ksiezna_pani1 20.02.13, 18:32 Moja najnowsza imiennicza miłość Co powiecie na temat Mederyka? Mederyk – imię męskie pochodzenia germańskiego. Powstało z części składowych maht ("siła") i rik ("król"). Imieniny obchodzi 29 sierpnia. Nie miał nadań. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Mederyk 20.02.13, 19:39 Mederyk to od dłuższego czau jedno z moich ulubionych imion męskich. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Mederyk 21.02.13, 13:23 gaudencja napisała: > Mederyk to od dłuższego czau jedno z moich ulubionych imion męskich. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Mederyk 20.02.13, 19:39 Ostatnio czytałam o tym imieniu Dla mnie dość ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Mederyk 21.02.13, 13:32 Zachwyca mnie poznana kilka lat temu na forum Mederyka (ciotka Mederyka ). Mederyk nieco mniej, ale też fajny. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Mederyk 21.02.13, 18:47 Nie podoba mi się, skojarzenia mam z merdaniem... Ale z podobnych lubię Roderyka Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek-kd Re: Mederyk 22.01.21, 13:08 jakoś teraz rocznica śmierci cioci Mederyki - 10 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mederyk 23.01.21, 15:55 Oj, przykro Pamiętam ją ze starego wątku o tym imieniu. Wtedy jeszcze żyła... Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Mederyk 01.04.22, 21:55 Nie podoba mi się, za bardzo kojarzy mi się ze słowem "mędrek". Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Mederyk 01.04.22, 22:27 Lubię imiona tego typu (Cedryk, Roderyk), choć bym nie nadała (może poza Fryderykiem) - odstrasza brak zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Mederyk 03.04.22, 01:02 Mederyk -nie dla mnie. Za to Mederyka jest świetna. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwsza_katarakta Re: Mederyk 26.10.22, 22:20 Brzmi ciekawie, chociaż pierwsze co mi prztszło na myśl to to, że Mederyk jest połączeniem Medarda i Fryderyka. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Mederyk 29.10.22, 05:45 Interesujące w obu formach, choć wolę Medeę od Mederyki. Albo pisaną jako : ' Mederika'. Z Y wiele spolszczonych imion traci swój urok, np. Klarissa - Klarysa. Rozumiem uproszczenie w wymowie - Polacy w przeważającej części nie lubią brzmienia 'ri'. A z i na y najczęściej zmienia się wszelkie wyrazy m.in. w Warszawie i to niekoniecznie tam, gdzie zaistniała prawidłowość czy logiczna potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Mederyk 20.11.22, 12:44 Mederyk mi się nie podoba, ale za to brzmieniowo podobny Fryderyk już tak, więc może to kwestia osłuchania. Odpowiedz Link Zgłoś