ksiezna_pani1 28.03.13, 20:30 Co myślicie o tym imieniu? Mnie się bardzo podoba. Eneasz (gr. Aineias, łac. Aeneas) – imię męskie pochodzenia greckiego. W Piśmie św. Eneasz występuje jako sparaliżowany mieszkaniec Liddy, który od ośmiu lat leżał w łóżku. Gdy do Liddy przybył Piotr i odwiedził chorego Eneasza, kazał mu w imię Jezusa wstać i zasłać swoje łoże. Eneasz na te słowa natychmiast wstał i zaczął chodzić. „Kiedy Piotr odwiedzał wszystkich, przyszedł też do świętych, którzy mieszkali w Liddzie. Znalazł tam pewnego człowieka imieniem Eneasz, który był sparaliżowany i od ośmiu lat leżał w łóżku. «Eneaszu – powiedział do niego Piotr – Jezus Chrystus cię uzdrawia, wstań i zaściel swoje łóżko!» I natychmiast wstał”. Znane osoby noszące imię Eneasz: - papież Pius II, właśc. Eneasz Sylwiusz Piccolomini Do 1994 roku odnotowano 38 Powiem szczerze, że nie spodziewałam się takiej liczby. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Eneasz 28.03.13, 22:33 Nie jest zły, ale kojarzy mi się z dość często reklamowanym ostatnio dostawcą energii w każdym razie - całkiem okej, ale nie dla mojego syna. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Eneasz 04.04.13, 13:50 Byłoby ok, gdyby nie skojarzenia z Eneą. Swoją drogą ciekawe skąd wzięła się taka nazwa... Odpowiedz Link Zgłoś