gaudencja 23.07.04, 16:10 ...intryguje mnie, co to za imię. Bo jest to imię, za czasów Rymuta było 3 panów o tym imieniu... Od razu dodam, że brzmi mi dziwacznie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaj1 A propos Rymuta 23.07.04, 16:17 Postanowiłam nabyć w polecanej przez Ciebie Gaudencjo księgarni. Zamówienie wysłałam z 3 dni temu - i cisza. Czy Ty też tam zamawiałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A propos Rymuta 23.07.04, 16:20 monikaj1 napisała: > Postanowiłam nabyć w polecanej przez Ciebie Gaudencjo księgarni. Zamówienie > wysłałam z 3 dni temu - i cisza. Czy Ty też tam zamawiałaś? Tak, trochę to potrwało, ale książkę dostałam. Badź cierpliwa i poczekaj jeszcze trochę, może już realizują zamówienie. Szkoda, że nie ma współcześniejszej wersji takiego słownika... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A propos Rymuta 23.07.04, 16:21 Aha, nie napisałam: to jest bezpośrednio księgarnia wydawcy Rymuta; nie wiem, czy w jakiejkolwiek innej można go kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: kolejna ciekawostka - Koronaty 15.10.21, 16:49 W XIX w. żył Filip Koronat Sulimierski. Koronat brzmi jak Fortunat, ale nie wiem, czy to jest wyjściowa forma. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: kolejna ciekawostka - Koronaty 26.12.21, 18:04 Okazuje się, że postać Koronaty opisywał już Breza, bez konkluzji co do etymologii: "Koronaty SIW podaje 3 mężczyzn o imieniu Koronaty: po 1 w woj. elbląskim, jeleniogórskim i warszawskim; SI i KIS nie notują; nie omawiają też wyzyskiwane przeze mnie opracowania popularne. Imię kojarzy się z łac. imiesłowem biernym coronatus, -a, -um od corono, -are, -avi, -atum ‘uwieńczyć, włożyć wieniec lub koronę na głowę’, por. koronowanie (coronatio, z czego polskie koronacja) obrazów świętych w Kościele rzymskokatolickim, też koronacja królów. Słowniki łaciny klasycznej takiego imiesłowu nie notują, bogato udokumentowany został w Słowniku łaciny średniowiecznej, t. II pod red. M. Plezi (Plezia, 1959–1967, s. 1345), także jako rzeczownik coronatus, -i, jednak w znaczeniu ‘moneta francuska z wyobrażeniem korony’. W tym ujęciu imię weszłoby w ciąg imion typu: Amatus, Amata, Beatus, Beata, Renatus, Renata, z czego polskie imiona Amat, Amata, (historyczny) Beat, Beata, Renat, Renata. Wątpliwości jednak budzi końcówka -y; czyżby zatem od D. lp. (syn) Koronaty, zatem Koronaty? Hipotezę wspiera nazwisko Koronat 0 w SNW i św. Kornat w KP (s. 136), objaśniony jako ‘wienczannyj’, tj. ‘koronowany’ (z łac.); pamięć jego ma być czczona w Kościele Prawosławnym 17 VIII. Imię Kornat można jednak rozumieć jako Konrat z przestawioną kolejnością spółgłosek n – r na r – n. SNW podaje nazwisko Koronat ze wskaźnikiem 0; SNW notuje 270 osób o nazwisku Kornat, z tego 8 w woj. bydgoskim, 2 w gdańskim; 149 – Kornata, z tego 26 w woj. gdańskim; 71 – Kornath w woj. gdańskim; Kornati 0." cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.desklight-077a48af-79af-4ab8-8552-dc5636f7b0d6/c/Breza.pdf Odpowiedz Link Zgłoś