ksiezna_pani1 04.04.12, 17:53 Co myślicie o Auksencji? Imię pochodzenia grecko - łacińskiego, oznaczające "kwitnąca". Pochodzi od nazwy rodowej utworzonej od gr. Auxēnōn, Auksanon, związanego z czasownikiem auksanō - "kwitnacy". Imieniny 14 i 27 II, 13 i 18 XII W Polsce w XX odnotowano tylko jedną Auksencje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: Auksencja 04.04.12, 19:57 brzmi jak absencja, i jeszcze z kaszlnięciem pośrodku znaczenie śliczne, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Auksencja 04.04.12, 20:55 Córki tak nie nazwę, ale uważam, że rewelacyjnie nadaje się na drugie imię. O, np. Róża Auksencja - kwitnąca róża Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Auksencja 05.04.12, 13:34 dalenia napisała: > Córki tak nie nazwę, ale uważam, że rewelacyjnie nadaje się na drugie imię. O, > np. Róża Auksencja - kwitnąca róża Pięknie, ale wole Lilię Auksencje. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Auksencja 05.04.12, 15:36 Lilia Auksencja też mi się podoba Aż zaczynam żałować, że u mnie drugie imiona są rodzinne - chyba poszukam w moim drzewie jakiejś Auksencji Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Auksencja 05.04.12, 11:15 Bardzo mi się podoba. Chyba bardziej od gaudencji Nawet w którymś momencie rozważałam zmianę nicka, ale z lenistwa nie zrobiłam tego. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Auksencja 05.04.12, 13:43 gaudencja napisała: > Bardzo mi się podoba. Chyba bardziej od gaudencji Nawet w którymś momencie > rozważałam zmianę nicka, ale z lenistwa nie zrobiłam tego. Wiesz, ze dzięki Tobie bardzo, bardzo, ale to bardzo polubiłam imię Gaudencje? Gaudencja jest wspaniałym imieniem i spokojnie mogłabym nazwać tak córkę Tylko jak zdrobnić Gaudencje? Tylko Gaudi przychodzi mi do głowy. Nie podoba mi się, trochę jak Pati i Gabi od Gabrysi. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Auksencja 05.04.12, 13:46 ksiezna_pani1 napisała: > Tylko jak zdrobnić Gaudencje? Gaja! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Auksencja 05.04.12, 13:48 olianka napisała: > Gaja! Nie przepadam za Gają Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Auksencja 05.04.12, 13:46 ksiezna_pani1 napisała: > > Wiesz, ze dzięki Tobie bardzo, bardzo, ale to bardzo polubiłam imię Gaudencje? > Gaudencja jest wspaniałym imieniem i spokojnie mogłabym nazwać tak córkę Tyl > ko jak zdrobnić Gaudencje? Tylko Gaudi przychodzi mi do głowy. Nie podoba mi si > ę, trochę jak Pati i Gabi od Gabrysi. I jeszcze: Dencja, Gaudysia, Gaudusia, Dysia, Dusia, i Usia, która wg mnie jest najładniejsza. Już chyba nic więcej nie wymyślę. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Auksencja 05.04.12, 14:14 ksiezna_pani1 napisała: > I jeszcze: Dencja, to jeszcze pieszczotliwiej Dentka Gaudusia mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Auksencja 05.04.12, 20:33 aneladgam napisała: > ksiezna_pani1 napisała: > > > I jeszcze: Dencja, > > to jeszcze pieszczotliwiej Dentka > > Gaudusia mi się podoba A wiesz, że przeczytałam Gadusia? Uroczo! Może byc jeszcze Gasia, Gania, Desia i parę innych dałoby się wymyślić. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Auksencja 05.04.12, 20:44 gaudencja napisała: > A wiesz, że przeczytałam Gadusia? Uroczo! > Może byc jeszcze Gasia, Gania, Desia i parę innych dałoby się wymyślić. Gadusia - ślicznie! Oczyma wyobraźni ujrzałam śliczna małą psotnice Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Auksencja 05.04.12, 20:44 gaudencja napisała: > Miło mi, Księżno! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Auksencja 05.04.12, 20:40 ksiezna_pani1 napisała: > gaudencja napisała: > > > Bardzo mi się podoba. Chyba bardziej od gaudencji Nawet w którymś mom > encie > > rozważałam zmianę nicka, ale z lenistwa nie zrobiłam tego. > > > > Wiesz, ze dzięki Tobie bardzo, bardzo, ale to bardzo polubiłam imię Gaudencje? > Gaudencja jest wspaniałym imieniem i spokojnie mogłabym nazwać tak córkę Tyl > ko jak zdrobnić Gaudencje? Tylko Gaudi przychodzi mi do głowy. Nie podoba mi si > ę, trochę jak Pati i Gabi od Gabrysi. Poprawka, powinno być: "Wiesz, ze dzięki Tobie bardzo, bardzo, ale to bardzo polubiłam imię Gaudencja". Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Auksencja 05.04.12, 12:01 Jest w tym imieniu coś, co mi się podoba, ale nie na tyle, żebym rozważała to imię dla swojej córki. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Auksencja 05.04.12, 12:41 Przypomniał mi się Pagaczewski i Interferencja Odpowiedz Link Zgłoś
maga_eukaliptus Re: Auksencja 05.04.12, 17:33 Kiedyś mi się podobało, teraz już mniej, ale u kogoś odebrałabym pozytywnie. Podoba mi się we wschodniej wersji - jako Aksinia z "Cichego Donu"... Oczywiście nie na polskie warunki Odpowiedz Link Zgłoś
himilke Re: Auksencja 07.04.12, 12:48 auxano nie znaczy kwitnac, lecz powiekszac ewentualnie rosnac. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Auksencja 07.04.12, 12:54 Róża Auksencja - rosnąca róża jeszcze jako tako ale już Delfina Auksencja to byłoby przegięcie Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Auksencja 23.07.12, 22:17 a mnie właśnie tknęło coś i bardzo mi się Auksencja spodobała. tylko jak można ją miło zdrobnić? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu.stefan Re: Auksencja 24.07.12, 08:34 Kojarzy mi się z "akuszerką" - duże NIE. Odpowiedz Link Zgłoś