliski współpracownik i autorytet, to też byłabym skłonna nadać jego imię dziecku. Choć raczej nie uznałabym tego za oczywistość. Na wysyp nie ma raczej co liczyć, ale nawet niewielka poprawa popularności tego imienia bardzo by mnie cieszyła, bo jest ładne i niedoceniane. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Oczywiście Lech 28.07.10, 19:34 Imiona Lech i Leon podobają mi się, ale nie w zestawie. Lech jest dla mnie spalony maksymalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Oczywiście Lech 29.07.10, 19:08 mnie razi tylko przysłówek "oczywiście" w tym kontekście. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Oczywiście Lech 29.07.10, 19:34 No właśnie - pomyślałam, że gdyby powiedział "Rozważaliśmy różne imiona, ale wybraliśmy Lecha, bo to imię jest bliskie naszym sercom" czy coś w tym stylu, zabrzmiałoby ZUPEŁNIE inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Oczywiście Lech 30.07.10, 14:09 Wystarczy odtworzyć sobie rozmowę... Paweł Kowal na pytanie o imię odpowiedział tylko "Lech". Dziennikarka na to "oczywiście", na co P. Kowal również dodał "oczywiście". Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Oczywiście Lech 30.07.10, 14:51 Wygląda na to, że dla dziennikarki była to sprawa tak jasna, że aż nie wypadało się pytać Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Oczywiście Lech 30.07.10, 15:15 CytatJanina Paradowska spytała, jakie imię będzie nosić dziecko. - Oczywiście, Lech - padła odpowiedź. - Oczywiście - powtórzyła Paradowska Niezupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Oczywiście Lech 30.07.10, 15:22 To tylko cytat z napisanego tam tekstu. Na stronie, do której link podałaś można odtworzyć rozmowę. Paweł Kowal na pytanie o imię syna odpowiedział Lech, to dziennikarka jako pierwsza rzuciła "oczywiście". Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Oczywiście Lech 30.07.10, 16:03 którekolwiek z nich to powiedziało pierwsze, razi mnie ten przysłówek i już Odpowiedz Link Zgłoś