30.05.13, 13:08
Mezowi sie podoba, mnie srednio, chcialabym cos bardziej orginalnego. a obawiam sie ze Laura robi sie coraz bardziej oklepana. Sama mam na imie Anna i chcialabym uniknac sytuacji aby corka spotkala -3 imienniczki w klasie.
Jeden zdrobnienie jakie mi przychodzi do głowy to laurka - okropne, znacie jakieś inne?
Obserwuj wątek
    • pslebr Re: Laura 30.05.13, 14:12
      Może być jeszcze Laurusia ;D Mi się średnio podoba, ale to z powodu skojarzeń z różnymi osobami.
    • polifonia1983 Re: Laura 30.05.13, 14:52
      Nie przepadam za Laurą. Może, trochę na siłę, Lusia?
    • monaliss Re: Laura 30.05.13, 15:14
      Mnie sie wydaje, ze oklepana nie jest bo ani razu nie slyszalam aby ktoś wołał Laura
      do małej dziewczynki, ani też do nastolatki.
      Mam także średnie skojarzenia z tym imieniem, choć samo brzmienie tego imienia mi się
      podoba. Zdrobnienie Laurka zdecydowanie mi się nie podoba i wydaje mi się, że jeśli lubisz zdrobnienia, to ciężko Ci będzie coś fajnego wymysleć do tego imienia.
      Mnie jedynie podchodzi włoskie zdrobnienie, bo tam to imię bylo swego czasu dosc popularne: Lauretta smile
    • ilianna Re: Laura 30.05.13, 20:04
      Laurutek, Laurut, Lauruś, Laurinka, Laurątko, Lala, Laurusia, Laurunia.
      Laurka mi też się nie podoba i nie używam. Większość z tych powyższych wygląda po napisaniu nieco dziwnie, ale w codziennym użyciu się bardzo sprawdzają. Ale jeśli zależy Ci na imieniu, które się łatwo zdrabnia, to poszukałabym czegoś innego niż Laura smile.
    • dalenia Re: Laura 30.05.13, 20:26
      Pamiętam jak jakieś ... 12 lat temu koleżanka mamy nazwała tak córkę. Byłam w mocnym szoku, ale imię mnie bardzo zauroczyło smile Dzisiaj już nie dostrzegam jego uroku, bo faktycznie - coraz więcej Laur dookoła. Nie sądzę jednak, że Laura miałaby szanse na 3 imienniczki w klasie. Popularność zdobywa, ale do miejsca Julii raczej nie dojdzie - Polacy chyba nie lubią takich ciężkich do zdrabniania imion.

No właśnie - co do zdrobnień - Laurka mnie także się nie podoba. Może być jeszcze Lusia albo Lara. A najlepiej brzmi wg mnie w pełnej formie.
    • wanessa31 Re: Laura 30.05.13, 21:20
      a moze Alicja, co sadzicie?
      bardzo mi sie podoba, aczkolwiek wydaje mi sie zbyt oklepane.

Mysle rowniez nad Inga (maz twierdzi, ze malo kobiece) lub Ewa (ale tych w populacji żeńskich imion chyba jest najwiecje)
      • monaliss Re: Laura 30.05.13, 21:30
        Alicja będzie z pewnością bardziej popularna "w klasie" niż Laura, a chodziło Ci chyba o to, by jednak nie było to oklepane imię.
        Inga moim zdaniem najlepsze... a jak mężowi sie nie podoba to może Kinga?
        Teraz chyba nie jest na topie?

• polifonia1983 Re: Laura 30.05.13, 23:04
        Alicja jest baaardzo popularna, przynajmniej w moim otoczeniu. Znam tylko jedną malutką Laurę, za to kilka Alicji. Jeśli już miałabym wybierać, to wybrałabym w takiej kolejności:
        1. Inga
        2. Ewa
        3. Laura
        4. Alicja
        a najchętniej zamieniłabym Ewę na Awę, Laurę na Łucję, Alicję na Alinę a Ingę bym zostawiła lub zamieniła na Igę czy Idę.
        • monaliss Re: Laura 31.05.13, 09:53
          Zgadzam się z Idą, o wiele ładniejsze, bardziej kobiece i delikatne.
      • dalenia Re: Laura 31.05.13, 13:50
        Ja jestem za Ingą. Albo Ewą, choć faktycznie w całej populacji jest ona najpopularniejsza z tych wszystkich rozważanych imion. Alicja jest jednak popularniejsza od Laury, więc jeśli zależy Ci na uniknięciu ewentualnych imienniczek, to nie wybrałabym jej. Chociaż, z tymi imienniczkami-rówieśniczkami to różnie bywa. Miałam w klasie Anię, która była tylko jedną Anią. Ale z kolei u kogoś były w klasie 2 Żanetki, więc tego się nie przewidzi smile
      • luska.s Re: Laura 31.05.13, 18:55
        Laura bardzo mi się podoba, Alicja też ale oba są popularne Inga i Ewa podobają mi się o wiele mniej
      • gaudencja Re: Laura 03.06.13, 20:42
        Zdecydowanie Laura podoba mi się najbardziej ze wszystkich Twoich typów.
    • ksiezna_pani1 Re: Laura 30.05.13, 21:31
      Moja kuzynka Laura jest Larą i tylko nią.
      • carmita80 Re: Laura 30.05.13, 22:08
        Laura to piekne, kobiece, z charakterem i ponadczasowe imie. Nie jest ani zbyt oklepane ani zbyt rzadkie. Zgadzam sie z jednym nie jest to imie dla fanow zdrobnien - znieksztalcen, zwlaszcza ze tworzenie lauratek, lal, lar, laurek czy czego tam jeszcze tym wlasnie jest. Lauretta albo Laurita sa ok bo przynajmniej maja ladne dla ucha formy. Alicja z pewnoscia duzo bardziej popularna w pl, osobiscie wolalabym Alissa. Inga rzadkie ale moim zdaniem jakies takie malo kobiece, cierpkie, pozbawione uroku.
    • mary.h Re: Laura 31.05.13, 12:56
      A może idąc tropem Idy - IDALIA ?
    • olinininka Re: Laura 31.05.13, 13:18
      Od Alicji wolę osobiście Laurę (jej pozycja rośnie jednak dl Julki jej daleko).
    • cytrusek30 Re: Laura 03.06.13, 08:31
      Pół roku temu zakładałam podobny wątek - tzn. chodziło mi po głowie, by nazwać córeczkę Laura,bałam się popularnosci tego imienia.
      Maż chciał Ewę.
      Gdybym miała wybierac jeszcze raz, wybrałabym własnie Ewę smile.
      Dlaczego? Laura tak popularna jak Julka jednak nie jest i najprawdopodobniej nie bedzie, ale jest to iię modne i rzeczywiscie coraz czesciej slysze ze ktos gdzies nazwal tak corke. Nie znalam zadnej ani nie slyszalam o zadnej, dopoki moja Laura sie nie urodzila. Niedawno dowiedzialam sie, ze mama blizniakow z sasiedniego bloku rowniez nazwala tak swoja corke. Efekt? Na ok 30 mieszkajacych w budynkach rodzin, w zeszlym roku urodzilo sie osmioro chlopakow i dwie dzieczynki. Chlopcy maja popularne imiona, Jan, Szymon, Jakub - jednak zadne sie nie powtarza. Moja "niepowtarzalna" Laura ma swoja imienniczke 100metrow dalej.

Co do zdrobnien, nie znosze formy Laurka, nigdy tak do córczki nie powiedzialam. Najpiekniejsza jest pelna forma i tak jej wiekszosc uzywa. oj tato i tesciowa mawiaja czasem Lala, mnie samej zdarza sie powiedzies Lusia, Lusieczek.

Jesli masz jakies watpliwosci, nie nazywaj tak corki smile
      Ewa, niby popularna, ale ze swieca szukac malej Ewuni.
      Alicji jak mrowkow, a we wszystkich pokoleniach imie to nie jest rzadkoscia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.