Dodaj do ulubionych

Daniela, Danika czy Danuta?

06.12.24, 22:22
Które z tych podoba Wam się najbardziej?
Obserwuj wątek
    • mysz_w_malinach Re: Daniela, Danika czy Danuta? 07.12.24, 03:56
      Danuta jeszcze w mojej głowie nie wyszła z ciotkowatości i zaczynam podejrzewać, że nigdy nie wyjdzie - w końcu moje ciotki Danki zawsze już będą Dankami, raczej nie zmienią imion. wink Więc Danuta odpada. Danika mnie ani ziębi ani grzeje, trochę za fikuśna jak na mój gust, ale w sumie nie brzmi źle. Z tej trójki najbardziej lubię Danielę/Daniellę, mam jakąś słabość do tego imienia. Uważam, że zasługuje na więcej nadań, ale sama raczej bym nie nadała.
      • losninos Re: Daniela, Danika czy Danuta? 07.12.24, 06:30
        Daniela i Danika.

Danuty bardzo nie lubię.
    • misha.parajanov Re: Daniela, Danika czy Danuta? 07.12.24, 11:36
      Danuta - zawsze będzie mi się kojarzyło z naszą przesympatyczną panią pedagog z czasów gimnazjalno-licealnych, pomimo (całkiem niedawnego tongue_out) poznania dwóch mało sympatycznych Danut jeszcze nie zraziłam się do tego imienia tongue_out

Daniela - nie jestem fanką, zawsze wydawała mi się nieco "odmęska"; męski odpowiednik lubię, ale ostatnio coraz częściej się z nim stykam (zarówno po stronie polskiej, jak i "wschodniej"), więc powoli zaczyna mi się przejadać tongue_out

Do Daniki nie umiem się przekonać, chociaż np. Anikę czy Arnikę lubię wink
    • dalenia Re: Daniela, Danika czy Danuta? 09.03.25, 08:25
      Daniela. Nie odbieram jej bardzo odmęsko, a raczej jako alternatywę dla coraz popularniejszej Anieli. Proponowałam ją dla córki, ale mąż wyśmiał ten pomysł 😉

Danika wg mnie pretrnsjonalna, a Danuta... Hm, doceniam u kogoś. Ale dla mnie to imię babcine z kategorii "zbyt babcinych".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.