kocynder 21.10.21, 20:47 Nie jestem pewna jak to nazwać... Chodzi mi o pary imion pokrewne, dla dwóch płci. Typu: Kamila - Kamil Stanisława - Stanisław Jakie znacie mniej popularne takie "dublety"? A w każdym razie takie, z których jedno imię (albo żeńskie albo męskie) jest niepopularne, rzadko nadawane. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
decadent46 Re: Pary imienne? 21.10.21, 20:53 Kocynderku, gdzie ty byłaś?... Dekadent tak się za Tobą stęsknił!... Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Pary imienne? 21.10.21, 22:50 Żyję, mam się nieźle, tylko zabawa kalendarzowa przestała mnie bawić. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pary imienne? 21.10.21, 21:18 Chodził mi podobny wątek po głowie! Mam wrażenie, że na palcach rąk można policzyć imiona, które takich par NIE mają - tylko często jedno z imion z pary jest praktycznie nienadawane. Mój ulubiony przykład: Agata - Agaton No i od czego to zależy? No i te wszystkie żeńskie imiona odmęskie zrobione na siłę: Piotr - Piotra Wojciech - Wojciecha Tu akurat rozumiem, czemu żeńska forma mało kogo pociąga. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pary imienne? 21.10.21, 21:24 Jeszcze ciekawostka, dla mnie swego czasu podwójny szok. 1. Istnieje imię męskie Barbacy (Barbat). 2. Barbacy wcale nie jest parą do Barbary - Barbara to cudzoziemka/barbarzynka, a Barbacy to brodaty. Swoiste false friends. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Pary imienne? 21.10.21, 21:34 Ooo kurcze, ja też jestem w szoku A mnie ciekawi, jaka jest męska forma Weroniki? Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pary imienne? 21.10.21, 23:08 Nie znam, ale to nie znaczy, że jej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Pary imienne? 22.10.21, 00:28 Właśnie wygooglowałam i na Wikipedii pisze, że nie ma męskiego odpowiednika tego imienia Chociaż może to nie jest wiarygodne źródło. Bardzo ciekawy wątek Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Pary imienne? 21.10.21, 22:56 O. A Barbara ma swoją "parę" męską? Barbarian? Jest takie imię? Taką parą jest np dość częsta i na ogół podobająca się Felicja i duuużo mniej popularny Felicjan. Albo odwrotnie Krzysztof i Krzysztofa. Kto pamięta czy Krzysia de domo Drohojowska po mężu Kettlingowa była Krzysztofa czy Krystyna zwana Krzysią? Nie mam pod ręką trylogii sienkiewiczowskiej i nie mam jak sprawdzić... Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pary imienne? 21.10.21, 23:03 Wydaje mi się, że była Krystyną. Nic mi nie wiadomo o parze do Barbary. Choć jak nad tym myślę, to może nazwa Barbarzyńców pochodziła od ich brodatości, więc Barbacy byłby parą? To już jakiś spec od etymologii by musiał powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Pary imienne? 21.10.21, 23:25 Sprawdziłam. Krystyna. Nie jestem specjalistą od etymologii... A szkoda, bo to by było ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pary imienne? 21.10.21, 23:16 Kajetan - Kajetana (jest nadawana!) Szczęsny - Szczęsna (męska forma jednak jest znana, nawet jeśli wyszła z użycia) Ignacy - Ignacja Trochę inny problem: Stefan - Stefania Szczepan - ? Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Pary imienne? 21.10.21, 23:24 Szczęsnego jednego znam, pan po czterdziestce, bardzo sympatyczny. Mam wrażenie, że pewien Potocki nieco "zepsuł" to imię, historycznie rzecz ujmując... Nawet nie wiedziałam, że jest kobiece imię Szczęsna, nigdy się z nim nie zetknęłam. Ciekawe ile jest obecnie jego nosicielek? Ignację znałam jedną - z tym, że to było jej imię zakonne, więc nie wiem jak jej na chrzcie dano. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pary imienne? 21.10.21, 23:36 O, a propos imion zakonnych! Wydaje mi się, że te nieużywane odmęskie względnie często są przyjmowane przez zakonnice i tak właśnie się kojarzą Jacek > Hiacynta Ksawery > Ksawera Znałam kiedyś siostrę Julianę (przez jedno n), jeszcze przed wybuchem mody na Julki. Imię było intrygujące, ale oczywiste było, że nie nadaje się na imię świeckie. Wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pary imienne? 21.10.21, 23:51 A jak się Szczęsnemu żyje z imieniem? I moje standardowe pytanie: jak się zdrabnia? Pań Szczęsnych jest obecnie 15. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Pary imienne? 22.10.21, 07:08 On sam uważa, że wpada w ucho i łatwe do zapamiętania, bo nieczęste, a równocześnie "znaczeniowe" co ułatwia zapamiętanie. W szkole było niefortunne (trudniej się "zlać" z masą Piotrków czy Krzyśków), ale w dorosłym życiu nie przeszkadza. Imienia w sumie nikt nie zdrabniać, w domu jako maluch był "Misiaczkiem" czy "Króliczkiem" czy czymś takim, ale zarówno w gronie koleżeńskim jak i życiu "pracowym" jest po prostu Szczęsnym. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Pary imienne? 06.02.23, 00:38 'Szczepani? Nie, oddałam już trzy litry na odzysk energii ' Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pary imienne? 21.10.21, 23:31 Andrzej > Andrzeja Tadeusz > Tadea Mateusz > Matea Jerzy > Georginia Roman > Romana (przynajmniej tak było przez wieki, teraz się to może wyrównuje) W drugą stronę: Natalia > Natal/Natalis Hermenegilda > Hermenegild Amanda > Amand Aniela > Anioł (o ile to para) Anastazja > Anastazy Beata > Beat Urszula > Ursyn (para? niedźwiedzie są...) Krystyna > Krystyn Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Pary imienne? 22.10.21, 00:31 Oo, Anastazy - nawet mi się podoba, tylko jak zdrabniać? 😂 Nastek, Nastuś? XD Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pary imienne? 22.10.21, 00:52 polik17 napisała: > I ciekawe, czy jest nadawany obecnie Jest. W poprzednim roku 2 razy. Od 2013 praktycznie co 2 lata są co najmniej 2 nadania. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pary imienne? 22.10.21, 00:00 Kolejne: Jarosław > Jarosława Zygmunt > Zygmunta Aurelia > Aureliusz Cecylia > Cecyliusz Justyna > Justyn Łucja > Łucjusz Otylia > Otyliusz (jest 3 nosicieli!) Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Pary imienne? 22.10.21, 19:11 Krystian - Krystiana O ile Krystyna jest częsta (no, przynajmniej w miarę) to Krystiany nie spotkałam ani jednej. A podobno jest takie imię i to właśnie ona jest "parą" do Krystiana... Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Pary imienne? 22.10.21, 19:37 Rok temu kwestowałam z puszką (zbiórka na leczenie dziecka) w osiedlowym Auchanie. Zbiórkę ogarniała pani o imieniu Krystiana Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Pary imienne? 28.10.21, 01:02 Nie wiem czy były: Paulina > Paulin Robert < Roberta Filip > Filipa Oliwia > Oliwiusz Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Pary imienne? 28.10.21, 07:08 Dzięki temu forum wiem, że męską formą mojego imienia jest Oliwiusz, a nie Oliwier Jestem tylko ciekawa, czy jest nadawany Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pary imienne? 28.10.21, 07:19 W Polsce jest 8 Oliwiuszów, nie wiem, kiedy nadanych. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Pary imienne? 28.10.21, 07:54 Oo, super Dziękuję za informację😊❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Pary imienne? 28.10.21, 06:52 Troche naciagane, ale Wanda- Wandalin Wedlug SJP to Wandalin powstal na bazie imienia Wanda, ale pomysl mial wyjsc na bazie Wendelina, ktory nie ma pewnej etymologi. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Pary imienne? 28.10.21, 08:26 Dlaczego naciągane? Skoro JEST imię Wandalin... Właśnie takich ciekawostek szukam. Nawet nie wiedziałam, że Wandalin istnieje.... Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Pary imienne? 28.10.21, 09:20 Imie Wandalin istnieje i w 2001 roku bylo ich 42 w Polsce. Chodzi tutaj o etymologie, ktora jest nieznana, ale wlasnie uwaza sie, ze ma cos wspolnego z imieniem Wanda. Ja rowniez odkrylam je niedawno grzebiac po internecie w imionach Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Pary imienne? 28.10.21, 07:08 Kasandra- Kasander Nikandra- Nikander Pelagia- Pelagiusz Milena- Milan Antonina- Antonin Anastazja- Anastazy Liwia- Liwiusz Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pary imienne? 20.12.21, 23:22 O takich parach imienniczych były już wątki i raczej trzeba tu odróżnić pary stworzone na siłę albo o tożsamym pochodzeniu od imion jednoznacznie stanowiących żeńskie i męskie odpowiedniki. Np. Agaton raczej nie jest opisywany w literaturze jako żeński odpowiednik Agaty i vice versa, pomimo tożsamej etymologii. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Pary imienne? 29.01.23, 09:46 Diana (Dajana)- Dajan? - spotkalam nadanie imienia Dajan dwa razy, ale nie mam zadnej informacji na ten temat Leonard- Leonarda Wlodzimierz- Wlodzimira Dariusz- Daria Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Pary imienne? 29.01.23, 10:00 Zofia- Sofko (bul), Sofus, Sophus (Dania, Norwegia) Adam- Adamina Arkadiusz- Arkadia Cezary- Cezaryna, Cezaria Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: Pary imienne? 05.02.23, 21:56 Ulryk - Ulryka Leokadia - Leokadiusz Leontyna - Leontyn Leopoldyna - Leopold Odpowiedz Link Zgłoś