Dodaj do ulubionych

Wracają imiona

21.04.17, 23:53
Nie będzie o Ignacym, Ksawerym, Zosi czy Basi.

W przedszkolu pojawili się :Beatka i Ania oraz Andrzej (trzylatek bez żadnych zdrobnień), i dwie Małgosie. Bardzo nietypowe imiona obecnie. Kasię też jedną mamy.
Obserwuj wątek
    • lily-beth Re: Wracają imiona 22.04.17, 12:59
      Polecam sprawdzać statystyki nadań:
      Anna jest w pierwszej dwudziestce (od kilku lat ok. 16-17 miejsce), więc imię jest niezmiennie popularne, choć nie aż tak dramatycznie, jak w moim pokoleniu.
      Małgosia jest w pierwszej 50. (okolice 45. miejsca od kilku lat), więc w dość częstym użyciu.
      Katarzyna podobnie pod koniec pierwszej 50. z tendencją spadkową, czyli odchodzi, a nie wraca.
      Andrzej jest pod koniec pierwszej 90., więc nie oryginalny, ale też nie widać, żeby się piął w górę, raczej spada.
      Beata w zeszłym roku na 149 miejscu, więc raczej rzadko nadawana, ale czy wraca, to jeszcze trudno zawyrokować.

IMO wszystkie te imiona są tak zużyte, że trudno mówić o ich powrocie - one nigdzie nie odeszły, a fajnie by było, żeby wreszcie odpoczęły.
      • billyboy1943 [...] 18.05.17, 18:13
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • dalenia Re: Wracają imiona 22.04.17, 13:26
      Co do popularności wymienionych imion, to już się Lily Beth wypowiedziała, więc bez sensu dublować. Ja tylko dodam, że jedna jaskółka wiosny nie czyni - ciężko na podstawie jednej Beatki wyrokować, że to imię zaczyna wracać. Jakieś tam małe Beaty rodzą się każdego roku.
    • takisen Re: Wracają imiona 18.05.17, 22:02
      Mam na imię Małgorzata. Bliscy i znajomi zwracają się do mnie 19 odmianami mojego imienia. Bardzo lubię moje imię, w grece oznaczające perłę smile
      • lily-beth Re: Wracają imiona 19.05.17, 12:23
        Ja też bardzo lubię to imię, moje drugie zresztą, ale nie nazwałabym go nietypowym w obecnym pokoleniu.
    • rosynanta Re: Wracają imiona 19.05.17, 12:34
      W żłobku mojego dziecka też jest Andrzej, a do tego Agnieszka i Jadwiga. Oprócz tego Nikola i Giovanni, dwóch Franków, dwie Emilki i Zuzia. Grupa 20 dzieci to żadna próba statystyczna tongue_out

Zresztą wydaje mi się, że Katarzyna czy Małgorzata mogą być odbierane ciotkowato (przez dzieci), z uwagi na ich szaloną popularność w pokoleniu obecnych młodych rodziców. Trochę w tym klimacie, co dla nas Bożena czy Grażyna. W moim odczuciu podobnie wujkowaty jest Andrzej, ale to pewnie dlatego, że mam dwóch wujków o tym imieniu smile
      • lily-beth Re: Wracają imiona 20.05.17, 21:39
        O, ja też tak mam z Andrzejem, moja mama miała w pracy mnóstwo kolegów o tym imieniu, więc kojarzy mi się tylko z jej pokoleniem. Byłam szalenie zdziwiona, kiedy się okazało, ze koleżanka ma młodszego brata o tym imieniu smile Potem spotkałam jeszcze kilku Andrzejów w swoim wieku, ale nadal jest dla mnie wujkowate.
        • rosynanta Re: Wracają imiona 22.05.17, 12:53
          Ja mam ten problem z Andrzejem, że właściwie ciężko o zdrobnienia. A do dwulatka mówić "Andrzeju!" - dziwnie trochę smile
          • ophelia78 Re: Wracają imiona 22.05.17, 20:49
            Ja mojego syna Andrzeja (lat 8) od zawsze zarabiam do Jędrka i pochodnych (Jędrek, Jedruś, Jędrutek).
            • ophelia78 Re: Wracają imiona 22.05.17, 20:52
              Nawiasem mówiąc, on swoje imię uwielbia - w przedszkolu byl jedyny, w szkole dotąd również. W tym roku pojawił się Andrzej w zerowce i moj syn byl oburzony,ze jak to, juz nie będzie jedyny Andrzej w całej szkole.
              Gdybym miala jeszcze jjednego syna bylby Bogdan. A córka Halina. Więc tez z tej "wujkowato-ciotkowatej" półki.
              • rosynanta Re: Wracają imiona 24.05.17, 13:24
                Jędrek jest super smile Tylko to też zdrobnienie od Jędrzeja smile Ten Andrzej z naszego żłobka jest niezdrabniany.
                Nie to ładne, co ładne, tylko to, co się komu podoba wink
                • ophelia78 Re: Wracają imiona 24.05.17, 20:09
                  Co ciekawe imieniny Andrzeja i Jędrzeja sa tego samego dnia - 16 maja. Z tym ze ludziom trudno wytlumaczyc 30 listopada ze "nie, to nie dzisiaj" big_grin
                  • lily-beth Re: Wracają imiona 25.05.17, 16:33
                    Bo Jędrzej to spolszczony Andrzej. Agnieszka bywała w średniowiecznej Polsce Jagnieszką, Agata - Jagatą (obie można było zdrabniać do Jagny), a Andrzej po dołożeniu głoski protetycznej na początku przemienił się nie w Jandrzeja, ale w Jędrzeja. Obie formy pozostały w użyciu i obie zdrabnia się tak samo, do Jędrka, i co jasne - ich imieniny są tego samego dnia.
    • ignatia10000 Re: Wracają imiona 19.05.17, 15:29
      lepsze Małgosie i Anie niż Marie i Franciszki... To dopiero porażka...
      • lily-beth Re: Wracają imiona 20.05.17, 21:34
        Jakieś uzasadnienie? (Podejrzewam, że "bo za mojego dzieciństwa połowa dziewczynek to były Anie i Małgosie i dlatego właśnie są to jedyne normalne imiona żeńskie na wieki wieków").

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.