alterego72 13.01.24, 17:21 Jak myślicie, z jakiego powodu osoba, którą zna się chyba ze 20 lat, po jakichś 19 latach nagle chce być kategorycznie nazywana dajmy na to Barbarą, i usilnie poprawia tych, którzy przez 19 lat nazywali ją ( bez uwag zainteresowanej) Basią. Obecnie dorosła i poznana jako dorosła. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 17:25 Może uznała, że jest za stara na Basię. Choć raczej, z tego co widzę, starsze kobiety chętniej sie przedstawiają zdrobnieniami niż młode. Już sobie nie muszą powagi na siłę dodawać Odpowiedz Link Zgłoś
doloresamigo Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 18:55 Na terapię zaczęła chodzić…? andaba napisała: > Może uznała, że jest za stara na Basię. > > Choć raczej, z tego co widzę, starsze kobiety chętniej sie przedstawiają zdrobn > ieniami niż młode. Już sobie nie muszą powagi na siłę dodawać Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 17:29 Jak rozumiem poznałaś około 20letnią Basię, przez dwadzieścia lat była Basią i nagle w wieku około 40 lat zażyczyła sobie, że chce być wyłącznie Barbarą? Bo czym innym jest, gdy poznana jako pięcioletnia Kikunia (Katarzyna) jako osoba po studiach jednak chce przestać być Kikunią a zacząć być Kasią czy Katarzyną... W przypadku osoby dorosłej, niezależnie z czego ta chęć wynika, czy z dorośnięcia, czy z faktu "znielubienia" danego zdrobnienia, najlepiej to po prostu uszanować, choć wiem, że może być trudno, bo po prostu o osobie znanej od lat myślimy po imieniu znanym od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 19:34 Basia to nie Kikunia tylko Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 19:45 Ale dorosła Katarzyna ma pełne prawo nie lubić Kasi i nie chcieć być tak nazywana. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 21:20 Przecież napisałam, że Barbara to imię przykładowe. Pani po prostu chce być nazywana niezdrobnionym imieniem, choć wcześniej zdrabniane jej nie przeszkadzało. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 17:37 Może całe życie jej przeszkadzało tylko nie miała odwagi zwracać innym uwagi? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 17:30 Może nigdy nie lubiła tego zdrobnienia, a dopiero teraz dojrzała do tego, żeby to ujawnić i nie znosić dłużej? Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 17:40 Właśnie. Nie lubię pewnej formy swojego imienia i choć nie domagam się by całkiem z niej zrezygnowano w kontakcie ze mną to wdzięczna jestem gdy się jej nie używa. Może Barbara ma już tak dość tej Basi że zaczęła się głosno domagać. Jestem w stanie zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 17:52 Mam idrntycznie w pracy z pewną Krystyną. Kategorycznie poprawia formę Krysiu na Krystyno (dotyczy to wszystkich osob). Odpowiedz Link Zgłoś
veryvery Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 19:42 Znalam kiedyś Ewelinę, nie lubiła ona swojego imienia i zazwyczaj się przedstawiała jako Ewa i ludzie faktycznie tak się do niej zwracali Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 19:48 Znam Klaudynę, która woli formę Klaudia i tak się przedstawia. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna_paraolka1 Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 17:52 Moze dlatego ze Basia brzmi infantylnie, jak do dziecka. Barbara za wyniośle a Basia za dzieciaco. Tak odbok tematu. Baśki , Ewki, Izki nie trawię. Dlatego najlepsze sa imiona ktore drzmią bardziej nutralnie. Jak Ewa, Magda, Agnieszka , Marta , Iwona. Lub np. Mały Wojtuś, dorosły Wojtek ,pan Wojciech oficjalnie. Tomuś Tomek czy Tomasz w papierach. Myśle ze rodzice nadając imiona to też powinni brać pod uwagę. Żeby imię miało różne fomy na różne etapy zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 17:57 "Dlatego najlepsze sa imiona ktore drzmią bardziej nutralnie. Jak Ewa, Magda, Agnieszka , Marta , Iwona.". Zgadzam się. Chciałabym mieć takie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 18:26 Ja tez, moje zdrobnienie jest brzydkie. W kontaktach z klientami zagranicznymi przedstawiam sie pelnym imieniem ale i tak czasem ktos odkryje polskie zdrobnienie, fuj. Odpowiedz Link Zgłoś
veryvery Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 19:46 Moja mama chciała mi dać na imię Zuzanna, zdrobnienie Zuzia brzmi uroczo u pięciolatki ale u dorosłej kobiety infantylnie trochę, Zuzanna bardzo oficjalnie, ale zauważyłam że dorosłe Zuzanny mówią o sobie Zuza, brzmi to nieźle w moich uszach Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 21:29 Magda nie. W tej sytuacji ta osoba chciałaby być nazywana Magdaleną. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 08:38 Chyba, że ma na imię właśnie Magda. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra1984 Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 08:54 Tez sadze, ze chce wyjsc z tej 'energii dziecka' i zwracanie sie do niej Barbara jest czescia procesu. Uczeszczalam na terapeutyczne grupy kiedys i pamietam, ze byla mowa o tym jak wazne jest to jak sie ludzie do Ciebie zwracaja i to kreuje to jak Ty zachowujesz sie wobec nich i ogolnie jaka masz dynamike w doroslosci. Ja nadal spotykam sie z tym, ze ktos mowi do mnie Olenka. Do mojej kuzynki mowili Anusia (do jej ok. 23-24 roku zycia). Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 08:57 Nie, nie, tu nie chodzi o Oleńka albo Anusia, raczej o Ola albo Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra1984 Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 09:02 tak tak, ale ogolnie napisalam, ze nadal do doroslych ludzi potrafia niektorzy mowic az w tak infantylny sposob. Pamietam, ze jak bylam w tej grupie terapeutycznej to tez mialam ten etap, ze nie chcialam by ktos do mnie mowil Ola, a Aleksandra i podobnie przedstawialam sie poznajac nowych ludzi jako Aleksandra (a nie jak wczesniej Ola). Minelo mi Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra1984 Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 09:03 chcialam by ktos do mnie mowil Aleksandra, a nie Ola i podobnie przedstawialam sie poznajac nowych ludzi jako Aleksandra (a nie jak wczesniej Ola). Minelo mi* Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 15:26 alterego72 napisała: > Nie, nie, tu nie chodzi o Oleńka albo Anusia, raczej o Ola albo Ania. Ale formy Ola albo Ania też mogą doprowadzać do szału. Barbara ma prawo nie życzyć sobie formy Basia i normalne otoczenie powinno to uszanować. Piszę normalne, bo znałam taką osobę, która do wszystkich zwracała się zdrobnieniami i pełne formy imion nie mogły jej przejść przez gardło, bo chyba miała zakodowane, że to niegrzeczne. A ona chciała być super grzeczna i miła dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 17:17 Są takie osoby..ja mam awersje do pewnych zdrobnień, może dlatego, że nie cierpię zdrobnienia swojego imienia, ale jakoś tak godzę się z nim. Natomiast nigdy nie zdrabniałam imion typu Renata, do Renia, Monika, do Monia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 15:38 sloneczna_paraolka1 napisała: > Moze dlatego ze Basia brzmi infantylnie, jak do dziecka. > Barbara za wyniośle a Basia za dzieciaco. > Tak odbok tematu. > Baśki , Ewki, Izki nie trawię. > Dlatego najlepsze sa imiona ktore drzmią bardziej nutralnie. > Jak Ewa, Magda, Agnieszka , Marta , Iwona. > Lub np. Mały Wojtuś, dorosły Wojtek ,pan Wojciech oficjalnie. > Tomuś Tomek czy Tomasz w papierach. > > Myśle ze rodzice nadając imiona to też powinni brać pod uwagę. Żeby imię miało > różne fomy na różne etapy zycia. Przecież ty sama sobie przeczysz w tym poście. Zdecyduj się, co chcesz przekazać. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 18:21 Może ma już dość zdrobnienia. Dosyć częste u posiadaczek typowych polskich imion, które do wyboru mają albo dziecięce zdrobnienie albo poważne i długie pełne imię. Joanna, Katarzyna, Małgorzata, Aleksandra, Antonina, Elżbieta etc. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 18:43 Jest różnica między Agata - Agatka, Iwona - Iwonka czy Sabina - Sabinka a Barbara - Basia , Małgorzata - Małgosia, czy Krystyna - Krysia. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 19:26 Jedyna „roznica” to czyjś indywidualny subiektywny odbiór. Bo niby jaka miałaby być obiektywna różnica miedzy Basią a Iwonką? Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 21:50 Taka, ze Iwona brzmi neutralnie, a Barbara tak jak np. Anna oficjalnie, co niejako "wymusza" uzywanie zdrobnienia zamiast formy podstawowej (taaaak, ematki mówią do kolezanki Anno, a nie Aniu). Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 08:44 Ale to jest Twoja opinia - Tobie jedno brzmi „neutralnie”, a inne „oficjalnie”. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 19:20 Ale ona ma rację. Wersji Iwona używa się normalnie, neutralnie. Bliscy Barbar raczej używają formy Basia. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 19:19 Taka, że Basia ma do wyboru oficjalną Barbarę, a Iwona to neutralna forma, nie dziecinna i nie za poważna. Zdrobnienie Iwonka to odpowiednik nie Basi a Basieńki. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 22:28 i to i to jest zdrobnieniem, one się po prostu inaczej zdrabniają, więc ja tutaj róznicy nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 15:28 Ale dlaczego tak cię uwiera ta Barbara? Dlaczego przeszkadza ci mówienie do dorosłej osoby zgodnie z jej życzeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
veryvery Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 19:47 Odpowiednikiem Agatki i Iwonki byłyby Kasiunia, Basieńka Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 19:57 Jeśli już to Agata- Agatka/Katarzyna - Katarzynka/ Barbara- Barbórka. Jeśli chodzi o słowotwórstwo. Cała reszta to subiektywne opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 19:26 Nie, ale widać że masz nieproblematyczne imię, a będziesz się głupio upierać. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 18:22 Skoro dobrze znasz....to jej zapytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
wunder-gaffe Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 19:10 alterego72 napisała: > Jak myślicie, z jakiego powodu osoba, którą zna się chyba ze 20 lat, po jakichś > 19 latach nagle chce być kategorycznie nazywana dajmy na to Barbarą, i usilnie > poprawia tych, którzy przez 19 lat nazywali ją ( bez uwag zainteresowanej) Bas > ią. Obecnie dorosła i poznana jako dorosła. Odbija jej na stare lata. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 19:17 Who cares? Honestly, co to za roznica "z jakiego powodu"? Kobieta prosi, mnie to nic nie kosztuje - moge ja nazywac Barbara, Baska, Babette czy whatever - she feels like Barbara now? No problem Choc akurat Basia jest uber sweet & doskonale rozumiem Canadian vocalist, ze jest Basia Bulat a nie Barbara Bulat Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
forumologin Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 20:21 moze brzmi za dziecinnie teraz, a moze nigdy nie lubila tego imienia i dopiero teraz ma odwage by to wyartykulowac spytaj! Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 21:26 Nie przywiązuję wagi do tego, czy ktoś zdrabnia, a z pewnością nie na tyle, by kogoś poprawiać, lecz rozumiem, że można sobie życzyć pewnej formy. Osobiście jestem wdzięczna, gdy ktoś rozmowy ze mną nie próbuje sobie maksymalnie skracać i upraszczać i używa pełnej, oficjalnej wersji imienia. A już miodem na moje serce jest sytuacja, gdy ktoś jest na tyle staroświecki - bo to chyba o to chodzi, współcześnie ten przypadek odchodzi do lamusa - że używa jeszcze wołacza. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 22:09 Uzywam wołacza i boleję nad tym że należę do wymierającego gatunku. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 22:23 Prawda? Wołacze tak pięknie brzmią, takie nakierowanie na człowieka tworzą. Odpowiedz Link Zgłoś
wunder-gaffe Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 22:27 ikoniecikropka napisał(a): > Prawda? Wołacze tak pięknie brzmią, takie nakierowanie na człowieka tworzą. Nawet hrabia mówił: Janie, jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 16:43 Muszę czasem się hamować, ale uwielbiam wołacz. I używam kropki na koncu zdania, co podbno jest agresywne. Już nawet poloniści zapomnieli o wołaczu, co jest dla mnie absolutnym skandalem. Na pytanie w czym jest gorszy wołacz od np. mianownika w zasadzie nikt sensownej odpowiedzi nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 19:14 Zaczęłam się właśnie odrobinę zastanawiać czy nie brzmię dla niektórych archaicznie dla innych pretensjonalnie z tym czasem używanym wołaczem. W sumie mam to w dudzie, będę mówić jak mi się podoba. Darku, Rychu, Reniu, Tomku, Olu, Dorotko, Zbychu, Amelio, Małgosiu, Przemku, Piotrze, Karolinko, Kasiu. Ale Aleksandro lub Władysławie... no nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 19:16 Poza tym używamy powszechnie wołacza używając formy pan/pani, pani Alu, Zofii, panie Pawle, Zbyszku. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 21:26 może ma takie zaimki Barbara / Barbarze łatwiej spełnić tę drobną prośbę niż rozkminiać dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 21:43 Myślałaś, żeby zapytać samą zainteresowaną? Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 21:47 Tak właściwie, to nadal nie wiem, dlaczego dopiero teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 21:48 O to, dlaczego dopiero teraz, nie pytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 22:18 Prawdopodobnie już od dawna miała dość tej Basi, może nawet od zawsze, ale w końcu dojrzała do tego, żeby być nazywaną Barbarą, więc po prostu należy to uszanować, a nie bez sensu rozkminiać. Sama mam imię tego typu, nie Barbarą, ale podobnie forma podstawowa brzmi bardzo oficjalnie więc imię w zasadzie funkcjonuje jedynie jako zdrobnienie. Wiele jest takich imion i jest to problematyczne jak już ma się dosyć tego zdrobnienia. Wybierając imię dla dziecka wzięłam to pod uwagę i wybrałam imię, którego forma podstawowa jest neutralna coś jak Adam czy Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 22:35 forma podstawowa jest neutralna coś jak Adam czy Ewa forma podstawowa od Barbara też jest neutralna, reszta to zdrobnienia lub zgrubienia mniej lub bardziej udziwnione Te podane przez Ciebie też można stosować róznie Ewcia, Ewunia, Ewka Ewunia, Ewuńka, Ewusia Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Barbara, nie Basia 13.01.24, 22:37 Ale jednak mniej..raczej ktoś nie nazwie jej Panią Ewcią, tylko Ewą, u mnie często automatycznie przechodzi się na tryb, dajmy na to Pani Zosiu. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 08:30 Panią Ewcią nie ale Pani Ewuniu już się spotyka😁 Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 21:00 W języku polskim Barbara, Małgorzata, Anna, Katarzyna itd brzmią bardzo oficjalnie i funkcjonują jako zdrobnienia. Myślę, że wiesz co miałam na myśli. Inaczej brzmi imię Ewa czy Agnieszka niż Małgorzata czy Katarzyna. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 08:40 Musisz podać prawdziwe imię i zdrobnienie. Bo to na pewno ma znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 08:55 Właściwie to znam kilka w swoim otoczeniu kobiet nazywanych niezdrobnionymi imionami - właśnie Barbarę, Aleksandrę, Małgorzatę. Baś też znam kilka, ale tylko o jednej zasadniczo mówię Barbara. Odpowiedz Link Zgłoś
healios Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 11:34 Biorac pod uwage jak bardzo otoczenie jest przywiazanie do formy imienia jego wlasciciela wcale mnie nie dziwi ze nie miala odwagi wczesniej sie o to upomniec. Taka historia z mojego zycia. Mamusia nadala mi piekne wedlug niej imie Bernadetta. Przez cala edukacje zmagalam sie z pierwsza reakcja "jak?", potem probami skrocenia, wszystkie ohydne. W wieku 19 lat zmienilam imie, mamusia do dzis mi nie wybaczyla. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 11:37 Na moją znajomą wołali "Deta". Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 11:46 Coz ci poradze...znam dwie Bernadetty, otoczenie zwraca sie do nich per Benia. Odpowiedz Link Zgłoś
healios Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 11:52 Benia, Betka, Berni, Bernatka, Benka, Bandzi, Bekart(!!) To tylko pare przykladow. Traume mam do dzis, serio. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 11:55 Bernardyna, Breneka, Buldożera ... Niemniej fakt, z Bernadetty zrobić bękarta wymaga bardziej złośliwości, niż fantazji. Odpowiedz Link Zgłoś
healios Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 12:02 Nie da sie ukryc ze to imie sie wybitnie nadaje do takich popisow. A jedyna odpowiedza ma moje skargi byl smiech. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 20:53 No nie, właśnie niespecjalnie się nadaje. To są bardzo wysilone szczeniackie popisy, wyliczone właśnie na sprawienie ci przykrości. Współczuję środowiska, w którym dorastałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 15:35 A to jest bardzo ciekawe, co piszesz. Moja Najstarsza ma kumpele jeszcze z elementary school - wlasnie Bernadette (Italian-Canadian) - byl czas gdy co najmniej kilka dziewczynek z klasy uwazalo, ze Bernie ma NAJPIEKNEJSZE imie i my, matki, wszystkie je skrzywdzilysmy nie nadajac tegoz I niedawno dowiedzialam sie, ze jedna z tamtych classmates ma teraz coreczke Bernadette Punkt widzenia ... etc. BTW, nothing against Julia ale ja tez wole Bernadette - gdybym miala wybierac to for sure nie Julia - de gustibus ... Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 17:10 Bernadette lepiej brzmi..podobnie jak Josephine-a nie nasza swojska Józka, albo włoska Francesca, a nie Franka...skończywszy na Antoinette, a nie jakas tfu Tośka lub Tosia. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 18:57 No widzisz, a ja akurat bardzo, bardzo lubie Jozke, Franke, Toske & cieszy mnie, ze rozni Polish znajomi/relatives dorobili sie takich wnuczek - takie fajne imiona z "umph" - sugeruja super cool dziewuszki ... Again - the gustibus ... Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 19:16 Gdyby rodzice nazwali mnie Józką, zaraz po 18 urodzinach, nosiłabym już inne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 19:32 No i cool. Ale tego tez nie wiesz, bo moglabys na swojej drodze spotkac np. Mariuszka czy innego Sylwusia, ktory by Ci do uszka szeptal the sweetest "nothings" zaczynajac od "Jozko moja jedyna & ukochana ..." a dla Ciebie ten Mariuszek/Sylwus bylby the love of you life & jak Barbara za nenufarami, tesknilabys cale zycie za tym szeptem w uszku "Jozko ... ah, Jozko...!" We will never know Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 19:35 Chryste, Mariusz brzmi dla mnie dresiarsko, podobnie jak Seba. Sylwek to już w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
doloresamigo Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 19:05 Może być także Yvette… ale w Polsce mieszkając, to byłoby pewnie skojarzenie: A można po prostu Iwona, w Kanadzie, czy Francji, to co innego. bi_scotti napisała: > A to jest bardzo ciekawe, co piszesz. Moja Najstarsza ma kumpele jeszcze z elem > entary school - wlasnie Bernadette (Italian-Canadian) - byl czas gdy co najmnie > j kilka dziewczynek z klasy uwazalo, ze Bernie ma NAJPIEKNEJSZE imie i my, matk > i, wszystkie je skrzywdzilysmy nie nadajac tegoz I niedawno dowiedzialam sie > , ze jedna z tamtych classmates ma teraz coreczke Bernadette Punkt widzenia > ... etc. BTW, nothing against Julia ale ja tez wole Bernadette - gdybym mial > a wybierac to for sure nie Julia - de gustibus ... Cheers. > Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 19:12 Znam 2 polskie Iwonki, ktore tu sa Yvonne (formal change of name), bo nie chcialy byc kojarzone z Trump's wife #1 Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 11:52 Nieno, teraz już nie wiem, jak żyć. Świat już nie będzie taki sam. Chyba zjem zupę. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 19:20 krwawy.lolo napisał: > Benia to Bene Gesserit. Biorę Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 12:20 Na dwie Bernadety, które znałam - też. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 12:22 A można wiedzieć na jakie zmieniłaś? Na podobne do poprzedniego, czy na zupełnie różne? Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 14:36 Julia bardzo ładne, zawsze mi się podobało i nadal podoba. Tylko cholernie popularne, Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 15:44 Wiem jedynie o Przyłębskiej i Roberts. (Przepraszam panią Roberts za towarzystwo.) Odpowiedz Link Zgłoś
healios Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 16:42 Raczej nie w pokoleniu 40+ i nie w kraju w ktorym teraz mieszkam. Decyzji nigdy nie zalowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 17:13 Piękne imię, mam tak na trzecie, jak jeszcze chodziłam do kościoła, imię z bierzmowania. Niestety kilkanaście lat temu zaczął się na nie boom, razem z Oliwkami, Helenkami, Zosiami i tzw. starczymi imionami z generacji mojej prababci, czyli np Antonina. Bardzo możliwe, że w dzisiejszych czasach znakomicie wpasowałabyś się ze swoim imieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 17:35 Mamusia miała rację, to jest piękne imię. Jedyny problem to bucowate środowisko, w które trafiłaś. Normalni ludzie co najwyżej proszą o przeliterowanie dla pewności i używją formy, którą się przedstawiłaś. W tej masie skróceń nie udało ci się znaleźć jakiegoś akceptowalnego, którym mogłabyś się przedstawiać niepełnosprytnym? Odpowiedz Link Zgłoś
healios Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 18:46 No nie znalazlam, a mamusia sama uzywala brzydkich skrotow, albo wolala na mnie imieniem czarownicy z bajki🙄 Nie wykluczam ze w innych okolicznosciach nie mialabym wstretu do tego imienia, chociaz trudno mi to sobie wyobrazic. Jakbys miala tak na imie jakim skrotem bys sie przedstawiala? Odpowiedz Link Zgłoś
doloresamigo Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 19:30 Imię jest piękne, a problem myślę wynika z jego długości- ma aż cztery sylaby (!) Jak na język polski- to dużo i aż się prosi, by je skracać, skracać skracać…. W języku matecznym może skracanie/ zdrabnianie lepiej wychodzi, a w polskim- rzeczywiście taki centaur. healios napisała: > No nie znalazlam, a mamusia sama uzywala brzydkich skrotow, albo wolala na mnie > imieniem czarownicy z bajki🙄 Nie wykluczam ze w innych okolicznosciach nie mi > alabym wstretu do tego imienia, chociaz trudno mi to sobie wyobrazic. Jakbys mi > ala tak na imie jakim skrotem bys sie przedstawiala? Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 20:51 Szkoda, mamusia dzielnie pracowała nad obrzydzeniem ci imienia. Znajoma polska Bernadetta w szkole podstawowej przedstawiała się "Bernadetta, dla ciebie Betka", w szkole średniej pełnym imieniem i wszyscy nowi znajomi się do tego stosowali, znajomi z podstawówki też dość szybko się przestawili. Tutaj (UK) poznałam dopiero dorosłą Bernadette, przedstawia się pełnym imieniem, kilka osób (rodzina i o ile mi wiadomo znajomi z dzieciństwa) ma prawo mówić do niej "Bernie", ale używają tylko w rodzinnym gronie, nawet najlepsza przyjaciółka przy obcych zwraca się do niej pełnym imieniem. Też mam dość długie imię, bez oczywistych zdrobnień po polsku, przedstawiam się pełnym. W dzieciństwie od czasu do czasu zdarzały się osoby, które próbowały wymyślać jakieś dziwactwa, ale wcześnie zauważyłam, że jak raz-dwa poprawię i potem przestaję reagować na dziwactwo, to szybko się uczą prawidłowej formy. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 13:08 Rozumiem ja. Gdy pracowalam za granica zwracano sie do mnie pelnym imieniem a teraz znowu ta "sia", jak u malej dziewczynki, brrrr. Corkom wybralam imiona, ktorych sie nie zdrabnia. Odpowiedz Link Zgłoś
wunder-gaffe Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 13:13 palacinka2020 napisała: > Corkom wybralam imiona, ktorych sie nie zdrabnia. Ewangelina się nie zdrabnia. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 15:37 wunder-gaffe napisał: > Ewangelina się nie zdrabnia. > Vangie - moja bliska coworker (Filpino-Canadian) - gdy zwracam sie do niej pelnym imieniem (Evangeline), pyta czy cos zle zrobila Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
wunder-gaffe Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 15:49 bi_scotti napisała: > Vangie - moja bliska coworker (Filpino-Canadian) - gdy zwracam sie do niej peln > ym imieniem (Evangeline), pyta czy cos zle zrobila Cheers. > A w Polsce jak się zdrabnia imię Ewangelina? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 15:53 No idea, nie znam zadnej polskiej Ewangeliny - do you? Moze byc i Myszka albo Linka, who knows Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 16:01 Znam dwie Ewangelicy. Z jedną pracowałam, przedstawiła się jako Ewa i tak też do niej mówimy, w sumie dopiero ktoś w jakichś papierach kadrowych się dopatrzył, że ona jest Ewangelia. Z drugą zetknęłam się przypadkowo, przelotnie, ukończyła ASP, trochę postrzelona, nie wiem czy używa imienia czy jakiegoś zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 16:02 Ewangeliny, oczywiście, nie ewangelicy. I Ewangelina nie ewangelia! Głupi telefon! Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 17:08 Zdrabnia sie do Ewa, ale nikt nie probuje robic z Ewangelii Ewusi. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 15:34 I chwała ci za to, też się męczę z imieniem, które każdy usiłuje zdrabniać. Na szczęście wyemigrowałam i nareszcie mogę się cieszyć pełną wersja mojego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 15:38 Uwielbiam polskie zdrobnienia - wszystkie Wiesie, Zygmusie, Marianki, Gosiaczki czy inne tam Wandeczki - the best part of communication Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 16:48 W zyciu nie spotkalam Wiesi ani Zygmusi. Marianki tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 17:14 Wiesię tak, nawet kilka pań, z przedziału 70-80 lat i jedna 50 letnia. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 18:54 ??? Ale dlaczgo zakladasz, ze te wszystkie zdrobnienia odnosza sie do female names??? Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 19:15 Napisałaś: wszystkie Wiesie, Zygmusie, Marianki, Gosiaczki czy inne tam Wandeczki, brzmi raczej jak imiona kobiece...choć też mnie zdziwiła Zygmusia. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 19:35 ... a moglam np. Wiesie, Czesie, Rysie, Wladzie ... i to dopiero bylaby zagwozdka "co artysta mial na mysli?" He or she? Hmmm Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 17:35 Zamiast rozkminiac co Basieńkce odbija na stare lata, zaakceptuj Barbarę. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Barbara, nie Basia 14.01.24, 20:33 Z takiego powodu, że zmieniła zdanie. Nie twoja sprawa dlaczego i dlaczego akurat teraz. Nic ci nie ubędzie, jak zastosujesz się do życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś