20.06.15, 08:56
Ja co prawda już pewnie nie zostaną po raz piaty mamą. Co za dużo to niezdrowo wink
Ponieważ jednak fascynują mnie ciekawe imiona, zwracam na nie uwagę. Kiedyś planowałam (tuż po Ignasiu) Maurycego, potem przed Felicją Gustawa, przed Kornelią bardziej skłaniałam się do Teodora. Gdybym więc miała chłopców zamiast dziewczynek to w zależności od okresu narodzin miałabym Maurycego, Gustawa lub Teodora.
Teraz tak hipotetycznie, już po Kornelii stwierdziłam, że gdybym tak za kilka lat po raz ostatni chciała pożegnać się z pięknym okresem ciąży i zdecydowała się na potomka, to chłopczyk otrzymałby imię Jeremi.

A kilka dni temu gdy poznałam Klemensa (dorosłego już) i słyszałam jak pięknie brzmi to imię zarówno w polskim, jak i w wymowie niemieckiej i angielskiej (towarzystwo było międzynarodowe). I do tego wyobraziłam sobie małego Klimusia, stwierdziłam że poważnie brałabym to imię pod uwagę w przypadku hipotetycznej ciąży.

Co myślicie o tym imieniu? Jak Wam się podoba imię w pełnej wersji oraz w zdrobnieniach dla małego chłopczyka albo też dla nastolatka - Klimek?

I jak wypada to imię na tle innych zaproponowanych?

Maurycy nadal jest ciekawy, ale zachwyt już mi przeszedł
Gustaw - trochę modny zaczyna być
Teodor - jeszcze nie tak popularny
A Klemens na ich tle - jednak chyba najbardziej oryginalny.

Oczywiście wg mojej oceny.
A Waszej?
Obserwuj wątek
    • nataszaasza Re: Klemens? 20.06.15, 09:11
      Teodor i Jeremi to moje ulubione męskie imiona od kilku już lat smile.
      Jednak aktualnie Klemens, od jakiegoś czasu podoba mi się chyba jeszcze bardziej niż te dwa wyżej wymienione ;D. Co prawda podobają mi się męskie imiona z "r" albo "d", ale Klemens jest cudowny smile
      • aledziwok Re: Klemens? 22.06.15, 17:53
        Jestem wielką fanką Klemensa!
        • aledziwok Re: Klemens? 22.06.15, 17:54
          W pracy mam koleżankę, francuzkę Clémence.
    • paula.anna Re: Klemens? 20.06.15, 09:33
      Klemens coraz bardziej mi się podoba. Jego plusem jest m. in. plastyczność.
      A z twoich propozycji najbardziej lubię Gustawa, mogłabym nadać, gdybym miała kolejnego syna.
      Potem Teodor, też zaczyna mi się podobać.
      Maurycy nie chwyta za serce, ale doceniłabym u kogoś.
    • meggan79 Re: Klemens? 20.06.15, 10:58
      Klemens najbardziej oryginalny i to ładne imię, ale z Twoich propozycji najbardziej oczywiście lubię Jeremiego i Gustawa. Klimek byłby na pozycji 3, potem Teoś i Maurycy-tu mam problem ze zdrobnieniami.Nati, napisz jak Wam się żyje z czwórka?smileMnie nachodzi myśl o 4tym i równie szybko przechodzismilePodziel się doświadczeniem...Pozdrawiam PS marzę też o Kornelce,ale byłaby ew.tylko na 2gie(męża wola)
      • nati_28 Re: Klemens? 20.06.15, 11:19
        Z czwórką? Różnie wink
        Jest wesoło, jest radośnie, dzieci potrafią się pięknie razem, bawić, po czym po chwili jest jeden wielki wrzask. Cóż, życie. Ale bywa też niełatwo. Ja jednak generalnie nie mam pomocy do dzieci, a obowiązków mnóstwo ostatnimi czasy. Mogłabym obdzielić spokojnie kilka osób sprawami, które mam codziennie do załatwienia.

Ogólnie pierwszy rok super łatwy nie jest. Ale Korcia skończy niebawem roczek. Czas szybko leci. Jak tylko zacznie chodzić będzie inaczej, jak pójdzie do żłobka, ja będę mogła skupić się na innych obowiązkach choć te kilka godzin dziennie. Wówczas od razu będzie łatwiej.

Ale jest też pięknie. Teraz dziewczynki ślicznie się bawią. Wśród wiecznie rozsypanych zabawek na podłodze wink Ignaś też lubi się z nimi bawić. Najstarszy ma już swoje życie i pomaga przy młodszych, więc tak ogólnie można powiedzieć, że mam trójeczkę na głowie.

• meggan79 Re: Klemens? 20.06.15, 11:35
          Dzięki za szczera odpowiedzsmile Właśnie mnie powstrzymuje m.in.to, że jak mieszkamy w Hamburgu, nie mam żadnej pomocy, no poza mezem-ale on jest w domu ok.19 codziennie.Ale za to dziewczynki sa juz duze-11 i 8 lat więc tylko Leoś wymaga stałej opieki i uwagi.Poza tym Lila i Ida tworza zespół, a Leoś jest jednak sporo młodszy, wiec myślę o parze dla niego...tylko myślę. Ale imiona też uwielbiam wynajdywać tak jak Ty- nawet hipotetyczniesmile
    • dalenia Re: Klemens? 20.06.15, 13:26
      Mogłybyśmy sobie podać ręce, bo dla swojego syna rozważam właśnie Maurycego, Gustawa i Teodora big_grin Maurycy to mój faworyt, ale przyszły ojciec się nie godzi. Nie odrzucam go jednak, bo jeszcze trochę czasu mam, więc może uda mi się go przekonać do Maurycka wink Na drugim miejscu jest zaakceptowany przez nas obojga Gustaw, który faktycznie staje się coraz bardziej modny i już mnie to martwi. Teodora jeszcze nie poddawaliśmy dyskusji, ale bardzo bym chciała małego Teosia smile

Co do Klemensa to również bardzo go lubię. Znam rodzinę o nazwisku Klimek, ale w niczym mi to nie przeszkadza i z przyjemnością zostałabym mamą małego Klimka. Jakieś 6 lat temu w dalszej rodzinie rozważano Klemensa dla syna - pamiętam jaki był popłoch wśród krewnych wink Chłopiec koniec końców został Leonem, ale mi zawsze tego nienadanego Klimka było szkoda.
    • niwius Re: Klemens? 20.06.15, 13:34
      Kiedyś bardzo lubiłam to imię, odbierałam je jako szlachetne. Kojarzyło mi się z mądrym siwowłosym starszym panem wink I lubiłam brzmienie. Niestety później zdarzyło mi się widzieć kilka odcinków pewnej polskiej telenoweli z bohaterem tym imieniu. Od tamtego czasu słysząc to imię mam przed oczami tego właśnie bohatera,I kompletnie zmienił mi się stosunek do tego imienia big_grin
      Wolałam swoje poprzednie skojarzenia, ale obecnych nie potrafię wyrzucić z głowy.
    • lily-beth Re: Klemens? 20.06.15, 19:47
      Mały chłopczyk Klemens - to brzmi dla mnie uroczo. Ale testuję imiona na mężu, tzn. próbuję sobie wyobrazić, że tak wygląda mój dorosły syn i niestety nijak tego Klemensa na nim nie widzę, brzmi śmiesznie. Nie, że imię jest śmieszne, ale po prostu nijak nie pasuje mi do dorosłego faceta o takiej aparycji. Gustaw pasuje do niego doskonale (ma tak na drugie zresztą), Maurycy i Teodor też.
      Zdrobnienie Klimek akurat do mnie nie przemawia, nawet dla dziecka.
      • dolcevita007 Re: Klemens? 20.06.15, 22:35
        Ja niestety znalam doroslego Klemensa i zle mi sie ono kojarzy. Zdrobnienie Klimek super. Z imion rozwazanych przez Ciebie to zdecydowanie Jeremi, a na dalszej pozycji Gustaw , potem Maurycy i na koncu Teodor.
    • vi0let Re: Klemens? 21.06.15, 16:01
      Klemens sam w sobie nie jest zły, chociaż ja raczej bym się na niego nie skusiła. Znam osoby o nazwisku Klimek, które nie kojarzą mi się zbyt dobrze i to jest gwóźdź do trumny "mojego" Klemensa.
      • florianne Re: Klemens? 21.06.15, 17:04
        Kiedyś bardzo mi się podobało, ale ostatnio moja sympatia nieco spadła. Sama nie wiem dlaczego. Natomiast zdrobnienie Klimek nadal bardzo lubię.
    • olinininka Re: Klemens? 21.06.15, 21:36
      To ja też się wypowiem. Imiona podobają mi się w kolejności:
      1) Jeremi (na tym forum popularny więc już nieco mi zbrzydł)
      2) Klemens (lubię jedynie Klimka) ale ogólnie wolę je od Teodora i Gustawa
      3) Teodor (tutaj podoba mi się jedynie zdrobnienie Teoś) same imię w pełnej formie niestety nie
      ps. ostatnio poznałam panią która niecały miesiąc temu nadała synkowi imię Todor
      4) Gustaw nigdy za tym imieniem nie przepadałam (Zarówno Gucio jak i Gustaw wydają mi się mało poręczne w użytkowaniu)
    • olianka Re: Klemens? 21.06.15, 22:53
      Wolę Klementynę niż Klemensa, ale zdrobnienia Klementyny mi się nie podobają, natomiast Klimek mnie urzeka. Mogłabym mieć syna Klimka.
    • angelina7-83 Re: Klemens? 22.06.15, 16:19
      Jeremi - imię to odbieram jako zdrobnienie od Jeremiasza, którego wolę bardziej.
      Maurycy - kiedyś bardzo mi się podobał, teraz ciut mniej, jednak z listy nie zniknął.
      Gustaw - mam na liście, ale... pełne imię mi się podoba, a zdrobnienie Gucio nie.
      Teodor - również na liście w tych naj (wśród 5 ulubionych imion).
      Klemens - imię mojego wujka, więc raczej bym nie nadała, ale imię mi się podoba.

I bardzo podobają mi się imiona Ignacy, Felicja i kornelia smile Mamy podobny imienniczy gust.
    • malga.p Re: Klemens? 23.06.15, 15:04
      Bardzo podoba mi się Klemens, zdrobnienie Klimek też jest świetne, aczkolwiek dla swojego potencjalnego syna wybrałabym Jeremiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.