vivianna_82 21.07.08, 19:40 brała któraś z Was ten antybiotyk w ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tatanka-2002 Re: duomox 21.07.08, 21:38 Ja w poprzedniej i w obecnej ciąży brałam na zapalenie oskrzeli i tchawicy, tyle, ze nazywał się Nowamox, ale to ta sama substancja czynna. To jeden z najbezpieczniejszych antybiotyków i nie ma negatywnego wpływu na ciążę i dzieciątko. Pamiętaj tylko, ze jak każdy inny wyjaławia organizm i daje pole do popisu grzybkom, więc oszczedź sobie owoców, słodyczy i pamiętaj o osłonie probiotykowej. Mi zawsze gin daje przy antybiotyku profilaktycznie Gynalgin (co drugi dzień), by zapobiec ewentualnym atrakcjom, więc możesz poprosić o receptę nawet lekarza rodzinnego. Zdrówka Wam życzę i pamiętaj, by wziąć całe opakowanie i nie przerywac w trakcie, bo antybiotyk mniej szkodliwy niż powikłania po chorobie! Odpowiedz Link Zgłoś
spaska Re: duomox 21.07.08, 21:54 brałam w poprzedniej ciązy. Z reszta jest bardzo popularny antybiotyk przepisywany ciężarnym, nie przenika przez łozysko więc nie masz się czym martwićdzidziuś go nie dostaje Odpowiedz Link Zgłoś
vivianna_82 Re: duomox 21.07.08, 22:36 tylko ze ja go nie dostalam na jakies tam przeziębieniowe sprawy i pochodne, tylko na baktere w moczu - tzn stan zapalny pęcherza (bo wpochwie nic nie ma). Jako oslone dostalam dopochwowa nystatyne... powaznie przy braniu antybiotykow nie mozna owoców? Odpowiedz Link Zgłoś
filmonrob3 Re: duomox 22.07.08, 07:23 ja biore go juz drugi raz w tej ciazy (to juz mój 5 antybiotyk) wiec moge powiedziec z własnego doswiadczenia trzeba brac cos na flore bakteryjna bo jak za pierwswzym razem nie brałam to było zle i to bardzo , biore lakcit a co do owoców to nie słyszałam nic na ten temat , te inne antybiotyki brałam w szpitalu i tez mi położna nic nie mówiła zebym nie jadla owoców wiec nie wiem , mnie zapewniaj ze te antybiotyki nie szkodz dziecku nie mam wyjscia ,wiekszosc z nich jest o szerokim spektrum działania , ja brałam na infekcje kiedy nie mogli wykryc gdzie jest CRP- 20 ( A NORMA 1) a teraz na bakterie ze wzgledu na szew Odpowiedz Link Zgłoś
antusiowa_mama Re: duomox 22.07.08, 14:20 brałam na początku tej ciąży, nie było problemów. Do tego lacidofil i jogurty. Odpowiedz Link Zgłoś
agasobczak Re: duomox 22.07.08, 16:42 Przy antybiotyku nie maozna owocow??? Pierwszy raz slysze... Bralam w poprzedniej ciazy na zeba a potem przy porodzie bo mam pacirokowcaCRP mialam zawsze do 5 (norma) a popordzie mialm 169 wiec antybiotyk byl NIEZBEDNY Odpowiedz Link Zgłoś
tatanka-2002 Re: duomox 22.07.08, 18:58 Dziewczyny, te owoce i słodycze to najlepsza pożywka dla grzybów, wiec im więcej będziecie jadły tego przy antybiotykoterapii, tym większe szanse na złapanie tego świństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
huczusia Re: duomox 22.07.08, 21:43 To faktycznie najczęściej przepisywany antybiotyk w ciąży, więc raczej nie ma się czego obawiać. Ja akurat brałam go przed ciążą i okazało się, że jestem na niego totalnie uczulona ) Ale nie miałam o tym pojęcia, bo to chyba mój trzeci antybiotyk w życiu )) Odpowiedz Link Zgłoś
medialenaok Re: duomox 23.07.08, 22:55 Potwierdzam slowa Tatanki: owoce to cukier, a cukier to miod na serce grzyba.... Tak wiec przy antybiotyku trzeba miec to na uwadze. m Odpowiedz Link Zgłoś