kocynder 06.09.23, 06:58 Wczoraj się dowiedziałam, że przyjaciel spodziewa się córki. No i chodzi o imię panny. Po domu grasuje dwuletni Leon. Rodzice ustalili, że ma też być na "L". Ok. Przyszła mama wymyśliła, że ma być Lea. Tata optuje za Lilia lub Lidia. Moim zdaniem propozycje taty obydwie dużo lepsze i lepiej pasujące do imienia brata, ale jako że mi ogólnie zgrzyta takie "idealne" zgranie imion rodzeństwa (Marianna i Marian, Dominika i Dominik itp) to nie jestem obiektywna. Jak sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annthonka Re: Leon i Lea? 06.09.23, 09:13 Sądzimy, że jest tyle różnych imion na świecie, że nie trzeba się ograniczać do imion, które brzmią tak samo. Może nie jestem obiektywna, bo nie lubię ani Leona, ani Lei. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Leon i Lea? 06.09.23, 09:22 Ja rowniez nie lubie takich zestawow. Dodatkowo nie lubie tak krotkich imion, a juz Lea wyjatkowo mi nie pasuje dzwiekowo. Nie lubie takich lamancow jezykowych. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Leon i Lea? 06.09.23, 10:01 W sumie dobrze, że nie Leonia i Leon 🤔. Nie przepadam za takim ograniczaniem się, że imiona mają zaczynać się na tę samą literę lub tworzyć inne "komplety". Skoro jednak ktoś tak chce i podoba mu się Lea i Leon, to czemu nie 😃. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Leon i Lea? 06.09.23, 10:01 Zgadzam się z moimi poprzedniczkami - Lea przy Leonie to już dla mnie za dużo. Ale są fani duetów typu Wiktoria i Wiktor, więc co komu pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leon i Lea? 10.09.23, 01:07 Lilii bym unikała, to jakiś całkiem nowy pomysł imienniczy. Dawniejszym pomysłem jest Lilla. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Leon i Lea? 10.09.23, 14:23 A Lila, Lilanna i Lilioza? Lilanna jest świeżym pomysłem pośród nowoczesnych rodziców. Nadający Lily w Polsce tłumaczą też, że po pierwsze to międzynarodowe imię, a po drugie, że u nas nadawało się inne imiona damskie z Y na końcu, np. Dagny. Ale Dagny to chyba była zawsze Dagny, a nie Dagni. Jeśli ktoś u nas nada Dafne to też jest Dafne, a nie Dafni. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leon i Lea? 11.09.23, 22:20 niii napisała: > A Lila, Lilanna i Lilioza? Lilanna jest świeżym pomysłem pośród nowoczesnych ro > dziców. Biorąc pod uwagę, że sporo Liliann jest w pokoleniu Bożen i Halin, trudno uznać ten pomysł za świeży. Lila to raczej zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Leon i Lea? 01.12.23, 20:38 Uprzejmie donoszę, że Lea/Lidia zrobiła rodzicom psikusa i...Okazała się być Teodorem, który już w lutym dołączy do rodziców i brata! Ale, skubany, do tej pory się "ukrywał"... Odpowiedz Link Zgłoś