aka10 26.02.14, 21:49 Kolejna szwedzka księżniczka, urodzona 20 lutego. Drugie i trzecie imię po krewnych, pierwsze wybrała mama księżniczki, Madeleine. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liliowewzgorze Re: Leonore Lilian Maria 26.02.14, 23:08 Bardzo mi się podoba Leonore Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Leonore Lilian Maria 27.02.14, 10:05 Trochę mi nie pasuje, że w sumie prawie każde imię (bo zakładam, że Leonore jest czytana na bez "e") kończy się inaczej. Jakoś mnie to drażni. Ale sama Leonore bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Leonore Lilian Maria 27.02.14, 19:55 Ja jeszcze wyczytałam na onecie w związku z powyższym taką ciekawostkę: "Leonor to dość rzadkie imię jak na szwedzkie warunki. W rodzinnym kraju Madeleine jest zaledwie 128 kobiet, które tak się nazywają i tylko 36, które mają Leonor na pierwsze imię". Mała śliczniutka i imię bardzo ładne. Czy to odpowiednik Eleonory? Nie znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Leonore Lilian Maria 27.02.14, 20:07 A jak nie Eleonory, to czego? No i wlasnie pytanie zasadnicze - jak sie to imie wymawia? Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Leonore Lilian Maria 28.02.14, 07:25 Eleonora Liliana Maria u r o c z o szkoda, że w Polsce Eleonora ma słabe skojarzenia (nora, norka) bo imię piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Leonore Lilian Maria 28.02.14, 08:04 Podoba mi się Leonore,chyba nawet bardziej niż polska Eleonora. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Leonore Lilian Maria 28.02.14, 13:13 Podoba mi się, chociaż osobiście wyrzuciłabym Lilian. Trochę poszukałam, wymawia się mniej więcej "Lejonora Lyljon Maryja". Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Leonore Lilian Maria 28.02.14, 13:46 A skad to "a" na koncu Leonore? Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Leonore Lilian Maria 03.03.14, 19:55 annajustyna napisała: > A skad to "a" na koncu Leonore? Annajustyna, wymawia sie Leonor (e jest nieco mieksze niz w j.polskim) Lilian Marija. Tutaj, jak krol wymawia: www.kungahuset.se/kungafamiljen/aktuellahandelser/aktuellt2014januarimars/hkhprinsessanleonorelilianmariahertiginnaavgotland.5.19aaa1d3143e3582c02f5c.html Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Leonore Lilian Maria 28.02.14, 17:10 Moim zdaniem to bardzo ładny zestaw, a jeżeli Leonore jest rzeczywiście rzadko nadawana to daję za to dodatkowy plus. Odpowiedz Link Zgłoś