nokturnus 25.09.24, 16:24 Zainspirowany wątkami o Ewie oraz Lukrecji spytam o Jacka. Ja to imię bardzo lubię, mógłbym mieć syna, który tak by się nazywał. Najmłodszy jakiego spotkałem był bodajże w 2 klasie (minąłem go w cukierni i tylko zasłyszałem). Kiedyś był dość popularnym wyborem dla syna ale teraz trudno znaleźć jakiegoś w piaskownicy. Jak się wam podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emnilda.wolna Re: Jacek w 2024 25.09.24, 16:42 Tak jak piszesz - wujkowaty. Dałabym mu odpocząć. Kiedy byłam mała, uwierało mnie, że brzmi zdrobnieniowo, choć zdrobnieniem nie jest ("Jacek, Wacek i Pankracek" - czemu Jacek jako jedyny to pełne imię?). Później dowiedziałam się o Jacentym, który z kolei jest dla mnie zbyt wydumany do nadania (podobnie jak Laurenty). Dodatkowo nie przepadam za imionami o nijakim znaczeniu. Na plus brzmienie. Jak już się pogodzić z tą zdrobnieniowością końcówki, to jest bardzo poręczna. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Jacek w 2024 25.09.24, 16:59 Zawsze lubiłam Jacka. Mój ulubiony wykładowca ma tak na imię 😁 Bardzo miło mi się to imię kojarzy, choć dla syna raczej bym nie rozważała. Jacenty z kolei u mnie na mocne "nie". Nie podchodzi mi brzmienie (zbyt "wydumane" plus rozdziela mi się w głowie na "ja + centy" 😂), plus w moim otoczeniu funkcjonuje jako imię-żart. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Jacek w 2024 25.09.24, 18:30 Od zawsze był dla mnie zupełnie bezbarwny, do tego teraz jest wujkowaty. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jacek w 2024 25.09.24, 21:29 Nigdy za nim nie przepadałam. Zawsze wydawał mi się zdrobnieniowy, podobnie jak Marek. I to się nie zmieniło Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Jacek w 2024 25.09.24, 22:35 Lubię i zawsze lubiłam. Żałuję, że teraz jest tak niewielu małych Jacków. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Jacek w 2024 26.09.24, 19:54 Mi się podoba, nawet bardzo, mimo wujkowatości. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Jacek w 2024 26.09.24, 21:21 Zawsze byl mi obojetny. Jak uslyszalam Jacentego to zmienilo sie to na bardziej pozytywny odbior. Jacenty zdrabniany do Jacka podoba mi sie. Sam Jacek jest mi obojetny. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Jacek w 2024 26.09.24, 21:50 Jacek - mam mieszane odczucia wobec tego imienia, za bardzo przypomina inne imię i jego zdrobnienie, które jest popularne w innej religii monoteo. Może spodobałby mi się bardziej, gdyby hmm wzorem Kuby powstało zdrobnienie Ceki albo z początku i końca, Jaki. Jacenty odrzuca mnie totalnie - to samo porównanie, co u deK.adenta- 'ja, i pewnie już eurocenty '. Podoba mi się za to oryginał, czyli Hiacynt pomimo ogólnej 'trudności wewnętrznej' co do większości imion na H. Nie razi mnie żadna rzekoma wujkowatość, bo jestem chyba tutaj jedyną osobą nie patrzącą na 'sezonowość' czy fale nadań, a jedynie na piękni danego imienia. Mam problem z imionami zaczynającymi się na 'ja' - Janina ( ja- Nina, kiedy wystarczy sama Nina albo Jana), Jadwiga( jad, dźwiga), bo przeważnie są zbyt sztywne i poważne albo kojarzą się nie do końca przyjemnie. Wyjątkiem jest m.in. Jaśmina. Uważam, że byłby to zgrany duet dla rodzeństwa - Jacek i Jaśmina. Inne propozycje - Jacek i Cynthia, Jacek i Kaj/etan, Jacek i Jazon, Jacek i Kacper( choć wolę w wersji Kasper, to pasuje do C tutaj), Jacek i Cyprian, Jacek i Kaja, Jacek i Cecylia, Jacek i Alicja, Jacek i Akacja, Jacek i Felicja, Jacek i Celina, Jacek i Celicja, Jacek i Inka, Jacek i Wacław, Jacek i Maurycy, Jacek i Tacjan, Jacek i Narcyz, Jacek i Felicjan, Jacek i Wincent, Jacek i Cezar, Jacek i Placyd, Jacek i Ignacy ( choć nie lubię tego brzmienia), Jacek i Łucja, Jacek i Agata, Jacek i Tatiana, Jacek i Dacjana, Jacek i Jesza, Jeszka lub Jesika przez J, Jacek i Kasper, Jacek i Maciej, Jacek i Jakert, Jacek i Jakub, Jacek i Jaga, Jacek i Jawa, Jacek i Jadwiga, Jacek i Pankracy lub Serwacy, Hipacy( choć nie znoszę tych imion), Jacek i Arcelia, Jacek i Celestyna, Jacek i Faustyna, Jacek i Justyna, Jacek i Lucyna, Jacek i Jagna, Jacek i Agnieszka, Jacek i Jesienia, Jacek i Celia, Jacek i Jan, Jacek i Oksana, Jacek i Jakąś, Jacek i Kosma, Jacek i Jessa, Jacek i Innocencja, Jacek i Lukrecja, Jacek i Letycja, Jacek i Patrycja. Uważam, że warto nadać Jacka, i nie patrzeć na modę, to miłe, ciepłe i niewinne imię. Z pewnością będzie się wyróżniał pośród imion tłumu. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Jacek w 2024 27.09.24, 09:40 Dla mnie to jest imię, o którego istnieniu normalnie nawet nie pamiętam. W życiu spotkałam trzech, żaden nie był dla mnie jakiś istotny, każdy z zupełnie innego pokolenia - jeden miałby teraz jakieś 110 lat, gdyby nadal żył, drugi ma teraz +- 65, trzeci chyba jeszcze 40 nie ma. Z niczym jakoś bardzo mi się nie kojarzy. Jeśli już to z jakąś postacią z "Klanu" i sanktuarium w Kamieniu Śląskim. Właściwie to imię jest dla mnie mocno przezroczyste. Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Jacek w 2024 27.09.24, 19:51 Polubiłam i doceniam, tak jak Ewę. Marka też lubię 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
1.wetta.1 Re: Jacek w 2024 28.09.24, 18:28 Numer 1 na mojej liście najbardziej nielubianych imion męskich. Nr 2 to Marcin, a stawkę na podium zamyka Marek. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jacek w 2024 16.10.24, 22:57 Bardzo lubię to imię, ale nawet jako dziecko, nie wiedząc o Jacentym, odbierałam je zdrobnieniowo. Chyba bym się zdecydowała jednak na Jacentego i zdrabniała do Jacka. Nie czuję wujkowatości tego imienia, odbieram je jako nieczęste teraz, ale nie jako przebrzmiałe. Odpowiedz Link Zgłoś