Dodaj do ulubionych

Aleksandra Łucja?

15.12.13, 15:48
Witam, szukam imienia dla córeczki... i nie jest to wcale takie proste smile

Problem polega na tym, że a) mężowi podobają się inne imiona niż mi, b) z naszym nazwiskiem chyba mało imion brzmi dobrze... Nazwisko jest podobne do "Pasuska"

Mężowi podobają się imiona z naszego pokolenia, czyli Asia, Magda, Kasia, Ania, Hania itp., a ja już mam tyle koleżanek o tym imieniu, że nie bardzo chciałabym mieć jeszcze córkę...

Na razie stanęło, że będzie Ola, Aleksandra (podoba się nam obojgu), nie szukam na siłę rzadkiego imienia, ale to jest ostatnio tak bardzo popularne...

Podoba mi się imię Pola (jako samodzielne), no, ale Pola Pasuska? Chyba nie bardzo... Bardzo lubię imię Łucja, ale brakuje tu ładnych zdrobnień, poza tym w najbliższej rodzinie jest już osoba o tym imieniu i nazwisku. Zwróciłam jeszcze uwagę na takie imiona jak Antonina (ładne zdrobnienia), Eulalia, Nina, Sonia, Olga...

Brat ma na imię Maksymilian.

Może doradzicie? smile

I jeśli jest wśród Was Aleksandra, to bardzo proszę o wypowiedź, czy fajnie jest nosić takie imię smile
Obserwuj wątek
    • agjato Re: Aleksandra Łucja? 15.12.13, 16:12
      Ładnie brzmi i oba imiona bardzo mi się podobają, tyle że Aleksandra od wielu już lat bardzo popularna. Łucja Aleksandra też byłoby ciekawie, ale skoro jest w najbliższej rodzinie. Z tych jeszcze zaproponowanych przez Ciebie, skoro podałaś też imię synka - to z Maksymilianem brzmi mi dobrze Olga. Eulalia też ciekawa ale przy wymowie trochę plącze mi się języksad, ale to może tylko ja tak mam.
    • florianne Re: Aleksandra Łucja? 15.12.13, 16:18
      Aleksandra jest dla mnie osobiście śmiertelnie nudna,nie widzę w niej żadnego uroku.No ale to nie mi ma się podobać.
      A Apolonia jako pełne imię nie ma żadnych szans?Pola Pasuska nie brzmi jakoś tragicznie,no ale dziecko kiedyś dorośnie i będzie potrzebowało dorosłego imienia.Popieram Antoninę i Eulalię.Sonia to polsku Zosia,mi to przeszkadza,ale oczywiście tobie nie musi.
      Inne propozycje:Berenika,Urszula,Ida,Aniela,Marcelina,Kornelia,Róża,Michalina,Stella
      • dolcevita007 Re: Aleksandra Łucja? 15.12.13, 16:50
        Bardzo popieram Olge, Antonina tez fajne Lucja skoro juz jest jedna w dodatku zy tym samym nazwiskiem to lepiej odpuscic. Aleksandra to Ola i Olga moze byc Ola , a mniej popularne. Zreszta jesli Tobie sie podoba to je nadaj uwazam ze jest piekne.
        Moje propozycje:
        Roza, Michalina, Jagoda, Judyta
    • liliowewzgorze Re: Aleksandra Łucja? 15.12.13, 17:37
      Rzeczywiście Aleksandra jest ostatnio popularna i osobiście niezbyt podoba mi się to imię, odwróciłabym kolejność Łucja na pierwsze, ale skoro jest już w rodzinie dziewczynka o takim samym imieniu i nazwisku to faktycznie, odpada. Z rozważanych przez Was podoba mi się najbardziej Antonina i Nina, Pola też ładnie, ale zgadzam się, że może niezbyt pasować do nazwiska.
      • osa_aldona Re: Aleksandra Łucja? 15.12.13, 21:06
        To nie dziewczynka, to Teściowa big_grin
    • betty842 Re: Aleksandra Łucja? 15.12.13, 17:52
      Aleksandra/Ola jak dla mnie zbyt popularne i pospolite. Lepsza Olga lub Olena.
      Z podanych przez ciebie podoba mi się Antonina ale w formie Antonia-bo akurat można na codzień używać pełnej formy a w przypadku Antoniny raczej się tego nie robi.
    • osa_aldona Re: Aleksandra Łucja? 15.12.13, 21:08
      No i właśnie problem w tym, że mojemu mężowi żadne z imion zaproponowanych przeze mnie (oprócz Aleksandry) się nie podoba. Jeśli tylko nie jest bardzo oklepane, to uważa je za udziwnione i od razu odrzuca...
      • dolcevita007 Re: Aleksandra Łucja? 15.12.13, 21:54
        Czyli te, ktore podalas sie mu nie podobaja? Olga, Antonina?
        Skoro lubi tylko imiona z wlasnego pokolenia musisz mu wytlumaczyc, ze moga dla rowiesnikow Twojej corki wydac sie retro , i lepiej szukac w trendach zgodnych z aktualna tendencja.
        Aleksandra jest nadal nadawana, ale jesli jest dla Ciebie zbyt popularna moze staraj sie przekonac meza do tego , ktore sie bardzo Tobie podoba.
        Znam sytuacje w ktorej ojciec dal dwom corkom imiona swoich kolezanek i bardzo sie tych imion wstydzily . Tu nie chodzi o imiona oryginalne czy malo popularne, ale takie ktore beda obrazowaly inna generacje. tak bylo w przypadku przeze mnie podanym mialy imiona starszych pan.
        • nati_28 Re: Aleksandra Łucja? 15.12.13, 22:12
          Rozumiem, że Łucja to teściowa? Jeśli tak, to rzeczywiście odpada, a szkoda bo to bardzo ładne imię.
          Popularności Aleksandry nigdy nie zrozumiem, więc tego imienia nie będę polecała, bo mnie się osobiście nie podoba. Ja widzę w nim tylko Alka i Sandrę i zdrobnienie zupełnie z innej bajka nie wiadomo czemu przyjęte dla tego imienia.

Jeśli jednak tylko to imię Wam pasuje, to je popieram, bo imię ma się Wam obojgu podobać.
          Ale jeżeli zdecydujecie się szukać dalej, to z zaproponowanych Antonina lub Antonia.

A podoba Wam się Rozalia, Marcelina, Kornelia, Matylda?
          • betty842 Re: Aleksandra Łucja? 16.12.13, 13:22
            nati_28 napisała:
            i zdrob
            > nienie zupełnie z innej bajka nie wiadomo czemu przyjęte dla tego imienia.

No własnie ja też się już nad tym zastanawiałam skąd się wzieło zdrobnienie Ola...
            Choć ostatnio jeszcze jedno mnie nurtowało (to tak zbaczając z tematu): Dariusz jest Darkiem a Mariusz nie jest Markiem. Niby tylko pierwsza litera inna a zdrobnienie całkiem inne.No ale Dariusz może też być Dariuszkiem tak jak Mariusz Mariuszkiem,tyle,ze w przypadku drugiego odpada zdrobnienie Marek...
            • rosynanta Re: Aleksandra Łucja? 04.01.14, 00:25
              betty842 napisała:

> nati_28 napisała:
              > i zdrob
              > > nienie zupełnie z innej bajka nie wiadomo czemu przyjęte dla tego imienia
              > .
              >
              > No własnie ja też się już nad tym zastanawiałam skąd się wzieło zdrobnienie Ola
              > ...
              > Choć ostatnio jeszcze jedno mnie nurtowało (to tak zbaczając z tematu): Dariusz
              > jest Darkiem a Mariusz nie jest Markiem. Niby tylko pierwsza litera inna a zdr
              > obnienie całkiem inne.

To samo z Tadeuszem i Mateuszem - pierwszy jest Tadziem czy Tadkiem, drugi nigdy nie bywa Maciem czy Matkiem.

A w Rosji zdrabniają Aleksandrę do Szuroczki. I to jest dopiero kosmos!
    • dolcevita007 Re: Aleksandra Łucja? 15.12.13, 22:07
      Jeszcze raz spojrzalam na liste Twojego meza i faktycznie Anna, Hanna czy Katarzyna sa nadal nadawane i Magda chyba tez , ale nie jestem pewna. Rozumiem, ze wolisz inne niz wlasnych kolezanek imie dla swojej coreczki.
    • misselene Re: Aleksandra Łucja? 15.12.13, 23:00
      Imię Aleksandra nie należy do moich ulubionych, ale złe nie jest. Ja wprawdzie wolę imiona mniej popularne (sama mam imię popularne w moim pokoleniu i w szkole miałam dość bycia jedną z wielu), ale jeśli Wam to nie przeszkadza i jest to jedyne imię, które pasuje Wam obojgu to nie kombinujcie za bardzo bo nie będziecie zadowoleni. Imienia Łucja wyjątkowo nie lubię. Z zaproponowanych przez Ciebie wybrałabym Ninę lub Antoninę (też można zdrabniać do Niny). Podoba mi się również imię Hanna. Moim zdaniem do Waszego nazwiska pasowałyby również imiona takie jak Julianna, Lilian(n)a, Jagoda, Karolina oraz Marcelina.
    • dalenia Re: Aleksandra Łucja? 16.12.13, 10:37
      Aleksandra Pasuska brzmi w miarę, choć nieidealnie. Sama Aleksandra też mi się nie podoba. Dużo lepsza byłaby Olga - a przecież też może być zdrabniania do Oli. Popieram też Antoninę.

A może: Aniela, Alicja, Agata, Daria, Ewa, Hanna, Izabela, Justyna, Jagoda, Karolina, Kornelia, Kaja, Lidia, Malwina, Marta, Melania, Magdalena, Paulina, Urszula, Weronika
    • paula.anna Re: Aleksandra Łucja? 16.12.13, 11:39
      Aleksandra mnie zupełnie nie zachwyca, wersja Ola tym bardziej. Niezależnie od jej sporej popularności.
      Za to Łucję bardzo lubię. Jednak rozumiem, że skoro to imię teściowej, nie chcesz go na pierwsze dla córki...

Olga wydaje się niezłą alternatywą dla Aleksandry.
      Eulalia- dla mnie osobiście za miękka, u kogoś doceniłabym. Może Aurelia?
      Antonina ok, choć już mi się powoli przejada, wolę Antonię.
      Za Niną jakoś nie przepadam. Pola i Sonia bez komentarza smile

Szukajcie dalej imion podobających się Wam obojgu, no chyba, że Aleksandra to jest TO.
      Powodzenia!
    • aga.czarodziejka Re: Aleksandra Łucja? 16.12.13, 11:48
      Olga wydaje się być najlepszą alternatywa dla popularnej Aleksandry. tatuś będzie miał Olę, jeśli zechce uzywac takiego zdrobnienia, a ty będziesz miała córkę z imieniem wykraczającym poza popularna 30 ke. Ale tez wszystkie proponowane przez tatusia są śliczne i mnie osobiście bardzo dobrze się kojarzą, bardzo lubię I Hanie i Magdę i Kasię, Asię znacznie mniej ale to tylko mój gust. . Tyle że Hania tak samo popularna jak Aleksandra.

Inne propozycje - Sonia, Eulalia , Nina zupełnie mi się nie podobają. A Antonina, z powodu przesytu chyba, zaczyna mi brzmieć jak "słonina"

Olga i Maksymilian- brzmi swietnie.
      • nati_28 Re: Aleksandra Łucja? 16.12.13, 12:08
        Ja też gdybym miała wybierać pomiędzy Olgą a Aleksandrą wybrałabym zdecydowanie Olgę.
    • abiela Re: Aleksandra Łucja? 16.12.13, 14:08
      Nie wybrałabym Aleksandry - jest popularna do znudzenia, Ol znam na pęczki. Łucja jest o wiele piękniejsza, można ją zdrabniać do Łusi, Łucyjki, Lusi, Usi, Uci.

Z pozostałych propozycji ciekawa jest Eulalia (dla mnie nie ma ładnych zdrobnień), podoba mi się Antonina i Olga. Sonię zmieniłabym na Zofię, a Ninę na Janinę.
    • adriankaa.s Re: Aleksandra Łucja? 16.12.13, 17:53
      Moim zdaniem Aleksandra jest jak najbardziej ok.
      Polecam jeszcze Adrianne, Anastazję, Marianne, Marceline, Marcjanne, Michaline, Magdalene
    • olinininka Re: Aleksandra Łucja? 16.12.13, 20:11
      Aleksandra Łucja jest ok (choć Aleksandra jest dość popularna) skoro jest to jedyny kompromis to dlaczego nie smile
      Odrzuciłabym Polę i Antoninę (zdrobnienia są słodkie, ale córka większość życia będzie dorosła, a pełna forma jest dla mnie taka ,,wydęta" i jakoś zawsze kojarzy mi się ze słoniną)
      Fajna jest moim zdaniem Eulalia ale trudna w wymowie.
      Nina o wiele bardziej lubię w porównaniu do ,,wyniosłej" Antoniny

Znam rodzeństwa:
      Lidia i Maksymilian
      Emilia i Maksymilian
      Gabriela (Gabrysia) i Maksymilian
      Natalia i Maksymilian
    • osa_aldona Re: Aleksandra Łucja? 31.12.13, 15:21
      Dziękuję za opinie, choć teraz to już nic nie wiem... Zaczęło mi się wydawać, że co druga dziewczynka mijana na ulicy to Ola. Bardzo podoba mi się imię Emma (od zawsze), ale czy ono nie jest odbierane w Polsce podobnie jak Dżesika, Vanessa itp? No i nie wiem, jak przekonać męża...

Próbowałam przeforsować Felicję, Adelę i Klarę, ale nie ma mowy sad
      • paula.anna Re: Aleksandra Łucja? 31.12.13, 15:33
        Ja spotykam wiele Ol, to fakt. To nie jest oryginalne imię. Na pewno w I 10.
        Co do Emmy nie mam zdania, na pierwszy rzut oka nie kojarzy mi się Dżesikowato czy Nikolowato.
        Czy mąż podał KONKRETNE propozycje? Tzn jakąś większą pulę?
      • adriankaa.s Re: Aleksandra Łucja? 31.12.13, 17:38
        Nie, przynajmniej w moim odczuciu, Emma to nie Vanessa i Jessica..
        Ja bym ją postawiła koło ukochanej przeze mnie Abigail. Czyli odbieram te imiona jako nie polskie, dlatego do typowego polskiego nazwiska bym ich nie nadała, ale ogólnie ani trochę nie są pretensjonalne..
      • nataszaasza Re: Aleksandra Łucja? 01.01.14, 11:28
        Imiona typu Dżesika, Nikola, Wanessa nie podobają mi się bardzo...a niestety jest ich dużo sad.
        Jeżeli chodzi o Emmę, to jest to jedno z wielu moich ulubionych imion i nigdy nie skojarzyło mi się z imionami wcześniej wymienionymi.
      • gaudencja Re: Aleksandra Łucja? 01.01.14, 20:08
        Masz rację - Ola była poprzedniczką Julii na podium, a i nadal jest bardzo, bardzo często nadawana. Emmy zupełnie nie odbieram jak Wanessy czy Dżesiki, ale jeśli trudno będzie przekonać męża, to może usiądźcie nad jakimś większym zestawieniem imion, po kolei omawiajcie imiona i zastanawiajcie się, które jest akceptowalne dla Was obojga?
        • abiela Re: Aleksandra Łucja? 02.01.14, 13:35
          Emmy nie odbieram jako imienia pretensjonalnego, może mąż się jednak przekona?
    • olinininka Re: Aleksandra Łucja? 31.12.13, 15:48
      Właśnie się dowiedziałam, że koleżanka za czasów szkoły w lutym urodzi Aleksandrę. Ładnie ale jak dla mnie za popularne.
    • angelina7-83 Re: Aleksandra Łucja? 31.12.13, 19:28
      Zestaw ładny smile, ale mi przeszkadzałaby popularność Aleksandry. Hm... Olga też może być Olą, a taka popularna nie jest. Eulalia podoba mi się za oryginalność. Zamiast Poli wolę Apolonię.
      Olą nie jestem, ale dwa miesiące temu koleżanka o tym imieniu otworzyła sklep z odzieżą damską. Sklepu nie nazwała, bo nie wiedziała jak. Nie chciała imieniem, gdyż stwierdziła, że Ola i Aleksandra nie są ładnym imieniem. Inna Ola zadała mi pytanie, na które nie umiałam odpowiedzieć, "skąd wzięło się zdrobnienie Ola?".
      Skoro mężowi podobają się imiona waszego pokolenia, to może Aurelia, Karolina, Agata, Dagmara, Emilia, Dorota, Paulina i troszkę mniej popularne dawniej Lucyna, Helena, Barbara, Liliana, Adela, Kornelia, Martyna?
    • rosynanta Re: Aleksandra Łucja? 04.01.14, 00:35
      Nie jesteś przekonana do Aleksandry, do Łucji też niespecjalnie - może pora poszukać czegoś innego?

Sporo imion popularnych w naszym pokoleniu jest obecnie w odwrocie smile
      Olga wydaje mi się najlepszą propozycją (wcale nie dlatego, że sama noszę to imię! choć uważam, że jest naprawdę dobre, mocne i z dobrą energią), pasuje do imienia brata.

Jednak może przypadnie Wam do gustu coś z poniższych:
      Agnieszka
      Agata
      Sylwia
      Marta
      Izabela
      Wszystkie są osłuchane, ale nie u szczytu popularności.

Zdrobnienie Ola można jeszcze od Aleksji, ale to chyba już trochę zbyt rzadkie smile
    • osa_aldona Re: Aleksandra Łucja? 12.01.14, 23:04
      Dziękuję za odpowiedzi, niestety w kwestii imienia nic nie ruszyło... Nie możemy dojść z mężem do porozumienia. Nie chcę go na siłę przekonywać do swoich racji, ale próbuję mu wytłumaczyć, że upiera się przy swoich propozycjach, ponieważ te imiona są bardzo osłuchane (imiona z naszego pokolenia, jak Anna, Magdalena, Joanna, Agnieszka, Małgorzata, Katarzyna itp. - dla mnie z tego powodu już nie do przełknięcia - lub te najbardziej popularne:

Natalia - boskie!, ale Idalia - co to za twór!
      Alicja - super, ale Felicja - ohyda!
      Oliwia - piękne, ale Liwia - głupie wymysły

i tak dalej...

Ja forsuję teraz Anielkę, ale chyba znowu bez szans sad
      • dolcevita007 Re: Aleksandra Łucja? 13.01.14, 06:24
        A co z Olga nie podoba sie Tobie czy mezowi? Mysle , ze musicie razem przerobic od nowa wszystkie imiona i moze tym razem dojdziecie do porozumienia zrobcie wspolna liste i jakies imie Was natchnie pozytywnie.

• osa_aldona Re: Aleksandra Łucja? 13.01.14, 23:22
          No jemu się nie podoba. Ja ciągle myślę o tym imieniu, jest chyba bardzo fajne dla nastolatki i dorosłej kobiety, natomiast takie twarde dla dziecka... A jak będę zdrabniać "Ola", to będzie ten sam kłopot, co przy Aleksandrze, czyli co druga dziewczynka zareaguje wink
      • dalenia Re: Aleksandra Łucja? 13.01.14, 20:18
        A może w takim razie:
        Alina, Berenika, Blanka, Barbara, Daria, Dominika, Gaja, Honorata, Helena, Izabela, Jaśmina, Jagoda, Julianna, Kornelia, Karolina, Kaja, Laura, Lidia, Marcelina, Malwina, Matylda, Marianna, Marta, Olga, Paulina, Urszula, Zofia
        • dolcevita007 Re: Aleksandra Łucja? 15.01.14, 10:47
          A moze Michalina, Gabriela, Paulina, Zofia, Klara, Julita, Lucyna?
      • gaudencja Re: Aleksandra Łucja? 21.01.14, 23:16
        A co powiesz na Mariannę?
    • osa_aldona Re: Aleksandra Łucja? 04.03.14, 16:25
      A co sądzicie o Emilii? W Warszawie nie jest jeszcze tak bardzo popularna, ma ładne zdrobnienia i podoba się mojemu mężowi.
      • dolcevita007 Re: Aleksandra Łucja? 04.03.14, 17:40
        Bardzo ladne. Wazne, ze Wam sie podoba. Nie znam sie na popularnosci w Warszawie wg mnie jest dosc popularna, ale wydaje mi sie ze duzo mniej niz Aleksandra. Musisz sprawdzic statystyki warszawskie. Mi najgorzej przeszkadzaloby gdyby imie mojego dziecka powtarzalo sie wsrod dzieci znajomych, w rodzinie szkole i na tzw. podworku.
        • osa_aldona Re: Aleksandra Łucja? 04.03.14, 18:04
          Dziękuję. Imię mi się podoba, choć nie jestem w 100% przekonana, w przeciwieństwie do męża smile Nadal czekam, aż mnie olśni i jakieś imię po prostu spadnie mi z nieba i będę wiedziała, że to i żadne inne wink Został miesiąc do terminu i trochę mnie wkurza moje niezdecydowanie. W Warszawie wg różnych rankingów Emilia jest na 19-26 miejscu (Aleksandra na 3-5), podobnie jak Maksymilian. Nie znamy nikogo o tym imieniu, w przeciwieństwie do 3 małych Ol tylko wśród najbliższych znajomych. Jeszcze mnie zastanawia, czy nie jest za miękkie, no i chyba nie brzmi tak dobrze z nazwiskiem jak Aleksandra.
          • dolcevita007 Re: Aleksandra Łucja? 04.03.14, 20:01
            Z tego, co napisalas wszystko wskazuje na korzysc Emilii
            brak w najblizszym otoczeniu ,
            duzo mniejsza popularnosc niz Aleksandra
            Emilia, Emila, Mila, Milka... dla mnie nie jest za miekka
            do Aleksandry zwracalibyscie sie Ola, Olenka tez raczej miekko
            Wedlug mnie pasuje do nazwiska nie gorzej niz Aleksandra.
            Ale najwazniejsze, zebys to Ty sama czula to imie ze jest wlasciwe.
            Rozumiem Ciebie bardzo dobrze, bo jestem w podobnej sytuacji tylko termin mam za trzy miesiace. Powodzenia.

• czarna.perla Re: Aleksandra Łucja? 04.03.14, 22:19
            Gdybym miała wybierać między Aleksandra a Emilią zdecydowanie wybralabym tę pierwszą. Dla mnie Emilia to tzw. imię niewygodne, mała Emilka brzmi słodko ale wszystkie 3 znane mi Emilie wcześniej czy później są Emilami a zgrubienia Emila wyjątkowo nie lubię. Nie spotkałam się z używaniem pełnej formy, zawsze Emilka albo Emila.
            • osa_aldona Re: Aleksandra Łucja? 05.03.14, 16:06
              Nie znałam nigdy żadnej Emilii ani dorosłej Aleksandry, ale myślałam, że ten problem dotyczy raczej tej drugiej, gdzie jest dziecinna Ola, niezbyt ładna Olka i poważna Aleksandra. Ale nieco podobne Natalie i Amelie raczej używają pełnego imienia... A Emila to mi się nawet podoba smile Tak czy owak mam sporo do przemyślenia, a czasu coraz mniej.
      • liliowewzgorze Re: Aleksandra Łucja? 04.03.14, 20:06
        Emilia ładniej niż Aleksandra i znacznie mniej popularna, jestem za wink
      • dalenia Re: Aleksandra Łucja? 04.03.14, 21:03
        Emilia dużo lepsza od Aleksandry - jestem za!
    • agjato Re: Aleksandra Łucja? 06.03.14, 11:34
      Emilia bardzo mi się podoba ale chyba nie do końca będę obiektywna. To imię jednej z moich ukochanych babć.
      • rose01 Re: Aleksandra Łucja? 13.03.14, 18:54
        znam rodzeństwo Olę i Maxa, mam córkę Olę wszystko ok z tym imieniem, jednak czasem dobrze posłuchać męża bo powinien mieć coś w tej sprawie jak obserwuję moje koleżanki widzę, że to one ostatecznie decydują

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.