emnilda.wolna 17.01.25, 06:29 W bazie PESEL jest dwóch mężczyzn mających na drugie imię Bobo. (Na pierwsze - brak). Już się miałam oburzać, kiedy znalazłam jego - św. Bobona. en.m.wikipedia.org/wiki/Saint_Bobo Nawet niezłe imię dla męża Zdzisławy zwanej Dzidzią. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emnilda.wolna Re: Bobo 17.01.25, 06:35 Nie był jedyny: en.m.wikipedia.org/wiki/Bobo_(given_name) Największe wrażenie robi na mnie Bobo Bola (ur .1985). Brzmi jak zakamuflowane odniesienie do św. Andrzeja Boboli. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Bobo 26.01.25, 09:15 Bobo Bola nie taki bobo, ma 187 cm wzrostu 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Bobo 17.01.25, 10:12 Bobo wpisuje się w aktualny trend infantylizacji. Mnie się nie podoba, nawet jako imię dla psa. A dla mężczyzny to już zupełnie nie. Zdzisława ma przynajmniej pełne imię, jednak fakt, jeśli jest zwana Dzidzią 😱, to z Bobonem (a dla większości Bobem 😉) stanowi zgrany duet. To, że podobno istniał taki "święty" zupełnie nie przekonuje mnie do Bobona 🤷. "Święci" to imo mocno naciągana historia i żaden argument, mimo że na Wikipedii lubią tak argumentować. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Bobo 17.01.25, 12:02 W ogóle jeśli dokładnie przejrzymy listy świętych, zwłaszcza te anglojęzyczne, to nasze listy "dziwnych" czy "nienoszonych" imion pewnie dwukrotnie się powiększą xD Kiedyś pamiętam, jak przejrzałam świętych tylko z jednego miesiąca i zrobił się z tego cały wątek "dziwnych imion". Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Bobo 18.01.25, 04:27 remigia1 napisała: > W ogóle jeśli dokładnie przejrzymy listy świętych, zwłaszcza te anglojęzyczne, > to nasze listy "dziwnych" czy "nienoszonych" imion pewnie dwukrotnie się powięk > szą xD Prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Bobo 17.01.25, 13:18 emnilda.wolna napisała: > W bazie PESEL jest dwóch mężczyzn mających na drugie imię Bobo. > Nawet niezłe imię dla męża Zdzisławy zwanej Dzidzią. Albo dla Eulalii zwanej Lalą 😁 PS A ja pamiętam jeszcze DJ-a Bobo 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Bobo 18.01.25, 04:28 Boję się sprawdzać, czy w bazie są panowie mający na pierwsze imię DJ. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Bobo 18.01.25, 11:00 Heh, teraz sprawdziłam i rzeczywiście był taki DJ xD Za to jak dorośnie to bobo, zostanie 'legitnym' DJ Bobo ;p Moja Mama ma na drugie Eulalia, i niektórzy mówili właśnie Lala Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Bobo 17.01.25, 17:37 Idealne imię dla brata Bodo (z wątku o urodzonych w jakimś tam mieście w 2024, nie pamiętam o które chodziło). 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Bobo 18.01.25, 04:30 A dla siostry Dodo. www.behindthename.com/name/dodo/submitted Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Bobo 18.01.25, 06:14 Bobo, Bodo i Dodo - trojaczki marzeń! 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Bobo 28.01.25, 21:12 mysz_w_malinach napisała: > Idealne imię dla brata Bodo Ale przecież taki święty też jest: www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=1809 Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Bobo 28.01.25, 22:39 Zaintrygowało mnie imię jego siostry - Salaberga. Salcia, Salusia, Sally. Lepsze niż inne twarde imiona typu Gertruda, Irmgarda, Edeltrauda. Szkoda trochę, że kompletnie zaginęło w czeluściach historii. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bobo 28.01.25, 23:53 Ciekawe imię. Tyle jest jeszcze do odkrycia i tyle imion do przywrócenia Wyobrażacie sobie np., żeby Salaberga w ślad za tą wzmianką na forum zaczęła być nadawana, potem weszła w modę i wskoczyła na szczyty rankingów? Jest to trudne do pomyślenia, ale przecież wszystko jest możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Bobo 29.01.25, 00:17 mysz_w_malinach napisała: > Zaintrygowało mnie imię jego siostry - Salaberga. Salcia, Salusia, Sally. Lepsz > e niż inne twarde imiona typu Gertruda, Irmgarda, Edeltrauda. Szkoda trochę, że > kompletnie zaginęło w czeluściach historii. To czysto subiektywne, ale dla mnie z tych czterech Salaberga brzmi zdecydowanie najgorzej. Brzmi jak jakiś przyrząd, typu krajzega. Poza tym "sal-" jak "saletra", "-er-" jak w "oferma", "-ga" jak w "łamaga"... Pewnie gdyby była w użyciu, to skojarzenia bym miała inne, ale w tej chwili mam wrażenie, że to wyjątkowo niefortunna zbitka nieatrakcyjnych skojarzeń. Za to Bodo w ogóle mnie nie bulwersuje. Na minus, że jest znany jako nazwisko, ale poza tym niegorszy niż np. Hugo. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Bobo 29.01.25, 02:55 Ja mam lekkie skojarzenie z salaterką, ale i tak mi się podoba. Nie na tyle, żeby tak nazwać latorośl, ale gdybym spotkała gdzieś małą Salabergę, to byłabym pod wielkim wrażeniem. Za radą Gaudencji apeluję więc niniejszym do wszystkich okołoreligijnych influencerów w Polsce - dajcie sobie spokój z Faustyną i wybierzcie Salabergę. W czym święta Salaberga jest niby gorsza od świętej Faustyny, żeby zasługiwać na taką wzgardę i zalegać przez wieki całe na imienniczym śmietniku?! Nadawać Salabergę, ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Bobo 29.01.25, 03:03 Znalazłam inny wariant: Sadalberga. Podoba mi się nieskończenie bardziej - "adalb" jak w "Adalbert", samo "adal" jak w "Adalgunda". Nawet jeśli to przypadkowe współbrzmienie, to od razu brzmi szlachetniej. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Bobo 29.01.25, 09:44 Jak się zastanowić, to Sadalberga przypomina trochę sadło-sadle... Adalberga byłaby ideałem. Ale nadal bardzo mi się podoba to -l- przed -berga czy -burga. Milburga. <3 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Bobo 29.01.25, 03:16 Gnębiła mnie Salaberga i już wiem: melepeta, szaławiła, Hałabała. Mój umysł odbiera to zestawienie sylab jako niepoważne. Sadalberga bardzo mi się podoba, mimo że pół wyrazu jest takie samo, a całość brzmi jak "smutna Alberga". Dziwnymi ścieżkami biegają skojarzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Bobo 29.01.25, 09:54 Sałabała - czy to nie był jeden z krasnoludków Konopnickiej? Chyba ostatecznie przyszpiliłam, co mi nie gra w Salaberdze. Smutne, że imię nienoszone wydaje się dziwne, bo kojarzy się ze wszystkim, tylko nie z sobą samym. Wystarczyłoby trochę nadań i kojarzyłoby się jeśli nie z koleżanką z klasy, to chociaż z tą znaną artystką z XIX wieku... Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Bobo 29.01.25, 03:52 > Za to Bodo w ogóle mnie nie bulwersuje. Hmm, jeśli Bobo to zdrobnienie, to Bodo może też. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Bobo 29.01.25, 09:25 Bodo/Bode jest samodzielne znaczeniowo i było zdrobnieniem imion złożonych, w skład których wchodziło: Bodegisil, Bothad, Bodomar, Boderad, Poterich, Bodirid, Butwin, Potelfrid, Botolf, Podalolf, Bodenolf (wszystkie używane w średniowieczu, ale nie obecnie). Co ciekawe, jest słowem pokrewnym z anglosaskim Bedą (Beda Czcigodny). Tako rzecze Wikipedia. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Bobo 30.01.25, 00:28 Dla mnie brzmi jak dwa słowa, Sala Berga (kogoś o nazwiskiem Berg?) Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Bobo 18.01.25, 11:03 DJ Bobo - 'Some Bodo & Doda dance with me' Doda nie samozwańcza Rabczewska, bo jest też święta Doda Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Bobo 28.01.25, 06:54 Już myślałam, że to wątek brata Pucia i Misi 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Bobo 28.01.25, 09:13 losninos napisała: > Już myślałam, że to wątek brata Pucia i Misi 🙂 Kto wie, czy tak właśnie go oficjalnie nie nazwali. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bobo 28.01.25, 23:50 Słusznie odbieramy go jako zdrobnienie, bo to zdrobnienie od Roberta: deon.pl/imiona-swietych/bobon,1445 Odpowiedz Link Zgłoś