flawianna 14.08.18, 15:41 Witam Ostatnio pytałam o imię dla synka, ale okazało się, że na świat przyjdzie córeczka. Mamy wstępnie wybrane dwa imiona: Aniela i Łucja. Które wybrać? Przede wszystkim interesują mnie argumenty za i przeciw. Może coś przeważy szalę Pozdrawiam, Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meggan79 Re: Aniela czy Łucja? 14.08.18, 16:29 Sama strasznie chcę Anielkę i będzie na drugie dla Róży. Łucja też jest bardzo(!) ładna. Czyli mój głos na Anielkę, ale jeśli wybierzecie Łucję też będzie pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
flawianna Re: Aniela czy Łucja? 15.08.18, 13:19 Tak, wiem Mnie Róża tez się podoba, nawet mi się śniło, ze tak nazwałam córkę. Jednak nie pasuje do nazwiska, jakoś mi się z nim gryzie. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Aniela czy Łucja? 15.08.18, 15:39 Dla mnie Róża też jest ładna, ale na Anielkę jestem wprost ”chora”😉 Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Aniela czy Łucja? 14.08.18, 16:36 Obydwa fajne, kierowałabym się lepszym dopasowaniem do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
flawianna Re: Aniela czy Łucja? 15.08.18, 11:35 Z nazwiskiem oba imiona brzmią w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
hudafik Re: Aniela czy Łucja? 14.08.18, 17:05 Ja wybrałabym Łucję. Bardzo podoba mi się to imię i wydaje mi się, że jest Łucja jest bardziej osłuchana niż Aniela. Niby nie przejmuje się tym co mówi otoczenia, ale wydaje sądzę, że w moim środowisku Łucja byłaby bardziej zaakceptowana. Odpowiedz Link Zgłoś
flawianna Re: Aniela czy Łucja? 15.08.18, 12:59 Mnie tez się tak wydaje, ze Łucja byłaby bardziej zaakceptowana w rodzinie. Ja niby się nie przejmuje zbytnio opinią innych, ale zawsze milej, jeśli odbiór jest pozytywny. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Aniela czy Łucja? 14.08.18, 18:21 Dla mnie trudny wybór- oba imiona bardzo lubię. Próbowałabym sobie jakiś czas wyobrażać, że córka nosi raz jedno, raz drugie imię. Że ją wołam, przedstawiam itp. I może któreś imię wyszłoby na prowadzenie. Plus miałoby dla mnie to imię, które jest rzadziej nadawane w moim mieście- do sprawdzenia w usc. Np ostatni rok. W ostateczności- rzut monetą 😉. Na pewno znaczenia nie miałoby dla mnie zdanie "otoczenia" 😛. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Aniela czy Łucja? 14.08.18, 19:56 Podpisuję się. Z tym, że raczej nie sugerowałabym się rzadkością, Łucji jest znacznie więcej, ale to tak piękne imię, że wybaczam Ciężki wybór, koniecznie postaraj się o drugą córkę, byłby przepiękny duet Odpowiedz Link Zgłoś
flawianna Re: Aniela czy Łucja? 15.08.18, 13:07 Byłoby pięknie mieć taki duet Niestety już kolejnego dziecka na 99 % nie będzie. W naszym przypadku to kwestia zdrowia dziecka. Będzie dziewczynka i to już jest cud, więcej losu kusić nie będziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Aniela czy Łucja? 15.08.18, 15:37 To może jedno na pierwsze, drugie na drugie? Aniela Łucja lub Łucja Aniela Ja bezgranicznie pokochałam Anielkę dopiero w tej ciaży i męczy mnie bardzo,że nie będzie na pierwsze. A na kiedy macie termin? Odpowiedz Link Zgłoś
flawianna Re: Aniela czy Łucja? 15.08.18, 16:29 Tak, mam zamiar nadać oba, kwestia tylko kolejności. Termin mamy na początek stycznia. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Aniela czy Łucja? 15.08.18, 17:22 👍🏻Będzie piękny zestaw tak czy inaczej. Coś czuję,że Łucja jest Ci odrobinę bliższa. Odpowiedz Link Zgłoś
flawianna Re: Aniela czy Łucja? 19.08.18, 19:55 Bliższa sercu jest mi Aniela, ale rozum podpowiada Łucję Odpowiedz Link Zgłoś
flawianna Re: Aniela czy Łucja? 15.08.18, 13:16 Próbuje sobie wyobrażać moja córkę i widzę dziewczynkę o blond wloskach i niebieskich oczach. Nasuwa mi się imię Anielka. Z kolei Łucja wydaje mi się być bardziej uniwersalna, tzn. pasuje do osoby w każdym wieku. Z kolei Aniela jest dość delikatna i przez to odrobinę wydaje mi się być infantylna dla osoby dorosłej. Z drugiej strony w pokoleniu, w którym królują imiona delikatne i często zdrobnieniowe typu Maja, Lena, Pola, myślę, ze Aniela nie będzie odbierana w przyszłości w ten sposób... Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Aniela czy Łucja? 15.08.18, 17:50 Masz jeszcze sporo czasu na decyzję ☺. Swoja drogą to dla mnie nowość- Aniela jako "slodkie" imię, niezbyt nadające się dla dorosłej kobiety. Jakie to indywidualne ☺. Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Aniela czy Łucja? 14.08.18, 19:38 Bardzo trudny wybór. Wybrałabym to które bardziej czujesz. Które by to nie było Twoja córka będzie miała piękne imię Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Aniela czy Łucja? 14.08.18, 19:50 Z tych dwoch wole Anielke Wedlug mnie + jest oczywiste zdrobnienie, a ja lubie zdrabniac i jest taka slodka Lucja tez w sumie jest ok, ale w moim rankingu jest zdecydowanie nizej od Anieli. Przy Lucji trudniej zdrabniac ( brak oczywistych zdrobnien), jest bardziej twarda ( wedlug mnie) wole ,,miekkie imiona,, oraz zauwazylam problem przy wymowie obcokrajowcow bo jest L niestety nie mam na klawiaturze polkich znakow Odpowiedz Link Zgłoś
flawianna Re: Aniela czy Łucja? 15.08.18, 13:25 Myslę tak samo i przyznam, ze trochę właśnie obawiam się tej słodkości Anieli, tzn. obawiam się, czy dla dorosłej kobiety Aniela nie jest zbyt słodka. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Aniela czy Łucja? 15.08.18, 22:03 Aniela moim zdaniem brzmi dobrze, niezależnie od wieku nosicielki. Skojarzenia anielskie są, ale uznaję to za plus. Nie uważam, żeby Aniela była za słodka. Słodka to jest w moim odczuciu np. Maja, chociaż i tak lubię to imię, a przestałam je rozważać tylko ze względu na jego ogromną popularność. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Aniela czy Łucja? 14.08.18, 20:21 Anielka! Oczywiste zdrobnienie- duża zaleta przy małym dziecku, niska popularność- Łucja chyba trochę bardziej popularna jest i akurat mnie się Anielka bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Aniela czy Łucja? 14.08.18, 20:31 Gratuluję dziewczynki, fajnie mieć córkę! Aniela i Łucja bardzo mi się podobają, oba imiona mam wysoko na liście. Ostatnio marzy mi się Anielka, więc chyba mój głos na nią. Łucja też piękna... ciężki wybór Które z tych dwóch nie wybierzecie będzie pięknie! Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Aniela czy Łucja? 14.08.18, 21:43 Oba są świetne! Każde z nich rozważałam w swoim czasie. Aniela super, bardzo podoba mi się zdrobnienie Anielka. Aniela może też być Nelą, Nelką lub Nel . Jednak widzę, że coraz częściej Aniela to Aniela lub Anielka, nie Nela. Poznałam małżeństwo z małą Anielą, do której mówili Aniela, Anielka, ale nigdy Nela. Łucja - rewelacyjna. Podoba mi się w pełnej formie, mogłabym też używać Łusi. Inne zdrobnienia: Łucjanka, Łucysia, Łucyjka, Łuśka, Lusia, Luśka. Nie podoba mi się jedynie Łucka. Przy Łucji może być jedynie problem z polskimi znakami. Wiadomo, zawsze może być Lucy, ale nie wiem, czy Wam by to nie przeszkadzało . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Aniela czy Łucja? 15.08.18, 18:39 Oba świetne. Ja mam w rodzinie małą Łucję, więc wybrałabym Anielę. Ale tak sobie myślę, że chyba i bez naszej Łusi byłoby mi bliżej do Anielki. Aniela Łucja - cudnie! Choć jakby nie patrzeć, Łucja Aniela też pięknie mój głos na Nelkę, choć chyba jednak poczekałabym do porodu i spojrzenia na córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Aniela czy Łucja? 16.08.18, 18:49 Wypowiedziałam się już wcześniej o obu imionach . Oba są świetne, ale gdyby stworzyć zestaw tylko z tych dwóch imion, to Aniela Łucja brzmieniowo bardziej mi odpowiada, choć i Łucja Aniela też niczego sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Aniela czy Łucja? 17.08.18, 22:38 Głos na Anielę Łucję, wszystkie argumenty "za" zostały już podane w poprzednich postach Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aniela czy Łucja? 19.08.18, 12:22 Po pierwsze, starałabym się wczuć w sygnały z brzucha, które imię bardziej pasuje do córeczki. Pochodzić z każdym z tych imion i stwierdzić, czy je "czuję" dla tego konkretnego dziecka. Po drugie, gdybym nadal nie wiedziała, które z tych imion pasuje bardziej, postawiłabym jednak na Łucję. Nie chciałabym, żeby córka miała przekaz płynący z imienia, że ma być "anielska". Życzyłabym córce bycia sobą, a nie cech kojarzących się z anielskością. Po drugie, Łucja brzmieniowo ma dla mnie więcej charakteru, choć Nela też jest niczego sobie. Znaki diakrytyczne nie są przeszkodą zagranicą. Obcokrajowcy je ignorują, a Lucia jest bardzo znanym i rozpoznawanym międzynarodowo imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
flawianna Re: Aniela czy Łucja? 19.08.18, 20:08 Ja również uważam, ze Łucja jest bardziej charakterna i dźwięczna w wymowie. Z kolei obawiam się właśnie tej „anielskości” Anieli. Ponadto, śp. babcia mojego męża nosiła imię Łucja, a Nela to kot mojej mamy. Jak już wspomniałam serce podpowiada mi Anielę, a rozum Łucję. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Aniela czy Łucja? 19.08.18, 21:54 Ja tak miałam,że rozum mówi,żeby na drugie Róży dać Kornelka,a serce Anielka i idę za sercem, ale to jest kwestia drugiego imienia, zaś u Was pierwszego-poważniejsza decyzja. Może jak po prababci jest Łucja (a Nela to kot) to Łucja bardziej? Moja teściowa ma od niedawna psa Melę, na która mój synek mówi Nela i jednak osobiście przeszkadzałoby mi trochę,że na zwierzę i dziecko woła się b.podobnie/tak samo(ale to moje zdanie tylko). Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Aniela czy Łucja? 20.08.18, 00:27 Na dobrą sprawę nie musisz zdrabniać Anieli do Neli . Aniela to nie Barbara, Katarzyna czy Małgorzata, które aż proszą się o używanie zdrobnień. W Anieli jest właśnie dobre to, że można zdrobnić do Neli, Nelki czy Nel, ale nie ma takiej silnej potrzeby. Zdanie: "Idę z Anielą do kina" brzmi całkiem inaczej niż "Idę z Katarzyną do kina" . Odpowiedz Link Zgłoś
penelope.ia Re: Aniela czy Łucja? 20.08.18, 10:53 Oba imiona piękne. Dla mnie Aniela jest zbyt miękka, wybrałabym Łucję, której dodatkowo zdrobnienia bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
catala Re: Aniela czy Łucja? 20.08.18, 15:37 Ja mam ciocię Anielę, lat obecnie blisko 85, i uważam, ze to imię pasuje rownież bardzo dobrze do starszych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Aniela czy Łucja? 22.04.19, 21:18 Obydwa imiona sa ladne, ale bardziej podoba mi sie Anielka. Jakkolwiek ja rowniez uwazam, zeby wybrac te, ktore bardziej pasuje do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Aniela czy Łucja? 22.04.19, 21:18 Aha, wole Anielke poniewaz ladniej sie zdrabnia. Odpowiedz Link Zgłoś
flawianna Re: Aniela czy Łucja? 12.08.19, 23:00 Późno, bo późno, ale niosę wieść, że 7 miesięcy temu przyszła na świat moja córka <3 i otrzymała imiona Aniela Łucja. Jesteśmy zadowoleni z wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Aniela czy Łucja? 13.08.19, 00:53 Cudowny zestaw! Moje gratulacje, oby Wam Anielka zdrowo rosła Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Aniela czy Łucja? 13.08.19, 08:38 Gratulacje! Witaj Anielo Łucjo. Piękne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aniela czy Łucja? 13.08.19, 23:59 Pięknie się nazywa Wasza córeczka, gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
flawianna Re: Aniela czy Łucja? 14.08.19, 11:45 Dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa. Imiona, które nosi moja córka to poniekąd zasługa wieloletniego podczytywania tego forum Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Aniela czy Łucja? 14.08.19, 17:37 Gratuluję i dużo zdrowia! Pozdrawiam z moją Różą Anielką Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Aniela czy Łucja? 15.08.19, 10:31 Na wstępie zaznaczę, że oba imiona mi się nie podobają. I wypowiedź jest czyto subiektywna, bez nawet próby obiektywnego patrzenia. Aniela - skojarzenia: imię jednej z niezbyt lubianych przeze mnie od małoletności bohaterek cyklu Jeżycjada Małgorzaty Musierowicz. Aniela zwana Kłamczuchą. Ogólnie ponoć bardzo lubiana - dla mnie paskudna i kropka. Anielka z noweli Prusa. Aniela Dulska. Realnie - nie znam żadnej Anielki, ale imię mi nie brzmi - czysto subiektywnie. Łucja - trochę lepiej jeśli idzie o konotacje literackie: kojarzę tylko z "Lew, czarownica i stara szafa" Levisa - a to bardzo fajne skojarzenie. No i jeszcze "Łucja z Lamermooru" - wkurzająca, no ale to taka stylistyka... Osobiście znam dwie - obie wredne. Jedna była kierownikiem w "pokrewnym" mojemu zakładzie pracy - współpraca była najdelikatniej mówiąc trudna, baba miała sadystyczne skłonności, mobbing był tam na porządku dziennym. Druga która poznałam, też w zależnościach służbowych - ciut mniej koszmarnie, ale paskudna rozpuszczona smarkula, przekonana, że świat ją wielbi i oczekująca nieba na własność, bo chce - za to do czegokolwiek poza stawianiem żądań nie zdatna. Z tym, że nie znaczy to iż KAŻDA Aniela czy każda Łucja... Jak napisałam - to czysto subiektywne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aniela czy Łucja? 15.08.19, 11:53 Hm, ale jak myślisz, jak powinna zareagować na taką wypowiedź mama dziecka, które już od ponad pół roku tak się nazywa? Zmienić dziecku imię? Poza tym skojarzenia z poznanymi osobami o tych imionach każdy może mieć inne, więc opisywanie pań kierownik w czyimś zakładzie pracy może nie zrobić wrażenia nawet w wątku kogoś, kto dopiero wybiera imię dla dziecka (gdzie wypowiedzi o własnych skojarzeniach są bardziej na mejscu). Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Aniela czy Łucja? 15.08.19, 11:59 A, nie zauważyłam, że ktoś wykopał wątek z archiwum - moja wina. A na daty po prostu nie patrzę. A co do oceny - napisałam wyraźnie, że to moja subiektywna opinia, pytanie było o argumenty "za i "przeciw". No to w miarę obiektywnym argumentem mogą być konotacje literackie - w tym przypadku dla mnie u anieli na "nie", u Łucji na "tak". Mama dziecka, oczywiście, nie powinna nic robić, poza kierowaniem się własnym gustem i własnym rozumem. Ale wówczas fora jako takie tracą rację bytu, nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aniela czy Łucja? 15.08.19, 14:03 Nie tyle ktoś wykopał, co flawianna poinformowała o narodzinach Anieli Łucji. Daty datami, ale zawsze wskazane jest przeczytanie wątku, zanim się w nim coś napisze. Myślę, że opiniowanie już nadanego imienia zdecydowanie nie ma racji bytu (chyba że wyraźnie taka prośba jest wyartykułowana w wątku), niezależnie od funkcji forum Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Aniela czy Łucja? 15.08.19, 18:58 Przepraszam, że ośmieliłam się nie przeczytać całego wątku a po prostu odpowiedzieć na pytanie ze startera. Za co zostałam grzecznie bo grzecznie ale obsztorcowana. Dziękuję za grzeczność, ale chyba srednio mam ochotę brać udział w nawet fajnej grupie, w której jestem pouczana. Było miło. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aniela czy Łucja? 15.08.19, 23:37 Cóż, przykro mi, że czytanie wątku, w którym się człowiek zamierza wypowiedzieć, stanowi dla Ciebie taką nowość, że w proteście przeciwko takiej sugestii zamierzasz opuścić forum. Odpowiedz Link Zgłoś