kocynder 26.01.26, 05:32 Dawniej częste było nadawanie imion z kalendarza. W myśl tej zasady robimy sobie taki właśnie kalendarz, w którym codziennie odnotowujemy DWA imiona – męskie i żeńskie, które nadalibyśmy, gdyby był przymus nadawania imion z kalendarza właśnie. Nawet jeśli nie będzie danego dnia imienia, które by nas zachwycało, to z konieczności wybieramy jedno pasujące najbardziej, zamiast szukać fajnych w okolicy. 26 stycznia imieniny obchodzą: Andrzej, Ksenofont, Leon, Leona, Małostryj, Paula, Skarbimir, Teogenes, Tymoteusz, Tytus i Żeligniew. pl.wikipedia.org/wiki/26_stycznia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocynder Re: Zabawa kalendarzowa - 26 stycznia 26.01.26, 05:39 Leona czy Paula? W sumie lubię obie, ale jednak Paula jest dla mnie bardziej zdrobnieniem od Pauliny. No dobra, nadam Leonę Paulę. Andrzej, Ksenofont, Leon, Małostryj, Skarbimir, Teogenes, Tymoteusz, Tytus, Żeligniew. Żeligniew,Skarbimir i Małostryj mi się nie podobają. Teogenes i Ksenofont też, choć z innej przyczyny. Tytus kojarzy mi się tylko z (przemiłym skądinąd) bohaterem komiksów Papcia Chmiela "Tytus, Romek i A'tomek" - nadanie wykluczam. Zostają Andrzej, Leon i Tymoteusz. Najbardziej z nich lubię Leona, ale po pierwsze mam w bliskim kręgu, a po drugie z imieniem siostry by "zgrzytał". Pozostałe dwa lubię w równym stopniu, więc na pierwsze wybieram to mniej popularne - syn zostałby Tymoteuszem Andrzejem. Czyli dziś Leona Paula i Tymoteusz Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa kalendarzowa - 26 stycznia 26.01.26, 06:14 Leona- z konieczności, Tytus- bez przymusu 🙂. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa kalendarzowa - 26 stycznia 26.01.26, 19:21 Paula i Tytus Leon (trochę papiesko... ) Nawet może być. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Zabawa kalendarzowa - 26 stycznia 26.01.26, 22:46 Leona i Skarbimir Odpowiedz Link Zgłoś
czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Zabawa kalendarzowa - 26 stycznia 27.01.26, 11:13 Leona z braku innych opcji i Andrzej, bo to ładne imię Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Zabawa kalendarzowa - 26 stycznia 27.01.26, 12:48 Paula Leona i Żeligniew Andrzej Tym spotkaniu jest uroczy Żelek Paula Leona.. trochę mafijnie xD Odpowiedz Link Zgłoś
torukia-torukia Re: Zabawa kalendarzowa - 26 stycznia 02.02.26, 01:15 Paula i Skarbimir Ze Skarbimirem decyzja była szybka, za to miałam ogromny problem z nazwaniem dziewczynki! Niby już się oswoiłam z faktem, że Paula to niekoniecznie tylko zdrobnienie Pauliny, ale i osobne imię, jednak czy na tyle, aby je wybrać dla córki? Z drugiej strony trudno byłoby mi zdecydować się na Leonę, bo trochę obawiałabym się jej przekręcania na Lenę, poza tym wolałabym jakieś dłuższe imię Leonotematyczne, ale nie jest to ten dzień🤨 Odpowiedz Link Zgłoś