Dodaj do ulubionych

Wyprzedzanie trendów

25.03.25, 18:49
Jakie imiona zaproponowałybyście rodzicom dziecka urodzonego w 2025, którzy chcieliby żeby imię ich pociechy wyprzedziło trendy imiennicze? To znaczy - niekoniecznie było na czasie kiedy owo dziecko będzie w wieku przedszkolnym czy szkolnym, ale za to okazało się imienniczym hitem gdy dorośnie? Innymi słowy, jakie imiona (żeńskie i męskie) obstawiacie w top 10 za 25 lat, w 2050 roku? Żeby to lepiej zilustrować: Jestem dzieckiem lat 80. i kiedy chodziłam do szkoły w latach 90. nie znałam żadnych rówieśniczek o imionach Zosia, Basia, Klara czy nawet Zuzia, ale podejrzewam, że w tamtych czasach ich imiona nie cieszyłyby się szczególnym powodzeniem, bo dziewczynki wówczas chciały być Klaudiami, Kamilami, Paulinami, Wiolettami czy Żanetami. Ale już kiedy takie Zofie czy Wiktorie z lat 80. dorosły ich imiona nagle okazały się stylowe i modne i zbierały same komplementy. Jak w takim razie należałoby nazwać dziecko urodzone w 2025 roku by osiągnąć podobny efekt w 2050? Czy już teraz należałoby zacząć wracać do imion millenialsów typu Kasia, Monika, Patrycja, Michał, Tomek, czy jeszcze na to za wcześnie i obecne małe Lilki i Antki będą wolały inaczej nazywać swoje potomstwo za ćwierć wieku? Jeśli tak, to jak? Zapraszam do dyskusji i wróżenia z imienniczych fusów. wink
Obserwuj wątek
    • fxxxthesystem22 Re: Wyprzedzanie trendów 25.03.25, 22:46
      Myślę, że to bardzo indywidualna sprawa.
      U osób, które czują presję, by przynależeć do grupy, ta tendencja 'większościowa' z pewnością się tak objawi.
      U mnie jest inaczej, bo kieruję się przede wszystkim dźwiękiem w wyborze imion. Znaczeniem również ale jeśli nie podoba mi się brzmienie, to całokształt mi się nie podoba.
      Imiona 'ozdobne' i miło brzmiące nigdy mi się nie znudzą.
      I jeśli przykładowo będzie znów modna Edyta, nie stanie się rozważanym imieniem dla dziecka czy ' nagle polubionym' w grupie, bo jej brzmienie mnie nie przyciąga, a oddala ( bez obrazy dla Edyt) ze względu na upodobania dźwiękowe.
      Uważam, że trendy imiennicze postawią na różnorodność. Tak się stało m.in. w Holandii, teraz mnóstwo zindywidualizowanych imion, nie powtarzających się na pewnym obszarze.

Imiona millenialsów to także wymienione przez Ciebie na początku, czyli Klaudia, Kamila, Paulina, Violetta i Żaneta.
      W moim odczuciu są bardzo ładne i miłe, powinny również wrócić, podobnie jak nie mniej przyjemne Monika, Patrycja, Kasia, Michał, Tomek.

Choć nie jako wiodący trend, a jedno z pasm w kalejdoskopie smile
      Opowiem, dlaczego jestem za indywidualizacją - w ten sposób nie będzie widać wieku danej osoby w przyszłości, nawet, jeśli nadamy znane imię, zniknie też problem masowości nadań, następnie 'sezonowości' , ciotko- i wyjmowany, 'zbabcinienia' oraz ośmieszenia określonych imion.
      W idealnym świecie imienniczym nie ma zmian pokoleniowych i powtarzania masowego danych imion - nadamy imiona rodziców, dziadków ale z czasem staną się zróżnicowanym, a nie generacyjnym wyborem.
      I nikt nie będzie umiał rozpoznać wieku ma podstawie mody imienniczej.
      Służy to ochronie danych także - im mniej o nas wiedzą, tym lepiej.
      A przede wszystkim wyodrębnienia jednostki, która nie nosi imienia tłumów, a specjalnie do siebie dopasowane.
      To przestrzeń, gdzie spotyka się na co dzień cała wielka księga imienników, i nikt nie zatraca swojej tożsamości pomimo nadawania także popularnych imion - jednak nie w dramatycznych ilościach.
      smile
      Taki trend zakończy uprzedzenia społeczne, i podziały na modne i wstydliwe imiona, lepsze i gorsze 'kastowo'.

Przykład wymieszania - imiona wszystkich pokoleń dotąd plus aktualnie poszukiwane, nieznane, rzadkie lub nienoszone.

• hersyliaa Re: Wyprzedzanie trendów 02.09.26, 14:56
        Niii? Czy milamala?
      • czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Wyprzedzanie trendów 02.09.26, 20:44
        "Opowiem, dlaczego jestem za indywidualizacją" och, jaki to jest ciekawy temat, chętnie dodam swoje dwa grosze na ten temat : >

"W idealnym świecie imienniczym nie ma zmian pokoleniowych i powtarzania masowego danych imion" - ciekawe, czy jestem jedyną osobą, której bardzo odpowiada masowe nadawanie imion? To znaczy, gdy ja będę miała kiedyś dzieci, zdecydowanie chciałabym nadać im jakieś ładne, unikalne imię, a gdy część popularnych imion jest naprawdę często nadawana, to wtedy jest większa 'pula' imion, które można by nadać, które raczej nie będą się powtarzać - bo wtedy nie do końca ma znaczenie, czy to imię będzie na 80 miejscu, czy będzie miało tylko 2 nadania, bo i tak szansa spotkania kogoś z tym samym imieniem jest mała, jeśli np. 30% ma imiona z top 25. Np. wg moich obliczeń w 2010 same Julie stanowią 3,7% wszystkich dzieci urodzonych w tym roku, więc stanowią około 7,5% urodzonych dziewczynek w tym roku. Sama jestem z tego rocznika (spokojnie mam 16 lat i wgl), i spotkałam może łącznie z 10/15 moich rówieśniczek w całym moim życiu, które miały imiona z poza top 60 (może to tylko moje dziwne szczęście?). Dla porównania, w samej jednej 30 osobowej grupie żłobkowej mojego rodzeństwa znajdzie się z 10 osób spełniających to kryterium

"I nikt nie będzie umiał rozpoznać wieku ma podstawie mody imienniczej.
        Służy to ochronie danych także - im mniej o nas wiedzą, tym lepiej." - pozwolę się trochę nie zgodzić. Więc z mojego doświadczenia, o wiele łatwiej znaleźć informacje o osobach z rzadszymi imionami, niż o tych z popularnymi. Posłużę się przykładem, gdy próbowałam wyszukać profili/informacji o moich sympatiach, jedna osoba o dość popularnym imieniu i nazwisku - nie byłam w stanie znaleźć tej osoby, ponieważ byłam zalana morzem informacji o innych ludziach dzielących z nią imię, natomiast w przypadku kogoś z imieniem noszonym przez dwucyfrową liczbę ludzi w Polsce, po wpisaniu imienia i nazwiska dostałam dosłownie PRZEGLĄD OD AI o tej osobie! To jest takie chore! Byłam w stanie znaleźć byłą szkołę do której uczęszczała, konkursy w których wzięła udział, jej zdjęcia i to jak łatwo było to zrobić było naprawdę przerażające. Zakładam, że byłoby to zaletą, dla kogoś, kto jest aktorem, pisarzem czy coś, i chce aby jego imię/nazwisko kojarzyło się z nim w pierwszej kolejności/być sławnym, ale dla zwykłej licealistki????????? Co jest!? Więc to co do tej 'zwiększonej prywatności', wydaje mi się, że znajomości wieku plus/minus 6 lat, w którym ktoś mógłby się znajdować ze względu na imię, jest jednak informacją o wiele mniej przydatną, niż to. Oczywiście to też zależy od nazwiska, ale z pewnością unikalne imię ułatwia w identyfikacji

"A przede wszystkim wyodrębnienia jednostki, która nie nosi imienia tłumów, a specjalnie do siebie dopasowane." To dopasowanie też tak dyskusyjnie, bo imię nadaje się dziecku, gdy jeszcze nie ma się zielonego pojęcia o tym jaką będzie miało osobowość ani jak będzie wyglądać - nawet barwa oczu, czy włosów może się zmienić z wiekiem - choć zwykle przyzwyczajamy się do osób noszących dane imię, mam wrażenie, że niewiele jest osób, których imię wydaje się do nich zupełnie nie pasować. Co do tego przyzwyczajenia, przywiodę przykład wystąpień teatralnych/seriali/filmów, w których nie znamy imion aktorów, a i tak zwykle w naszych głowach pojawia się myśl 'tak, to jest Harry Potter", poza tym często pierwsza obsada, którą widzieliśmy wydaje się odzwierciedlać postacie najlepiej, bo ich obraz w naszej głowie staje się obrazem danych aktorów - przynajmniej tak mi się wydaje
        A co do części z tłumem, to w sumie zgadzam, i jest to odzwierciedlenie nacisku jaki nasza kultura stawia na indywidualizm. Ale też samo imię, nie będzie świadczyć o czyjejś osobowości, i odrębności danej jednostki od reszty społeczeństwa, które też z jednej strony jest przecież indywidualne, bo każdy różni się od siebie, a z drugiej strony to każdego da się zakwalifikować w grupy. Nawet ludzie na forum imienniczym, stanowią 'jedną grupę', i samo zainteresowanie imiennictwem do tego stopnia poza tym forum może i jest stosunkowo niszowe, ale tutaj, wyróżniała by się osoba, która wcale się tym nie interesuje
        W sumie to na 'tłum', można spojrzeć także z innej strony - obecność imion 'prababcinych', jest urzekająca, właśnie dlatego, że imiona te były wtedy popularne, gdyby była zupełna swoboda imiennicza, i załóżmy 'idealny przykład' w którym wszystkie imiona są nadawane z grubsza w takich samych ilościach, to nie było by żadnej fali nostalgii, związanej z imionami, ani nie było by ogólnych skojarzeń, oprócz tych z własnego życia i literatury. Można spojrzeć też na te popularne imiona, jako na imiona, które podobają się naprawdę wielu osobom. Mogą być też użyte w pewien sposób jako kompromis -> (robię nowy paragraf, ale informuję, że to kontynuacja tej myśli)
        Wróćmy na chwilę do naszej rzeczywistości. Możemy bezpiecznie założyć, że część imion w danym pokoleniu podoba się większej ilości osób z różnych względów (brzmienie, wpływy kultury, odpadnięcie ciotkowatych imion itp. itd.). I załóżmy, że mamy dwójkę przyszłych rodziców, którzy zastanawiają się nad imieniem dla pociechy. Dla uproszczenia przykładu, załóżmy, że każde z nich ma 10 imion, które bardzo lubi. Jako, że część imion jest generalnie bardziej lubiana w danym pokoleniu, jest większa szansa, że np. 5 z tych imion u obu osób będzie się pokrywać i będą to lubiane przez nich imiona. Reszta już niekoniecznie, i może być sytuacja, w której np. można wybrać imię, któe co prawda jest popularne, ale bardzo podoba się obojgu rodzicom, albo wybrać nieco rzadsze, ale wtedy jeden rodzic będzie zachwycony, a dla drugiego tylko 'ujdzie'. Tu odwołuję się do tego, że można patrzeć na popularne imiona, jako imiona które podobały się tak wielu osobom, że aż tyle osób zdecydowało się je nadać. Czy ktoś to w ogóle jeszcze czyta?

Mam nadzieję, że nie brzmię jakoś strasznie na 'anty' różnorodność imion, czy coś, bo powtórzę po raz kolejny, że mnie samej podobają się imiona z naprawdę różnych 'półek'(?) popularności, np. Julia, Ryszard, Felicja, Kiejstut, Kotryna, Akwilina, Licynia, Andrzej, Ludolf jakby wszystkie możliwe opcje. Ale co do różnorodności imion, mam wrażenie, że w sumie obecność mocno popularnych imion, daje ludziom możliwość wyboru nie tylko imienia, ale i jego popularności, w porównaniu do tylko wyboru imienia, gdyby wszystkie miały podobną nadawalność

Poza tym mam wrażenie, że jeśli sytuacja byłaby jak 'w Holandii', to wpłynęłoby to tylko na niekorzyść spolszczonych form imion. Czytałam czasem wątki typu 'ostatnio napotkane imiona', i gdy ktoś wspominał Niemcy, myślałam o tym, jak niewiele z tych imion jest typowo niemieckich - choć w sumie ze słowiańskimi, aż tak mi to nie przeszkadza, choć oczywiście miło jest widzieć jakieś. Przykład z Niemcami nie jest aż tak dobry, bo często da się te imiona wymówić, ale gdy widzę jakiś Polaków z imionami z 'c' zamiast 'k', czy 'y' zamiast 'j' to szlag mnie trafia...

Thank you for coming to my Ted Talk 😭
        • emnilda.wolna Re: Wyprzedzanie trendów 02.09.26, 21:20
          > Thank you for coming to my Ted Talk 😭

I nawet zostałam do końca. wink Ciekawe uwagi. smile
          • czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Wyprzedzanie trendów 02.09.26, 21:30
            Dzięki : >
    • katarzynkaa Re: Wyprzedzanie trendów 26.03.25, 08:55
      Wróżenie z imienniczych fusów - podoba mi się!

Tak sobie patrzę na listy najpopularniejszych w 2000 i 2024 i... to są całkowicie odmienne imiona. Czy za ćwierć wieku też tak będzie? Potomstwo będą posiadać wtedy (uśredniam) dzisiejsze kilkulatki-dziesięciolatki.

Top 10 imion w 2050 roku według Wróżki Katarzynki:

Leon/Leo - będzie to drugi Jakub
      Liam - popularne na świecie
      Teo - krótkie i uniwersalne
      Vincent - światowe
      Jan - klasyk
      Kornel - odkryty i nadany przez 3 influenserki
      Tymon - jw
      Julian - klasyk, odmiana od Jana
      Feliks/Felix - pozytywna etymologia i krótkie imię
      Alex/Aleks - Aleksander za długi

Laura - to będzie druga Julia
      Zofia - jw
      Zoja - odmiana od Zofii
      Emma - uniwersalne w każdym kraju
      Pola - jeszcze jest dość "świeża"
      Mia - znane na świecie
      Blanka - poręczne i obecnie powoli nabiera rozpędu
      Iga - po Idze Świątek
      Łucja - dość niedawno "odkryta"
      Irena - po prababci, odkryte na nowo jako krótkie i poręczne imię
    • niwius Re: Wyprzedzanie trendów 26.03.25, 11:00
      Myślę, że to będzie jeszcze za wcześnie na powrót do imion millenialsów, przynajmniej w takim szerokim zestawieniu, bo niektóre pojedynczo to może. Raczej obstawiałabym pokolenie wcześniej. Niektórzy millenialsi będą mieli wtedy ledwo ponad 50 lat, więc trochę szybko by to było.
      Myślę, że popularne mogą być Barbara, Józef, Wanda, Felicja, Urszula, Ryszard, Remigiusz, Emil, Henryk, Jerzy, Lidia, Leszek. Może Wiesław?
      Pewnie do tego dojdą jakieś "nowe", pokroju Zoi, Gai, czy wcześniej Sandry.
      W sumie to może i będzie Zoja, ale za tyle lat to pewnie już w tendencji spadkowej.
    • aequoreavictoria Re: Wyprzedzanie trendów 27.03.25, 11:51
      Obstawiam, że popularne mogą być:

Felicja, Wanda, Emma, Adela, Gloria
      Gustaw, August i Augustyn, Władysław, Teodor, Tymon

Plus jeszcze coś nowomodnego z zagranicy, jakiś Ezra albo coś podobnego.
      • aequoreavictoria Re: Wyprzedzanie trendów 27.03.25, 14:52
        Jeszcze obstawiam, że popularne będą imiona żeńskie ze zmiękczeniem na końcu, Aurelia, Ofelia, Noelia, Zelia itp
        • fxxxthesystem22 Re: Wyprzedzanie trendów 29.03.25, 12:48
          Ja też tak obstawiam.
          Tego typu imiona podobają mi się od zawsze smile)
          Poza Zelią i wszystkimi na Z.
      • emnilda.wolna Re: Wyprzedzanie trendów 02.09.26, 21:27
        > Plus jeszcze coś nowomodnego z zagranicy, jakiś Ezra albo coś podobnego.

Też się spodziewałam Ezry, tymczasem szczyt wink już za nim: 2023 - 5, 2024 - 6, 2025 - 5, 1. połowa 2026 -.maks. 1.
    • remigia1 Re: Wyprzedzanie trendów 29.03.25, 22:04
      Ja obstawiam Laurę na pierwszym miejscu, a potem popularności Ireny, Teresy, Barbary, jeszcze większą Poli, Jaśminy, Gai.
      • remigia1 Re: Wyprzedzanie trendów 30.03.25, 00:05
        *popularność
    • emnilda.wolna Re: Wyprzedzanie trendów 29.03.25, 22:53
      Nie zakładałabym, że będzie to kolejna fala retro - mam przeczucie, że raczej jakieś przypadkowe imiona funkcjonujące obok cykli mogą nagle stać się modne z nieokreślonych teraz jeszcze powodów typu znana piosenkarka czy film (jak w przypadku "Amelii"). Jakaś Lea, Jowita, czy nawet Judyta - niby przebrzmiała, ale nigdy nie była tak modna, żeby uderzać wyjściem z mody, więc może znienacka wrócić z dużą mocą.

Jeśli jednak nowe retro, to obstawiam Felicję, Wandę, Teresę, Irenę. Klara i Łucja już są modne, więc się nie liczą. wink Z męskich - może Feliks, Gustaw, Albert.
    • 128ju Re: Wyprzedzanie trendów 01.04.25, 22:34
      Mnie trochę przeraża wizja, że nagle może pojawić się pokolenie osób, które zachwyci się imionami w 200% ciotkowatymi dla mnie - Beatą, Renatą czy Jolantą.
      Jakoś z męskimi imionami tak nie mam.
      • fxxxthesystem22 Re: Wyprzedzanie trendów 02.04.25, 10:52
        Mnie nie przeszkadza w ogóle, że są imionami poprzednich pokoleń..ale ich duet, poza tym nie przyciąga ich pełne brzmienie.
        Twarde - Renata albo pękate - Beata.

Można to łagodzić, odświeżając imię - Bea zamiast Beaty, Rea zamiast Renaty.
        Robią tak od dawna posiadaczki innych imion - Joanna - Joa, Małgorzata - Małgo, Katarzyna - Kata, Karolina - Karo, Kara, etc.

Znane są skróty Rena, Renia, Reni, Rene, Ata.
        Można też używać skrótu Reta, Retka lub Nata,
        Natka. Nata, Nati kojarzy się głównie z Natalią ale może być też od Renaty
        .
        Beata to głównie Beti, Beatka, Beacia, Beta, Becia, Betka, Ata, a niekiedy Bettina, Bebe.

Podoba mi się natomiast Jolanta ale w samodzielnej wersji - Jola lub w odmianie Jolenta.

Jolanda, Yolanda odpada pomimo, że lubię inne podobnie zakończone - np. Amanda.
        W sumie, jeśli jest Samanta, to nie powinna przeszkadzać Jolanta.
        Choć i tak wolę Violę, Violettę.
        Jestem na tak dla powrotu obydwu - i Joli i Violi.
        Mają przyjemne głoski.

• czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Wyprzedzanie trendów 02.09.26, 20:49
        Jako przedstawicielka tego pokolenia - Renata to jedno z moich ulubionych imion, zwłaszcza zdrobnienie Renia mnie urzeka 💖

Jolanta jest okej, znaczy się, nie jest moim ulubionym imieniem i pewnie nie nadałabym jej, ale ją lubię. A Jola jest świetnym zdrobnieniem!

Beata podoba mi się najmniej z tych wszystkich, ale mam jedną znajomą Beatę, która ociepla mi wizerunek tego imienia. Są gorsze imiona niż Beata, np. Paulina
    • gaudencja Re: Wyprzedzanie trendów 06.04.25, 23:40
      Zygmunt np.
      Myślę, że warto spojrzeć na imiona "najbardziej warszawskie" z moich wątków z danymi z Warszawy i ze sporym prawdopodobieństwem to one będą piąć się spokojnie w górę. Mają na to ok. 30 lat.
    • sulimira Re: Wyprzedzanie trendów 02.09.26, 18:13
      Gdzies tam przeczytalam, ze zmiana trendow nastepuje po okolo 20 latach. Podejrzewam wiec, ze te stare imiona nadal beda rzadzic. Rozalia, Lucja, Wanda, Wincenty, Flora i Florian beda bardzo wysoko. Lea i Liam z obcych.
      Mysle, ze bedzie rowniez duzy wzrost popularnosci polskich imion. Wszystkich starych, ale Zywia, Nawoja i Milowit rowniez pojda do gory.
    • czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Wyprzedzanie trendów 02.09.26, 21:29
      Zakładam, że imiona popularne wewnątrz pokolenia, które będzie wtedy rodzicami, raczej spadną, czyli nie spodziewam się za wielu Julii, Amelii, Jakubów, Mateuszów, czy Oliwii - każdy będzie znał jedną 'dziwną' osobę o tym imieniu. W sumie jeszcze nie Aleksandra ani Natalia. Wydaje mi się, że na powrót imion millenialsów z pewnością będzie za wcześnie, właśnie, że odczuwam, że imiona osób w średnim wieku są najbardziej poszkodowane. Osobiście Monika i Patrycja to jedne z moich najmniej ulubionych żeńskich imion (do tego dodam Paulinę i Martę...), Andrzej, Marek, Marcin raczej też się nie pojawią

Uważam, że za jakieś 25 lat, imionami cieszącymi się popularnością może być Jaśmina (o ile nie okaże się sezonówką), niestety Felicja, Melania z pewnością, Liliana i formy Lilianopodobne będą spokojnie trzymać swoją wysoką pozycję, zapewne Apolonia i Zygmunt skoczą nieco na przód, Tadeusz i Fryderyk, Witold, Ryszard, Wincenty także. Pewnie Wanda i Irena również. Low-key Celina i Rita. I strzelam, że Maurycy

Jednak to powiedziawszy podejrzewam, że rodzice za te 25 lat będą o wiele bardziej otwarci na 'unikatowe' imiona, i pojawi się o wiele więcej częściej nadawanych imion mniej popularnych. Nie wiem jak powiedzieć, by miało to sens, ale np. imiona, które będą poza top 120, będą nadawane częściej niż obecne imiona spoza top 120, ze względu na to, że są rzadsze a przez to będą bardziej pożądane, ale nie na tyle by stać się popularne, a się 'wyróżniać'. Ogólnie promocja indywidualizmu będzie się objawiać przy wyborze imion. Pewnie o wiele więcej zagranicznych form, jako że zwiększa się ilość międzynarodowych małżeństw i znowu indywidualizm
    • hersyliaa Re: Wyprzedzanie trendów 03.09.26, 18:52
      Fajnie będzie zajrzeć do tego wątku w 2050 roku. Wtedy zobaczymy, w kwestii których imion miałyśmy rację, a do których nie.
      Może się również okazać, że w 2050 roku dzieci będą nosiły imiona typu XYZ, Yoannya, K00ba (zamiast Kuby) czy podobne temu twory wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.