estko 25.07.25, 16:20 Czy dla Was Natalia jest ponadczasowym, ładnym imieniem, które będzie pasowało w każdym wieku? Takie bezproblemowe, miło brzmiące? Starsza córka to Lilianna Stella, teraz czekamy na drugą- na drugie imię mamy już od dawna wybraną Różę (ewentualnie Felicję, zależy mi na pięknym znaczeniu), ja jestem fanką Łucji, Klary, Mileny lub Matyldy, ale mężowi zupełnie się te imiona nie podobają, poza Mileną nie mają ładnych zdrobnień (ale jest też zdrobnienie Mila, a Lila i Mila to już za dużo dla mnie). Natalia zawsze mi się podobała, gdy byłam w liceum zazdrościłam niektórym dziewczynom ich bardziej hmm „falbaniastych” imion, po rankingach popularności widzę, że ma szczyt dawno za sobą, obecnie na 30 miejscu. Nie do zaakceptowania są dla mnie imiona z pierwszej dziesiątki popularności. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
summerland Re: Natalia 25.07.25, 17:22 Mi się bardzo podoba to imię. Daliśmy tak drugiej córce, z tym, że ostatnia litera jest e, gdyż mieszkamy za granicą I chcialam bardziej angielsko/francuską jego odmianę. Odpowiedz Link Zgłoś
estko Re: Natalia 25.07.25, 17:37 Czy Natalie jest popularna tam gdzie mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Natalia 25.07.25, 18:52 Tak ale nie wiem jak jest teraz-dawno nie slyszalam tego imienia zeby bylo nadawane Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Natalia 26.07.25, 00:56 Podoba mi się to imię, ale i tak popularność odebrała mu uroku niestety. Ale pasuje do osoby w każdym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Natalia 26.07.25, 09:03 Zawsze ją lubiłam, choć dla mnie niestety jest już mocno przezroczysta. Nie wiem, czy nazwałabym ją 'ponadczasową', ale pasuje do każdego wieku, jest elegancka. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Natalia 26.07.25, 12:15 Hej Natalia jest ponadczasowa. To jedno z najpiękniejszych imion kiedykolwiek. Do wyboru jest też Natasza, Natika, Natalina, Talia. Z podobnych - Nataniela, Natanika, Natania. W moim odczuciu warto nadać i się nie przejmować modą lub jej obecnym brakiem. To imię pomimo aktualnego spadku nadań czy chwilowego przesytu wróci i będzie wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
seryeen Re: Natalia 26.07.25, 15:21 popularne, ale według mnie nie "przesycone" jak inne imiona z top 50 (może dlatego, że od kilkunastu lat spada w rankingu). dosyć ponadczasowe, jako dziecko i nastolatka zostanie Natalką albo Nati a jako dorosła kobieta po prostu Natalią. nie widzę też problemu z brzmieniem Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Natalia 27.07.25, 04:43 Nie mam nic do Natali, ale mnie osobiscie niegdy sie za bardzo nie podobala. Okres jej olbrzymiej popularnosci minal w zwiazku z czym dla mnie jest troche przebrzmiala i moze sie kojarzyc z pokoleniem rodzicow. Zgadzam sie, ze pasuje do kazdego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Natalia 27.07.25, 04:46 Podobna do Mileny jest rowniez Milana. Zaproponuje Malwine, ktora jest w podobnym brzmieniu jak Matylda i Milena, nadawana, ale niezbyt popularna. Do Lilianny zaproponuje Florentyne, Apolonie i Idalie. Odpowiedz Link Zgłoś
antonelli Re: Natalia 28.07.25, 14:25 Ja nigdy nie byłam fanką tego imiena. Była bardzo popularna kilka(naście) lat temu, teraz jest w fazie spadkowej, czyli jest przebrzmiała i "spóźniona" o pół pokolenia, co dla mnie byłoby minusem. Łucja, Klara czy Matylda nie mają ładnych zdrobnień, ale bardzo dobrze sprawdzają się w pełnej formie. Może warto jeszcze popracować nad mężem? A Róża na pierwsze by nie przeszła? Albo chociaż Felicja? Odpowiedz Link Zgłoś
estko Re: Natalia 29.07.25, 22:02 Dla mnie takie spóźnione o pół pokolenia imiona to np. Marlena, Mariola, Aneta, Anita, Agnieszka. Albo Wiktoria czy Julia, teraz jest mnostwo 20-latek o tych imionach(zresztą akurat Wiktoria czy Julia bardzo mi się podobają, po prostu są przebrzmiałe, u starszej córki w klasie są dwie Julki, tak samo jak jest dwóch Franków i dwóch Jasiów, zawsze trzeba dodawac nazwisko do imienia dziecka, żeby wiadomo było o kogo chodzi). Łucja, Klara, Matylda, Róża są piękne same w sobie, trochę mi żal że mam taki sprzeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Natalia 30.07.25, 13:56 Natalia to to samo pokolenie, co Wiktoria i Julia. Marlena czy Agnieszka to już z 1,5 pokolenia za późno. > Łucja, Klara, Matylda, Róża są piękne same w sobie Zgadzam się. <3 Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Natalia 28.07.25, 14:26 Ja ostatnio dostrzegłam jego urok i dokładnie te cechy, o których piszesz. Uważam, że jest świetne 🙂 Wiem, że kiedyś był na nie boom, ale osobiście nigdy go nie odczułam. Na placu zabaw znamy 4-letnią Natalkę, która ma siostrę Amelkę. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Natalia 28.07.25, 17:06 Natalia mi się zwykle "zestawia w głowie" z Emilią. I w tym duecie zdecydowanie wygrywa Natalia, Emilia jest imo mdła i nijaka. Natalia ma nieco więcej energii 😉. Natomiast nie przepadam szczególnie za tym imieniem. Po prostu przyzwoite, "znane i lubiane" imię, z licznymi zdrobnieniami. Takie zwyczajne. Z Twoich propozycji o wiele bardziej podoba mi się Klara, Felicja i Matylda- baardzo lubię te imiona 🙂. Szkoda, że mężowi nie pasują. Nie lubię za to Mileny, podobnie jak Leny- m. in. za płaski smak, tfu, brzmienie 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Natalia 30.07.25, 14:01 Natalia jest już przezroczysta (i trochę przebrzmiała), każda z sióstr mogłaby mieć żal, że ma gorsze imię - Natalia, że banalne i ciotkowate, Lilianna, że wydumane i właśnie "falbaniaste" (córka może akurat nie gustować). Co do drugiego imienia, oba są super. Felicję lubię chyba bardziej niż Różę, ale w zestawieniu z Natalią Róża zdecydowanie wygrywa. Łucja i Klara - uwielbiam. Co jest nie tak z Łusią? Odpowiedz Link Zgłoś
estko Re: Natalia 02.08.25, 18:03 Nie podoba mi się zdrobnienie Łusia, tak samo Lusia. Tak samo jak zdrobnienie Misia od Michaliny. Podoba mi się jeszcze imię Rozalia, chyba dla męża bardziej akceptowalne niż Róża. Natalia najbardziej się podoba 10- letniej córce, zapewne nieco zapatrzonej w obecnych nastolatkach, jak to było wyżej napisane, jeszcze do tej grupy imion pasuje mi Oliwia. Swoją drogą ładne imiona, ale nie chciałabym, żeby córka miała imię, które nadmiernie się opatrzyło. Klara baaardzo mocno mi też siedzi w głowie, trochę kojarzy mi się z Lewandowskimi. Podoba mi się też Leonia, ale nie wiem czy do starszej Lili nie jest zbyt podobna (z kolei zdrobnienie Leosia podoba mi się bardzo). Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Natalia 03.08.25, 06:10 Ogólnie lubię to imię, na pewno krzywdy nim dziecku nie zrobisz, ale przy mocno romantyczno-księżniczkowej Liliannie Stelli wypada dość blado i banalnie. Poza tym Lilianna to imię aktualnie modne, a Natalia swój prime już miała lata temu (jedyne Natalie jakie poznałam osobiście to dziewczyny po 30.). Więc chyba bym jednak dobrała coś bardziej pasującego stylistycznie do imion starszej siostry - np. Laura, Jaśmina, Róża, Luiza, Idalia, Amelia, Anastazja, Aurelia, Kalina, Kornelia, Melania, Adrianna itp. Ewentualnie z takich bardziej oryginalnych (w klimacie Stelli): Gloria, Dalia, Adelina, Ofelia, Diana, Lara, Larysa, Julietta, Ariadna, Flora, Mirella czy Aurora. Odpowiedz Link Zgłoś
estko Re: Natalia 03.08.25, 23:09 Z proponowanych imion podobają mi się też Laura, Idalia i Diana. Laura była naszym pierwszym wyborem, nieco nas zaskoczyła jej narastająca popularność, nieco się obawiamy sezonowości. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Natalia 04.08.25, 22:27 Ja nie powiedziałabym, że Laura jest/będzie imieniem sezonowym. Jej popularność utrzymuje się na wysokim poziomie już od dłuższego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
estko Re: Natalia 05.08.25, 17:08 A myślisz, że to będzie kolejna Julia lub Maja? Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Natalia 05.08.25, 21:24 Wg mnie może tak być, ale to tylko moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Natalia 17.08.25, 23:17 estko napisała: > Z proponowanych imion podobają mi się też Laura, Idalia i Diana. Laura była nas > zym pierwszym wyborem, nieco nas zaskoczyła jej narastająca popularność, nieco > się obawiamy sezonowości. Natalią byłam zmęczona już 40 lat temu i wydaje mi się być imieniem mało wyrazistym, bladym. Pozostałabym przy Laurze i myślę, że nie wespnie się na pierwszą czy drugą pozycję, bo trudniej się zdrabnia niż np. Julia. Odpowiedz Link Zgłoś
estko Re: Natalia 18.08.25, 23:08 Optymistycznie zabrzmiało jeśli chodzi o Laurę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Natalia 20.08.25, 01:33 Tak, choć ona oczywiście i tak jest w czołówce, więc mówimy tu o bardzo subtelnych w moim odczuciu różnicach poziomu popularności. Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Natalia 19.08.25, 12:46 To ja z tych, co nie mieli szansy być zmęczeni 40 lat temu 😅 Według mnie mała Natalia teraz ma większą szansę być unikatowa, niż Laura lub Róża. Przynajmniej w moim otoczeniu tak jest 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Natalia 19.08.25, 15:42 Ja akurat mam mloda Natalie w rodzinie. Jakkolwiek to tylko jedna wiec nie jest zle. Natomiast w okresie jej najwiekszej popularnosci to mialam kilka wokol siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Natalia 20.08.25, 01:31 W 2024 r. (wolę się posługiwać danymi z pełnych lat) nadawalność Róży była blisko Natalii, a tylko Laura była 3-krotnie częstsza wśród noworodków. Jednak dobrze pamiętam, że koleżanki ze szkolnych ław Krysia czy Grażynka nie były odbierane przez nas jako unikatowe, mimo że te imiona w moim pokoleniu były ogromną rzadkością. Były zapóźnione, ciotkowate i raczej im się współczuło imion. Odpowiedz Link Zgłoś
estko Re: Natalia 21.08.25, 00:28 Taak, Krysia, Grażyna, Irena do tej pory mi się tak kojarzą- jak imię cioci. Helena, Stefania czy Jadwiga- już są dla mnie mocno „babciowe”. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Natalia 20.08.25, 07:07 "Natalią byłam zmęczona już 40 lat temu" Wydaje mi się, Gaudencjo, że nieco przesadzasz. 40 lat temu Natalia na pewno nie była "w czubie" nadawalności, więc raczej nie mogłaś być nią znużona". Boom na Natalię to przełom lat 1999/2000, wtedy Natalki królowały. I owszem, imię osłuchało się i przez zbytnią modę straciło urok, ale to ćwierć wieku temu, a nie 40 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Natalia 20.08.25, 22:07 kocynder napisała: > "Natalią byłam zmęczona już 40 lat temu" > Wydaje mi się, Gaudencjo, że nieco przesadzasz. Wolałabym, by mi nie odbierano prawa do własnych odczuć Natalii miałam sporo wśród rówieśniczek, podobnie jak Jakubów, Kacprów i Szymonów. Rzadziej trafiały się za to Julie (tylko 2). Agnieszek, Małgoś, Kaś, Monik, Magd było więcej, ale i tak Natalię odbierałam już w dzieciństwie jako popularne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Natalia 20.08.25, 22:47 To pewnie było uwarunkowane regionalnie i środowiskowo. Może w dużych miastach było wtedy dużo więcej Natalii niż w mniejszych ośrodkach. Mieszkańcy Wisły też mogą być zmęczeni nazwiskiem Cieślar, a w skali Polski nie jest ono w ogóle popularne Odpowiedz Link Zgłoś
estko Re: Natalia 21.08.25, 00:25 Pewnie tak. W moim otoczeniu w dziecinstwie żadnej Natalii, w liceum znałam jedną mniej więcej w moim wieku. Odpowiedz Link Zgłoś