szczekuszka 07.06.04, 12:45 Leciala kiedys taka angielska seria dobranocek pt. "Maszyna Berta". Pamietam, ze samo imie na poczatku bardzo mi sie spodobalo. Co o nim sadzicie!? Teraz juz mniej lubie to imie, ale wciaz kolacze mi sie po glowie. Ma swietne znaczenie BERTH- "swlawny, wspalnialy, jasny". Oczywiscie duzo Bert mieszka na Slasku, bo imie pochodzenia germanskiego. Co o nim sadzicie, nadaje sie dla Polki?! Hmmmm... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziarek_edziecko Re: Berta 07.06.04, 13:39 Szczekuszko, imię Berta nie podoba mi się, a to dlatego, że mam skojarzenie z "Grubą Bertą". Sama dokładnie nie pamietam skąd wzięło sie to skojarzenie, chyba z jakiejś książki, a "Gruba Berta" to była... ? No i nie wiem kto lub co tak się nazywało. Nie pamietam Zawsze będę to imię w ten sposób kojarzyła Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Berta 07.06.04, 14:09 gruba berta to bylo takie dzialo wielokalibrowe, uzywane przez niemcow w czasie I wojny swiatowej do ostrzeliwania m.in paryza. imie berta podobnie jak helga nie podobaja mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Berta 07.06.04, 14:13 Chyba to było niemieckie działo albo coś z II wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Berta 07.06.04, 14:25 madziarek_edziecko napisała: > Szczekuszko, imię Berta nie podoba mi się, a to dlatego, że mam skojarzenie > z "Grubą Bertą". U mnie przewaza sympatyczne skojarzenie z Maszyną Bertą z dobranocki. A o okresleniu "gruba Berta" tez slyszalam. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Berta 07.06.04, 15:26 Czesc ! Mnie tez kojarzy sie z gruba Berta. Nie wiem dlaczego ale tak bylo zawsze i tak chyba zostanie !!Pa ola Odpowiedz Link Zgłoś