Dodaj do ulubionych

Ruda Slaska: imiona 2022

07.01.23, 05:40
dziennikzachodni.pl/ruda-slaska-w-liczbach-miasto-podsumowalo-2022-r-jakie-imiona-nadawano-dzieciom-najczesciej-ile-zawarto-malzenstw-a-ile-bylo/ar/c1-17172223
Najpopularniejsze:

Julia, Hanna, Emilia, Zuzanna i Zofia
Jakub, Aleksander, Jan i Filip

Najrzadsze:

Roksana, Lea, Bianka, Jowita, Mirabella, Gaja, Marika, Nel, Jasmina, Lajla i Radochna
Samuel, Denis, Blazej, Ali, Paolo, Natan, Olaf, Kilian, Teodor, Jarogniew i Liam
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Ruda Slaska: imiona 2022 07.01.23, 09:03
      Bianka - zgadzam się z niektórymi forumowiczami, że Blanka zaczęła robić się nieco pretensjonalna. Zatem Bianka jest dla niej dobrą alternatywą;

Lajla, Mirabella - bardzo pretensjonalnie brzmią;

Kilian - trochę zbyt miękkie brzmienie jak dla mnie, ale na pewno oryginalny wybór.

Roksana - jak każde sezonowe imię jeszcze niedawno była popularna, a tak szybko spadła. Szkoda, że jest sezonówką, bo brzmieniowo mi się podoba;

Teodor - wyjątkowo rzadki w Rudzie Śląskiej.
      • gaudencja Re: Ruda Slaska: imiona 2022 07.01.23, 11:34
        remigia1 napisała:

> Bianka - zgadzam się z niektórymi forumowiczami, że Blanka zaczęła robić się ni
        > eco pretensjonalna. Zatem Bianka jest dla niej dobrą alternatywą;

Raczej nie, generalnie Blanka jest podstawowym odpowiednikiem tego imienia w Polsce, nie warto dublować wersji.
    • emnilda.wolna Re: Ruda Slaska: imiona 2022 07.01.23, 10:34
      Jarogniew zwraca uwagę.

Mirabella - w poprzednim roku miała 2 nadania. Jeśli teraz też, to mamy już obie. wink
    • polik17 Re: Ruda Slaska: imiona 2022 07.01.23, 11:03
      Widzę, że Julia i Jakub wciąż wiodą prym wink Naprawdę nie rozumiem, jakim cudem się jeszcze nie znudziły😂 Z najrzadszych podoba mi się Marika, Bianka i Lea.
      Kilian, Paolo, Ali - co to za imiona? 😀 Bo jakoś pierwsze słyszę.
      • emnilda.wolna Re: Ruda Slaska: imiona 2022 07.01.23, 16:24
        Kilian to spolszczony Cillian (jak Cillian Murphy). Według wikipedii w Polsce notowany już w średniowieczu - nie wiem, czy to prawda, ale na pewno imię z tradycjami, tyle że od zawsze niepopularne. W Polsce nosi je obecnie 183 mężczyzn, pewnie więcej osób ma tak na nazwisko (bo jest takie).

Paolo i Ali - pewnie z małżeństw mieszanych. Paolo Gucci, Ali Baba... wink Rzeczywiście bez sensu, że się to podaje w tych rankingach.
        • polik17 Re: Ruda Slaska: imiona 2022 07.01.23, 20:28
          Dzięki za informacje smile Kilian całkiem mi się podoba. Ali brzmi jak żeńska Ala😂😅
    • gaudencja Re: Ruda Slaska: imiona 2022 07.01.23, 11:35
      Cieszę się bardzo z Jarogniewa i Samuela, na Błażeja też miło popatrzeć. Radochna - szkoda, że od razu zdrobniale.
    • zamarzenia90 Re: Ruda Slaska: imiona 2022 07.01.23, 22:33
      Że Julia i Jakub się jeszcze nie znudzili…
    • niii Re: Ruda Slaska: imiona 2022 08.01.23, 17:34
      Śliczne - Roksana, Mirabella, Lajla, Jaśmina, Bianka, Radochna. Marika, Nel - również urocze. Podobają mi się Natan, Olaf, Kilian, Denis, Liam, Aleksander. Na nie : Hanna, Zuzanna, Zofia, Gaja, Błażej, Ali, Jarogniew, Samuel, Jakub.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.