domi_33 18.11.10, 15:19 jakież było moje zdziwienie dziś jak po bajce lektor wymieniał kto użyczył głosu postaciom i wymienił Gosławę. nie wiedziałam, że jest takie imię a tu patrzę i jest. Gosława — staropolskie imię żeńskie; forma skrócona takich imion, jak Godzisława, Gorzysława (brak dawnych zapisów tego imienia w pełnej formie rodzaju żeńskiego) lub Gościsława. Możliwe dalsze staropolskie zdrobnienia: Gochna, Goszka, Kochna (=Gochna)[1]. Męski odpowiednik: Gosław. W źródłach polskich poświadczone od XIII wieku (1265 rok). Gosława imieniny obchodzi: 18 kwietnia i 1 grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wyczyny Re: Gosława 18.11.10, 15:50 niby staropolskie, ale zupełnie mi sie nie podoba, a do dziewczynki w ogóle mi nie pasuje ... Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Gosława 18.11.10, 16:59 Nie podoba mi się, ale ja w ogóle nie lubię -sław. Zdrabniałabym do Gosi. Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: Gosława 18.11.10, 17:23 Kojarzy mi sie ze s.p. poslem Gosiewskim i nie sa to mile skojarzenia. Nie podoba mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Gosława 18.11.10, 17:27 Nie lubię tego typu imion (-sława), a to konkretne wygląda, jakby odpadł jakiś człon - tylko jaki? (tak jakby np. od Radosława odpadł RA). Jakies takie niedokończone. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Gosława 18.11.10, 21:46 Nie lubię "-sław" i "-sławów". Mam koleżanką o podobnie brzmiącym nazwisku, mówią na nią Gosława, a na jej brata Gosław Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gosława 20.11.10, 15:46 forum.gazeta.pl/forum/w,12924,18680880,,Goslawa_.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Gosława 12.12.14, 17:07 Odkopuję wątek-jakież było mojej zaskoczenie, gdy wśród osób uhonorowanych podczas pewnej uroczystości znalazła się właśnie Gosława., lat ok.50. Liczyłam na to, że może usłyszę zdrobnienie, ponieważ niektóre laureatki opowiadały o sobie nawzajem, ale nie udało się. Podejrzewam, że jest po prostu Gosią, a szkoda. Zwróciłam jeszcze uwagę na ok.60-letnią Rozalię. Odpowiedz Link Zgłoś