remigia1 04.04.22, 01:23 "Hilariona - imię żeńskie pochodzenia greckiego. Wywodzi się od greckiego ‘ιλαρος (hilaros) oznaczającego <pogodny>, <radosny>. Wśród patronów - św. męczennik Hilarion (II wiek)". (Wikipedia) Co myślicie o tym imieniu? Ja mam mieszane odczucia. Z jednej strony podoba mi się zdrobnienie Hila i w przeciwieństwie do podobnej Hilarii, nie kojarzy mi się z malarią. Z drugiej strony, brzmi IMO trochę jak udziwniona Hilaria właśnie. Musiałabym się osłuchać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dasza_dm Re: Hilariona 04.04.22, 13:38 Wolę Hilarię. Hilariona rzeczywiście dla mnie jest udziwniona. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Hilariona 04.04.22, 20:56 Mam podobnie. Hilaria jak najbardziej, ale Hilariona ma w sobie chyba za dużo wszystkiego, takie ciężkie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Hilariona 04.04.22, 16:05 Dla mnie zbyt odmęska, ale poza tym ładniejsza niż Hilaria, która z kolei brzmi zbyt humorystycznie. Żadnej bym nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hilariona 03.07.22, 20:19 Trochę zbyt rozwlekle, ale myślę, że to bardziej kwestia przyzwyczajenia niż obiektywnego brzmienia imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Hilariona 04.07.22, 06:44 Myślę, że rosnąca popularność krótkich imion może mieć na to wpływ. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Hilariona 04.05.23, 13:13 W moim odczuciu estetyki Hilariona to przesada i porażka. Hilaria także mi się nie podoba, w ogóle. Hilary angielska - katastrofa. Jedynie Ilaria, bez tego komicznego Hi na początku Nie lubię też Hilarego dla chłopca, czy Hipolita. Odpowiedz Link Zgłoś