Dodaj do ulubionych

Hamariada, Nereida.

22.04.12, 22:54

Hamariady z gr. „hamadryas – współżyjąca z drzewem” w mitologi greckiej nimfy opiekunki pojedynczych drzew, z którymi rodzą się i umierają. A Nereidy były nimfami morskimi, znanymi z wielkiej urody.
Jest imię Nimfa, Dafne, Syrena (1 wg Rymuta) i wiele innych mitologicznych imion, to, dlaczego nie może być Hamariady i Nereidy? Według mnie są ciekawe smile A co Wy o nich myślicie?

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • uwierz_mirando Re: Hamariada, Nereida. 22.04.12, 23:41
      Nereida jeszcze mi jakoś brzmi, ale Hamariada zupełnie do mnie nie przemawia.
      • aneladgam Re: Hamariada, Nereida. 22.04.12, 23:50
        Nereida ładnie, Hamariada brzmieniowo kojarzy mi się z hemoroidami
      • dalenia Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 13:22
        Mogę się podpisać pod Uwierz Mirando. Z takich podobnych do Nereidy podoba mi się Zenaida.
    • gaudencja Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 00:13
      Dafne była imieniem konkretnej postaci mitologicznej, a nie rodzaju tych postaci. Nimfa jest imieniem świętej. Co do Syreny, przypuszczam, że w tym przypadku jest to żeńska forma urobiona od imienia św. Syreniusza (?).
      • ksiezna_pani1 Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 16:29
        gaudencja napisała:

> Dafne była imieniem konkretnej postaci mitologicznej, a nie rodzaju tych postac
        > i. Nimfa jest imieniem św
        > iętej
        . Co do Syreny, przypuszczam, że w tym przypadku jest to żeńska form
        > a urobiona od imienia św. Syreniusza (?).
        >
        >

Gaudencjo, ale ja wiem kim była Dafne i naprawdę nie musisz mi tego tłumaczyć, to był tylko przykład. Co do Nimfy i Syreny, wiem, że była św. Nimfa , o Syreniuszu tez słyszałam, ale prawda jest taka, że 99% ludzi Nimfę i Syrenę skojarzy tylko z mitycznymi stworzeniami... Właśnie o to mi chodziło.
        • green_naranja Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 18:53
          a czy to nie powinno byc racxzej Hamadriada, z "d", zamiast Hamariady? nie ma mitologicznych istot "hamariad"wink

a imiona z cyklu "Jednorozeec", "Pan" czy "Satyr". jakos tak, hm, nie bardzo...
          • ksiezna_pani1 Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 19:00
            green_naranja napisała:

> a czy to nie powinno byc racxzej Hamadriada, z "d", zamiast Hamariady? nie ma m
            > itologicznych istot "hamariad"wink

Faktycznie, powinno być jeszcze jedno "d". A więc Hamadriada. Chyba faktycznie powinnam wybrać się do okulisty, bo jest coraz gorzej.

> a imiona z cyklu "Jednorozeec", "Pan" czy "Satyr". jakos tak, hm, nie bardzo...
            • green_naranja Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 19:04
              aczkolwiek, juz imiona owych istot, to zupelnie inna bajka...Dafne, Kalipso, Doris, Elektra, Europa, Ksante, Metis, Tetyda, Ajkle....i cala reszta, liczona w setkach chyba, stanowi dobrą bazę imieniotworcząsmile
              • ksiezna_pani1 Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 19:18
                green_naranja napisała:

> aczkolwiek, juz imiona owych istot, to zupelnie inna bajka...Dafne, Kalipso, Do
                > ris, Elektra, Europa, Ksante, Metis, Tetyda, Ajkle....i cala reszta, liczona w
                > setkach chyba, stanowi dobrą bazę imieniotworcząsmile

Dafne jest, Elektra też. Dafne mi się bardzo podoba, Elektra nie. Co do reszty, podoba mi się Tetyda, a najbardziej Kalipso.

Podoba mi się też niewspomniana Amfitryta i Galatea.
            • ksiezna_pani1 Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 19:05
              ksiezna_pani1 napisała:

> green_naranja napisała:
              >
              > > a czy to nie powinno byc racxzej Hamadriada, z "d", zamiast Hamariady? ni
              > e ma m
              > > itologicznych istot "hamariad"wink
              >
              > Faktycznie, powinno być jeszcze jedno "d". A więc Hamadriada. Chyba faktycznie
              > powinnam wybrać się do okulisty, bo jest coraz gorzej.
              >
              >
              > > a imiona z cyklu "Jednorozeec", "Pan" czy "Satyr". jakos tak, hm, nie bar
              > dzo...

Oczywiście przepraszam za mój błąd smile Obiecuje poprawę smile
              • green_naranja Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 19:08
                oj tam, zdarza sie kazdemuwink
        • gaudencja Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 19:24
          Rozumiem, ale nie ma imion utworzonych od rodzaju postaci mitologicznych, nieposiadających jakiegoś dodatkowego uzasadnieina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.