Dodaj do ulubionych

Blogowe bliźniaki :)

13.08.15, 14:43
Na pewnym blogu ubiorowo-szyjąco-dziecięcym jedna z założycielek jest w kolejnej ciąży. Tym razem bliźniaczej. Ma już trzech chłopaków: Filipa, Maksymiliana i Feliksa. W drodze kolejne chłopaki.
Ostatni jej wpis na blogu dotyczył własnie imion dla przyszłych dzieci i wątpliwości że może bedzie jednak dziewczynka.

A jakie Wy dobrałybyście imiona do takiej pokaźnej gromadki
? Wg mnie do Filipa, Maksa i Felka pasuje super Gutek i Leon, a gdyby jednak parka to Gustaw i Rozalia
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Blogowe bliźniaki :) 13.08.15, 18:15
      Kurcze, nie wiem, co pasuje, bo z tych już nadanych podoba mi się wyłącznie Feliks.
      Za to on mi nie pasuje do imion braci, nijak wink.

A jakie imiona rozważa ta mama?
      I zalinkuj bloga, proszę.
      • lily-beth Re: Blogowe bliźniaki :) 13.08.15, 19:53
        Mnie się w sumie wszystkie podobają, ale rzeczywiście Feliks z innej bajki zupełnie. Gutek i Leon/Rozalia pasują mi do Feliksa, ale do Filipa i Maksa bardzo nie.
        Swoją drogą kojarzę ten blog - właśnie po imionach dzieci, ale nie mogę przypomnieć sobie adresu, zalinkuj proszę.
    • koralina78 Re: Blogowe bliźniaki :) 13.08.15, 19:29
      Biedna kobieta. Pięciu chłopców w domu...
      Może Paweł i Gaweł.
      Imię Gaweł ostatnio mnie fascynuje. Tak podobne do Pawła, a tak mało popularne. Ciekawe z czego to wynika.
    • vi0let Re: Blogowe bliźniaki :) 13.08.15, 20:17
      Imiona w sumie nie w moim stylu, może jeszcze ten Feliks ewentualnie, poza tym przez tą rozbieżność trudno mi typować. Leon by tu chyba pasował, ale intuicja mi podpowiada, że mógłby się tu pojawić np. Nikodem czy Nataniel/Natan. Co do dziewczynki, sama nie wiem. Może Helena czy Kornelia, a może Zoja lub Liwia.
    • essi23 Re: Blogowe bliźniaki :) 13.08.15, 21:37
      możliwości jest wiele, np :
      imiona dla bliźniaków
      Jeremi i Kajetan
      Julian i Aleksander
      Mikołaj i Leon
      zestaw mieszany
      Weronika i Aleksander
      Łucja i Jeremi
      Hanna i Mikołaj
    • bezceremonialna Re: Blogowe bliźniaki :) 13.08.15, 21:43
      Już linkuję boginieprzymaszynie.blogspot.com/2015/08/walka-z-imionami-czyli-mmy-kid-my-rules.html?showComment=1439466587029#c2439678157770626068

Z tego co czytałam w grę wchodzi Gustaw, Leon/Leonard/, a dla dziewczynki Sara w komplecie z Gustawem
      • paula.anna Re: Blogowe bliźniaki :) 14.08.15, 07:49
        Dzięki za linka.
        Przeczytałam na razie ten wpis o imionach.
        Nieźle jej ludzie Feliksa obrzydzali (-ją?).
        Dobrze, że ma kobieta do tego dystans.

Muszą pasować do naszych imion, a przy tym do siebie nawzajem. Pięknie brzmieć razem i osobno,

No dla mnie to nadal abstrakcja, bo JUŻ mi nie pasują do siebie.
        Choć nie jestem fanką dopasowywania, to skoro już o tym mowa, Filip nie brzmi mi dobrze w duecie z Feliksem, Maksymilian już nieco lepiej, przynajmniej brzmi poważnie.
        Trzeba więc dobierać do któregoś z już nadanych, nie do wszystkich na raz.
        Ale rodzicom widać ten tercet gra- i o to chodzi smile.

Lektura komentarzy jest bardzo interesująca.
        Jedna chce Kubusia, choćby ich miało być 32 w klasie, druga ma Narcyza, jedynego w powiecie.
        • dalenia Re: Blogowe bliźniaki :) 14.08.15, 14:00
          Lektura komentarzy, owszem. A ja poszłam dalej i zajrzałam na inne podlinkowane blogi i dyskusje o wyborze imion. No i np. jedna pani uważa, że Pola to francuskie imię, a inna jest oburzona, bo jej Hanę na Hannę wiecznie poprawiają wink
          • paula.anna Re: Blogowe bliźniaki :) 14.08.15, 14:26
            To ja też zajrzę w wolnej chwili.
            Trzeba się dokształcić wink.
    • dalenia Re: Blogowe bliźniaki :) 14.08.15, 09:43
      Do Feliksa i Maksa to Ksawerego bym wybrała, a tak to jeszcze FIlip ... Proponowałabym Jeremiego i Kajetana. Leon też niby okej, ale do Filipa średnio mi pasuje. Gustaw także. Może jeszcze Bruno, Cyprian, Joachim, Kornel? Generalnie nie pasują mi imiona retro, bo tylko Feliks z całej trójki taki właśnie jest, w moim odczuciu.

A dla ewentualnej dziewczynki sugerowałabym Kornelię, Aurelię, Melanię, Anastazję.
    • paula.anna Re: Blogowe bliźniaki :) 23.11.15, 12:06
      Zajrzałam na bloga w poszukiwaniu informacji o nowych dzieciach (i ich imionach, oczywiście!), ale chyba trzeba jeszcze poczekać.
      • florianne Re: Blogowe bliźniaki :) 23.11.15, 13:52
        Z komentarzy na Instagramie wynika, że najprawdopodobniej będą to dwaj chłopcy - Gucio i Leon. A gdyby jedno dziecko okazało się dziewczynką - Sara i Leon.
        • dolcevita007 Re: Blogowe bliźniaki :) 23.11.15, 14:36
          Do juz istniejacej trojki Filipa, Maksymiliana i Feliksa dobralabym dla chlopcow blizniakow:
          Jeremi i Leonard
          Kosma i Wawrzyniec
          Olgierd i Gusraw
          Tymoteusz i Nikodem
          a dla parki Leopold i Adela
          Wincenty i Konstancja
          Walentyna i Ignacy
          Jozefina i Marceli
        • lily-beth Re: Blogowe bliźniaki :) 23.11.15, 16:25
          Sara i Leon pasują, ten Gustaw mi się gryzie z Filipem i Maksem.
        • mossiam Re: Blogowe bliźniaki :) 24.11.15, 00:52
          O, Leon i Gustaw, to będzie taki sam zestaw, jak u nas się kroi w lutym smile
          To znaczy niezupełnie, bo pojedynczo - Leosia już mamy, a będzie Gucio wink
          • abiela Re: Blogowe bliźniaki :) 24.11.15, 01:32
            mossiam napisała:

> O, Leon i Gustaw, to będzie taki sam zestaw, jak u nas się kroi w lutym smile
            > To znaczy niezupełnie, bo pojedynczo - Leosia już mamy, a będzie Gucio wink

Gratulacje, uwielbiam Gucia!!
          • meggan79 Re: Blogowe bliźniaki :) 24.11.15, 09:18
            Mossiam,to już tak niedługo?Super.Leoś i Gucio fajnie pasują,jak już pisałam dziadek mego męża,Leonard,miał brat Gustawa,urodzeni ok.100 lat temu. A u nas Gustaw i Jeremi to jedyne rozważane dla ew.czwartego, no jeśli drugi syn. A co z drugim imieniem Gucia,wybraliście już?
            POZDR,megi
            • mossiam Re: Blogowe bliźniaki :) 24.11.15, 10:02
              Dziękuję smile Na razie niewiele osób zna imię wink Jeśli chodzi o drugie imię, to tak jak pisałam w swoim wątku w sierpniu, ciągle skłaniamy się do Antoniego (po żyjącym pradziadku).
            • mossiam Re: Blogowe bliźniaki :) 24.11.15, 10:03
              No i rzeczywiście - to już niedługo smile Za mniej niż 10 tygodni, przełom stycznia i lutego właściwie.
              • meggan79 Re: Blogowe bliźniaki :) 24.11.15, 11:11
                Mossiam,trzymam kciuki!
                Gucio Antoś,jak wiesz,dla mnie to przepiękne zestawienie!!
        • paula.anna Re: Blogowe bliźniaki :) 24.11.15, 07:49
          florianne napisała:

> Z komentarzy na Instagramie wynika, że najprawdopodobniej będą to dwaj chłopcy
          > - Gucio i Leon. A gdyby jedno dziecko okazało się dziewczynką - Sara i Leon.

To nieźle!
          Tzn podoba mi się. Gustaw nawet bardzo.
          Szczególnie biorąc pod uwagę niektóre padające tu czy na blogu propozycje wink.
          A do tego już istniejącego "zestawu" to praktycznie wszystko pasuje.
        • dalenia Re: Blogowe bliźniaki :) 24.11.15, 15:03
          Nie wiem, czy Gustaw i Leon pasują mi do imion starszych chłopców, ale generalnie to bardzo fajny duet dla bliźniaków. Mnie się podoba smile
          • meggan79 Re: Blogowe bliźniaki :) 08.12.15, 15:00
            Urodzili się dzisiaj, Leoś(Leon) i Gucio!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.