16.12.24, 11:20
W moim odczuciu jedno z najpiękniej brzmiących popularnych imion. Szkoda, że miało już swój czas, a w tej chwili przesyt.
Lubię też bardzo odmiany oraz podobne dźwiękowo: Natasza, Natika, Natalina, Natalianna, Latanya, Nataniela, Natana, Natanika, Talia, Talissa, Naja, Nia, Lia, Tasza/ Tasha, Anatola, Anatolia, Atalia. Oczywiście najbardziej podobają mi się wersje Natalii oraz podobne głoskami, zawierające N.
Mam nadzieję, że za niedługo powróci smile)
Obserwuj wątek
    • miaumia Re: Natalia 16.12.24, 11:22
      W moim osobistym odczuciu imię to nie starzeje się, ciągle czuję je świeżo pomimo poprzednich fal nadań. Dźwiękowo kojarzy się z nastolatką.
      • mysz_w_malinach Re: Natalia 16.12.24, 18:41
        Mam podobne odczucia.
        • miaumia Re: Natalia 17.12.24, 01:51
          smile)
    • misha.parajanov Re: Natalia 16.12.24, 12:51
      Lubię Natalię, ale jej popularności już nie 😂
      I tyle.
      • miaumia Re: Natalia 16.12.24, 13:47
        Rozumiem wink Tak popularna dlatego, że masowo się podoba ;p
    • mysz_w_malinach Re: Natalia 16.12.24, 18:40
      Lubię Natalię. Ładnie brzmiące i bezpieczne imię, raczej nigdy nie stanie się obciachowe czy memiczne. W zasadzie obstawiam, że raczej szybciej niż później znów będzie popularne (kiedy tylko znudzi się moda na retro Amelię i Rozalię). Mogłabym nadać nawet teraz.
      • 128ju Re: Natalia 14.03.25, 16:55
        Znam rodzeństwo Natalkę i Amelkę. W sumie Rozalka siadłaby jak złoto dla trzeciej 😅
      • atoness Re: Natalia 18.03.25, 11:43
        Znałam starszą panią Natalię. Uważała, że rodzice ją skrzywdzili, że jej siostra dostała porządne i piękne imię: Władysława. Dla niej - i, jak mówiła, również dla innych - jej imię przez większość jej życia było obciachowe. I raczej znów takie będzie.
    • addie_la_rue Re: Natalia 16.12.24, 21:45
      Bardzo podoba mi się to imię, przez długi czas znajdowało się nawet na mojej liście ulubionych. Teraz już go tam nie ma, ale kto wie, czy się znowu nie pojawi... ten wątek w sumie trochę mi o nim "przypomniał" 😆 Nie jest raczej moim najulubieńszym imieniem spośród tych zakończonych na -lia, bo wyżej jest chociażby Anatolia, którą kocham, ale z całą pewnością nawet bez analizowania tej listy mogę stwierdzić, że nie ma opcji, że jest niżej niż drugie czy trzecie miejsce big_grin mam z Natalią same pozytywne skojarzenia, jak tak sobie myślę. Nie spotkałam ani nie słyszałam do tej pory o żadnej Natalii, która nie byłaby tak po prostu "fajna", chociaż jak tak piszę to mnie samej wydaje się to niemożliwe 😆 ale cóż, taka prawda. Kiedyś miałam przyjaciółkę Natalię, która bardzo nie lubiła innej formy tego imienia i właśnie tak kazała się do siebie zwracać. Chociaż nie tyle "kazała", co "grzecznie prosiła", dosłownie. Nasze drogi jakoś tak naturalnie się rozeszły, ale nadal wspominam ją jako jedną z najlepszych osób, jakie spotkałam w życiu. No i druga Natalia teraz jest moją najlepszą przyjaciółką 😆 Jak tak sobie pomyślę, to w sumie na palcach jednej ręki pewnie mogłabym policzyć momenty, w których zwróciłam się do niej "Natalia". Jakoś to do niej nie pasuje, taka pełna forma, nawet z urody. Jej rodzice i ogólnie rodzina z kolei jeszcze często mówi Nana, ale ja osobiście chyba tak nigdy do niej nie powiedziałem, chociaż bardzo jej to pasuje 😃

This angel didn't go home
      He was meant to be in heaven
      - Newt 💔😭
    • remigia1 Re: Natalia 17.12.24, 01:24
      Podzielam zdanie wszystkich w tym wątku- bardzo ładne, ale zbyt popularne.
    • niwius Re: Natalia 17.12.24, 13:18
      Nie przepadam za Natalią, w sumie nigdy jej nie lubiłam. Ostatnio też zaczynam ją odbierać coraz bardziej ciotkowato.
    • maja0921 Re: Natalia 30.12.24, 20:56
      Natalia zawsze mi się podobała mimo popularności smile
      • miaumia Re: Natalia 31.12.24, 03:15
        Mnie tak samo. Jest wciąż wysoko na mojej liście.
        Podobają mi się też wszystkie jej odmiany i podobne dźwiękowo imiona.
        smile
        Nigdy mi się nie znudzi.
    • dalenia Re: Natalia 09.03.25, 08:33
      Fakt, ja też brzmieniowo lubię Natalię. Ale jakoś ciężko mi odciąć samo brzmienie od dużej popularności.
      • kocynder Re: Natalia 14.03.25, 19:35
        Jako nosicielka tego imienia od lat.... Hmmm... Wielu, powiem tak: zanim się nie zrobiło tak upiornie modne - bardzo je lubiłam! Super było być jedyną nosicielką imienia w szkole! A teraz... Cóż nadal lubię to imię, imię ukochanej żony Gałczyńskiego, imię tak cudownie wyśpiewane przez Gilberta Becaud... Ale zdecydowanie wolałabym, żeby nigdy nie weszło w modę! sad
    • vanilde Re: Natalia 18.03.25, 12:42
      Moja siostra (rocznik 83) ma tak na imię, więc mam to imię osłuchane od dzieciństwa. Przez to kiedyś było dla mnie neutralne, dopiero z czasem zaczęłam je doceniać. Ma piękne brzmienie, jest międzynarodowe, można je używać w pełnej formie bez zdrabniania. Dla mnie to duże plusy.

Mogłabym tak nazwać córkę, gdyby nie fakt występowania tego imienia w rodzinie.
    • atoness Re: Natalia 19.03.25, 12:00
      Bo obciachowość idzie falami. Imiona, które w pewnym okresie są popularne albo bardzo popularne, po jakimś czasie stają się obciachowe. A jeśli nie wyraźnie obciachowe, to przynajmniej ciotkowate. Czyli jednak lekko obciachowe.

Piękno jest oczywiście dyskusyjne, ale w przypadku Władysławy tak samo jak w przypadku każdego innego imienia. Ta pani miała siostrę Władysławę i koleżanki Władysławy. One nosiły popularne imię, teraz powiedzielibyśmy: na czasie, a ona jakiś dziwny, nikomu nieznany wynalazek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.