dabea 21.04.17, 23:53 Nie będzie o Ignacym, Ksawerym, Zosi czy Basi. W przedszkolu pojawili się :Beatka i Ania oraz Andrzej (trzylatek bez żadnych zdrobnień), i dwie Małgosie. Bardzo nietypowe imiona obecnie. Kasię też jedną mamy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lily-beth Re: Wracają imiona 22.04.17, 12:59 Polecam sprawdzać statystyki nadań: Anna jest w pierwszej dwudziestce (od kilku lat ok. 16-17 miejsce), więc imię jest niezmiennie popularne, choć nie aż tak dramatycznie, jak w moim pokoleniu. Małgosia jest w pierwszej 50. (okolice 45. miejsca od kilku lat), więc w dość częstym użyciu. Katarzyna podobnie pod koniec pierwszej 50. z tendencją spadkową, czyli odchodzi, a nie wraca. Andrzej jest pod koniec pierwszej 90., więc nie oryginalny, ale też nie widać, żeby się piął w górę, raczej spada. Beata w zeszłym roku na 149 miejscu, więc raczej rzadko nadawana, ale czy wraca, to jeszcze trudno zawyrokować. IMO wszystkie te imiona są tak zużyte, że trudno mówić o ich powrocie - one nigdzie nie odeszły, a fajnie by było, żeby wreszcie odpoczęły. Odpowiedz Link Zgłoś
billyboy1943 [...] 18.05.17, 18:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wracają imiona 22.04.17, 13:26 Co do popularności wymienionych imion, to już się Lily Beth wypowiedziała, więc bez sensu dublować. Ja tylko dodam, że jedna jaskółka wiosny nie czyni - ciężko na podstawie jednej Beatki wyrokować, że to imię zaczyna wracać. Jakieś tam małe Beaty rodzą się każdego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
takisen Re: Wracają imiona 18.05.17, 22:02 Mam na imię Małgorzata. Bliscy i znajomi zwracają się do mnie 19 odmianami mojego imienia. Bardzo lubię moje imię, w grece oznaczające perłę Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Wracają imiona 19.05.17, 12:23 Ja też bardzo lubię to imię, moje drugie zresztą, ale nie nazwałabym go nietypowym w obecnym pokoleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Wracają imiona 19.05.17, 12:34 W żłobku mojego dziecka też jest Andrzej, a do tego Agnieszka i Jadwiga. Oprócz tego Nikola i Giovanni, dwóch Franków, dwie Emilki i Zuzia. Grupa 20 dzieci to żadna próba statystyczna Zresztą wydaje mi się, że Katarzyna czy Małgorzata mogą być odbierane ciotkowato (przez dzieci), z uwagi na ich szaloną popularność w pokoleniu obecnych młodych rodziców. Trochę w tym klimacie, co dla nas Bożena czy Grażyna. W moim odczuciu podobnie wujkowaty jest Andrzej, ale to pewnie dlatego, że mam dwóch wujków o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Wracają imiona 20.05.17, 21:39 O, ja też tak mam z Andrzejem, moja mama miała w pracy mnóstwo kolegów o tym imieniu, więc kojarzy mi się tylko z jej pokoleniem. Byłam szalenie zdziwiona, kiedy się okazało, ze koleżanka ma młodszego brata o tym imieniu Potem spotkałam jeszcze kilku Andrzejów w swoim wieku, ale nadal jest dla mnie wujkowate. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Wracają imiona 22.05.17, 12:53 Ja mam ten problem z Andrzejem, że właściwie ciężko o zdrobnienia. A do dwulatka mówić "Andrzeju!" - dziwnie trochę Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Wracają imiona 22.05.17, 20:49 Ja mojego syna Andrzeja (lat 8) od zawsze zarabiam do Jędrka i pochodnych (Jędrek, Jedruś, Jędrutek). Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Wracają imiona 22.05.17, 20:52 Nawiasem mówiąc, on swoje imię uwielbia - w przedszkolu byl jedyny, w szkole dotąd również. W tym roku pojawił się Andrzej w zerowce i moj syn byl oburzony,ze jak to, juz nie będzie jedyny Andrzej w całej szkole. Gdybym miala jeszcze jjednego syna bylby Bogdan. A córka Halina. Więc tez z tej "wujkowato-ciotkowatej" półki. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Wracają imiona 24.05.17, 13:24 Jędrek jest super Tylko to też zdrobnienie od Jędrzeja Ten Andrzej z naszego żłobka jest niezdrabniany. Nie to ładne, co ładne, tylko to, co się komu podoba Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Wracają imiona 24.05.17, 20:09 Co ciekawe imieniny Andrzeja i Jędrzeja sa tego samego dnia - 16 maja. Z tym ze ludziom trudno wytlumaczyc 30 listopada ze "nie, to nie dzisiaj" Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Wracają imiona 25.05.17, 16:33 Bo Jędrzej to spolszczony Andrzej. Agnieszka bywała w średniowiecznej Polsce Jagnieszką, Agata - Jagatą (obie można było zdrabniać do Jagny), a Andrzej po dołożeniu głoski protetycznej na początku przemienił się nie w Jandrzeja, ale w Jędrzeja. Obie formy pozostały w użyciu i obie zdrabnia się tak samo, do Jędrka, i co jasne - ich imieniny są tego samego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ignatia10000 Re: Wracają imiona 19.05.17, 15:29 lepsze Małgosie i Anie niż Marie i Franciszki... To dopiero porażka... Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Wracają imiona 20.05.17, 21:34 Jakieś uzasadnienie? (Podejrzewam, że "bo za mojego dzieciństwa połowa dziewczynek to były Anie i Małgosie i dlatego właśnie są to jedyne normalne imiona żeńskie na wieki wieków"). Odpowiedz Link Zgłoś