bzorek 01.07.04, 12:15 Mimo, że mój Jędrek ma już 3 latka, to nie znam żadnego maluszka o tym imieniu. Pozdrawiam wszystkich rodziców Jędrzejów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warna Re: Jędrzej - ma ktoś jeszcze synka o tym imienu? 01.07.04, 12:22 Ja mam syna Jędrzeja. Ma już 18 lat ! I zawsze był "pojedynczym" egzemplarzem; w żłobku, przedszkolu, szkole podstawowej, w liceum. A teraz zdawał na studia i wśród 3600 kandydatów było tylko 6 osób o imieniu Jędrzej!!! To naprawdę ładne, oryginalne, staropolskie , rzadkie imię . Syn też jest bardzo zadowolony ze swojego imienia. Życzę tobie i małemu Jędrusiowi wszystkiego najlepszego !!! Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: Jędrzej - ma ktoś jeszcze synka o tym imienu? 01.07.04, 17:28 Ja biorę bardzo poważnie to imię pod uwagę, jeśli będę miała drugiego chłopca. A w ogóle w życiu spotkałam tylko jednego Jędrzeja, obecnie ma jakies 15 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
bei mój Jędrzej ma 15 lat:):) 01.07.04, 22:08 to imię podobalo się mi już wcześniej...ale tata mojego Qby zadecydowal...o Jakubie...jak urodzil sie po 7 latach drugi synek- to już uparłam się Jędrek jest chłopcem- mylonym z dziewczynką...nosi długie włosy...jest bardzo grzeczny...emanuje z niego kulturka i niesamowite poczucie humoru...bardzo szybko zawiera znajomości...po przeprowadzce do nowego miasta- już na drugi dzień był ulubieńcem klasy...same ochy i achy- zawsze świetnie sie uczyl..i uczy..i jest obowiązkowy....i chodzi z uśmiechem na twarzy....teraz nabiera męskiej urody...od przedszkola otacza sie wianuszkiem dziewcząt- to samo mogłabym pisać o jego bracie Qbie- tylko Qba juz nie nosi dlugich wlosów... Jędrek ma na drugie imię Gaweł..... Odpowiedz Link Zgłoś
magduniar3 Re: Jędrzej - ma ktoś jeszcze synka o tym imienu? 02.07.04, 14:34 Mój Jędruś ma już prawie 9 lat. Niestety często osoby obce nazywają go Andrzejem. Jędrek jest również otoczony wianuszkiem dziewczyn, ma delikatną urodę i jest ogólnie lubiany w szkole. Z zachowaniem w domu bywa różnie. Ale to już inna bajka. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 A co z Andrzejem? 16.07.04, 12:39 Jedrzej brzmi co prawda ładniej, od Andrzeja, którego też zdrabnia się Jedruś. Kiedyś było odwrotnie, to Andrzejów było dużo, a Jędrzejów prawie wcale. Andrzej teraz już chyba całkiem odszedł w zapomnienie, czytałam gdzieś o bractwie Andrzejowym, które chciało wziąc patronata nad małym Andrzejkiem i musieli 6 alt czekać, aż się taki narodzi w ich mieście. Co sądzicie o tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co z Andrzejem? 18.07.04, 16:27 milenium5 napisał: > Andrzej teraz już chyba całkiem odszedł w zapomnienie, czytałam gdzieś o > bractwie Andrzejowym, które chciało wziąc patronata nad małym Andrzejkiem i > musieli 6 alt czekać, aż się taki narodzi w ich mieście. Co sądzicie o tym > imieniu? Andrzeja nie lubię, za Jędrzejem przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
magan5 Re: A co z Andrzejem? 05.08.04, 17:17 Mój 4 -miesieczny synek ma na imię Andrzej , zdrabniamy go wszyscy Jędrek i panie położne stwierdziły w szpitalu ze wśród tegorocznych Brandonów, Eryków, Patryków czy Krystianów jest jedynym oryginalnie nazwanym facecikiem...Nasz Jędrek imiona ma po dziadkach ( na drugie ma Tadzio) a poza tym uważamy ze to imie dla facetów z charakterkiem ( np. Andrzej Kmicic, Andrzej Bursa ...no jest jeszcze Lepper..ale zawsze sie jakaś czarna owca trafi)..pozdrawiam wszystkie mamy i nielicznych tatusiów na forum Odpowiedz Link Zgłoś
bzorek Re: Jędrzej - ma ktoś jeszcze synka o tym imienu? 17.07.04, 10:31 Cześć! To znowu mama Jędrka. Rzeczywiście prawie wszyscy biorą mojego Jędrusia za Andrzeja i muszę tłumaczyć,że właście imię to Jędrzej. Czasami ktoś się nawet dziwi, że takie imię istnieje "oficjalnie" a nie jest to tylko zdrobnienie. Mój synek swoje imię "odziedziczył" po moim pradziadku (ur 1884r), który we wszystkich urzędowych dokumentach figurował jako Jędrzej i kiedyś ta właśnie forma była bardziej rozpowszechniona. A swoją drogą Andrzej oznacza z greckiego "silny, mężny, męski" i jest obecne w Polsce od XII w . A co do cech Jędrzejów, to chyba to znaczenie imienia nie całkiem jest adekwatne do mojego synka, bo często (szczególnie wcześniej) brany był za dziewczynkę z powodu długich rzęs i delikatnej urody. No ale powoli mężnieje ( przypomnę, że ma 3 lata). Pozdrawiam raz jeszcze wszystkich Jędrzejów i ich mamy. Mama Jędrzeja - Asia. Odpowiedz Link Zgłoś
kate30 Re: Jędrzej - ma ktoś jeszcze synka o tym imienu? 04.08.04, 23:43 tu kolejna mama Jedrka. Nasz synek urodzil sie w prima aprilis tego roku. Dzisiaj ma 4 m-ce i 3 dni. My spotykalismy sie z roznymi reakcjami na imie naszego chlopaczka. Zgadzam sie, ze jest to bardzo rzadko spotykane imie, ale bardzo podobalo sie mojemu mezowi i w sumie to on zadecydowal o tym imieniu. Mi troszke sie zeszlo z przyzwyczajeniem sie do tego imienia. Ale ostatnio byli[my w Zakopanem i tam co chwila slyszelismy imie "Jedrek". Mam nadzieje, ze nasz synek nie bedzie mial problemów z tym imieniem w pózniejszym zyciu. Mi osobiscie najbardziej podobalo sie zdrobnienie imienia Jedrzej i do synka caly czas mówie Jedrus ( zas coraz czesciej inni zwracaja sie do niego Jedrula - to chyba z "Rodziny zastepczej" Pozdrawiam wszystkich Jedrusiow i ich rodzicow kasia i mirek Odpowiedz Link Zgłoś
warna Re: Jędrzej - ma ktoś jeszcze synka o tym imienu? 06.08.04, 10:33 Kate30! Górale mówią "Jedrek" na Andrzeja i chyba nawet nie bardzo mają świadomość, że istnieje imię JĘDRZEJ. Ja bardzo lubię polskie góry (no i górali , często tam jeździmy z mężem i dziećmi. A ponieważ mam syna Jędrusia (Jędrzeja)i wiem, że na jagody mówi się tam "borówki", zostałam bardzo szybko zaakceptowana przez gospodarza pensjonatu, w którym zwykle się zatrzymujemy. Od razu mi powiedział gwarą: "Toć ty nasa ! Mas syna Jędrusia i na to granatowe mówis borówki, a nie jagody jak inne cepry". Odpowiedz Link Zgłoś
kate30 Re: Jędrzej - ma ktoś jeszcze synka o tym imienu? 06.08.04, 11:57 Co to górali to domyślałam się, że jest to imię Andrzej, no niemniej ucieszyłam się, że słyszałam zdobnienia Jędrek, bo w zasadzie na naszego malucha wołamy Jędrek lub Jędruś a nie Jędrzej. Na to przyjdzie czas później. Bardzo mnie ucieszył Twój wczesniejszy list, że twój 18-letni syn jest zadowolony ze swojego imienia. Prawdę mówiąc miałam niewielkie obawy właśnie co do tego jak to będzie później, gdyż nie jest to zbyt popularne imię. Zwłaszca jak słyszałam komentarze typu: "Jędrzej- a co to za imię, czy nie zdajecie sobie sprawy, że możecie unieszczęśliwić dziecko na całe życie" Mąż mój zupełnie nie przejmował się tymi komentarzami, no ja zaś jak tyo matka zaczęłam wyobrażać sobie różne sytuacje i miałam chwile wahania, czy dobrze zrobiliśmy. No teraz już nie wyobrażam sobie, żeby to nie był Jędruś i naprawdę jestem zadowolona. Pozdrawiam serdzecznie Kasia z Jędrusiem Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Wybaczcie 06.08.04, 12:10 kate30 napisała Prawdę mówiąc miałam niewielkie obawy właśnie co do tego jak > to będzie później, gdyż nie jest to zbyt popularne imię. Zwłaszca jak słyszałam > > komentarze typu: "Jędrzej- a co to za imię, czy nie zdajecie sobie sprawy, że > możecie unieszczęśliwić dziecko na całe życie" Niektorzy to sa naprawde ograniczeni!!! Co za teksty... Przeciez imie Jedrzej to bardzo ladne, meskie imie. Ehhh nie mam sily na takie betony... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wybaczcie 06.08.04, 12:28 szczekuszka napisała: > Niektorzy to sa naprawde ograniczeni!!! Co za teksty... Przeciez imie Jedrzej > to bardzo ladne, meskie imie. Ehhh nie mam sily na takie betony... To samo miałam napisać. W dodatku Jędrzej jest całkiem popularnym imieniem, choć oczywiście nie bije w tym wzgledzie Jakuba. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Wybaczcie 06.08.04, 12:44 gaudencja napisała: To samo miałam napisać. W dodatku Jędrzej jest całkiem popularnym imieniem, > choć oczywiście nie bije w tym wzgledzie Jakuba. Pewnie, ale po zmeczeniu Andrzejem, Jedrzej wyplynal i coraz czesciej zdarzaja sie mali Jedrusie. Moim zdaniem ludzie, ktorzy tak mowia, to albo sa zazdrosni, ze ktos wybral ladne imie, albo po prostu nie wiedza co powiedziec i chca byc zlosliwi. A moze kieruje nimi zasada "Nie wychalaj sie" i uwazaja, ze rodzice powinni miec tylko Jakubkow, Michalkow, Ole i Natalki?! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wybaczcie 06.08.04, 12:57 szczekuszka napisała: > ladne imie, albo po prostu nie wiedza co powiedziec i chca byc zlosliwi. A moze > > kieruje nimi zasada "Nie wychalaj sie" i uwazaja, ze rodzice powinni miec tylko > > Jakubkow, Michalkow, Ole i Natalki?! Obawiam się, ze to ostatnie. Gdyby populacja naszego kraju składała sie tylko z takich ludzi, wszyscy nosiliby 10 niezmiennie najpopularniejszych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
kate30 Re: Jędrzej - ma ktoś jeszcze synka o tym imienu? 18.11.04, 12:36 a może ktoś się jeszcze dopisze? Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: Jędrzej - ma ktoś jeszcze synka o tym imienu? 07.08.04, 11:24 25 lipca przyszedl na swiat moj synek Jędrzej Pozdrawiam wszystkie mamy Jędrusiów. Czy ktos mi moze powiedziec, kiedy Jedrzeje obchodzą imieniny? Czy razem z Andrzejami czy maja osobne swieto? I czy jakas uczynna osoba zaopatrzona w specjalna ksiazke moze mi powiedziec ile jest w Polsce Jędrzejów? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jędrzej - ma ktoś jeszcze synka o tym imienu? 07.08.04, 12:51 hanna73 napisała: > 25 lipca przyszedl na swiat moj synek Jędrzej Gratuluję serdecznie! Wybrałaś śliczne imię > Czy ktos mi moze powiedziec, kiedy Jedrzeje obchodzą imieniny? Czy razem z > Andrzejami czy maja osobne swieto? Według Grzeni imieminy Jędrzeja są 6 stycznia, ale Andrzeja tez: kalendarz.pwn.pl/dzien.php?y=2004&m=1&d=6 > I czy jakas uczynna osoba zaopatrzona w specjalna ksiazke moze mi powiedziec > ile jest w Polsce Jędrzejów? Jasne W 2001 roku było ich 5968. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: Jędrzej - ma ktoś jeszcze synka o tym imienu? 07.08.04, 18:18 DZIEKUJE! Odpowiedz Link Zgłoś
kate30 Re: Jędrzej - ma ktoś jeszcze synka o tym imienu? 07.08.04, 14:37 mój Jędruś ma swoje święto 16 maja (także z Andrzejem) Pozdrawiam mame i buziaczki dla kolejnego Jędrka Odpowiedz Link Zgłoś
justy_m Re: Jędrzej - ma ktoś jeszcze synka o tym imienu? 07.08.04, 15:42 a ja mam brata Jedrzeja, ma juz 16 lat! a taki byl slodki jak byl malutki i baaardzo lubi swoje imie. Odpowiedz Link Zgłoś
lapeta Re: Jędrzej - ma ktoś jeszcze synka o tym imienu? 07.09.04, 21:13 Mam 11 letniego syna o tym imieniu drugie Jakub oba imiona po pradziadach zlini męskiej męza i mojej. Jest bardzo wesołym, rezolutnym i niesłychania miłym chłopcem zawsze rozchwytywany przez kolegów i koleżanki. Niezwykle komunikatywny z każdym ma o czym pogadać z rówieśnikiem i 70 letnim panem lub panią. Jest lubiany w szkole i poznawany na ulicy. Bardzo dobrze się uczy chociaż jest dyslektykiem. Jestem z niego dumna . Jako że urodziłam go w wieku 37 lat to i jest naszym Jędruniem ma brata starszego o 12 lat Radka / student/. Świetnie się porozumiewają mimo różnicy wieku. Jestem szczęśliwą matką czego i Wam wszystkim życzę. Ela. Odpowiedz Link Zgłoś
mayyyka Re: Jędrzej - ma ktoś jeszcze synka o tym imienu? 09.09.04, 09:55 Ja mam bratanka, ktory nazywa się JĘDRZEJ i rodzice bardzo często używają włąsnie tej formy imienia (zeby nikt nie mial watpliwosci i w sumie nikt nie ma), choc ma on dopiero 2 latka. Imię oryginalne, ale bardzo polskie i wszystkim się podoba. Naprawdę dobry wybór! Odpowiedz Link Zgłoś
pstosia Re: Jędrzej - ma ktoś jeszcze synka o tym imienu? 09.09.04, 10:57 moj brat nazwya sie Jedrek, ma 14 i jest osoba z chrakterkiem, umie stawiac na swoim, chociaz czasami w nieodpowiedni sposob. ogolnie fajne imie, niespotykane Odpowiedz Link Zgłoś