26.04.06, 17:29
Jako nowa, wprowadzam nowe zasady, tu przenoszę tematy powtarzające się. Tak
zwane wątki bliźniacze, trojacze, czy wieloracze kasuje.
Obserwuj wątek
    • labbella_70 Temat: BLIZNA 26.04.06, 17:44
      Doszukałam sie aż SZESNASTU wątków na temat blizny po cc.
      To dla tych nie mających ochoty poszperać:

blizna po cesarskim cięciu
      Autor: arabrabr
      Data: 18.04.05, 17:33
      --------------------------------------------------------------------------------
      Witam.
      Nie wiem czy ktoś jeszcze wchodzi na to forum, bo ostatnie było z 2004r. Ale
      jeśli tak, to proszę o info jak duża jest blizna po cc???? I czy bardzo ją
      widać????
      Dzięki
      Ara

Re: blizna po cesarskim cięciu
      driadea 18.04.05, 17:59

Nie wiem o co chodzi w pierwszej częsci postu smile
      Moja blizna jest niewidoczna (od ok. 7 mies. po cc), wcześniej to cienka kreska
      tuż nad spojeniem łonowym, nierzadko czerwona, ale to czasowe.
      Pozdrawiam, Aga
      • labbella_70 Podtemat: Kiedy blizna zacznie blednac? 26.04.06, 17:47
        Autor: femalespirit
        Data: 12.05.05, 17:47
        --------------------------------------------------------------------------------
        Jestem prawie 8 tygodni po cc, moja blizna jest caly czas raczej czerwona i
        lekko wypukla (nie zmiejsza sie, ale tez nie zwieksza). W dodatku jest w
        takim naturalnym zgieciu, ze w cieplejsze dni robia mi sie na skorze nad nia
        potowki. Kiedy blizna powinna zaczac bledniec i czy nie powinnam jej czyms
        smarowac? Jesli ktoras z Was miala problemy z potowkami, to czy uzywala np.
        talku kosmetycznego?
        Lekarz uznal, ze wszystko w porzadku na kontroli 2 tygodnie temu.

Re: Kiedy blizna zacznie blednac?
        ewelina5551 12.05.05, 18:56

Minelo już trzy lata od mojej cesarki i blizna jest ok.Pamiętam,że tak samo się
        martwiłam o spuchlizne i kolor.Potrzeba tylko czasu.Lekarz kazał mi smarowac
        blizne cepanem i czymś jeszcze ale ulotniła mi się nazwa.

• Re: Kiedy blizna zacznie blednac?
        magkow14 13.05.05, 00:01

To zależy, każda z nas jest inna, i jest to sprawa indywidualna. U mnie po
        pierwszej cesarce blizna była niewidoczna po około4 miesiącach, po drugiej
        trwalo to 5-6 miesięcy.
        Nie smarowalam niczym blizny i nie polecam żadnych maści, moga mieć negatywny
        wpływ na blizę.
        Pozdrawiam.
      • labbella_70 Podtemat: Jak jest z Tą blizną po cc" 26.04.06, 17:52
        Autor: kasiunia62
        Data: 28.06.04, 18:37
        Jak ona wygląda? Gdzie jest dokładnie? I czy kiedykolowiek zniknie?

Re: Jak jest z Tą blizną po cc"
        magkow14 28.06.04, 21:25

Ciecie wykonywane jest poprzecznie, w dole brzucha, ma ok 10 cm, jest
        niewidoczna - przykrywają ją włosy łonowe. Latem możesz spokojnie chodzić w
        bikini wink.
        Pozdrawiam.
        Magkow14.

• Re: Jak jest z Tą blizną po cc"
        antonina_74 29.06.04, 00:24

Moja ma ok. 12 cm, zlokalizowana jest ok. 1 cm pod linią włosów więc jej
        praktycznie nie widać. Zniknąć nie zniknie ale zrobi się biała i prawie
        niewidoczna. O ile oczywiście nie zszyją Cię starą techniką (patrz mój
        post "wygląd szwu-niefajne odkrycie") choć i to jest prawie niewidoczne w tej
        chwili.
        Pozdrawiam,
        Antonina
      • labbella_70 Podtemat: Czym smarowyć bliznę? 26.04.06, 17:54
        Autor: strzala04 ☺
        Data: 23.06.05, 12:19
        Słyszałam, że po 6 tygodniach zalecane jest smarowanie blizny. Jestem po 4
        tygodniach po cc i zastanawiam się jakie specyfiki są używane do tego.
        Poradźciesmile!

Re: Czym smarowyć bliznę?
        utka 24.06.05, 11:00 + odpowiedz

Cepan - co prawda smierdzi czosnkiem, ale jest skuteczny i nie tak drogi, jak
        inne specyfiki.

• Re: Czym smarowyć bliznę?
        driadea 24.06.05, 11:11 + odpowiedz

Czosnkiem? Kiedyś śmierdział cebulą smile
        Są też inne, ale odpowiednio droższe specyfiki, np. Contratubex, Cica- care i
        inne.
        Blizny po cc nie smarowalam niczym a zniknęła bez śladu, inne blizny leczyłam
        cica care - też są mało widoczne, ale nie wiem, czy to sprawa organizmu czy
        skuteczności leku.
        Pozdrawiam, Aga
      • labbella_70 Podtemat: dziwna blizna 26.04.06, 17:55
        Autor: rromulus
        Data: 20.07.05, 18:08
        Miałam cc 2 tyg. temu. Blizna niby ładna, choć nie zszedł jeszcze całkiem
        strupek, ale martwi mnie, że nad blizną jest taki zgrubiony pas ciała i z
        jednej strony wystaje to zgrubiebienie nad samą blizną. Czy ktos tak miał??
        Czy to sklęśnie? Może tam jest jakiś węzeł szwu. Mam nadzieję, że lekarz nie
        zostawił "czegoś" w ranie .

Re: dziwna blizna
        elza78 20.07.05, 21:28 + odpowiedz

to co na zewnatrz goi sie dosc szybko, to co w srodku dochodzi do siebie do 100
        dni, wiec mozliwe sa zgrubienia i takie inne pod blizna puki wszystko sie nie
        zgoi, tez cwiczyc nie mozna przez 3 miechy dlatego...
      • labbella_70 Podtemat: Świeża blizna 26.04.06, 17:56
        Autor: mama1232
        Data: 20.09.05, 11:41
        Powiedzcie mi ,czy ktoś miał coś takiego.Jestem przed zdjęciem szwów,nad
        blizna ok 1cm mam wciagnieta skóre-zrobił sie taki dołek jakby od spodu było
        złapane szwem,a że brzuch jest wiotki to zrobił sie dołek.Martwie sie tym.

Re: Świeża blizna
        mazuba 28.09.05, 13:50 + odpowiedz

wydaje misie, ze ten dolek to szew wewnetrzny, ja tez cos takiego mialam, ale
        teraz brzuch sie wciagnal i wyrownalo sie.
        pozdrawiam
      • labbella_70 Podtemat: Blizna 5 i pół miesiąca 26.04.06, 17:58
        Autor: ola_la_la
        Data: 08.10.05, 09:04
        Czy może dawać dykomfort- trochę swędzenie??
        Czy to normalne czy zgłosić się do ginki??
        Aha i czy blizna po cc jest wrażliwa na zmiany pogody??
      • labbella_70 Podtemat: 5m-cy po CC, czy masc pomoze na bliznę 26.04.06, 17:59
        Autor: gryzelcia
        Data: 19.01.06, 16:12
        jezeli nie smarowałam wczesniej... np- cepan

Re: 5m-cy po CC, czy masc pomoze na bliznę
        iljana 12.04.06, 00:24 + odpowiedz

lepiej późno niż wcale. do wyboru cepan, contratubex i dermafix.jeden lepszy od
        drugiego, ale każdemu moze podpasować inny, poniewaz własciwosci gojenia skory
        są rożne.

• Re: 5m-cy po CC, czy masc pomoze na bliznę
        magnolia100 12.04.06, 07:06 + odpowiedz

mi bardzo pomogła maść z macicy perłowej, a blizny miałam paskudne na
        twarzy...wszystko się pięknie wyrównało i rozjaśniło, nie ma nawet śladu smile

• labbella_70 Podtemat: Czy którejś w Was rosnie blizna po cc??? 26.04.06, 18:00
        Autor: ewcialinka
        Data: 12.10.05, 13:59
        czy któras z was ma skłonnośc do bliznwoców i teraz robi specjalne zabiegi po
        cc ?? ja tak mam mam wstrzykiwane sterydy( bardzo boli az poca się ręce z
        bólu) bo ta blizna mi rosnie ma tak któras z was ??
      • labbella_70 Podtemat: blizna po 10 miesiacach 26.04.06, 18:01
        Autor: sonia15
        Data: 02.09.05, 12:18
        witajcie.
        moja cesarka była w listopadzie. do dziś dnia mam czerwoną pręgęi chyba
        bliznowca- a chcę zacząć starania o drugiego bobasa. czy to norma , ZE BLIZNA
        NIE JEST PŁASKA /

Re: blizna po 10 miesiacach
        emijov 04.09.05, 15:07 + odpowiedz

też tak mam po środku blizny i to juz rok po cc;-( a do tego takie wybrzuszenie
        nad szwem po prawej stronie.

• organizm- to nie matematyka...
        bei 04.10.05, 15:22 + odpowiedz

kazdy reaguje inaczej...moja blizna jest trudno zauważalna- ale taka moja uroda-
        ze tak sie zagoiła rana.....ważne jest- czy to Ci sprawia kłopoty, czy czujesz
        dyskomfort...czy to Cię boli.....moja blizna w czasie połogu zrobiła się blada
        a od razu po zdjeciu plastra opatrunkowego była cieniutka....moze powinnaś
        smarować mascią do korygowanai blizn- tzn do gojenia....pokaz ja koniecznie
        lekarzowi..najepiej połoznikowi, który robił cc..pozdrawiamsmile

• Re: organizm- to nie matematyka...
        mama-igorka 21.10.05, 21:51 + odpowiedz

niestety ja za miesiąc ędę półtora roku po cc i nadal mam grubą ,różową wypukła
        krechę, mogę tylko odmniemywać,że mnie brzydko zszyli bo kawałek jest normalnu
        na początku a na końcu jest najgrubsza

• Re: blizna po 10 miesiacach
        dominika8 22.10.05, 21:58 + odpowiedz

ja rok po cc i też brzydka, różowa blizna
      • labbella_70 Podtemat: swedzaca blizna cc 26.04.06, 18:02
        Autor: sylwia76112
        Data: 05.01.06, 16:37
        czy was tez czasami swedzi blizna po cc

Re: swedzaca blizna cc
        aga2008 06.01.06, 12:58 + odpowiedz

tak na początku musiałam zasypywać alantanem i pomagało, swędzi bo się
        wchłania, przynajmniej tak jest w moim przypadku. POzdrawiam

• Re: swedzaca blizna cc
        tuniaa 06.01.06, 16:30 + odpowiedz

każda blizna swędzi...jak niedługo od zabiegu to sie goi jeszcze w środku,
        potem już nie powinna, a te na brzuchu to chyba szczególnie-ja mam na brzuchu-
        ale nie od cc już 3 miesiac, a tylko skóra była cieta i dalej swędzi... wink
        nic się złego nie dzieje.

• Re: swedzaca blizna cc
        mamasebunia 06.01.06, 21:05 + odpowiedz

Maści silikonowe Zeraderm lub Veraderm. Likwidują swędzenie, ból i bliznowce
        przede wszystkiem.
      • labbella_70 Podtemat: jaką maść na bliznę???? 26.04.06, 18:03
        Autor: agikom ☺
        Data: 28.12.05, 22:59
        Bardzo proszę o polecenie mi maści, którą bedę mogła smarować bliznę po cc.
        Jakich Wy uzywałyście i czy pomogły choć trochę?
        Bardzo proszę o orientacyjne ceny. pozdrawiam.Aga

Re: jaką maść na bliznę????
        tuniaa 04.01.06, 14:34 + odpowiedz

ja na cięcia na twarzy używałam maści z macicy perłowej i uwazam, ze jest
        genialna jeśli chodzi o blizny, nie mam nawet śladu !!!
        jest jeszcze cepan, ale to wyciag z cebuli i mi na wcześniejsze blizny nie
        pomógł, pozatym nie mogłam znieść tego zapachu..."wali cebulą"...sad

"NO-SCAR KREM P. BLIZNOM Z MACICY PERŁOWEJ 30 ML
        Cena w DomZdrowia: 26,99 PLN
        Producent: A-Z MEDICA
        Opakowanie: 30 ML
        Działanie: Krem No-Scar zalecany jest na blizny po oparzeniach, zabiegach
        chirurgicznych, owrzodzeniach i trądziku. Zmniejsza i wygładza rozstępy. Działa
        rozjaśniająco, zmiękczająco oraz wygładzająco na stwardniałą i przerośniętą
        tkankę blizn, wpływając korzystnie na strukturę kolagenu. Dzięki obecności
        mikroelementów i aminokwasów przyspiesza regenerację tkanki oraz nawilża
        naskórek, dlatego znosi uczucie napięcia i świądu.
        Uwaga: krem No-Scar można stosować wyłącznie na miejsca całkowicie wygojone.

- zmniejsza, rozjaśnia i wygładza blizny
        - łagodzi objawy trądziku
        - redukuje rozstępy
        Przyjmowanie: Krem nakładać na umytą i osuszoną powierzchnię skóry.
        Kilkuminutowy masaż jest warunkiem efektywnego wchłonięcia składników kremu i
        jego skutecznego działania. Czynność tę można powtórzyć kilka razy w ciągu
        dnia."
        to z apteki internetowej opis, tu taniej niz normalnie.
        30 ml wystarcza spokojnie, bo jest bardzo,bardzo wydajny i super przyjemny w
        stosowaniu, wcale nie tłusty, nie lepi się, super się wchłania.

• Re: jaką maść na bliznę????
        mirabilandia 06.01.06, 15:19 + odpowiedz

A czy stosowal;as ten krem rowniez na rozstępy (choc nie wiem czy masz), bo mi
        sie one pojawily i chcialabym go stosowac wlasnie na rozstepy. Czy rzeczywiscie
        po nim robia sie one mniejsze, bledsze? Bardzo mnie to interesuje. Aha, czy ten
        krem mozna uzywac juz w ciazy? Bo ja jestem w 9 miesiacu. Pozdrawiam.
      • labbella_70 Podtemat: Blizna 26.04.06, 18:04
        Autor: kasiadove ☺
        Data: 13.01.06, 15:04
        Czy Wasza blizna około 3 mies. po cc dalej była różowa, kiedy zbladła?
      • labbella_70 Podtemat: bilzna po cesarce-jak duza?? 26.04.06, 18:05
        Autor: mala_khaboo
        Data: 31.03.06, 09:56
        jw

Re: bilzna po cesarce-jak duza??
        pousi 31.03.06, 17:00 + odpowiedz

10-15 cm

• labbella_70 Podtemat: blizna po kolejnym cc 26.04.06, 18:06
        Autor: martynab1
        Data: 18.08.05, 09:22
        dziewczyny jak to jest przy kolejnym cc, chodzi mi o ta blizne.Czy ciecie
        wykonywane jest w tym samym miejscu czy innym i czy ta rana jest wtedy juz
        wieksza?

Re: blizna po kolejnym cc
        mayorka 18.08.05, 09:37 + odpowiedz

Cięcie robi się w tym samym miejsu, starą bliznę wycinają. U mnie druga blizna
        ładniejsza, czego i Tobie życzę smile

• Re: blizna po kolejnym cc
        kam2 23.01.06, 10:04 + odpowiedz

potwierdzam. U mnie obydwie byłe "ładne".
      • labbella_70 Podtemat: Pół roku po cc - wygląd blizny? 26.04.06, 18:09
        Autor: juch
        Data: 19.04.06, 20:07
        -------------------------------------------------------------------------------

Hej
        No własnie moja blizna ma pół roku wink i jest brzydka jak cholera, sina i
        lekko zgrubiała. Dodam, że szybko zagoiłam sie po cesarce, ale niczym tej
        bździągwy nie smarowałam, czy to błąd, jak jest u was?
        Pozdrawiam
    • labbella_70 Temat: Kiedy kolejna ciąża 26.04.06, 18:27
      W tej dziedzinie SIEDEM wątków
      • labbella_70 Podtemat: kiedy nastepne dziecko po cc? 26.04.06, 18:28
        Autor: zolza78
        Data: 17.10.05, 09:54
        w jakim czasie po cc moge najszybciej zajsc w ciaze? slyszalam, ze minimum 2
        lata, prawda to? jak bylo u was? aha, i czy ten nastepny porod tez musi byc
        cc? Pozdrawiam

maly ludzik

Re: kiedy nastepne dziecko po cc?
        mmk9 17.10.05, 10:55 + odpowiedz

Jaki następny porod, to zależy jakie wskazania zdecydowaly o cc. Co do przerwy,
        to te 2 lata podaje się w przybliżeniu, zeby dojść do siebie. Ja miałam jednak
        2 przerwy po niecałe 19 miesięcy, potem jeszcze nie był koniec no i nic mi
        sie nie stało, zdrowa jestem w wysokim stopniu.

• Re: kiedy nastepne dziecko po cc?
        elza78 17.10.05, 19:07 + odpowiedz

bezpieczny odstep miedzy dwoma kolejnymi ciazami nie wazne jakim sposobem
        zostaly rozwiazane wynosi dwa lata - to czas kiedy organizm kobiety w pelni
        dochodzi do siebie po ciazy, jesli chodzi o stan blizny po cc to to kiedy mozna
        zajsc ocenia lekarz
        nastepny porod nie musi byc cc, to zalezy od wskazan jak rowniez od stanu
        blicny, jednak zasada jest taka ze im wczesniej zajdziesz w kolejna ciaze po cc
        tym wieksz szanse ze nastepna tez bedzie w ten sposob rozwiazana bez wzgledu na
        to jakie byloo poprzednie wskazanie do cesarki
      • labbella_70 Podtemat: druga ciąża po cc 26.04.06, 18:29
        Autor: martynab1
        Data: 19.06.05, 09:01
        Ja myslicie dziewczyny jak bedzie wyglądał mój drugi poród skoro pierwszy
        zakończył się przez cc bo groziła mi zamartwica płodu.Pierwszy poród był 2,5
        lata temu. Mój lekarz nie powiedział też mi do końca jak to bedzie.Twierdzi,
        że to bedzie zależało jak bedzie przy końcu ciąży. Nie wiem jak się do tego
        porodu nastawić.Jak myślicie jak to bedzie?

Re: druga ciąża po cc
        malinowscy12 19.06.05, 15:47 + odpowiedz

ja też pierwsze dziecko rodziłam przez cc. Dziecku spadało tętno, a ja nie
        miałam w ogóle rozwarcia- poród nie postępował. Po 21 miesiącach od pierwszego
        porodu znowu rodziłam i zrobili mi cesarke. W czasie ciąży również lekarka
        mówiła mi, że jeszcze zobaczymy jak poród będzie wyglądał ale w ostateczności
        zrobili mi cc.

• Re: druga ciąża po cc
        martynab1 19.06.05, 22:17 + odpowiedz

Dziekuje ze mi odpowiedzilas.Napisz mi prosze jak to bylo jak przyjechalas do
        szpitala.Jak to wszystko wygladalo i co spowodowalo ze Ci zrobili drugie
        cc.Dali Ci jaka wogole jaka szanse na normalny porod. Czekam na odpowiedz.

• Re: druga ciąża po cc
        antonina_74 20.06.05, 10:19 + odpowiedz

Nie nastawiaj się na nic smile
        Mój pierwszy poród zakończył się przez cc po kilkunastu godzinach - też
        zagrażała zamartwica, poród nie postępował. Druga ciąża - nastaienie na poród
        sn, w 22 tygodniu diagnoza - łoysko przodujące, cesarka planowana, od 33
        tygodnia szpital - czekanie na planowe cc w 38 tygodniu, w 37 tygodniu łożysko
        się podniosło, wyszłam do domu z zaleceniem żeby rodzić naturalnie, zaczęłam
        przygotowania, herbatka z malin, bieganie po schodach, itp. sposoby, poród
        zaczął się w 39 tyg., doba skurczów bez postępu, cały dzień chodzenia po
        porodówce smile na drugą dobę odeszły wody, dwie godziny "próbowałam rodzić" i na
        koniec cesarka. Drugą cesarkę wspominam dużo lepiej bo byłam bardzo świadoma,
        próbowałam świadomie rodzić, nie byłam takim zastraszonym "kawałkiem mięsa" jak
        za 1. razem, no i trwało to dużo krócej od położenia na porodówce do operacji.
        Także nigdy nie wiadomo. Nie ma co się nastawiać.
      • labbella_70 Podtemat: druga ciąża - po cc 26.04.06, 18:30
        Autor: camilcia ☺
        Data: 08.03.05, 09:31
        jestem właśnie na początku 3go miesiąca drugiej ciąży i boli mnie blizna po
        cc, czy to jest normalne? czy powinnam się martwić? było robione 2 lata temu.
        jak to było u Was?
      • labbella_70 Podtemat: Kiedy??? 26.04.06, 18:31
        Autor: asia.miniaczek
        Data: 04.05.04, 17:44
        kiedy wedlug Was mozna spokojnie i bez komplikacji zajsc w ciaze po cesarce?

Re: Kiedy???
        maria1927 05.05.04, 15:38 + odpowiedz

lekarz zalecał mi rok czasu na kolejną ciąże.pozdrawiam pa

• Re: Kiedy???
        monia_81 26.04.05, 23:08 + odpowiedz
      • labbella_70 Podtemat: Kiedy kolejne Dzidzi po cesarce? 26.04.06, 18:32
        Autor: monia_81
        Data: 06.04.05, 21:33
        Dziewczyny mam pytanie: kiedy kolejne dzidzi po cc? jestem ciekawa co wam
        mówią na ten temat lekarze. Ja jestem 9 miesięcy po cesarce i za kilka
        miesiecy planuje kolejną ciąże smile
        monia_81

Re: Kiedy kolejne Dzidzi po cesarce?
        driadea 07.04.05, 10:14 + odpowiedz

Ja słyszaam, że po roku od cięcia można już być w ciąży, zanim macica się
        naciągnie, minie kolejne pół roku - podobno wystarczy smile
        Pozdrawiam, Aga
      • labbella_70 Podtemat: Ciaża po cc cz.I 26.04.06, 18:34
        Autor: deanlex
        Data: 12.02.06, 17:53 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

Szukałam w wyszukiwarce ale chciałabym wiedziec wiecej:

Mam pytanie jestem 4 miesiace po cesarce, ogolnie doszlam szybko do siebie i
        jest wszystko ok, mam pieknego synka.
        Ale! obawiam sie ze zaliczylismy wpadkę, pierwszy okres mialam niecale 3 m-ce
        od porodu teraz powinnam miec nastepny, ale go nie ma. Moje pytanie - jakie
        sa konsekwencje tak wczesnej ciąży dla matki i dziecka.
        jzeli jestem w ciązy to znaczy ze zaliczylismy wpadkę około 3,5 m-ca po
        porodzie CC

Re: Ciaża po cc
        elza78 12.02.06, 22:29 + odpowiedz

im szybciej po cc zajdziesz w ciaze tym wieksze prawdopodobienstwo rozwiazania
        nastepnej ciazy przz cc
      • labbella_70 Podtemat: Ciąża po cc. cz.II 26.04.06, 18:35
        Autor: an555
        Data: 08.04.06, 23:48
        Czy któraś za Was miała cc w styczniu i planuje już kolejna ciąze?

Re: Ciąża po cc.
        an555 08.04.06, 23:51 + odpowiedz

W styczniu tego roku mialam cc, ginekolog mowi ze mogę już zacząc starania .
        Czy któraś z Was stara się o dzidziusia a cc miała mniejwiecej w styczniu?

• Re: Ciąża po cc.
        earl.grey 09.04.06, 10:07 + odpowiedz

ja miałam podobnie, ale już jakis czas temu. Cc 1 sierpnia, W kwietniu dwie
        lekarki powiedziały mi, że mogę już zacząć starania. Ale to na pewno kwestia
        indywidualna, a przede wszystkim tego, jak zagoiła się blizna.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka