smargerita 09.09.04, 02:37 Wkrotce urodzi nam sie chlopiec. Szukalismy imienia dlugo i wreszcie stanelo na Marcelim. Jak Wam sie podoba ? Czy ktos z Was ma syna o tym imieniu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milenium5 Re: A co powiecie na MARCELA ? 09.09.04, 09:26 Marceli. Tak brzmi polska wersja tego imienia. Marcel wymawia się z francuska. Dla mnie trochę pretensjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sabe Re: A co powiecie na MARCELA ? 09.09.04, 10:21 Marcel i Marceli to dwa różne imiona - tzn. oba występują w różnych madrych spisach imion i kalendarzach. A wymawianie imienia Marcel zależy tylko od mówcy - nie trzeba go w Polsce wymawiać "marsel" z akcentem "we francuskim miejscu", tylko zwyczajnie, po polsku Marcel imiona całkiem, całkiem. pozdrawiam sabe Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: A co powiecie na MARCELA ? 09.09.04, 15:44 czasami imona występują w kilku wersjach, i każda wersja jest poprawna Marcel i Marceli Jan i Janusz Andrzej i Jędrzej itd. pozdrawiam Judyta P.S. mam syna Marcela, wymawia się z polska przez "c", i z węgierska też przez "c" J. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: A co powiecie na MARCELA ? 09.09.04, 10:37 Ma wizje Marceli Szpak i cos tam cos tam) Wlasnie jak mial na imie ten jego kumpel Zając? Moze jednak Marcel ladniejszy, taki bardziej meski i stanowczy?! Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: A co powiecie na MARCELA ? 09.09.04, 10:44 Marcel [wymowa jak najbardziej polska, przez "c", bez akcentu francuskiego ] to moje ulubione imie!!!!! Mniej podoba mi sie Marceli, bo jakos zle mi sie kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
smargerita Re: A co powiecie na MARCELA ? 09.09.04, 12:17 mnie podoba sie Marcel, czy ktos ma syna o tym imieniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co powiecie na MARCELA ? 09.09.04, 15:50 smargerita napisała: > Wkrotce urodzi nam sie chlopiec. Szukalismy imienia dlugo i wreszcie stanelo > na Marcelim. Jak Wam sie podoba ? Czy ktos z Was ma syna o tym imieniu ? Podoba mi się. W wersji Marceli, która jest od dawna bardziej tradycyjna w Polsce (można na dziecko mówić też Marcel oczywiście ). Długo chciałam tak nazwać syna, potem pod wplywem dzisiejszej rosnacej popularnosci Marcelów trochę mi przeszło, ale może kiedyś moje dziecko dostanie to imię jako drugie. Mam jednego Marcelego do uczczenia )) Ostatnio szalenie spodobało mi się również podobne imię Marcjan. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: A co powiecie na MARCELA ? 09.09.04, 22:37 Marcel,Marceli - bardzo mi sie podoba. Jest śliczne. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia11 Re: A co powiecie na MARCELA ? 12.09.04, 23:55 Marcel we Francji to bardzo przestarzale i niemodne imie, cos tak jak u nas Czesiek. Odpowiedz Link Zgłoś
amj2 Re: A co powiecie na MARCELA ? 15.09.04, 16:54 Ja mam syna Marcela.Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
asia.mama.marcelego Marceli 08.12.04, 21:42 ......jest prześliczne. Ale mało popularne- nie chcieli nam w urzędzie zarejestrować Nie żałuję, że mam Marcelego. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marceli 08.12.04, 21:47 asia.mama.marcelego napisała: > ......jest prześliczne. Ale mało popularne- nie chcieli nam w urzędzie > zarejestrować Jeeezu, jestem w szoku! Co to za parafiańszczyzna w urzędzie? A czym ośmielali sie to motywować?!! Przepraszam za ostre słowa, ale jest to imię, które jest we wszystkich kalendarzach i które nosi ponad 5 tysięcy osób w Polsce, a tu... nie chcieli zarejestrować?? Niewiarygodne. > Nie żałuję, że mam Marcelego. No i wcale Ci się nie dziwię Tym bardziej, ze to śliczne dziecko Przy okazji - przesyłam ciepłe mysli z powodu wyboru formy Marceli właśnie (a nie "Marcel"). Odpowiedz Link Zgłoś
asia.mama.marcelego Re: Marceli 02.01.05, 13:21 Dzięki za te pochwały mojego synka )) Jesteśmy ze Szczecina, więc aż dziwne, że Panie urędniczki nie sotkały się z tą formą i twierdzą, że istnieje tylko imię "Marcel".Ale uparci byliśmy!!!!!!!!!))) Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: A co powiecie na MARCELA ? 02.01.05, 22:04 Rany, nie bijcie, ale... dla mnie to jedno z bardziej fatalnych imion. Odpowiedz Link Zgłoś