aga_ta_ciska 18.10.23, 13:52 Hej dziewczyny, Od dłuższego czasu zastanawiam się nad imieniem dla dziewczynki i mam tu dwa typy- Lea i Matylda ? Ciekawa jestem, które Waszym zdaniem jest ładniejsze. Pozdrawiam Agata 😊 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sulimira Re: Lea czy Matylda 18.10.23, 15:38 Dla mnie Matylda. Nie lubie imion trzyliterowych ogolnie. Z takich imion Lea podoba mi sie chyba najmniej poniewaz jak dla mnie jest bardzo ubogie dzwiekowo. Matylde lubie nie tylko brzmieniowo, ale podoba mi sie jej dluga I bogata historia. Film tez bardzo mi sie podobal😁 Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Lea czy Matylda 18.10.23, 16:43 Dla mnie w grę wchodzi tylko Matylda. Bo Lea zupełnie nie dla mnie 🤷. Matylda ma to coś, ten pazur. Podoba mi się jej znaczenie. Sama mam córkę Matyldę. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_ta_ciska Re: Lea czy Matylda 18.10.23, 18:37 O super 😊 a jakich zdrobnień używasz dla córki ? Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Lea czy Matylda 18.10.23, 20:18 Nie zdrabniam wcale. Inni też. To jest po prostu Matylda albo Ruda (ma rude włosy). Kiedy była młodsza, bywała Matysią, Tyldą Kilka razy usłyszałam MatylDZIA, od czego krwawiły mi uszy, bo nie znoszę zdrobnień z -dzia 😱. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Lea czy Matylda 18.10.23, 17:14 Jeśli w grę wchodzą tylko te dwa to wybrałabym Matyldę. Lea jest dla mnie taka "niedokończona". Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Lea czy Matylda 18.10.23, 22:03 Matylda. Lea to nie moja bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Lea czy Matylda 19.10.23, 11:54 Dla mnie tylko Matylda. Lubię to imię, jest konkretne, ma przyjemne brzmienie. Zdrobnienia okej, popularność chyba jeszcze też. Nie przepadam z kolei za Leą. Dla mnie jest za krótka, niepraktyczna i ciężka w użyciu, lekko pretensjonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Lea czy Matylda 19.10.23, 15:06 Lubię oba te imiona, jednak Matyldę trochę bardziej Z chęcią dałabym tak na imię własnej córce. Kojarzy mi się z motylem, ma przyjemne zdrobnienia (oprócz Matyldzi, choć dla mnie nawet może być), nie jest jeszcze bardzo popularna i pasuje do każdego wieku nosicielki 😊 Lea też jest ładnym imieniem, jednak na minus na pewno duże prawdopodobieństwo mylenia z Leną. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Lea czy Matylda 19.10.23, 18:43 Wybrałabym Matyldę. Nie tylko ze względu na urodę, ale też dlatego, że Lea jest zbyt podobna do bardzo popularnej Leny. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Lea czy Matylda 19.10.23, 21:58 Ojej, oba są dla mnie nienadawalne. Jeśli już koniecznie miałaby być Lea to jako zdrobnienie od Leandry. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Lea czy Matylda 23.10.23, 08:08 Lea. Matylda jest na mojej liście najbrzydszych kobiecych imion, a zdrobnienie Matyldzia jest wręcz koszmarne. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla [...] 23.10.23, 08:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Lea czy Matylda 23.10.23, 08:45 Ja znacznie bardziej lubię Leę. Matylda jest dla mnie zbyt "ciężka" w brzmieniu. Lubię jednak zdrobnienie Matysia, choć bałabym się, że dziewczyna, przedstawiając się tak, mogłaby być mylona z Marysią. Odpowiedz Link Zgłoś
wloczykijka55 Re: Lea czy Matylda 23.10.23, 18:11 Matylda to moje ulubione imię już od paru ładnych lat, gdy słyszę i wymawiam to tak ciepło robi się na sercu. Lea od jakiegoś czasu też bardzo mi się podoba - ma w sobie to coś, jednak raczej nigdy nie wybrałabym, wolę dłuższe Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lea czy Matylda 01.11.23, 01:51 Wybrałabym Matyldę mimo większej popularności; jest w moim odczuciu bardziej wyrazista. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Lea czy Matylda 01.11.23, 20:23 Wybrałabym Leę. Zwykle nie lubię trzyliterowych imion, ale to wyjątkowo mnie urzeka. Niedawno przekonałam się do Matyldy, to ładne imię, mimo że trochę za "twarde" w brzmieniu. Odpowiedz Link Zgłoś