Dodaj do ulubionych

Imię dla chłopca

30.08.12, 15:24
Kacper
Cyprian
Miłosz
Mikołaj
Franciszek
Kazimierz
Leszek

które wam się podoba, czy teraz wciąż popularne jest imię Kacper?
Obserwuj wątek
    • aneladgam Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 15:36
      w moim otoczeniu Kacper jest obłędnie popularny
      z podanych imion najbardziej podoba mi się Cyprian
      • domi_33 Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 15:37
        najfajniejszy Cyprian.
        reszta nieco mniej mi się podoba albo no już zbyt popularna a przez to dla mnie spalona.
    • dalenia Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 15:39
      Mnie się podoba Cyprian i Kazimierz. A Kacper u mnie nadal popularny i dość często małych Kacprów spotykam.
    • stara.kociara Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 15:59
      Cyprian - bardzo lubię, dobrze brzmi, nie ma z nim żadnych negatywnych skojarzeń, nie za miękkie, nie za twarde, nie "dziwaczne" i nieoklepane, idealne.
      Podoba mi się też Franciszek, ale przeraża popularność (u znajomych też pełno małych Franków).
      • qatroscc Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 17:15
        hah u na w ogóle, i ostatnio to mój faworyt razem z Kazikiem

najpierw chcieliśmy Kacpra potem za moją namową Cypriana, teraz znów jej faworytem jest Kacper, a w około bardzo dużo Kacprów, mimo wszystko to dwa podstawowe imiona brane pod uwagę przez moją małżonkę
    • poziomkazlasu Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 16:09
      Podobają mi się Mikołaj, Franciszek i Leszek, który pozytywnie mi się kojarzysmile
    • eo_wina Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 16:14
      Gdybym z podanej siodemki miala wybrac imie dla swojego synka - bylby to zdecydowanie Mikolaj. Kacprow jest niestety nadal bez liku. Szkoda, bo lubie.
      • polonica7 Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 16:34
        Wybrałabym Leszka.
    • polifonia1983 Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 17:18
      Kacper - nie podoba się mi
      Cyprian - bardzo lubię, ale jeszcze bardziej Cyryla
      Miłosz - na tak
      Mikołaj - ee, za dużo ich
      Franciszek - j.w.
      Kazimierz - bardzo na tak
      Leszek - wolę Lecha
      • qatroscc Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 17:28
        Kacper Turek (faworyt mojej żony)
        Cyprian Turek (nasz drugi faworyt)
        Miłosz Turek (faworyt babć, nam się podoba)
        Mikołaj Turek (faworyt babć, nam się podoba)
        Franciszek Turek (mój 1 faworyt)
        Kazimierz Turek (mój 2 faworyt)
        Leszek Turek (mój 3 faworyt, ze względu na nieszczęsne połączenie z nazwiskiem -ek, we Franciszku mi mniej przeszkadza bo imię jest dłuższe)

a odpadło już dużo imion z różnych względów (głównie skojarzeń z noszącymi to imię osobami z otoczenia i rodziny) min. Krzysiek, Jarek, Fabian, Kostek
        • dalenia Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 18:17
          Kacper Turek - Kacper jest teraz dla mnie zbyt popularny, odradzam
          Cyprian Turek - podoba mi się
          Miłosz Turek - ok
          Mikołaj Turek - jw, choć dla mnie też jest nieco zbyt popularny
          Franciszek Turek - Franek Turek? eeee, nie.
          Kazimierz Turek - Kazik Turek też średnio mi brzmi, ale lepiej niż Franek
          Leszek Turek - zdecydowanie nie
        • gaudencja Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 21:45
          Do Waszego nazwiska wybrałabym zdecydowanie Cypriana.
    • ronalilly Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 17:20
      Najlepszy moim zdaniem jest Kazimierz. Cyprian też w porządku.
      Kacper strasznie popularny.
      • bociannakominie Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 18:44
        Uwielbiam imię Franciszek!
        Mogę Ci też powiedzieć, że jest świetne w użyciu, mam Franka wśród znajomych, aż miło się do niego zwracać smile
    • olianka Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 19:51
      Wybrałabym Kazimierza.
    • paula.anna Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 20:22
      Kacper niestety zupełnie mi się nie podoba, bez względu na popularność. Nie mam zielonego pojęcia co w nim takiego, że jest tak popularny? Kac- per?
      Cyprian- bardzo mi się podoba smile
      Miłosz- nie
      Mikołaj- nie
      Franciszek- zbyt popularny jak dla mnie uncertain
      Kazimierz- podoba mi się.
      Leszek- ok, choć bez "szału" wink
      Z Kazikiem skojarzył mi się Ryszard- Kazik i Rysiek
    • aedo Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 20:48
      Cyprian lub Mikołaj
      • uwierz_mirando Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 22:04
        Podobają mi się: Cyprian, Miłosz, Franciszek, Kazimierz.
        Kacper, Mikołaj i Franciszek są bardzo popularni, popularność Miłosza również wzrasta.
    • vikama Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 23:32
      osobiście z wymienionych przez Ciebie najbardziej podoba mi się Kacpertongue_out
      mam syna o tym imieniu, kiedy to imie sobie upodobałam nie miałam pojęcia że jest/ było aż tak popularne. Dostępu do netu jako tako wówczas nie miałam a w otoczeniu nie znałam żadnego Kacpra.....a jednak okazało się że nadałam bardzo popularne imię...mimo to nie żałuję...podoba mi się nadal....smile
      na drugim miejscu z Twoich imion Cyprian ( nie znam żadnego) jak to zdrobnić? Cyprysek???
      kolejne miejsce Franciszek
      Miłosz
      Mikołaj
      Leszek
      Kazimierz
      to mój ranking wedle Twoich upodobańsmile
    • annthonka Re: Imię dla chłopca 30.08.12, 23:56
      W kolejności:
      Kazimierz - super. Moje niespełnione marzenie, niestety u mnie nie do przejścia ze względu na barierę językową.
      Cyprian - tak, tak, tak. Zdrabniać nie trzeba. Brzmi dobrze w każdym wieku. Chociaż do jedynego znanego mi Cypriana (15-letniego) rodzeństwo zwraca się Cypis, a to już niefajnie...
      Franciszek - w porządku, o ile nie przeszkadza Wam popularność
      Leszek - nie do końca gra z nazwiskiem, chociaż samo imię bardzo w porządku
      Kacper, Miłosz, Mikołaj - zupełnie nie w moim guście.

• mary.h Re: Imię dla chłopca 31.08.12, 08:48
      Cyprian, Kazimierz i Leszek - TAK!

Podrzucam jeszcze: Cyryl, Stefan, Zbigniew, Wincenty, Romuald, Hieronim, Jerzy, Edward, August...
    • megan.79 Re: Imię dla chłopca 31.08.12, 08:55
      Najładniej Mikołaj,ale mocno popularny,więc byłabym za Miłoszem.
      • nastka1980 Re: Imię dla chłopca 01.09.12, 07:02
        Cyprian i Franciszek!
    • luska.s Re: Imię dla chłopca 01.09.12, 10:01
      Leszek - bardzo mi się nie podoba
      Kaimierz - jakoś nie widzę małego chłopca o tym imieniu
      Cyprian - złe nie jest, sama bym nie nadała z uwagi na niemiłe zdrobnienia jak Cypek czy Cipek

Kacper - bardzo ładne ale i popularne
      Miłosz - jest ok
      Mikołaj - ok
      Franek - ładne i popularne

Sama nie wiem na które bym się zdecydowała, chyba jednak najbardziej podoba mi się Kacper
      • abiela Re: Imię dla chłopca 01.09.12, 12:11
        Kazimierz IMO najlepszy. Kacper obłędnie popularny, znam chyba dziesięciu.
    • mossiam Re: Imię dla chłopca 01.09.12, 13:06
      Kacper - zbyt popularny
      Cyprian - nie lubię, zwłaszcza zdrobnienia Cypek, Cyprianek zresztą też fatalny
      Miłosz - raczej nie
      Mikołaj - dobrze brzmi z Waszym nazwiskiem, ale popularny
      Franciszek - mimo popularności lubię, ale do nazwiska średnio (-ek -ek)
      Kazimierz - to jest to! smile
      Leszek - brzmi dla mnie zdrobnieniowo, z Waszym nazwiskiem nie współgra (ona człony krótkie i -ek -ek)
    • qatroscc Re: Imię dla chłopca 08.12.13, 04:44
      dzięki za rady, wybraliśmy Kacpra - to imię pierwsze nam się spodobało, potem zaczęliśmy kombinować nad innym gdy dowiedzieliśmy się jak jest popularne, czyli zatoczyliśmy koło do punktu wyjścia
      • dalenia Re: Imię dla chłopca 08.12.13, 12:57
        Gratuluję dokonania wyboru smile
    • rosynanta Re: Imię dla chłopca 08.12.13, 08:58
      Z tego zestawu wybrałabym Miłosza albo Cypriana.

Kacper, Mikołaj, Franciszek - zbyt popularne.
      Kazimierz jakoś mnie nie przekonuje.
      Leszek zbyt zdrobnieniowe. Miałam kolegę Leszka i całe życie wszystkim tłumaczył, że nie jest Lechem. Nie funduj tego swojemu synowi smile
      • dolcevita007 Re: Imię dla chłopca 08.12.13, 09:10
        Gratuluje Kacper piekne imie.
        Z waszej listy tylko Kazimierz i Leszek nie podobaly mi sie reszta bardzo ladne.
    • betty842 Re: Imię dla chłopca 08.12.13, 09:50
      7 lat temu dla pierwszego syna brałam pod uwagę immiona Miłosz i Mikołaj (wtedy nie były aż tak popularne). W tej chwili nie nadałabym ani jednego ani drugiego-po prostu dużo mniej mi się podobają niż kiedyś.
      Kacper odpada w zupełności-popularny że aż mdli.
      Franciszek jest ok.
      Cyprian....nie podoba mi się.Może dlatego że jedno ze zdrobnien to Cypekwink
      Kazimierz-nie podoba mi się zdrobnienie Kazik,Kazio.
      Leszek-nie mam zdania...ani fajne ani brzydkie,takie sobie po prostu.
    • paula.anna Re: Imię dla chłopca 08.12.13, 09:54
      Kacpra nie znoszę. Niestety. Nic w nim nie widzę ładnego, połączenie kaca z jakimś perem. A spotykam Kacprów na każdym kroku.... Tak, jest bardzo popularny.

Podoba mi się Cyprian i Kazimierz, choć tego drugiego raczej bym nie nadała, za to doceniłabym u kogoś.
      Franciszek już mi się przejadł, choć obiektywnie imię ok.
      Leszek brzmi mi zdrobnieniowo, i w ogóle nie zachwyca.
      • paula.anna Re: Imię dla chłopca 08.12.13, 09:56
        He, he, wpisałam się drugi raz...
        ślepa Genia ze mnie, przepraszam
        • betty842 Re: Imię dla chłopca 08.12.13, 12:49
          No ja też się wypowiedziałam a dopiero potem zorientowałam się,że moja wypowiedź jest już zbyteczna wątek jest juz stary a imię juz dziecko ma nadane-Kacper...Akurat bardzie się rozczarowałam takim wyborem bo jednak jest duża rozbieżność miedzy np rzadkim Cyprianem a popularnym Kacprem...Chodzi mi o to,ze najczęsciej komuś się podobają albo imiona oklepane albo bardzo rzadkie.Nie spotkałam się z taką skrajnością,ze podoba mi się Cyprian i zarówno Kacper...Poza tym zgadzam się z Tobą,imię Kacper nie ma dla mnie żadnego uroku.O ile fajny jest malutki Kacperek to już dorosły Kacper mi nie pasuje.Moja mama do mojego młodszego brata zwracała się pieszczotliwie Kacperek-ale zaczerpięte z bajki Casper-przyjazny duch a nie od imienia bo na imię miał całkiem inaczej.I od tego momentu zwrot Kacperek był dla mnie na równi ze zwrotem np Krasnalek-po prostu pieszczotliwie o małym dziecku...
          • qatroscc Re: Imię dla chłopca 08.12.13, 17:44
            u nas w ostateczności wybór był między Kacprem a Franciszkiem, wybraliśmy Kacpra ponieważ to imię nam się spodobało jako pierwsze jeszcze przy pierwszej dzidzi [dziewczynki]

dużo rad z forum nie brało pod uwagę nazwiska, które podałem, a przypominam, że nie do końca imiona współgrały z nim

co do Cypriana, przegrał przez skojarzenia [pierwsze dziadka] = Cyper, Lucyp[f]er, no i moje c..pa [nie cenzuralne słowo]
    • daria_konwalia Re: Imię dla chłopca 14.12.13, 23:07
      Cyprian.
      Kazimierz- tak mówi mój ojciec do mojego synka Fryderyka- Kazimierz- bo Wielki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.