Dodaj do ulubionych

umarl Polak

13.11.04, 13:11
info.onet.pl/1008385,11,item.html
rzygac mi sie chce,bohater na ktorego wspomnieniach wychowalo sie tysiace
mlodych ludzi w Polsce,czlowiek-legenda.czlowiek ktorego losy mogly
przypominac historie dawnych owianych legenda rycerzy.czlowiek ktory zyl obok
nas.Losy jego i jego kolegow byly historiami ktore sklonily mnie i pewnie
wielu innych mlodych ludzi do zainteresowania sie historia swiata i Polski.

pamietam do dnia dzisiejszego jak z wypiekami na twarzy czytalem opisy walk
powietrznych skalskiego,krola,horbaczewskiego....

dzis to gowno jakie przewija sie przez forum bardziej zainteresowane jest
smiercia jakiegos zasranego arafata czy innego bandziora nie wiedzac nawet
kim byl gen.Skalski...

wszyscy telewizyjni patrioci gadajacy non stop o Polsce,o szacunku do
historii,z wszystkich stron polskiej sceny politycznej.pan prezydent
wszystkich polakow ktory jeszcze kilka dni temu kadzil o polskiej
niepodleglosci i III RP,pan Rokita ktory ugania sie za wszelkimi aferami w
Polsce,obronca prawdziwych Polakow mr Giertych...

wszyscy przescigali sie kto jest wiekszym patriota.

dokladnie w tym czasie gdy oni pieprzyli swoje bzdury umieral w zapomnieniu
czlowiek ktory dla Polski ryzykowal zycie i ktoremu polska zawdziecza o niebo
wiecej niz fundacji Joli Kwasniewskiej,pierdulom lewakow o Bushu i
patriotycznej akcji Kaczynskiego pt "agencje towarzyskie wrogiem
niepodleglosci Polski"

(i)(i)(i)

jestem zly takze na siebie ze nic nie wiedzialem o tym co sie dzieje z
generalem Skalskim.bo jako Polak powinienem. :(
Obserwuj wątek
    • Gość: aki to że polemizuję z tobą nt "wyzwalania" iraku IP: 80.51.161.* 13.11.04, 13:23
      bohaterską us army nie znaczy jednoczesnie ze nie czytałem
      "czarnych skrzydeł nad polską"
      take it easy
    • krystian71 Re: umarl Polak 13.11.04, 15:39
      to teraz dopiero Zycie sie tym zainteresowalo?
      Masz racje Markus,to straszne kurestwo.Jego towarzysze umierali nad Anglia i Niemcami,wielu w kazamatach niepodleglej Polski i tez leza w bezimiennych grobach,los jego pokolenia wypelnil sie na nim rowniez.
      Czesc jego pamieci.
      Na pocieszenie tylko dodam,ze ja i moje dzieci wiedza kim byl Skalski i wnukom tez mam zamiar to przekazac
      • marcus_crassus PRL zdradzila,III RP zapomniala 13.11.04, 15:59
        nie wiem co bylo gorsze dla tych ludzi.a dzis w wyborczej jest artykul jak
        zachodnie rzady zdradzily w imie sojuszu ze Stalinem naszych zolnierzy na
        zachodzie...

ale czego mozemy sie czepiac innych jak dzis Ci ludzie umieraja tak jak
        Skalski???a jakby mu milo bylo gdyby kilka osob przyszlo go odwiedzic i
        powiedzialo ze dopoki sprawa z mieszkaniem nie zostanie zalatwiona zrobili
        zbiorke pieniedzy dla niego aby wynajac mu mieszkanie na starowce i zapewnic mu
        opieke...

prawie 40 milionow ludzi.politycy,ci ktorzy czytali jego
        historie,patrioci,kosciol,zwykli ludzie,wojsko...

nikt o nim nie pamietal.i jak inni moga miec szacunek do naszej historii i do
        nas jesli my mamy do niej taki szacunek jak widac bylo w tym przypadku????

brakuje slow zeby to opisac :(
        • krystian71 Re: PRL zdradzila,III RP zapomniala 13.11.04, 16:18
          I ktos powinien za to beknac.
          Sa chyba jeszcze jakies ZBOWIDy,czy jak sie ta cholera teraz nazywa,organizacje kombatanckie,ktore sluza nie do wyludzania od staruszkow mieszkan i oszczednosci
          Ciekawe,gdzie maja zamiar go pochowac.Nad jednym komunistycznym dyplomata,tez nota bene literatem sie trzesli,aby tylko na Skalke trafil,oby prawdziwy patriota i zolniez mial szanse chocby na aleje zasluzonych na Powaskach
          Ale Kaczynski dal dupy!!@!
          • marcus_crassus kaczynski woli walke z manifestiacjami 13.11.04, 16:59
            gejow i agencjami w warszawie od zainteresowania dla starego chorego
            czlowieka.ten sam facet ktory zarzucal wladzom PRL zdrade Polski jest
            prezydentem warszawy kiedy umiera w biedzie najwiekszy polski lotnik II
            swiatowej w przytulku dla starych ludzi.z pieniedzy ktore daja organizacje
            ciezko wyzyc.zreszta ludzie w wieku skalskiego sa juz czesto schorowani i
            potrzebuja opieki.

nikt nie beknie.wszyscy walcza o dobro przecietnego czlowieka przed kamerami
            TV.tam tez walcza o zachowanie tradycji i Polske.

a kogo interesowal stary lotnik???nikt pewnie nie wpadl na pomysl zeby sie do
            popularnosci przydal.
            • Gość: aki marku w sumie to nie wiemy czy IP: 80.51.161.* 13.11.04, 19:02
              kaczynski wiedział i nie zareagował czy tez nie wiedział o losie generała
              • sufsul Re: marku w sumie to nie wiemy czy 13.11.04, 19:10
                powinien wiedzieć, jeśli nie wiedział to tym gorzej o nim świadczy niestety
                • Gość: aki Re: marku w sumie to nie wiemy czy IP: 80.51.161.* 13.11.04, 19:19
                  nie sądzę aby był w stanie wiedzieć wszystko o wszystkich zasłużonych ludziach jacy mieszkają w stolicy
                  • marcus_crassus a od czego sa wladze???administacja??? 14.11.04, 01:35
                    nasze panstwo w wymiarze lokalnym oraz panstwowym???moze wlasnie od tego by
                    pamietac o ludziach ktorzy poswiecili swoje zycia dla obrony tego panstwa...

bo jak nie to po co sa???zeby zapewnic miejsca pracy??dla prezydenta miasta i
                    innych urzednikow???
      • Gość: Sq. leader pamiętajmy o swojej historii IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 15.11.04, 13:45
        > Na pocieszenie tylko dodam,ze ja i moje dzieci wiedza kim byl Skalski i
        >wnukom tez mam zamiar to przekazac

swoim dzieciom opowiem jeszcze co Generał przeszedł po wojnie i kto mu taki los
        zgotował. Ktoś powiedział, że narody które nie pamietają o własnej historii są
        skazane na jej powtarzanie. Oby nie sprawdziło się to za mojego pokolenia.

Sq Leader.

P.S. Liczę na to, że moje chłopaki nie będą sie ekscytować filmem "Top gun" bo
        taki przykłąd będą znały z historii Cyrku Skalskiego.
        • krystian71 tak trzymac i do przodu n/t 15.11.04, 15:00
    • kyle_broflovski Re: umarl Polak 13.11.04, 16:25
      to smutne ale ciebie los Owsiaka tez nie obchodzi. nie ma czemu sie dziwic w
      swie cie ktorym zyjesz kazdy troszczy sie o siebie z widocznym rezultatem.
      • marcus_crassus Owsiak nie zyje?????walczyl za Polske??? 13.11.04, 16:27
        bo troche nie rozumiem zwiazku.
      • kropekuk Kyle, Owsiak to mlody,cwany chlop. Nie czcigodny 13.11.04, 18:23
        stazec... I on o tym starcu tez nie pamietal...A tez w Warszawie...
    • Gość: aki no cóż marku.... WSTYD powiedzieć ale..... IP: 80.51.161.* 13.11.04, 16:29
      więcej wiedziałeś na temat parametrów technicznych amerykańskich F-16 czy ilosci zrzuconych przez nich pocisków w iraku niż na temat aktualnej sytuacji życiowej i losów gen.Skalskiego
      :-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
      • Gość: Monika Re: WSTYD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 16:46
        to nie Marek powinien znać szczegóły egzystencji gen Skalskiego, ale władze
        dzielnicy, miasta, kraju, związki kombatanckie itd, rzeczywiście hańba
        zakłamanemu kaczorowi, który na tzw wartościach zbija popularność, o
        kwaśniewskim nie ma co mówić, bo to nie jego klimaty, nigdy się do nich nie
        przyznawał, jego bardziej obchodzą procenty w kieliszku i wszystko jasne,
        jestem tak samo wściekła i bardzo smutna jak marcus, jest mi wstyd, że tak
        gorzko musiało MU być umierać, to hańba, że wolna Polska tak się wypieła na
        swojego rycerza
      • marcus_crassus o ile sie nie myle ty natomiast wiecej o podobnych 13.11.04, 16:51
        sprawach.niewazne.zreszta ja to napisalem ze jestem na siebie zly.bo nie sztuka
        powiedziec ze "inni nie pamietali".ja do siebie pretensje mam bo moglem wlasnie
        zrobic cos wiecej niz inni.

moge z jednej strony miec nieco mniejsze pretensje poniewaz trudno wiedziec o
        wszystkim w codziennym zyciu.mam pretensje do wladz,wojska,tych ktorzy powinni
        sie tym zajmowac.

mam pretensje tez jak pisalem sam do siebie bo bledy innych nie
        usprawiedliwiaja moich.

mam nadzieje ze cos zrozumiales.

********************************************************************************
        • Gość: aki ale z tego morał IP: 80.51.161.* 13.11.04, 16:55
          że czasem bliższy ciału "full metal jacket" niż koszula
    • Gość: aki :-((((((((((((((((( teraz dopiero przeczytałem IP: 80.51.161.* 13.11.04, 17:13
      o ostatnich nieszczesciach jakie dotknęły generała
      wstyd dla wszystkich którzy o tym wiedzieli i przekleństwo na tych którzy to zrobili
      • krystian71 Re: :-((((((((((((((((( teraz dopiero przeczytał 13.11.04, 17:52
        uff,a juz myslalem,czytajac twoj ostatni post,ze ci malostkowosc przyslonila zdolnosc logicznego myslenia.Nie tylko w Wigilie crasule rycza ludzkim glosem:))
        • kropekuk Czesc ci Krystianie i dobrze za aki sie opamietal 13.11.04, 18:09
          Mozemy sie spierac, ale was za szmaty nie mialem; w odroznieniu od gnidy-pacyny
          Marcusa. I dobrze, ze sie nie rozczarowalem.
          • krystian71 Re: Czesc ci Krystianie i dobrze za aki sie opami 13.11.04, 18:14
            moze MarcuSS tez nie przeczytal artykulu,niektorzy juz na sam nick reaguja agresja,tobie tez sie zdazalo:)))
            To naprawde nie miejsce na jakies malostkowe animozje,jesli wyczuwasz tego bluessa
            Ostatecznie twierdzisz,ze jestes Brytem a Skalski tez bronil twojego nieba.
            "tak niewielu-tak wiele"- jak mowil twoj Churchill
            Od nas sie tez niewiele wymaga,tylko troche ciszy i powagi nad ta trumna
            pozdrawiam
            • kropekuk Przeczytaj rachelke - jej sie zdarza, nie mnie... 13.11.04, 18:16
              Ta szmata jest dla mnie od dzisiaj powietrzem.
    • Gość: ... Crassule o tyle obchodzi pan general IP: *.dalect01.va.comcast.net 13.11.04, 17:41
      o ile moze go wkrecic w swoja obrzydliwa propagande.
      • Gość: Cep Re: Crassule o tyle obchodzi pan general IP: *.aster.pl 13.11.04, 17:44
        Ale niech ktoś wyjaśni, czemu ten prawdziwy As Przestworzy popierał "Grunwald" Poręby, a ostatnio "Samoobronę" Leppera?

Może jednak z wysokości widać mniej?
        • marcus_crassus niewazne co popieral 13.11.04, 17:46
          wazne ze oddal ogromne zaslugi swojemu krajowi i na starosc powinien miec
          chociaz godne warunki zycia.oddal swojemu krajowi zarowno swoje lata jakie
          poswiecil lataniu jak i te kiedy byl w wiezieniu.

mam wrazenie ze byloby go nawet gdyby zostal przewodniczacym grunwaldu widac
          wiecej niz ciebie
          • Gość: Cep Re: niewazne co popieral IP: *.aster.pl 13.11.04, 18:08
            Masz rację. Nie ten wymiar, co mój czy Twój.

Ale jednak jest ważne, co popierał. To on sam był kompozytorem własnej biografii. Gdyby ją oddał w cudze ręce, nie poszedłby siedzieć za Stalina. Wystarczyło powiedzieć tylko jedno TAK.
          • kropekuk Tym wieksza hanba dla Poreby i "Grunwaldu". Ze 13.11.04, 18:11
            Skalski skonczyl jak skonczyl. A czemu popieral? A czemu Poreba jego nazwiska
            uzywal - Skalski mial zapewne juz od lat demencje.
            • Gość: Cep Re: Tym wieksza hanba dla Poreby i "Grunwaldu". Z IP: *.aster.pl 13.11.04, 18:14
              No nie -
              • kropekuk Skoncz ten temat, dobrze? 13.11.04, 18:18

• Gość: Monika Re: Skoncz ten temat, dobrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 18:18
                  Popieram!
                  • Gość: Cep EoT IP: *.aster.pl 13.11.04, 18:31
                    Oczywiście.

Ale osobiście cenię sobie oglądanie ludzi w całej ich złożoności.

• kropekuk To do Cepa, Marcusie... 13.11.04, 18:11

• marcus_crassus ano i nie ten wymiar co moj 14.11.04, 01:43
            nawet nie probuje doszlusowywac.dla mnie byl zawsze bohaterem.tak samo jak
            inni.takze Ci ktorzy juz nie zyja.horbaczewski ktory chyba byl jeszcze lepszym
            pilotem od Skalskiego ale wystartowal z katarem i przeziebieniem i nie dal rady
            kilku mysliwcom z czarnymi krzyzami,urbanowicz,krol.byli oni dla mnie wszyscy
            bohaterami gdy bylem mlody.i niestety nic nie zrobilem teraz.

wszyscy zawiedli,ale jak mowie to nie usprawiedliwia.jesli wszyscy sa zli i my
            tez nie zmienia to nic a nic faktu ze tak samo jestesmy zli.

z balkonu tarasu widac cala wawe i nikt nie pamietal o starym czlowieku ktory
            kiedys tyle o nia walczyl.to naprawde smutne,ze Polska zapomniala o tych ktorzy
            oddali dla niej swoje najlepsze lata.bo dygnitarze i politycy nie zapominaja
            tylko o takich ludziach jak skalski kiedy maja zlozyc kwiaty na ich grobach i
            odczytac pare slowek z kartki obok symbolicznych pomnikow.a o tych ktorzy zyja
            nikt juz nie pamieta...

moglbym sie zalozyc ze wiekszosc z politykow gdyby im powiedziec o tym co sie
            stalo najpierw by pomyslala "cholera,to on jeszcze zyl"???
        • krystian71 Re: Crassule o tyle obchodzi pan general 13.11.04, 17:49
          wszystko mi jedno Cepie,general mial chyba z 90 lat i to raczej nim sie podpierali,jesli jest tak jak mowisz -jeszcze jeden hak na Leppera bo to on powinien zadbac o godne ostatnie dni generala
        • Gość: Monika cepie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 17:55
          bo miał prawo do własnych poglądów i błędów też, kochał Polskę czemu dał wyraz
          nie w bezowocnych pogaduszkach. Był cholerykiem, ale też nie bał się nazywać
          rzeczy po imieniu i dzięki temu był wyrazisty, ale miał też wrogów (a Piłsudski
          czy Herbert byli tacy poprawni?)
    • Gość: Sasza [...] IP: *.wroclaw.mm.pl 13.11.04, 18:00
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • krystian71 [...] 13.11.04, 18:19
    • kropekuk Co za bydlo! Moze Anglicy nie dali waszym pilotom 13.11.04, 18:00
      tyle, na ile zasluzyli, ale maja tu choc warynki do bardziej godnego umierania -
      wasze pielegniarki, pracujace w tytejszych domach opieki moga o tym
      zaswiadczyc. Hanba narodowa i ta niska holota powinna z mamra nie wyjsc.
      • Gość: rachelka Re: Co za bydlo! Moze Anglicy nie dali waszym pil IP: *.twcny.rr.com 13.11.04, 18:10
        kropekuk napisał:

> tyle, na ile zasluzyli, ale maja tu choc warynki do bardziej godnego umierania
        > -
        > wasze pielegniarki, pracujace w tytejszych domach opieki moga o tym
        > zaswiadczyc. Hanba narodowa i ta niska holota powinna z mamra nie wyjsc.
        >
        ciekawe ile lat zabiera w anglii,zeby tak skretyniec i tak sie spodlic jak ty?
        ty nawet juz pod slowo "holota" nie podchodzisz.Bylaby to obraza nawet dla
        miedzynarodowej holoty,glupia slawistyczna pindo.
        • kropekuk [...] 13.11.04, 18:15
          • krystian71 do kropki i Rachelki 13.11.04, 18:21
            kropa,rachelka pax i spokojnie
            Czy zaden z was do cholery nie potrafi spokojnie przeczytac co napisze drugi?
          • Gość: . KTOPKA CZ\ERWONA! BACZNOSC!!! Moja odpowiedz IP: *.range81-156.btcentralplus.com 13.11.04, 21:06
            tej calej rachelce(tudziez moniki) wyrzucilas, ale te chamke rachelke
            zatrzymalas, choc mi wyraznie ubliza? CO TO - ANMTYSEMICI POD OCHRONA?
            Odpowiedz, po jednoczesnie mailuje te zazalenia do Wujca.
        • Gość: Monika [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 18:21
    • Gość: Monika Re: monisiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 18:04
      i co tak ssyczyssz? Po co mieszasz do tego Arafata? To nie ten wątek, nie
      zauważyłeś?
    • marcus_crassus nie bluzgaj zbyt w tym temacie 13.11.04, 18:06
      jakies arabskie gowno nie rozumie naszego jezyka i wcisnelo sie do rozmowy od
      ktorej mu wara.

cokolwiek napisze to gowno lepiej zignorowac bo chodzi mu o zrobienie
      kociokwiku w waznym temacie.wiec lepiej olac i nie odpowiadac.
    • Gość: Tomson Oto jak zapluta "demokratyczna" i kapitalistyczna IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 13.11.04, 18:09
      Polska troszczy się o swoich bohaterów.
      W Polsce Ludowej Skalski był wiceprezesem Aeroklubu PRL, komunistyczna ojczyzna
      nie pozwoliła mu żyć w nędzy i bez dachu nad głową. Ale pomroczny ciemnogród
      zwany IIIRP myśli tylko o tym co by tu jeszcze oddać kościołowi i jakby tu
      jeszcze ułatwić życie złodziejom.
      • krystian71 Re: Oto jak zapluta "demokratyczna" i kapitalisty 13.11.04, 18:27
        A wczesniej ,Tomsonie w tym samym PRL-u, 48-56 wiezniem bezpieki,skazany na kare smierci i te lata w celi smierci odsiadywal.Ty juz tu lepiej z PRL-em nie wyjezdzaj i ignorantow na sile nie szukaj,bo moim zdaniem lepiej w przytulku umrzec niz 8 lat w celi smierci ,po sledztwie i torturach przesiedziec
        Nastepny wspolczujacy patriota!
        • Gość: Tomson To była Polska stalinowska, która została surowo IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 13.11.04, 19:18
          potępiona już przez Gomułkę. Większość późniejszych szych PRLu, z Gomułką na
          czele, siedziało za stalinizmu w więzieniach. Więc nie jest to żaden argument
          nad to że Polska Ludowa lepiej dbała o bohaterów narodowych, niż zapluty karzeł
          IIIRP.
          • abstrakt2003 Re: To była Polska stalinowska, która została sur 13.11.04, 19:30
            Nie wiarygodne! Jak można byc takim kretynem!?
            • krystian71 Re: To była Polska stalinowska, która została sur 13.11.04, 20:45
              prawda?Tez sie z toba zgadzam.
              Co mnie obchodza nieszczescia jakiejs gomulki!!!
              • Gość: Tomson Co oślątko, aż tak jesteś tępy że nie potrafisz IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 14.11.04, 01:19
                zrozumieć prostych faktów. To po jaką cholerę pisujesz na tym forum bezmózgu?
                • Gość: jast Re: Co oślątko Tomson ??????????????? IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 16.11.04, 10:16
                  tepy to ty jestes czerwony faszysto.
                  Co Gomulka mnie obchodzi i dlaczego siedzial. Jeden komuch warty drugiego.
                  Wazne ze taki wielki patriota jak Skalski (i wielu innych) siedzialo w celi
                  smierci. I to siedzialo przez dlugie lata. Staliniwske rzady to nie byly jakies
                  tam rzady kapitalistyczne - to byly twoje ukochane czerwono-flagowe, 1-majowe,
                  proletariarne rzady.
    • krystian71 Re: monisiu 13.11.04, 18:17
      marcuss,co ci odbilo
      Arafat Arafatem,ale to NASZ lotnik,bohater,wiezien komuny,czy warto strzepic jezyka?
    • Gość: rachelka [...] IP: *.twcny.rr.com 13.11.04, 19:29
      • Gość: Monika rachelko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 19:39
        no i znowu magiel pomylił ci się z chwilą żałoby, nie czujesz i nie rozumiesz,
        że tu ujadać nie wypada? dlatego tak mnie wkurzyłaś, że wszędzie znajdujesz
        okazję, żeby ze swoimi przeciwnikami walczyć. Tu kobieto stoi otwarta trumna
        polskiego Bohatera. Zapomnianego u schyłku życia, twój zgiełk tu razi
    • kosel_maruwi Re: umarl Polak 13.11.04, 19:48
      marcus_crassus napisał:

> info.onet.pl/1008385,11,item.html
      > rzygac mi sie chce,

Wyglada na to, ze "chrzescijanskie wartosci" nie u wszystkich sa w cenie.
    • vicehrabia Phoszę Dhogich Państwa, Genehał Skalski 13.11.04, 20:32
      miał 89 lat.

members.chello.be/kurt.weygantt/worldwariiaces.index.html_stanislawskalski.htm

Stahuszkom wybacza
      się, jeśli pod koniec
      życia dają się zwieść
      i mają niewłaściwe poglądy
      polityczne.

Mój Dziadek był Legionista.
      Całe życie nienawidził komuny,
      któha zabhała mu dohobek życia
      (nie zghomadzony bynajmniej z
      eksploatacji chłopa pańszczyźnianego).
      Zmahł w Polsce dwa miesiące po
      wphowadzeniu stanu wojennego.
      Umiehał jako zaprzysięgły zwolennik
      genehała Jahuzelskiego.

W chwili śmiehci miał 95 lat.
      Komentarz potrzebny?

Podobnie, Dhodzy Państwo,
      patrzcie na to, co Genehał
      Skalski hobił w okhesie wojny...
      Wybaczcie stahuszkowi, że pod
      koniec życia dał się zwieść
      kilku politycznym
      hochsztaplehom....

Do Mahiana Foika też nie
      mamy phetensji, że nie biega
      tehaz setki w 10.5 sekundy.
      Podobnie jak mięśnie, umysł
      też się starzeje i nie ma się
      z czego natrząsać, bo każdego
      z nas może to kiedyś spotkać.

W 1982 hoku dostałem polską
      gazetę i tam było o hozwiązaniu
      Związku Litehatów Polskich.
      I długa lista członków ZLP
      którzy POPAHLI tę decyzje heżimu
      Jahuzela. Oghomną przykhość mi
      sphawiło, gdy zobaczyłem na tej
      liście nazwisko Kahola Olgiehda
      Borchardta, autoha moich ukochanych
      książek 'Znaczy Kapitan' i 'Khążownik
      spod Somosiehhy'. Ale po chwili
      zajrzałem do infohmatoha i sphawdziłem,
      w któhym hoky Borchardt się uhodził.
      I zahaz przestałem się na niego
      gniewać.

Z uszanowaniem dla wszystkich Państwa
      i 'Szczęść Boże' dla Hachelki,

V.H.
    • Gość: axx Re: umarl Polak IP: 209.136.102.* 13.11.04, 22:18
      Pieknie i brutalnie to napisales. Nigdy nie przypuszczalem ze tak moze potoczyc sie Jego los.
      Gdzie byly te roznej masci organizacje kombatanckie. Moge tylko dodac ze"umarl prawdziwy Polak"
      Poznalem Go nawet osobiscie w Lesznie kiedy zdawalem egzamin na licencje pilota. Bardzo ladnie opowiadal
      i mial o czym. Czarne krzyze nad Polska napisal podczas pobytu w wiezieniu komunistycznym.
      • bam_buko Re: umarl Polak 14.11.04, 01:47
        Wspanialy czlowiek,wielki patriota.
        To ze zycie(ludzie odpowiedzialni) potraktowalo Jego brutalnie nie umiejszy
        jego wielkosci.
        Czesc jego pamieci!!!
    • Gość: ABE Re: umarl Polak IP: *.dialup.xtra.co.nz 14.11.04, 02:21
      I tak sie wlasnie przejawia brutalny zydowski kapitalizm gdzie nie ma miejsca
      na panstwowa interwencja nawet jak polski bohater narodowy umiera jak bezpanski
      pies.
      Gratulacje! Chyba teraz przejrzysz na oczy, crassus
      • marcus_crassus Re: umarl Polak 14.11.04, 02:44
        a co ma wspolnego kapitalizm z faktem ze wszyscy zapomnieli?????? kapitalizm
        sprawia ze ludzie zapominaja???ze zapomnieli o nim harcerze,"patrioci",wojsko i
        wszyscy ci ktorzy powinni pamietac???bo gledzili o tym z okazji ostatniego
        swieta przed kamerami.

przestan abe ziesmaczac swoimi bzdurami ten watek.

bez odzewu,nie bede tutaj o twoich dyrdymalach tutaj rozmawial.
      • Gość: Tomson HEHEHE!!! Żarciki się dzisiaj ciebie trzymają ABE IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 14.11.04, 02:49
        Gość portalu: ABE napisał(a):

> Chyba teraz przejrzysz na oczy, crassus
        HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!! crassus przejrzy na oczy, dobre! ;o)
        • bam_buko Re: HEHEHE!!! Żarciki się dzisiaj ciebie trzymają 14.11.04, 02:56
          Gość portalu: Tomson napisał(a):

> Gość portalu: ABE napisał(a):
          >
          > > Chyba teraz przejrzysz na oczy, crassus
          > HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!! crassus przejrzy na oczy, dobre! ;o)
          zrobil dobry poczatek daj mu szanse,watpliwa ta szansa ale........zobaczymy
          • Gość: Tomson Zobacz na jego wypowiedzi tutaj. IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 14.11.04, 03:27
            On zupełnie nie kapuje co ultraliberaliberalny kapitalizm nieszanujący
            jednostki ludzkiej, ma wspólnego z tym jak potraktowano generała Skalskiego w
            IIIRP. To jest poza poziomem crassulowego pojmowania, to tak jakby dla nas
            zrozumieć co to jest 4 czy 5 (bo czwartym to według niektórych teorii jest
            czas) wymiar.
            • bam_buko Re: Zobacz na jego wypowiedzi tutaj. 14.11.04, 03:40
              Gość portalu: Tomson napisał(a):

> On zupełnie nie kapuje co ultraliberaliberalny kapitalizm nieszanujący
              > jednostki ludzkiej, ma wspólnego z tym jak potraktowano generała Skalskiego w
              > IIIRP. To jest poza poziomem crassulowego pojmowania, to tak jakby dla nas
              > zrozumieć co to jest 4 czy 5 (bo czwartym to według niektórych teorii jest
              > czas) wymiar.

ok Tomsom moze troche jak zwykle "poplynal" ale faktem jest ze w komunie(tej
              pozniejszej po 56r) powiedzmy byli tolerowani ludzie pokroju Skalskiego to w
              III RP zostali zapomnieni!!! i to jest istotne i przykre.
              • Gość: ABE Ale ten becwal crappus nigdy tego nie zrozumie IP: *.dialup.xtra.co.nz 14.11.04, 03:46
                No popatrzcie co on bredzi: o harcerzach i weteranach! No i co maja harcerze
                zrobic? Zapalic swieczki na jego grobie, wypielic, warte honorowa postawic... A
                inni weterani - pewnie sami ledwo przeda.
                Przeciez niezbedne jest aby Panstwo splacilo swoj dlug weteranom, wylozylo KASE
                na stol, zapewnilo mu profesjonalna opieke czego ani harcerze ani inni weterani
                zrobic dla niego nie mogli. To moze tylko byc zrobione przez Panstwo. Tak jak
                to Panstwo dotuje RSA, ktora to organizacja pieknie zajmuje sie weteranami. ALe
                dla tego potrzeba panstwa opieki spolecznej ani panstwa totalnego zwierzecego
                wyzysku.
                • marcus_crassus boze,ale ty glupia jestes 14.11.04, 04:07
                  ty nic kretynko nie rozumiesz - to samo panstwa znalazlo pieniadze kilka dni
                  wczesniej na uroczystosci i kadzenie wszystkich politykow o niepodleglosci i
                  suwerennej Polsce,ci sami ludzie zas nie zainteresowali sie losem starego
                  czlowieka ktory walczyl za jego wolnosc...

przez taki gnoj jak ty Skalski zostal wsadzony do wiezienia.mam wrazenie ze
                  jakby przeczytal czerwone brednie twoje i tomsona plunalby wam w oczy
                  smierdzaca holoto.

wlasnie stawia sie warty honorowe na grobach,a nie ma kto zatroszczyc sie o
                  zywych.

nie bede dalej z toba kretynko rozmawial,bo chodzilo mi o smutna sprawe smierci
                  w zapomnieniu zasluzonego czlowieka a nie czytanie posranej komunistycznej
                  szmaty.

takie szmaty jak ty odebraly ludziom ktorzy walczyli za Polske na zachodzie
                  wszystko za co ci ludzie walczyli.

koniec rozmow z toba w tym watku,rozmowa z toba powoduje ze tylko gownem sie
                  mozna ubabrac,smierdzisz abe.
                  • Gość: Tomson ABE, bam buko, rozumiecie coś z tego bełkotu IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 14.11.04, 15:31
                    crassulowego?
                    Naćpał się i ma jakąś "fazę" czy może to wtórny analfabeta nierozumiejący słowa
                    pisanego i piszący jakieś swoje głupoty bez względu na to na co odpowiada?
                • bam_buko Re: Ale ten becwal crappus nigdy tego nie zrozumi 14.11.04, 04:11
                  Gość portalu: ABE napisał(a):

> No popatrzcie co on bredzi: o harcerzach i weteranach! No i co maja harcerze
                  > zrobic? Zapalic swieczki na jego grobie, wypielic, warte honorowa postawic...
                  A
                  >
                  > inni weterani - pewnie sami ledwo przeda.
                  > Przeciez niezbedne jest aby Panstwo splacilo swoj dlug weteranom, wylozylo
                  KASE
                  >
                  > na stol, zapewnilo mu profesjonalna opieke czego ani harcerze ani inni
                  weterani
                  >
                  > zrobic dla niego nie mogli. To moze tylko byc zrobione przez Panstwo. Tak jak
                  > to Panstwo dotuje RSA, ktora to organizacja pieknie zajmuje sie weteranami.
                  ALe
                  >
                  > dla tego potrzeba panstwa opieki spolecznej ani panstwa totalnego zwierzecego
                  > wyzysku.

Oczywiscie opieka nad weteranami to "psi" obowiazek Panstwa.
                  Swoja droga tym harcerzykom zamiast wbijac w glowe roznice kursow walut i kto
                  jest teraz lepszym obronca nszej "bramki" czyli kto cacy kto be - zaczeliby
                  uczyc mlodziez patriotyzmu opierajac swoje nauki na przykladzie takich jak
                  Skalski i podobnych mu ludzi a tych przykladow jest wiele w naszej bogatej
                  historii.
                  Ci ludzie walczyli i gineli o wolna i niepodlegla Polske ale niestety w tej
                  niby wolnej...........III RP zupelnie o nich zaponieli.
      • Gość: fan_ABE Może Ty już lepiej.... pisz wiersze? IP: 195.187.51.* 14.11.04, 02:58
        Tej to się wszystko zawsze z Żydami ojarzy. Jak małemu Jasiowi w szkole w tym
        znanym dowcipie, co wszystko mu się zawsze z d.... kojarzyło.

Co ma piernik do wiatraka? W jaki sposób Żydzi są winni temu, że Polacy olali
        wojennego bohatera? Puknij Ty sie wten swój pusty łeb, dziumdzio.

Może lepiej byś zrobiła pisząc wyłacznie wiersze?
        • Gość: PP Re: Może Ty już lepiej.... pisz wiersze? IP: 207.7.202.* 14.11.04, 05:16
          W jaki sposob zydzi sa winni....Niedawny taki jeden, tzw zyd, potomek kuby (un
          sie pociebuje nazywac borowski), ktory dochrapal sie stolka marsiala
          "polskiego" sejmu",(jak do tego doszlo???) zablokowal planowane na maj dni gen
          Andersa.

Jeszcze jedno pytanie. czy gen Skalski byl zaproszony na salony okraglych
          stolcow, kiedy Polske odwiedzila stara kwoka z buckinghama?
          • szlomo.oberluft To niezbyt fortunne porownanie PP 14.11.04, 10:39
            Gość portalu: PP napisał(a):

> W jaki sposob zydzi sa winni....Niedawny taki jeden, tzw zyd, potomek kuby (un
            > sie pociebuje nazywac borowski), ktory dochrapal sie stolka marsiala
            > "polskiego" sejmu",(jak do tego doszlo???) zablokowal planowane na maj dni gen
            > Andersa.

Skalski to doskonaly pilot ktorego celem bylo pokonanie wroga-i robil to dobrze
            profesjonalnie ,krotko ujmujac.
            Anders to kontrowersyjna postac:
            pierwsza rzecz to jego dziwne!!uwolnienie z wiezienia rosyjskiego kiedy
            tysiace polskich oficerow zlikwidowano w Ostaszkowie i Katyniu w tym samym
            czasie.Mial wtedy range tylko pulkownika a rozwalano generalow.
            druga rzecz to Monte Casino niepotrzebny samobojczy atak na klasztor ale!!
            zaspakajacy czesciowo wojskowe ambicje Andersa,ktory w kampanii wrzesniowej tez
            niczym sie nie popisal.
            Po wojnie probowal mieszac w polityce w ktorej rownie byl mizerny jak w
            dowodzeniu.
            Jedyna jego zasluga(oczywiscie nie samodzielna) to wyprowadzenie z Rosji
            tysiecy Polakow zeslanych w glab Rosji.

> Jeszcze jedno pytanie. czy gen Skalski byl zaproszony na salony okraglych
            > stolcow, kiedy Polske odwiedzila stara kwoka z buckinghama?

chyba nie bo by sie wlaesa(l) bez celu a przez przypadek moglby odwrocic
            uwagen kwoki od owczesnych dupolizow.
            • krystian71 Re: To niezbyt fortunne porownanie PP 14.11.04, 10:47
              Uwagi nt Andersa przeczytalem z duzym zainteresowaniem
              Toczka w toczke tak samo pisano w komunistycznych czytankach,nie zawracajac sobie glowy tym,ze te same zarzuty mozna by przedstawic holubionemu Berlingowi.
              -przetrwanie w obozach katynskiego mordu
              -wyrtacenie ogromnej czesci 1 dywizii pod Lenino
              o zaslugach jednego i drugiego w postaci wyprowadzenia tysiecy rodakow z "ziemi niewoli" oczywiscie nie pisano,ale o tym dowiadywalismy sie w domu.
              Dzieki Szlomo za przypomnienie slodkich czasow dziecinstwa.
              Nota bene,nie pamietasz jak sie nazywala jedna z autorek tych podrecznikow?
              • szlomo.oberluft Re: To niezbyt fortunne porownanie PP 14.11.04, 11:04
                krystian71 napisała:

> Uwagi nt Andersa przeczytalem z duzym zainteresowaniem
                > Toczka w toczke tak samo pisano w komunistycznych czytankach,nie zawracajac
                sob
                > ie glowy tym,ze te same zarzuty mozna by przedstawic holubionemu Berlingowi.
                > -przetrwanie w obozach katynskiego mordu
                > -wyrtacenie ogromnej czesci 1 dywizii pod Lenino
                > o zaslugach jednego i drugiego w postaci wyprowadzenia tysiecy rodakow
                z "ziemi
                > niewoli" oczywiscie nie pisano,ale o tym dowiadywalismy sie w domu.
                > Dzieki Szlomo za przypomnienie slodkich czasow dziecinstwa.
                > Nota bene,nie pamietasz jak sie nazywala jedna z autorek tych podrecznikow?

Drwisz sobie ale Anders dla mnie nie jest postacia rowna np.Skalskiemu jesli
                oczywiscie pominac range.
                Moze w takim razie uswiadomisz mnie o zaslugach Andersa a ja obiecuje ze ta
                komunistyczna propagande wreszcie zostawie w spokoju.
                Moze posiadasz ciekawe i nowe inf. o jego "szczesliwym" uwolnieniu i pobycie w
                Rosji??
                O M.Casino nie musisz jest duzo inf. na temat kampanii wloskiej i tutaj zdania
                nie zmienie
                • krystian71 Re: To niezbyt fortunne porownanie PP 14.11.04, 11:16
                  Zapowiedziane w układzie Sikorski-Majski utworzenie na terenie ZSRR polskiej armii wymagało w pierwszej kolejności decyzji personalnych. Z wielu powodów najwłaściwszym rozwiązaniem wydawało się wyznaczenie na dowódcę tej armii jednego z polskich generałów więzionych w Rosji. Stanowisko to Sikorski postanowił powierzyć generałowi Władysławowi Andersowi, przetrzymywanemu dotąd przez NKWD w więzieniu na Łubiance. Jego zaletami były: opinia doskonałego dowódcy, energia i zmysł organizacyjny. Ponadto dobrze znał język i kraj, na którego terenie miał tworzyć armię polską. Szefem polskiej misji wojskowej w ZSRR został, wsławiony walkami pod Narwikiem, generał Zygmunt Bohusz-Szyszko. On też prowadził rokowania, które doprowadziły do podpisania polsko-radzieckiej umowy wojskowej. Zgodnie z tą umową polska armia miała zostać stworzona w możliwe jak najkrótszym czasie, jako część sił zbrojnych suwerennej Rzeczypospolitej Polskiej. Jej przeznaczeniem miała być walka z Niemcami, prowadzona wspólnie z ZSRR lub innymi państwami sojuszniczymi. Do czasu przebywania na terytorium radzieckim, miała podlegać Naczelnemu Dowództwu ZSRR w kwestiach operacyjnych, zaś w sprawach organizacyjnych i personalnych - Naczelnemu Dowództwu Polskich Sił Zbrojnych.

Po zaakceptowaniu przez Stalina kandydatury generała Andersa jako dowódcy Armii Polskiej w ZSRR, został on natychmiast zwolniony z więzienia i udał się w okolice Kujbyszewa, gdzie armia miała być tworzona. Tam też ze wszystkich stron zaczęli nadciągać Polacy zwalniani na mocy amnestii z więzień i łagrów rozmieszczonych na całym terytorium ZSRR. Niestety, decyzje o zwolnieniach docierały do adresatów z wielkim opóźnieniem lub nie docierały wcale na skutek niesłychanego chaosu, w jakim pogrążony był wówczas Związek Radziecki. Ci, którzy odzyskali wolność, całymi miesiącami podróżowali w potwornych warunkach, szukając drogi do powstającej polskiej armii. Wielu nigdy tam nie dotarło, umierając z zimna, głodu, chorób lub na dworcach, gdzie czasami trzeba było czekać tygodniami na dalsze połączenia kolejowe.

cala reszta pod tym linkiem
                  wwii.valkiria.net/ArticleDetails.aspx?ID=4924&katID=281
                  • szlomo.oberluft Re: To niezbyt fortunne porownanie PP 14.11.04, 11:45
                    Wszystko to pieknie wyglada co napisales i mozna to latwo znalezc na internecie.
                    Mnie chodzilo o "cudowne" ocalenie Andersa .Kiedy prowadzono rozmowy o
                    powstaniu armii polskiej wszyscy !! oficerowie wzieci do niewoli przez rosjan
                    juz dawno lezeli w ziemi (1940r).Czym Anders wykupil swoja smierc biorac pod
                    uwage ze byl uczestnikiem wojny 1920 r a ci nie mieli szans zadnych,tych
                    rozwalano w pierwszej kolejnosci.
                    • krystian71 Re: To niezbyt fortunne porownanie PP 14.11.04, 15:22
                      a po co mam sie wysilac i wywazac otwarte drzwi,w podanym przeze mnie linku wyraznie stoi,ze to Sikorski mianowal Andersa na stanowisko dowodcy powstajacej armii.Z twoimi brudnymi pomowieniami nie zamierzam dyskutowac,gdyz przypomina to rowniez komunistyczna wizje sprawiedliwosci,gdzie niedobitki obozowe i inni jency musieli sie tlumaczyc dlaczego przezyli
                      Israel tez ten etap przeszedl i ma go za soba
                      Pa,pa ide dalej
                • Gość: domix Wróćmy do rzeczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 11:19
                  Dodatkowo trzeba powiedzieć o tym, że bardziej pamiętają o naszych pilotach
                  Anglicy i mają do nich szacunek wsparty wdzięcznością &-8 sierpnia tego roku
                  odbyły się pokazy lotnicze we wiosce Chailey na południu Anglii gdzie w dniu
                  inwazji stacjonowało polskie skrzydło mysliwskie (302, 308 i 317 dyw. ). Na
                  polach wydzierżawionych od rolników ( rozebrano płoty ) odtworzono pas startowy
                  i sprowadzono historyczne samoloty ( 4 Spifire, 2 Hurricane, 2 Mustangi,
                  Thunderbolt i wiele innych ).Zaproszono polskich pilotów. Przez dwa dni z
                  głośników płynęły relacje o działaniach polskich lotników, spiker wymieniał
                  dywizjony, ich walki, zwycięstwa a polskie nazwiska wymieniał prawidłowo.
                  Udział wzięło kilkanaście tysięcy widzów i... kilku Polaków. Nie było nikogo z
                  oficjeli ze strony Wojsk Lotniczych, Ambasady, rządu... A nglicy nas pamiętają
                  i szanują; tym między innymi różnią się od nas olewających własną historię i
                  bohaterów!

• krystian71 Zgadza sie!! 14.11.04, 15:28
                    Mam swoje prywatne kontakty w GB i musze to potwierdzic.Pamiec o polskich obroncach angielskiego nieba sprawila mi duza przyjemnosc
                    Dyskutowalem kiedys na ten temat z brytyjska kropka,ktory twierdzil,ze Polacy Brytyjczykom kojarza sie tylko z oberwancami z dworca Oxword.
                    Podobnie w Bolonii stary dziadek uslyszawszy polska mowe zaciagnal nas na cmentarzyk,gdzie polscy zolnieze wyzwalajacy to miasto lezeli
                    Nie caly swiat jeszcze zwariowal!
    • Gość: . Re: umarl Pola´+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 14.11.04, 11:36
      74 odpowiedzi na temat smierci Polaka.
      Gledzenie na temat bochatera i wielkiej polityce i romantyzmu wojennego.
      Czy ktorys z was kiedykolwiek wode podal temu bochaterowi
      z pod znaku "Tygrysa"?
      A bez Zyda i tak sie nie obeszlo.
      • Gość: ortograf Re: umarl Pola´+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 11:39
        >Czy ktorys z was kiedykolwiek wode podal temu bochaterowi <
        temu nie.
      • krystian71 Re: umarl Pola´+ 14.11.04, 15:31
        temu nie,ale przed laty,w harcerstwie nasz zastep mial pod opieka takiego staruszka co szlak Lenino-Berlin przebyl.Robilismu mu zakupy i wywalalismy smieci
        • Gość: . Re: umarl Pola´+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 15.11.04, 18:03
          Prawie jak "Timur i jego komanda".
          Tez staruszkom pomagali.
          A potem byl Pawka Morozow.-Wladzy radzieckiej pomagal.
        • Gość: . Re: umarl Pola´+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 15.11.04, 18:05
          >>>>>>>>>>>do kropki i Rachelki
          Autor: krystian71
          Data: 13.11.2004 18:21 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
          kropa,rachelka pax i spokojnie
          Czy zaden z was do cholery nie potrafi spokojnie przeczytac co napisze drugi?
          <<<<<<<<<<<<<<<<<

A co ja znowu zrobilem?

• krystian71 myslisz,ze pamietam 15.11.04, 23:12
            aha,chyba wiem,przeciez to nie o ciebie chodzi tylko kropekuka
            Dobrze ,ze sie czerwona kropka nie odezwala :))
            Zwariowac z tymi kropkami,wszedzie kropki
            A timur ci sie nie podobal?
            To byl bohater mojej mlodosci.
            Pawka juz nie,przez skore czulem,ze to wredota i knuj
            pozdr
            • Gość: . Re: myslisz,ze pamietam+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 16.11.04, 09:01
              Zarowno,jak i jego bochaterzy,on sam,ArkadijGolikow(Gajdar) byl idolem mej
              mlodosci.
              Pomysl lat 16 i dowodca pulku!Swietny pisarz.
              Zginal na froncie.
              Masz linki:
              lib.ru/GOLIKOW/
              Syn jego na imie mial-Timur.
              Wnuk Jegor Timurowicz-wielki polityk epoki Jelcyna.

Ale,teraz sie pokazuja dziwne rzeczy:
              hronos.km.ru/biograf/gaidar.html
              • krystian71 Re: myslisz,ze pamietam+ 16.11.04, 09:59
                Nie wiedzialem skad nazwisko Gajdara(polityka) jest mi znajome!
                Dzieki
                A co do odbrazawiania,to normalna kolej losu i jego alkoholizm mnie nie szokuje
                wiadomo,artysta
    • Gość: lancet umarl POLAK.. IP: *.telia.com 15.11.04, 23:16
      marcus_crassus napisał:

> info.onet.pl/1008385,11,item.html
      > rzygac mi sie chce,bohater na ktorego wspomnieniach wychowalo sie tysiace
      > mlodych ludzi w Polsce,czlowiek-legenda.czlowiek ktorego losy mogly
      > przypominac historie dawnych owianych legenda rycerzy.czlowiek ktory zyl obok
      > nas.Losy jego i jego kolegow byly historiami ktore sklonily mnie i pewnie
      > wielu innych mlodych ludzi do zainteresowania sie historia swiata i Polski.
      >
      > pamietam do dnia dzisiejszego jak z wypiekami na twarzy czytalem opisy walk
      > powietrznych skalskiego,krola,horbaczewskiego....
      >
      >
      > dzis to gowno jakie przewija sie przez forum bardziej zainteresowane jest
      > smiercia jakiegos zasranego arafata czy innego bandziora nie wiedzac nawet
      > kim byl gen.Skalski...
      >
      > wszyscy telewizyjni patrioci gadajacy non stop o Polsce,o szacunku do
      > historii,z wszystkich stron polskiej sceny politycznej.pan prezydent
      > wszystkich polakow ktory jeszcze kilka dni temu kadzil o polskiej
      > niepodleglosci i III RP,pan Rokita ktory ugania sie za wszelkimi aferami w
      > Polsce,obronca prawdziwych Polakow mr Giertych...
      >
      > wszyscy przescigali sie kto jest wiekszym patriota.
      >
      > dokladnie w tym czasie gdy oni pieprzyli swoje bzdury umieral w zapomnieniu
      > czlowiek ktory dla Polski ryzykowal zycie i ktoremu polska zawdziecza o niebo
      > wiecej niz fundacji Joli Kwasniewskiej,pierdulom lewakow o Bushu i
      > patriotycznej akcji Kaczynskiego pt "agencje towarzyskie wrogiem
      > niepodleglosci Polski"
      >
      > (i)(i)(i)
      >
      > jestem zly takze na siebie ze nic nie wiedzialem o tym co sie dzieje z
      > generalem Skalskim.bo jako Polak powinienem. :(
      --------------------------------------------------------------------------------

- Dolaczam sie do tego co napisales i podpisuje sie pod tym..

- CZESC JEGO PAMIECI!!

lancet

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka