labbella_70 26.04.06, 17:29 Jako nowa, wprowadzam nowe zasady, tu przenoszę tematy powtarzające się. Tak zwane wątki bliźniacze, trojacze, czy wieloracze kasuje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
labbella_70 Temat: BLIZNA 26.04.06, 17:44 Doszukałam sie aż SZESNASTU wątków na temat blizny po cc. To dla tych nie mających ochoty poszperać: blizna po cesarskim cięciu Autor: arabrabr Data: 18.04.05, 17:33 -------------------------------------------------------------------------------- Witam. Nie wiem czy ktoś jeszcze wchodzi na to forum, bo ostatnie było z 2004r. Ale jeśli tak, to proszę o info jak duża jest blizna po cc???? I czy bardzo ją widać???? Dzięki Ara Re: blizna po cesarskim cięciu driadea 18.04.05, 17:59 Nie wiem o co chodzi w pierwszej częsci postu Moja blizna jest niewidoczna (od ok. 7 mies. po cc), wcześniej to cienka kreska tuż nad spojeniem łonowym, nierzadko czerwona, ale to czasowe. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: Kiedy blizna zacznie blednac? 26.04.06, 17:47 Autor: femalespirit Data: 12.05.05, 17:47 -------------------------------------------------------------------------------- Jestem prawie 8 tygodni po cc, moja blizna jest caly czas raczej czerwona i lekko wypukla (nie zmiejsza sie, ale tez nie zwieksza). W dodatku jest w takim naturalnym zgieciu, ze w cieplejsze dni robia mi sie na skorze nad nia potowki. Kiedy blizna powinna zaczac bledniec i czy nie powinnam jej czyms smarowac? Jesli ktoras z Was miala problemy z potowkami, to czy uzywala np. talku kosmetycznego? Lekarz uznal, ze wszystko w porzadku na kontroli 2 tygodnie temu. Re: Kiedy blizna zacznie blednac? ewelina5551 12.05.05, 18:56 Minelo już trzy lata od mojej cesarki i blizna jest ok.Pamiętam,że tak samo się martwiłam o spuchlizne i kolor.Potrzeba tylko czasu.Lekarz kazał mi smarowac blizne cepanem i czymś jeszcze ale ulotniła mi się nazwa. • Re: Kiedy blizna zacznie blednac? magkow14 13.05.05, 00:01 To zależy, każda z nas jest inna, i jest to sprawa indywidualna. U mnie po pierwszej cesarce blizna była niewidoczna po około4 miesiącach, po drugiej trwalo to 5-6 miesięcy. Nie smarowalam niczym blizny i nie polecam żadnych maści, moga mieć negatywny wpływ na blizę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: Jak jest z Tą blizną po cc" 26.04.06, 17:52 Autor: kasiunia62 Data: 28.06.04, 18:37 -------------------------------------------------------------------------------- Jak ona wygląda? Gdzie jest dokładnie? I czy kiedykolowiek zniknie? Re: Jak jest z Tą blizną po cc" magkow14 28.06.04, 21:25 Ciecie wykonywane jest poprzecznie, w dole brzucha, ma ok 10 cm, jest niewidoczna - przykrywają ją włosy łonowe. Latem możesz spokojnie chodzić w bikini . Pozdrawiam. Magkow14. • Re: Jak jest z Tą blizną po cc" antonina_74 29.06.04, 00:24 Moja ma ok. 12 cm, zlokalizowana jest ok. 1 cm pod linią włosów więc jej praktycznie nie widać. Zniknąć nie zniknie ale zrobi się biała i prawie niewidoczna. O ile oczywiście nie zszyją Cię starą techniką (patrz mój post "wygląd szwu-niefajne odkrycie") choć i to jest prawie niewidoczne w tej chwili. Pozdrawiam, Antonina Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: Czym smarowyć bliznę? 26.04.06, 17:54 Autor: strzala04 ☺ Data: 23.06.05, 12:19 -------------------------------------------------------------------------------- Słyszałam, że po 6 tygodniach zalecane jest smarowanie blizny. Jestem po 4 tygodniach po cc i zastanawiam się jakie specyfiki są używane do tego. Poradźcie! Re: Czym smarowyć bliznę? utka 24.06.05, 11:00 + odpowiedz Cepan - co prawda smierdzi czosnkiem, ale jest skuteczny i nie tak drogi, jak inne specyfiki. • Re: Czym smarowyć bliznę? driadea 24.06.05, 11:11 + odpowiedz Czosnkiem? Kiedyś śmierdział cebulą Są też inne, ale odpowiednio droższe specyfiki, np. Contratubex, Cica- care i inne. Blizny po cc nie smarowalam niczym a zniknęła bez śladu, inne blizny leczyłam cica care - też są mało widoczne, ale nie wiem, czy to sprawa organizmu czy skuteczności leku. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: dziwna blizna 26.04.06, 17:55 Autor: rromulus Data: 20.07.05, 18:08 -------------------------------------------------------------------------------- Miałam cc 2 tyg. temu. Blizna niby ładna, choć nie zszedł jeszcze całkiem strupek, ale martwi mnie, że nad blizną jest taki zgrubiony pas ciała i z jednej strony wystaje to zgrubiebienie nad samą blizną. Czy ktos tak miał?? Czy to sklęśnie? Może tam jest jakiś węzeł szwu. Mam nadzieję, że lekarz nie zostawił "czegoś" w ranie . Re: dziwna blizna elza78 20.07.05, 21:28 + odpowiedz to co na zewnatrz goi sie dosc szybko, to co w srodku dochodzi do siebie do 100 dni, wiec mozliwe sa zgrubienia i takie inne pod blizna puki wszystko sie nie zgoi, tez cwiczyc nie mozna przez 3 miechy dlatego... Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: Świeża blizna 26.04.06, 17:56 Autor: mama1232 Data: 20.09.05, 11:41 -------------------------------------------------------------------------------- Powiedzcie mi ,czy ktoś miał coś takiego.Jestem przed zdjęciem szwów,nad blizna ok 1cm mam wciagnieta skóre-zrobił sie taki dołek jakby od spodu było złapane szwem,a że brzuch jest wiotki to zrobił sie dołek.Martwie sie tym. Re: Świeża blizna mazuba 28.09.05, 13:50 + odpowiedz wydaje misie, ze ten dolek to szew wewnetrzny, ja tez cos takiego mialam, ale teraz brzuch sie wciagnal i wyrownalo sie. pozdrawiam Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: Blizna 5 i pół miesiąca 26.04.06, 17:58 Autor: ola_la_la Data: 08.10.05, 09:04 -------------------------------------------------------------------------------- Czy może dawać dykomfort- trochę swędzenie?? Czy to normalne czy zgłosić się do ginki?? Aha i czy blizna po cc jest wrażliwa na zmiany pogody?? Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: 5m-cy po CC, czy masc pomoze na bliznę 26.04.06, 17:59 Autor: gryzelcia Data: 19.01.06, 16:12 -------------------------------------------------------------------------------- jezeli nie smarowałam wczesniej... np- cepan Re: 5m-cy po CC, czy masc pomoze na bliznę iljana 12.04.06, 00:24 + odpowiedz lepiej późno niż wcale. do wyboru cepan, contratubex i dermafix.jeden lepszy od drugiego, ale każdemu moze podpasować inny, poniewaz własciwosci gojenia skory są rożne. • Re: 5m-cy po CC, czy masc pomoze na bliznę magnolia100 12.04.06, 07:06 + odpowiedz mi bardzo pomogła maść z macicy perłowej, a blizny miałam paskudne na twarzy...wszystko się pięknie wyrównało i rozjaśniło, nie ma nawet śladu Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: Czy którejś w Was rosnie blizna po cc??? 26.04.06, 18:00 Autor: ewcialinka Data: 12.10.05, 13:59 -------------------------------------------------------------------------------- czy któras z was ma skłonnośc do bliznwoców i teraz robi specjalne zabiegi po cc ?? ja tak mam mam wstrzykiwane sterydy( bardzo boli az poca się ręce z bólu) bo ta blizna mi rosnie ma tak któras z was ?? Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: blizna po 10 miesiacach 26.04.06, 18:01 Autor: sonia15 Data: 02.09.05, 12:18 -------------------------------------------------------------------------------- witajcie. moja cesarka była w listopadzie. do dziś dnia mam czerwoną pręgęi chyba bliznowca- a chcę zacząć starania o drugiego bobasa. czy to norma , ZE BLIZNA NIE JEST PŁASKA / Re: blizna po 10 miesiacach emijov 04.09.05, 15:07 + odpowiedz też tak mam po środku blizny i to juz rok po cc;-( a do tego takie wybrzuszenie nad szwem po prawej stronie. • organizm- to nie matematyka... bei 04.10.05, 15:22 + odpowiedz kazdy reaguje inaczej...moja blizna jest trudno zauważalna- ale taka moja uroda- ze tak sie zagoiła rana.....ważne jest- czy to Ci sprawia kłopoty, czy czujesz dyskomfort...czy to Cię boli.....moja blizna w czasie połogu zrobiła się blada a od razu po zdjeciu plastra opatrunkowego była cieniutka....moze powinnaś smarować mascią do korygowanai blizn- tzn do gojenia....pokaz ja koniecznie lekarzowi..najepiej połoznikowi, który robił cc..pozdrawiam • Re: organizm- to nie matematyka... mama-igorka 21.10.05, 21:51 + odpowiedz niestety ja za miesiąc ędę półtora roku po cc i nadal mam grubą ,różową wypukła krechę, mogę tylko odmniemywać,że mnie brzydko zszyli bo kawałek jest normalnu na początku a na końcu jest najgrubsza • Re: blizna po 10 miesiacach dominika8 22.10.05, 21:58 + odpowiedz ja rok po cc i też brzydka, różowa blizna Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: swedzaca blizna cc 26.04.06, 18:02 Autor: sylwia76112 Data: 05.01.06, 16:37 -------------------------------------------------------------------------------- czy was tez czasami swedzi blizna po cc Re: swedzaca blizna cc aga2008 06.01.06, 12:58 + odpowiedz tak na początku musiałam zasypywać alantanem i pomagało, swędzi bo się wchłania, przynajmniej tak jest w moim przypadku. POzdrawiam • Re: swedzaca blizna cc tuniaa 06.01.06, 16:30 + odpowiedz każda blizna swędzi...jak niedługo od zabiegu to sie goi jeszcze w środku, potem już nie powinna, a te na brzuchu to chyba szczególnie-ja mam na brzuchu- ale nie od cc już 3 miesiac, a tylko skóra była cieta i dalej swędzi... nic się złego nie dzieje. • Re: swedzaca blizna cc mamasebunia 06.01.06, 21:05 + odpowiedz Maści silikonowe Zeraderm lub Veraderm. Likwidują swędzenie, ból i bliznowce przede wszystkiem. Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: jaką maść na bliznę???? 26.04.06, 18:03 Autor: agikom ☺ Data: 28.12.05, 22:59 -------------------------------------------------------------------------------- Bardzo proszę o polecenie mi maści, którą bedę mogła smarować bliznę po cc. Jakich Wy uzywałyście i czy pomogły choć trochę? Bardzo proszę o orientacyjne ceny. pozdrawiam.Aga Re: jaką maść na bliznę???? tuniaa 04.01.06, 14:34 + odpowiedz ja na cięcia na twarzy używałam maści z macicy perłowej i uwazam, ze jest genialna jeśli chodzi o blizny, nie mam nawet śladu !!! jest jeszcze cepan, ale to wyciag z cebuli i mi na wcześniejsze blizny nie pomógł, pozatym nie mogłam znieść tego zapachu..."wali cebulą"... "NO-SCAR KREM P. BLIZNOM Z MACICY PERŁOWEJ 30 ML Cena w DomZdrowia: 26,99 PLN Producent: A-Z MEDICA Opakowanie: 30 ML Działanie: Krem No-Scar zalecany jest na blizny po oparzeniach, zabiegach chirurgicznych, owrzodzeniach i trądziku. Zmniejsza i wygładza rozstępy. Działa rozjaśniająco, zmiękczająco oraz wygładzająco na stwardniałą i przerośniętą tkankę blizn, wpływając korzystnie na strukturę kolagenu. Dzięki obecności mikroelementów i aminokwasów przyspiesza regenerację tkanki oraz nawilża naskórek, dlatego znosi uczucie napięcia i świądu. Uwaga: krem No-Scar można stosować wyłącznie na miejsca całkowicie wygojone. - zmniejsza, rozjaśnia i wygładza blizny - łagodzi objawy trądziku - redukuje rozstępy Przyjmowanie: Krem nakładać na umytą i osuszoną powierzchnię skóry. Kilkuminutowy masaż jest warunkiem efektywnego wchłonięcia składników kremu i jego skutecznego działania. Czynność tę można powtórzyć kilka razy w ciągu dnia." to z apteki internetowej opis, tu taniej niz normalnie. 30 ml wystarcza spokojnie, bo jest bardzo,bardzo wydajny i super przyjemny w stosowaniu, wcale nie tłusty, nie lepi się, super się wchłania. • Re: jaką maść na bliznę???? mirabilandia 06.01.06, 15:19 + odpowiedz A czy stosowal;as ten krem rowniez na rozstępy (choc nie wiem czy masz), bo mi sie one pojawily i chcialabym go stosowac wlasnie na rozstepy. Czy rzeczywiscie po nim robia sie one mniejsze, bledsze? Bardzo mnie to interesuje. Aha, czy ten krem mozna uzywac juz w ciazy? Bo ja jestem w 9 miesiacu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: Blizna 26.04.06, 18:04 Autor: kasiadove ☺ Data: 13.01.06, 15:04 -------------------------------------------------------------------------------- Czy Wasza blizna około 3 mies. po cc dalej była różowa, kiedy zbladła? Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: bilzna po cesarce-jak duza?? 26.04.06, 18:05 Autor: mala_khaboo Data: 31.03.06, 09:56 -------------------------------------------------------------------------------- jw Re: bilzna po cesarce-jak duza?? pousi 31.03.06, 17:00 + odpowiedz 10-15 cm Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: blizna po kolejnym cc 26.04.06, 18:06 Autor: martynab1 Data: 18.08.05, 09:22 -------------------------------------------------------------------------------- dziewczyny jak to jest przy kolejnym cc, chodzi mi o ta blizne.Czy ciecie wykonywane jest w tym samym miejscu czy innym i czy ta rana jest wtedy juz wieksza? Re: blizna po kolejnym cc mayorka 18.08.05, 09:37 + odpowiedz Cięcie robi się w tym samym miejsu, starą bliznę wycinają. U mnie druga blizna ładniejsza, czego i Tobie życzę • Re: blizna po kolejnym cc kam2 23.01.06, 10:04 + odpowiedz potwierdzam. U mnie obydwie byłe "ładne". Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: Pół roku po cc - wygląd blizny? 26.04.06, 18:09 Autor: juch Data: 19.04.06, 20:07 ------------------------------------------------------------------------------- Hej No własnie moja blizna ma pół roku i jest brzydka jak cholera, sina i lekko zgrubiała. Dodam, że szybko zagoiłam sie po cesarce, ale niczym tej bździągwy nie smarowałam, czy to błąd, jak jest u was? Pozdrawiam Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: kiedy nastepne dziecko po cc? 26.04.06, 18:28 Autor: zolza78 Data: 17.10.05, 09:54 -------------------------------------------------------------------------------- w jakim czasie po cc moge najszybciej zajsc w ciaze? slyszalam, ze minimum 2 lata, prawda to? jak bylo u was? aha, i czy ten nastepny porod tez musi byc cc? Pozdrawiam maly ludzik Re: kiedy nastepne dziecko po cc? mmk9 17.10.05, 10:55 + odpowiedz Jaki następny porod, to zależy jakie wskazania zdecydowaly o cc. Co do przerwy, to te 2 lata podaje się w przybliżeniu, zeby dojść do siebie. Ja miałam jednak 2 przerwy po niecałe 19 miesięcy, potem jeszcze nie był koniec no i nic mi sie nie stało, zdrowa jestem w wysokim stopniu. • Re: kiedy nastepne dziecko po cc? elza78 17.10.05, 19:07 + odpowiedz bezpieczny odstep miedzy dwoma kolejnymi ciazami nie wazne jakim sposobem zostaly rozwiazane wynosi dwa lata - to czas kiedy organizm kobiety w pelni dochodzi do siebie po ciazy, jesli chodzi o stan blizny po cc to to kiedy mozna zajsc ocenia lekarz nastepny porod nie musi byc cc, to zalezy od wskazan jak rowniez od stanu blicny, jednak zasada jest taka ze im wczesniej zajdziesz w kolejna ciaze po cc tym wieksz szanse ze nastepna tez bedzie w ten sposob rozwiazana bez wzgledu na to jakie byloo poprzednie wskazanie do cesarki Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: druga ciąża po cc 26.04.06, 18:29 Autor: martynab1 Data: 19.06.05, 09:01 -------------------------------------------------------------------------------- Ja myslicie dziewczyny jak bedzie wyglądał mój drugi poród skoro pierwszy zakończył się przez cc bo groziła mi zamartwica płodu.Pierwszy poród był 2,5 lata temu. Mój lekarz nie powiedział też mi do końca jak to bedzie.Twierdzi, że to bedzie zależało jak bedzie przy końcu ciąży. Nie wiem jak się do tego porodu nastawić.Jak myślicie jak to bedzie? Re: druga ciąża po cc malinowscy12 19.06.05, 15:47 + odpowiedz ja też pierwsze dziecko rodziłam przez cc. Dziecku spadało tętno, a ja nie miałam w ogóle rozwarcia- poród nie postępował. Po 21 miesiącach od pierwszego porodu znowu rodziłam i zrobili mi cesarke. W czasie ciąży również lekarka mówiła mi, że jeszcze zobaczymy jak poród będzie wyglądał ale w ostateczności zrobili mi cc. • Re: druga ciąża po cc martynab1 19.06.05, 22:17 + odpowiedz Dziekuje ze mi odpowiedzilas.Napisz mi prosze jak to bylo jak przyjechalas do szpitala.Jak to wszystko wygladalo i co spowodowalo ze Ci zrobili drugie cc.Dali Ci jaka wogole jaka szanse na normalny porod. Czekam na odpowiedz. • Re: druga ciąża po cc antonina_74 20.06.05, 10:19 + odpowiedz Nie nastawiaj się na nic Mój pierwszy poród zakończył się przez cc po kilkunastu godzinach - też zagrażała zamartwica, poród nie postępował. Druga ciąża - nastaienie na poród sn, w 22 tygodniu diagnoza - łoysko przodujące, cesarka planowana, od 33 tygodnia szpital - czekanie na planowe cc w 38 tygodniu, w 37 tygodniu łożysko się podniosło, wyszłam do domu z zaleceniem żeby rodzić naturalnie, zaczęłam przygotowania, herbatka z malin, bieganie po schodach, itp. sposoby, poród zaczął się w 39 tyg., doba skurczów bez postępu, cały dzień chodzenia po porodówce na drugą dobę odeszły wody, dwie godziny "próbowałam rodzić" i na koniec cesarka. Drugą cesarkę wspominam dużo lepiej bo byłam bardzo świadoma, próbowałam świadomie rodzić, nie byłam takim zastraszonym "kawałkiem mięsa" jak za 1. razem, no i trwało to dużo krócej od położenia na porodówce do operacji. Także nigdy nie wiadomo. Nie ma co się nastawiać. Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: druga ciąża - po cc 26.04.06, 18:30 Autor: camilcia ☺ Data: 08.03.05, 09:31 -------------------------------------------------------------------------------- jestem właśnie na początku 3go miesiąca drugiej ciąży i boli mnie blizna po cc, czy to jest normalne? czy powinnam się martwić? było robione 2 lata temu. jak to było u Was? Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: Kiedy??? 26.04.06, 18:31 Autor: asia.miniaczek Data: 04.05.04, 17:44 -------------------------------------------------------------------------------- kiedy wedlug Was mozna spokojnie i bez komplikacji zajsc w ciaze po cesarce? Re: Kiedy??? maria1927 05.05.04, 15:38 + odpowiedz lekarz zalecał mi rok czasu na kolejną ciąże.pozdrawiam pa • Re: Kiedy??? monia_81 26.04.05, 23:08 + odpowiedz Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: Kiedy kolejne Dzidzi po cesarce? 26.04.06, 18:32 Autor: monia_81 Data: 06.04.05, 21:33 -------------------------------------------------------------------------------- Dziewczyny mam pytanie: kiedy kolejne dzidzi po cc? jestem ciekawa co wam mówią na ten temat lekarze. Ja jestem 9 miesięcy po cesarce i za kilka miesiecy planuje kolejną ciąże monia_81 Re: Kiedy kolejne Dzidzi po cesarce? driadea 07.04.05, 10:14 + odpowiedz Ja słyszaam, że po roku od cięcia można już być w ciąży, zanim macica się naciągnie, minie kolejne pół roku - podobno wystarczy Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: Ciaża po cc cz.I 26.04.06, 18:34 Autor: deanlex Data: 12.02.06, 17:53 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz cytując + odpowiedz -------------------------------------------------------------------------------- Szukałam w wyszukiwarce ale chciałabym wiedziec wiecej: Mam pytanie jestem 4 miesiace po cesarce, ogolnie doszlam szybko do siebie i jest wszystko ok, mam pieknego synka. Ale! obawiam sie ze zaliczylismy wpadkę, pierwszy okres mialam niecale 3 m-ce od porodu teraz powinnam miec nastepny, ale go nie ma. Moje pytanie - jakie sa konsekwencje tak wczesnej ciąży dla matki i dziecka. jzeli jestem w ciązy to znaczy ze zaliczylismy wpadkę około 3,5 m-ca po porodzie CC Re: Ciaża po cc elza78 12.02.06, 22:29 + odpowiedz im szybciej po cc zajdziesz w ciaze tym wieksze prawdopodobienstwo rozwiazania nastepnej ciazy przz cc Odpowiedz Link
labbella_70 Podtemat: Ciąża po cc. cz.II 26.04.06, 18:35 Autor: an555 Data: 08.04.06, 23:48 -------------------------------------------------------------------------------- Czy któraś za Was miała cc w styczniu i planuje już kolejna ciąze? Re: Ciąża po cc. an555 08.04.06, 23:51 + odpowiedz W styczniu tego roku mialam cc, ginekolog mowi ze mogę już zacząc starania . Czy któraś z Was stara się o dzidziusia a cc miała mniejwiecej w styczniu? • Re: Ciąża po cc. earl.grey 09.04.06, 10:07 + odpowiedz ja miałam podobnie, ale już jakis czas temu. Cc 1 sierpnia, W kwietniu dwie lekarki powiedziały mi, że mogę już zacząć starania. Ale to na pewno kwestia indywidualna, a przede wszystkim tego, jak zagoiła się blizna. Odpowiedz Link