mamamichalka1 05.11.04, 21:33 Koleżanka, która za jakiś miesiąc urodzi córeczkę, zdradziła mi dzisiaj, jakie imię wybrali z mężem dla małej (po bardzo długich debatach zresztą). Twierdzi, że znalazła je w jakimś kalendarzu. Ja nigdy o nim nie słyszałam. Proponowałam Juliannę, która bardzo mi się podoba, ale bez rezultatu. A co Wy sądzicie o Julisławie? Czy ktoś w Polsce ma tak na imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Julisława 05.11.04, 22:33 Ja też nigdy wcześniej nie slyszałam o tym imieniu, ale sprawdziłam i jest jedna Julisława i jeden Julisław, zresztą znany Ja bym nie odwodziła koleżanki od nadania tego imienia, dzięki ludziom takim jak ona świat staje się barwniejszy. Myślę, ze imię to brzmi całkiem sympatycznie (jak ślicznie się regularnie zdrabnia do "Julisia"!), a choć jest niewątpliwie neologizmem, to neologizmy takie maja pewną tradycję. Zacytuję tu kawałek książki p. Marii Malec "Imię w polskiej antroponimii i kulturze": "Występują też neologizmy polegające na użyciu w funkcji członu początkowego imion zapożyczonych, łączonych z członem -sław, np. Biedrzysław (: Biedrzych :Friedrich), Bieniesław (: Bieniesz : Benedykt), F(i)ebrosław (: F(i) ebroniusz : Febronius, Gwisław (: Gwido), Idzisław (: Idzi), Iwosław (: Iwo), Janisław (: Jan), Marcisław (: Marcin), Markusław (: Marek). [...] Neologizmem jest też imię Piotrumiła przekształcone z łac. Petronella i nawiązujące do imienia Piotr i struktury Bratumiła." Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichalka1 Re: Julisława 05.11.04, 23:10 Zdrobnienie Julisia rzeczywiście bardzo ładne Wersja podstawowa podoba mi się zdecydowanie mniej, ale może się przyzwyczaję. Koleżanka zapewne zdziwi się kiedy jej powiem, że mała Julisia (o ile rzeczywiście tak się będzie nazywała) będzie miała tylko jedną imienniczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Julisława 05.11.04, 23:18 mamamichalka1 napisała: Koleżanka zapewne zdziwi się > kiedy jej powiem, że mała Julisia (o ile rzeczywiście tak się będzie nazywała) > będzie miała tylko jedną imienniczkę. Zapewne A czy mogłabyś nam napisac (w stosownym czasie), jak dzieciątko zostanie nazwane? g. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichalka1 Re: Julisława 05.11.04, 23:40 Jeżeli maleńka rzeczywiście zostanie nazwana Julisią, na pewno poinformuję o tym na forum A czy mogłabyś, Gaudencjo, w wolnej chwili sprawdzić, w której dekadzie urodziła się tamta Julisława? Z góry dzięki) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Julisława 06.11.04, 10:51 mamamichalka1 napisała: > A czy mogłabyś, Gaudencjo, w wolnej chwili sprawdzić, w której dekadzie > urodziła się tamta Julisława? Jasne Urodziła się w latach 50. Być może jednak po '94 roku nastąpił wysyp Juliś, o którym nic nie wiemy, bo Rymut był wydany w roku 1995, a Grzenia nie uwzględnia tego imienia. Nie należy się więc nadmiernie sugerowac tymi danymi. Być może Julisław jest w Polsce więcej, jakkolwiek raczej poniżej 200 Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichalka1 Re: Julisława 06.11.04, 10:58 Dziękuję bardzo. Postanowiłam kupić sobie tę książkę Rymuta, bo temat imion zaczyna coraz bardziej mnie interesować) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Julisława 06.11.04, 11:06 Hi hi, powinnam dostać od krakowskiego wydawnictwa PAN-u jakiś bonus za napędzanie czytelnictwa Co do Rymuta, to od razu uprzedzam, że na początek lepszy jest "Słownik imion" Grzeni (albo obie te ksiązki naraz), bo w Rymucie są tylko gołe imiona i cyferki, bez żadnych objaśnień. W Grzeni są poza tym nowsze dane, ale dotyczace tylko imion powyżej 200 nadań (z małymi wyjątkami). Nakład Grzeni się wyczerpał, ale miał być dodruk jesienią br. - nie wiem, czy już został wydany. Miłej lektury! )) Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichalka1 Re: Julisława 06.11.04, 11:45 Dzięki za informacje. Tylko, że mnie właśnie bardziej interesują imiona rzadkie, których w słowniku Grzeni mogłoby nie być. Tzn. interesują mnie, że tak powiem, teoretycznie, bo raczej nie odważyłabym się nazwać tak dziecka. A czego dotyczą te "cyferki" w Rymucie? Rozumiem, że jest liczba nadań, okres, w jakim imię zostało nadane, a co poza tym? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichalka1 Re: Julisława 06.11.04, 12:52 Właśnie przeczytałam post Pejsatego o książkach i już wiem, co jest w słowniku Rymuta. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Julisława 06.11.04, 14:49 a wiecie, calkiem fajne to imie jest. twoja kolezanka byc moze nieswiadomie nawiazala do starej tradycji tworzenia imion slowianskich z imion obcych, przeciez juz w sredniowieczu powstaly imiona takie jak np. Janisław czy Piotrumiła. Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Julisława 06.11.04, 21:37 Mnie się nie podoba. Za bardzo "julkowe", a poza tym nie przepadam za zbyt rozwiniętymi imionami. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Julisława 06.11.04, 22:20 Wydaje mi się imieniem trochę " na siłę" oryginalnym. Pewnie i tak będą na nią mówić Julka , np.w szkole.Bo trudno do 15 latki wołać: Julisiu ( rówieśnicy). Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Julisława 08.11.04, 11:22 ariana1 napisała: > Wydaje mi się imieniem trochę " na siłę" oryginalnym. Pewnie i tak będą na nią > mówić Julka , np.w szkole.Bo trudno do 15 latki wołać: Julisiu ( rówieśnicy). Mogą wołać Juliska, też fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichalka1 Re: Julisława 08.11.04, 21:58 Julisława może się też przedstawiać jako Sława, Sławka. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Julisława 08.11.04, 16:04 Według Bogdana Kupisa "Nasze Imiona" Julisałwa obchodzi imieniny 8 kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichalka1 Re: Julisława 16.12.04, 21:52 Julisia już się urodziła, ma ponad 2 tygodnie. Ale jej pełne imię to nie Julisława, tylko Julita. No cóż, rodzice trochę się chyba wystraszyli, że będą za bardzo oryginalni... Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: Julisława 16.12.04, 22:20 Moim zdaniem dobrze zrobili-Julita mi się zdecydowanie bardziej podoba) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Julisława 16.12.04, 22:34 Szkoda. Mnie bardziej przypadła do gustu Julisława, przynajmniej ciekawie i oryginalnie. Julity wyjątkowo nie lubię - brzmi dla mnie trochę pretensjonalnie, jest zdrobnieniem (nie w Polsce, ale nie lubię imion kończacych się na -ita) i kojarzy mi się z jelitami . Ale, oczywiście, to tylko moje prywatne zdanie. Za to zdrobnienie Julisia jest śliczne niezależnie od tego, od jakiego imienia pochodzi . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Julisława 17.12.04, 15:22 Też uważam, ze to wileka szkoda. Julita to IMO dosyć nieciekawe imię, a Julisława - to było coś. Następnym razem nie będę podawać takich informacji o rzadkosci, jeżeli będą mieć podobne skutki! ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Julisława 17.12.04, 15:56 > Następnym razem nie będę podawać takich informacji o > rzadkosci, jeżeli będą mieć podobne skutki! ;-P Dobrze, że się chociaż przyznajesz do winy ;PP. Na dodatek napisałaś: "(jak ślicznie się regularnie zdrabnia do "Julisia"!)" i w ten sposób zamiast choćby Julianny na świecie pojawiła się Julita . A imię kojarzy mi się z Damianami, Adrianami itd. - przynajmniej z moich obserwacji. Szkoda wyboru, bo Julia, Julianna czy Julisława brzmią dużo lepiej (moim zdaniem). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Julisława 17.12.04, 16:21 tawananna napisała: > A imię kojarzy mi się z Damianami, Adrianami itd. - przynajmniej z moich > obserwacji. Mam bardzo podobne obserwacje Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichalka1 Re: Julisława 17.12.04, 21:08 Śmiać mi się chce na wspomnienie miny koleżanki, kiedy się dowiedziała, że Julisława jest aż tak rzadkim imieniem . Masz rację, Gaudencjo, gdybym jej tego nie powiedziała, wybór byłby chyba inny... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Julisława 17.12.04, 21:59 mamamichalka1 napisała: > Śmiać mi się chce na wspomnienie miny koleżanki, kiedy się dowiedziała, że > Julisława jest aż tak rzadkim imieniem . Masz rację, Gaudencjo, gdybym jej > tego nie powiedziała, wybór byłby chyba inny... No właśnie, i jest to pierwszy raz, kiedy jest mi autentycznie przykro, ze podałam takie dane. Czy liczebnosć nadań coś zmieniła w urodzie imienia Julisława? Nie, brzmi dokładnie tak samo jak wcześniej. Tylko że wcześniej miało być nadane, a później koleżanka sie przestraszyła i nadała bardzo nijakie moim zdaniem imię. W dodatku noszone przez niespełna 13 tys. osób, a jak popatrzysz do kalendarza, to imiona o tej ilości nadań robią wrażenie tak samo rzadkich, jak imiona o kilku nadaniach. Dużej różnicy w odbiorze Julity i Julisławy więc zapewne nie będzie, zysk z tej zamiany jest niewielki. Za to strata - owszem, jest. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: Julisława 20.12.04, 11:27 szkoda niedoszlej julisławy szkoda niedoszlej Julisławy Odpowiedz Link Zgłoś