ksiezna_pani1 22.04.12, 22:54 Hamariady z gr. „hamadryas – współżyjąca z drzewem” w mitologi greckiej nimfy opiekunki pojedynczych drzew, z którymi rodzą się i umierają. A Nereidy były nimfami morskimi, znanymi z wielkiej urody. Jest imię Nimfa, Dafne, Syrena (1 wg Rymuta) i wiele innych mitologicznych imion, to, dlaczego nie może być Hamariady i Nereidy? Według mnie są ciekawe A co Wy o nich myślicie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uwierz_mirando Re: Hamariada, Nereida. 22.04.12, 23:41 Nereida jeszcze mi jakoś brzmi, ale Hamariada zupełnie do mnie nie przemawia. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Hamariada, Nereida. 22.04.12, 23:50 Nereida ładnie, Hamariada brzmieniowo kojarzy mi się z hemoroidami Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 13:22 Mogę się podpisać pod Uwierz Mirando. Z takich podobnych do Nereidy podoba mi się Zenaida. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 00:13 Dafne była imieniem konkretnej postaci mitologicznej, a nie rodzaju tych postaci. Nimfa jest imieniem świętej. Co do Syreny, przypuszczam, że w tym przypadku jest to żeńska forma urobiona od imienia św. Syreniusza (?). Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 16:29 gaudencja napisała: > Dafne była imieniem konkretnej postaci mitologicznej, a nie rodzaju tych postac > i. Nimfa jest imieniem św > iętej. Co do Syreny, przypuszczam, że w tym przypadku jest to żeńska form > a urobiona od imienia św. Syreniusza (?). > > Gaudencjo, ale ja wiem kim była Dafne i naprawdę nie musisz mi tego tłumaczyć, to był tylko przykład. Co do Nimfy i Syreny, wiem, że była św. Nimfa , o Syreniuszu tez słyszałam, ale prawda jest taka, że 99% ludzi Nimfę i Syrenę skojarzy tylko z mitycznymi stworzeniami... Właśnie o to mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 18:53 a czy to nie powinno byc racxzej Hamadriada, z "d", zamiast Hamariady? nie ma mitologicznych istot "hamariad" a imiona z cyklu "Jednorozeec", "Pan" czy "Satyr". jakos tak, hm, nie bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 19:00 green_naranja napisała: > a czy to nie powinno byc racxzej Hamadriada, z "d", zamiast Hamariady? nie ma m > itologicznych istot "hamariad" Faktycznie, powinno być jeszcze jedno "d". A więc Hamadriada. Chyba faktycznie powinnam wybrać się do okulisty, bo jest coraz gorzej. > a imiona z cyklu "Jednorozeec", "Pan" czy "Satyr". jakos tak, hm, nie bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 19:04 aczkolwiek, juz imiona owych istot, to zupelnie inna bajka...Dafne, Kalipso, Doris, Elektra, Europa, Ksante, Metis, Tetyda, Ajkle....i cala reszta, liczona w setkach chyba, stanowi dobrą bazę imieniotworczą Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 19:18 green_naranja napisała: > aczkolwiek, juz imiona owych istot, to zupelnie inna bajka...Dafne, Kalipso, Do > ris, Elektra, Europa, Ksante, Metis, Tetyda, Ajkle....i cala reszta, liczona w > setkach chyba, stanowi dobrą bazę imieniotworczą Dafne jest, Elektra też. Dafne mi się bardzo podoba, Elektra nie. Co do reszty, podoba mi się Tetyda, a najbardziej Kalipso. Podoba mi się też niewspomniana Amfitryta i Galatea. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 19:05 ksiezna_pani1 napisała: > green_naranja napisała: > > > a czy to nie powinno byc racxzej Hamadriada, z "d", zamiast Hamariady? ni > e ma m > > itologicznych istot "hamariad" > > Faktycznie, powinno być jeszcze jedno "d". A więc Hamadriada. Chyba faktycznie > powinnam wybrać się do okulisty, bo jest coraz gorzej. > > > > a imiona z cyklu "Jednorozeec", "Pan" czy "Satyr". jakos tak, hm, nie bar > dzo... Oczywiście przepraszam za mój błąd Obiecuje poprawę Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 19:08 oj tam, zdarza sie kazdemu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hamariada, Nereida. 23.04.12, 19:24 Rozumiem, ale nie ma imion utworzonych od rodzaju postaci mitologicznych, nieposiadających jakiegoś dodatkowego uzasadnieina. Odpowiedz Link Zgłoś