Dodaj do ulubionych

Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę

IP: 80.50.142.* 11.01.12, 14:46
A jak taką sytuację postrzegacie?

Znam przypadek rodziny, w której są sami synowie, bodajże 6-ciu i każdy ma imię na literę D. Jest m.in. Dawid, Damian, Daniel, Dariusz, ale i Dobiegniew.

Jak dla mnie to przesada.
Obserwuj wątek
    • aneladgam Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 11.01.12, 14:54
      nie lubię takich zestawów
      jak miot szczeniąt rasowych, wszystko na tę samą literę uncertain
      • quasi.modo Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 11.01.12, 15:43
        Też nie przepadam. Wolałabym się tak poprostu nie ograniczać.
        Z drugiej strony, jeśli komuś podobają się np. tylko imiona na D., to nic w tym nie ma złego.
      • ewela345 Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 11.01.12, 15:44
        tak znam taką rodzinę
        jest to moja przyjaciółka Marta gdzie ma rodzeństwo Mariusza i Małgorzatę
        jej brat kontynuował tradycję i Jego dzieci mają na imię Martyna i Michał
        ta moja przyjaciółka też chciała to kontynuować i ma córkę Matyldę i na tym się zakończyło bo niestety ale ma męża greka i gdy urodził się syn to powiedział stanowczo , że musi mieć imię po dziadku i tak ma imię na literę S.
        • heca7 Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 11.01.12, 16:12
          Znam rodzinę gdzie dzieci mają imiona na J i M. Synowie po matce na M, córka po ojcu na J. Dzieci jest 6-oro.
    • kwiecienka1 Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 11.01.12, 16:13
      M jak Milosc smile

nie podoba mi sie - mysle, ze skoro najpierw pojawia sie wybrana literka, to rodzice potem za bardzo kombinuja z wyborem

a po co? smile

pozdrawiam
      Kwiecienka o Literkach
    • dalenia Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 11.01.12, 17:15
      Znam taką rodzinę - wszystkie dzieciaki mają imiona na "J", a jest ich 4. U mnie też zarówno ja, jak i mój brat mamy imię na tą samą literę, ale to chyba raczej zbieg okoliczności, a nie specjalny zabieg moich rodziców.

Ja nie mam nic przeciwko. Tym bardziej, jeśli załóżmy mam Anię i Alę, to przy trzecim dziecku też zdecydowałabym się na coś na "A-", żeby mi najmłodsze dziecko nie czuło się dziwne smile

PS: Ci rodzice chyba trochę się namęczyli wymyślając tyle imion na j wink
      • uwierz_mirando Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 11.01.12, 18:07
        dalenia napisała:

> Ja nie mam nic przeciwko. Tym bardziej, jeśli załóżmy mam Anię i Alę, to przy t
        > rzecim dziecku też zdecydowałabym się na coś na "A-", żeby mi najmłodsze dzieck
        > o nie czuło się dziwne smile

U mnie właśnie taki przypadek - starszy brat i ja dostaliśmy imiona na "A", a młodszy brat już nie wink
    • ilianna Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 11.01.12, 17:57
      Dla mnie to jest ok, nawet fajne wink. Ale przy więcej niż trójce-czwórce dzieci może zacząć się problem, a znowu jakoś tak głupio (chociaż dzieci to nie zestaw) jak trójka ma imiona na M, a czwarte już nie.
    • wyczyny Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 11.01.12, 19:37
      jeśli podobają sie rodzicom...to żadna przesada, ja zauważylam, że mi podoba się sporo dziewczecych imion na "M", ale mam synow...
      • sylwia175 Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 11.01.12, 19:53
        Kompletnie nie wiem w czym problem.....
    • gaudencja Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 11.01.12, 20:49
      Jak w hodowli. Choć muszę powiedziec, że z nich podoba mi się jedynie Dobiegniew, który zapewne był nadany przez tych rodziców po wyczerpaniu się wszystkich ich zdaniem sensownych imion męskich na "D".
      • tami46 Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 11.01.12, 22:40
        Mnie tez tylko Dobiegniew się podoba.
        • panna.w.drodze Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 11.01.12, 23:17
          Dobiegniew a Dariusz ... bez porównania
    • lazurja1 Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 11.01.12, 22:08
      Mnie się to bardzo podoba
    • ronalilly Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 11.01.12, 22:49
      Dla mnie pomysł w porządku, ale nie do wykonania. Mogłoby się udać z literą J, ale przy małej liczbie dzieci wink
    • dvoicka Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 12.01.12, 00:31
      średnio mi się podoba taki pomysł, bo ostatnie imiona mogą pasować już tylko pierwszą literą do pozostałych (i w ogóle nie pasować do nazwiska)
      no i trudno znaleźć więcej ładnych imion na jedną literę.
      ale w znam rodzeństwo Piotr, Paweł, Przemysław, Patrycja i Paulina i zestaw wydaje mi się całkiem udany.
      niestety, tu gdzie mieszkam, Dobiegniew kojarzy się jednoznacznie - z miastem w powiecie Strzelecko-Drezdeneckim.
      • gaudencja Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 12.01.12, 20:46
        dvoicka napisała:
        > niestety, tu gdzie mieszkam, Dobiegniew kojarzy się jednoznacznie - z miastem w
        > powiecie Strzelecko-Drezdeneckim.

A to źle?
        • dvoicka Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 22.01.12, 20:26
          > A to źle?
          wiadomo, dla jednego źle, dla drugiego żaden problem.
          sama nie byłam świadoma, że istnieje takie imię dopóki nie przeczytałam tego posta, choć dla mnie to dość jasne, że to jest imię. ale niektórzy mają na tyle mało elastyczną konstrukcję umysłową, że skoro sobie zakodowali, że Dobiegniew to nazwa miasta, to nie przyjmą, że to wcześniej było imię. tak samo, jak dla niektórych Sara jest imieniem dla psa i nic tego nie zmieni. i jeszcze będą wmawiać komuś, kto takie imię nosi, że takiego imienia nie ma. wbrew wszelkim słownikom i autorytetom.
          prawdopodobnie rodzice Urbanów, Tarasów i Przemysłów mogliby powiedzieć coś więcej na ten temat.
          ja bym po pewnym czasie miała dosyć głupich uwag.
          inna sprawa, że jak się kocha jakieś imię, to się je nada, niezależnie od tego, że jest popularne, albo że nie jest rozpoznawane jako imię.
    • hawa.etc Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 12.01.12, 12:24
      Dobiegniew kojarzy mi się z małym miasteczkiem na zachodzie. "Oooo, już Dobiegniew, pomógłby mi pan zdjąć walizkę? smile". Dlatego dla mnie jako imię odpada.

Co do tematu głównego - znałam kiedyś dziewczynę, która miała sporo rodzeństwa i wszyscy nosili jakiś wariant imienia Julia: Juliusz, Julian, Julita, Julianna, nie pamiętam jakie dokładnie. Nie zastosowałabym, jest tyle pięknych imion, że maglowanie wciąż jednego jest dla mnie marnotrawstwem.
    • sa_lsa Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 12.01.12, 17:22
      Znam takie rodzeństwo: Kasia, Kamila, Klaudia, Karina, Karol.
      • pudelek09 Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 13.01.12, 22:36
        ja znam rodzenstwo Nikola,Natalia i Norbert
        • Gość: gość Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.12, 14:55
          U mnie w domu jest Karolina,Ksawery i Konstancja.
    • Gość: Madzia Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 14:04
      Chyba zbyt wielu nie znam.. ale ciężko stwierdzić, gdyż nie zwracałam na to w ogóle uwagi. Długo myślałam u przypomniałam sobie tylko:

-Krzysztof, Kamil, Kacper
      -Marcin, Maciej
      -Natalia, Nikola
      -Karolina, Karol
    • a_weasley Niepraktyczne 30.01.12, 22:17
      Inicjały się powtarzają.
    • Gość: Lynette Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.12, 00:41
      Ja tak nazwałam, mam 3 dziewczynki i pierwsze 2 nazwałam na A... wcale się nad tym nie zastanawiając, wybraliśmy imiona, które się nam najbardziej podobały. Natomiast gdy miała urodzić się 3 to już zupełnie, ale to zupełnie nie mieliśmy pomysłu na imię dla kolejnej dziewczynki, więc żeby zawęzić wybór stwierdziliśmy, że też nazwiemy na A... Nie jest to może rewelacyjny pomysł, ale cóż.... Przy okazji tradycja świecka się nam zrodziła, bo ja mam imię po babci, a moja babcia też miała 3 córki nazwane na A...
      • madziulaz Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 31.01.12, 12:36
        U nas wszyscy na M, ja, mąż, syn...maluszek który ma się urodzic w marcu też będzie na Msmile
        • shilla01 Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 31.01.12, 13:45
          madziulaz napisała:

> U nas wszyscy na M, ja, mąż, syn...maluszek który ma się urodzic w marcu też bę
          > dzie na Msmile

a zdradzisz imiona syna i nowego maluszka ? smile

U kuzynki - ona na M i 2 córki na M - gdyby 3 dziecko było synem też miałby imie na M , ale dla dziewczynki nie mieli pomysłów więc została Anią smile
          • madziulaz Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 06.02.12, 17:29
            Mateusz i Miłosz smile)
    • Gość: Niwius Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę IP: *.ip.netia.com.pl 01.02.12, 10:35
      U mnie w rodzinie jest Mateusz Marek i Martyna Maria - nie tylko na M, większość ma cały pierwszy człon taki sam - "Mar". Jednak to nie było specjalnie wybierane na M, po prostu takie się podobały.
    • jagoda56 Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 01.02.12, 21:01
      Znam Krzysztof,Katarzyna i Karina,
      -Nadia i Nina,
      -Maria i Marek,
    • jagoda56 Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 01.02.12, 21:02
      Dawid i Dominik
    • a_weasley Niepraktyczne 06.02.12, 18:05
      Inicjały się powtarzają. Przychodzi list do A.Nowak i nie wiadomo, czy to do taty Adama, mamy Aleksandry, syna Andrzeja czy córki Agnieszki.
      A jak otworzą, to się okazuje, że do babci Apolonii.
      • fruzielka27 Re: Niepraktyczne 07.02.12, 15:59
        big_grin to samo chciałam napisać, że nie wiadomo kogo na pocztę wysłać jak przyjdzie awizo z pierwszą literą imienia tylko wink

A swoją drogą, to mi to nie przeszkadza, jak ktoś lubi? Ja bym tak nie nazwała raczej. Ale znam rodzinę, gdzie jest chyba 8 dzieci i wszystkie są na A - najfajniejsze dla mnie to Aniela i Augustyn smile
        • madziulaz Re: Niepraktyczne 09.02.12, 09:03
          dlatego wygodne bo może iśc każdy...bez zadnych upoważnieńsmile)
          • Gość: akasha78 Re: Niepraktyczne IP: *.eimperium.pl 09.02.12, 18:51
            Hehesmile Ja znam taki przypadek: mama Aleksandra, tata Adam, synowie Arkadiusz i Aleksander, kot Ajaxsmile wnuczka miała być Agata ale moja kumpela postanowiła nie kontynuować tradycji i dała córce na imię Milena.
    • Gość: ola Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę IP: *.silesialan.eu 10.02.12, 20:03
      super są imiona rodzeństwa na tą samą literę.
      Koleżanka ma Kingę, Ksenię i Karinę.
      Ja mam na imię Aleksandra a brat Adam.
      Niestety tego samego nie udało mi się zastosować w rodzinie, mam syna Oskara i nie dopasuję do niego męskiego imienia na literę O.Żadne mi się nie podoba sad
    • Gość: jolcia Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.12, 09:20
      ja znam takie rodzeństwo:
      Monika, Marcin, Michał, Maria i Miłosz.
      smile
    • Gość: a_m_a-m_m Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę IP: 89.204.208.* 02.05.12, 09:48
      u mnie jest podobnie i nie ma to nic wspolnego ani z hodowla ani z jednym miotem ( uncertain )
      dziewczynka jest na A po tacie a chlopcy na M po mnie
    • wanielka Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 02.05.12, 20:34
      znam taką rodzinkę, wszyscy na M, mnie się taki pomysł podoba.
      jest mama Kamila, tata Krystian, dzieci: Kinga, Konrad, Kacer i Kamil.
      • vanillka83 Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 04.05.12, 17:29
        Ja znam taki zestaw Wojtek, Weronika i Wiktor.
    • agjato Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 11.05.12, 11:54
      Znam taką rodzinę: Agnieszka, Andrzej (rodzice), Aniela, Agata (córki).
      Parę lat temu moja serdeczna przyjaciółka z lat szkolnych była w ciąży z trzecim dzieckiem i zwierzała mi się, iż ma problem z imieniem, bo dwoje dzieci na M, trzecie też chciała na tą literę, a twierdziła, iż nie ma z czego wybierać. Oczywiście nie zgodziłam się z nią bo uważam, że akurat na literę M wybór ciekawych imion jest ogromny. Zaproponowałam jej kilka bardziej osłuchanych, gdyż takie wolała: Marta, Magdalena, Małgorzata czy mniej popularne Matylda.
      Wybrała jednak Zuzannę, tak więc jest: Monika, Michał i Zuzanna.
      Znam też z widzenia rodzinę z trzema córkami. Starsze to Daria i Dominika, obstawiałam przy trzeciej ciąży Dorotę lub Dagnę (jakoś tak mi pasowało), jednak i w tym przypadku jest imię na inną literę - mianowicie Kinga.
      Nie skreślam całkowicie zestawów na tą samą literę ale pod warunkami:
      - imiona nie są do siebie podobne w brzmieniu czy w zapisie,
      - wg mnie sprawdza się to tak do czwórki dzieci, potem wydaje mi się, iż trudno zapamiętać jakie imię nosi które dziecko (ale to tylko moja opinia, mogę się mylić, w praktyce nie miałam okazji sprawdzić czy to w rodzinie czy wśród znajomych)
    • k.techniczna Re: Kilkoro dzieci - imiona na tę samą literę 11.05.12, 22:15
      ja znam rodzinkę na M.
      Małgorzata i Mariusz + czworo dzieci: Marcelina, Matylda, Mikołaj i Maria
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.