128ju 16.04.25, 09:57 Nie widziałam jeszcze takiego wątku. Co sądzicie o imieniu Filipina? Znaczenie niewybitne - „lubiący konie, przyjaciel koni”. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Filipina 16.04.25, 10:57 Jak już pisałam w innym Twoim wątku: jako, że nie lubię Filipa, to i Filipina mnie nie zachwyca. Choć u kogoś pewnie doceniłabym. A związane z końmi znaczenie to dla mnie plus tego imienia 🙂. Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Filipina 16.04.25, 11:18 O matko, nie podoba mi się. Kiedyś była taka gazetka Filipinka 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
fxxxthesystem22 Re: Filipina 16.04.25, 13:25 F to niedoceniana, a przepiękna i zwiewna głoska ) Na fali F proponuję imiona : Fabiola, Flawia, Flora, Florianna, Filomena i Filemona. Następnie z rzadszych :Fiona, Filomela, Fawila, Faustyna, Fania, Felina, Feliksa, Faina, Felicja, Flawiana, Fiorella, Febronia, Fortunata( dość ciężka), Fabia, Felicjanna, Fabiana, Freya, Frida, Firmina, Florencja, Franciszka, Fidelisa, Fryderyka, Florina, Fotyna, Flaminia, Fennena, Fejenna, Filadelfia, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Filipina 17.04.25, 16:41 Właśnie od Florek (które są trochę trudne do wymówienia przez r-l) doszłam do Filki. Felicja jest super, tak samo jak Łucja, niestety tylko u kogoś 😉 Fryderyka też mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Filipina 21.04.25, 09:41 Poprawiam - oczywiście Felicja nie jest rzadsza,, a coraz częstsza, była tam Felicyta* Błąd słownika. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Filipina 16.04.25, 14:52 Za bardzo geograficzne jak dla mnie. Poza tym Filipa nie lubię i Filipina z tych samych powodów mi się nie podoba, aczkolwiek IMO i tak lepsza, niż Filip. Znaczenie mi się też nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilde Re: Filipina 16.04.25, 16:34 "Filipina" to po angielsku mieszkanka Filipin, z dokładnie taką pisownią. Dla mnie brzmi to więc jak określenie narodowości, a nie imię. Pomijając skojarzenia z Filipinami, imię nie odpowiada mi brzmieniowo. Myślę, że to przez nagromadzenie litery "i". Z niepopularnych imion na F proponuję: Franciszka, Florentyna, Florianna, Flawia, Faustyna Odpowiedz Link Zgłoś
nokturnus Re: Filipina 16.04.25, 20:40 Mi się jedynie kojarzy z elementarzem Falskiego, mimo że pojawiła się tam może raz. Jest dla mnie bardzo odmęska a ja nie przepadam za Filipem dlatego osobiście - nie, chociaż bardzo bym docenił! Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Filipina 17.04.25, 10:00 Ja tak samo. Nie lubię Filipa, nie podoba mi się Filipina. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Filipina 19.04.25, 00:11 Za bardzo kojarzy mi się z gazetą "Filipinka". Poza tym trochę odmęskie, bo Filip jest znacznie popularniejszy. Więc Filipina kojarzy się z podobnym imieniem męskim. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filipina 21.04.25, 14:35 Podoba mi się, tak jak pisałam w Twoim wątku. I gorąco zachęcam do nadania Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Filipina 24.04.25, 17:12 Kiedyś bardzo mi się podobała. Dziś może mniej. Taka trochę infantylna w brzmieniu. Skojarzenie z gazetą mi nie przeszkadza. Może trochę bardziej to z mieszanką Filipin. Na plus urocze zdrobnienia. Miło byłoby spotkać małą Filipinkę. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Filipina 24.04.25, 20:17 Mnie się kojarzy z angielskim określeniem mieszkanki Filipin. No i znaczenie - 'koniara' - też średnie. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Filipina 24.04.25, 21:35 Nie spotkałam w życiu żadnej Filipiny, uważam nadal, że jest bardzo dziewczęca, radosna i urocza. I odróżnianialna pośród zalewu popularnych imion. Brzmienie też ma przyjemne, bajkowe, prawie jak Filifionka. Kojarzy się z Filipinami, filigranową dziewczyną, filią, 'Filipinkami', 'Filipinką', pinią, etc. Miłośniczka koni to nie jest nic niepochlebnego Odpowiedz Link Zgłoś