adalwinka 01.04.23, 15:53 Ponieważ ostatnio dość często przewija się temat wschodnich imion, postanowiłam wrzucić trochę statystyk. Niestety nie udało mi się znaleźć danych analogicznych do polskich - z Białorusi mam jedynie z Mińska, natomiast dane z ukraińskiego ministerstwa są podzielone na półrocza i obwody, nie podano też konkretnych liczb ani kolejności imion. Zapisałam imiona fonetycznie, jak najbliżej ich prawdziwej wymowy (oczywiście wymowa L/Ł i H się różni od naszej). Mińsk 2022 1. Safija (286) 2. Anna (215) 3. Marija (212) 4. Alisa (208) 5. Jewa (200) 6. Polina (177) 7. Ksenija (171) 8. Warwara (159) 9. Wiktorija (148) 10. Alieksandra (135) 1. Michaił (258) 2. Matwiej (245) 3. Artiom (244) 4. Roman (244) 5. Mark (223) 6. Maksim (211) 7. Alieksandr (204) 8. Daniił (195) 9. Iwan (163) 10.Timofiej (163) minsknews.by/vanga-lyuczian-ofeliya-kakie-imena-davali-minchane-novorozhdennym-v-2022-g/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adalwinka Re: Wschodnie statystyki 01.04.23, 16:01 obwód kijowski: Anna, Anastasija, Weronika, Wiktorija, Jewa, Marija, Polina, Solomija, Sofija + w pierwszym półroczu 2022 (oprócz wyżej wypisanych) : Emilija Andrij, Artem, Bohdan, Wladyslaw, Danylo, Dawyd, Dmytro, Matwij, Mark, Maksym, Nazar, Oleksandr, Tymofij, Jaroslaw obwód wołyński: Anna, Zlata, Wiktorija, Weronika, Milana, Jana, Kateryna, Uliana, Solomija, Sofija, Wira, Jewa, Oleksandra, Diana, Chrystyna, Daryna, Daria, Anastasija, Polina, Jaryna, Myroslawa, Angelina, Mariana, Ewelina, Emilija, Warwara, Bohdana, Jesenija, Oliwija, Stefanija + w pierwszym półroczu: Marija, Jelyzaweta, Julija Artem, Denys, Mark, Tymofij, Matwij, Oleksandr, Nazar, Mychajło, Arsen, Dawyd, Zachar, Danylo, Demian, Dmytro, Maksym, Orest, Wladyslaw, Bohdan, Makar, Artur, Taras, Jaroslaw, Luka, Illia + w pierwszym półroczu: Tymur, Wiktor, Serhij, Oleksij obwód lwowski: Weronika, Anastasija, Emilija, Anna, Wiktorija, Jewa, Sofija, Milana, Alina, Marija + Daryna, Solomija, Marta, Jana Artem, Matwij, Artur, Danylo, Dawyd, Maksym, Marko, Roman, Wladyslaw, Tymofij + Zachar, Lew, Luka, Oleksandr obwód odesski: Adelina, Alisa, Anastasija, Anna, Arina, Warwara, Wiktorija, Wira, Jewa, Emilija, Daria, Zlata, Kateryna, Kira, Ksenija, Marija, Melanija, Myroslawa, Milana, Mija, Polina, Sofija, Uliana, Julija + Weronika, Switlana Andrij, Artem, Bohdan, Wolodymyr, Wladyslaw, Dawyd, Denys, Dmytro, Jehor, Iwan, Illia, Kyrylo, Lew, Matwij, Maksym, Marko, Myroslaw, Mychajlo, Oleh, Oleksandr, Pawlo, Roman, Serhij, Tymofij, Tymur W innych obwodach, oprócz wyżej wymienionych imion, do czołówki trafiły: Walerija, Walentyna, Wasylysa, Jewhenija, Kristina, Nadija, Natalija, Olha, Jelyzaweta, Marharyta, Marta, Iryna, Orysja, Liubow, Switlana, Tetiana, Maja, Nikol, Karyna, Kamila, Roksolana; Stefan, Jan, Marian, Wiktor, Miron, Stanislaw, Swiatoslaw, Rostyslaw, Oleksij, Kostiantyn, Platon, Ihor, Mykola, Mykyta, Nikita, Tihran, Wadym, Wasyl, Jurij, Tadej, Jewhenij, Hlib. minjust.gov.ua/actual-info/info_imena Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Wschodnie statystyki 01.04.23, 16:21 Moje wnioski: jest raczej klasycznie i zachowawczo. Ania, Kasia, Krysia, Marysia, Basia, Ewa, Ela - my te imiona mamy w czołówce występujących w populacji, a oni w czołówce obecnie nadawanych. Widzę sporo imion, które dla nas są wujkowate/ciotkowate i przebrzmiałe. Największym zaskoczeniem dla mnie jest popularność Romana, Mirosława i Mirosławy, oraz imion, które kojarzą mi się z czasami komunizmu i poprzednimi pokoleniami - Liubow, Wira, Switlana, Tetiana, Wasyl, Jurij. Zaskakująca też jest ilość form Ireny: Iryna, Jaryna, Arina, Orysja (zrobnienie od Oryny). Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Wschodnie statystyki 01.04.23, 19:07 Podobnie jak u nas kiedyś było m.in. z Klaudią, Moniką czy Angeliką - w Polsce popularne powiedzmy w latach 80-tych i 90-tych, a w Niemczech uchodziły już za ciotkowate (tam te imiona były popularne w latach 50-tych i 60-tych). Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Wschodnie statystyki 01.04.23, 21:10 Dokładnie, bo to są w Niemczech naprawdę stare imiona prababek, babek, po terminie świeżości jest też Nadine od Nadii, czy Nicole, Sandra czy Jessica. Mimo daty mają piękne znaczenie ( Angelika, Nicole, Monika), czy też miło brzmią ( 3 wymienione i Klaudia, Jessica, Sandra). Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Wschodnie statystyki 03.04.23, 21:32 Podobnie jak w UK John, Simon czy Philip mają w okolicy 50 lat, a w Polsce Jaś, Szymek i Filip są na szczycie listy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wschodnie statystyki 02.04.23, 15:05 adalwinka napisała: > oni w czołówce obecnie nadawanych. Widzę sporo imion, które dla nas są wujkowat > e/ciotkowate i przebrzmiałe. Największym zaskoczeniem dla mnie jest popularność > Romana, Mirosława i Mirosławy, Mirosław i Mirosława mogą być popularne na fali tęsknoty za pokojem w dobie wojny - o takiej motywacji czytałam w przypadku nowonarodzonej ukraińskiej Myrosławy. "Mir" to świat lub pokój (wyjaśniam osobom, które nie miały styczności z językami wschodniosłowiańskimi). Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wschodnie statystyki 02.04.23, 03:11 Mnie troche zdziwila Kira. Widac rowniez dlaczego w Polsce Dmytro, Nazar, Makar czy Bogdan sa czesto nadawane Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Wschodnie statystyki 02.04.23, 11:48 Tak. O Bogdanie nie miałam pojęcia, że to przez ich nadania. A Makara i Nazara widać co trochę i myślałam, że to pomysły polskich rodziców ( obcięcie Y w Makarym). Dmytro brzmi po ukraińsku bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś