maga30 13.12.04, 23:15 Podoba mi się imię Nena, ale nie wiem od jakiego imienia to jest zdrobnienie. Wiem tylko, że nie funkcjonuje jako osobne imię. Może ktoś mógłby mi pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? 14.12.04, 00:11 Zakładając, że chodzi o Nenę w brzmienu takim, jak się to czyta po polsku (a chyba tak, prawda?) to nie mam pewności, nie zetknęłam się z tym zdrobnieniem. Znalazłam natomiast szwedzkie imię Nenna, które jest wersją imienia Nonna ("Dziewiąta") i można Nenę traktować jako zdrobnienie od Nonny. Do Neny pasuje mi również: - Nepomucena, - Napoleonia (? Napoleona?), - Nunilona (to ostatnie imię ma w językach wchodniosłowiańskich wiele wersji typu Neonilla, Neonela, Nenila itp. i być może ono właśnie bywa tak zdrabniane). To z imion zaczynających się na "N" i dających możliwość utworzenia w miarę regularnych zdrobnień. Znalazłam też w necie, ale nie w PL, imię Neryna, które jest żeńską wersją imienia Nereusz. Nie wiem, co RJP by powiedziała na temat prawidłowej żeńskiej wersji imienia Nereusz po polsku Jeśli uwzględnić zdrobnienia nieregularne, pole do popisu jest o wiele, wiele większe. Nikodema? Nicefora? Nikanora? Filomena? Telimena? Ksymena? czemu nie Może ktoś jeszcze bedzie miał jakiś pomysł. Powiedz, czy czujesz sie choć częściowo usatysfakcjonowana? I czy pytasz pod kątem imienia dla dziecięcia, czy bardziej teoretycznie na razie? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? 14.12.04, 00:16 Dodam jeszcze, ze Nena po hiszpansku to mala dziewczynka. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? 14.12.04, 11:12 Nina z falką nad drugim n, wymawiane ninia. Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 14.12.04, 13:24 Nena to zdrobnienie od imienia Snezana (z z kropka) - tak ma na imie moja znajoma z b. Jugoslawii. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna8 Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 14.12.04, 15:48 Moja znajoma ma na imię Irena, mówią na nią Nena. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 14.12.04, 16:10 kachnab napisała: > Nena to zdrobnienie od imienia Snezana (z z kropka) Ciekawe imię. Kiedyś już było o nim coś na forum, są nadania w PL różnych jego wariantów (choc nieliczne), chciałam tylko dodać, ze według słownika Ossolineum jego polską wersją jest po prostu Śnieżka (13 osób nosi to imię). Odpowiedz Link Zgłoś
maga30 Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 14.12.04, 21:18 Bardzo jestem wdzięczna za pomoc. Pytam, bo mam już Nelę i chciałam mieć Nenę. Ale to dopiero plany, czas pokaże czy będzie dziewczynka, czy może chłopiec (dla chłopca nie mam żadnych pomysłów i upodobań więc się na razie tym nie zajmuję). Przemyślę sobie wszystkie warianty o których pisaliście. Może coś wybiorę. Jeśli jednak nie to zamiast Neny będzie Pola (a tu już sprawa jest prosta). Albo Nana, ale nie jestem pewna czy w Polsce takie imię funkcjonuje. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
bea-chiara Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 15.12.04, 05:28 Nena to rzeczywiscie dziewczynka w jez.hiszpanskim(nene-chlopczyk) Jakkolwiek "niña" (cytowana przez aniadm) i "niño" maja podobne znaczenie,to sa to odrebne slowa. Nana po hiszpansku to po prostu niania,opiekunka.Po francusku to dziewczyna (raczej gwara)i nie brzmi ciekawie.Moze jednak Pola? Pozdrawiam, Bea. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 15.12.04, 09:56 Nana może się kojarzyć z powiescią Zoli. Raczej wybierz Polę. A może Nina, skoro szukasz imienia na N? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 15.12.04, 21:05 Ja bym jednak doradzała jakiekolwiek imię, zdrabniające sie przy odrobinie wysiłku na Nenę, tj, któreś z podanych w tym wątku albo jakiekolwiek zakończone na "-ena" Nana kojarzy mi się z dziewczyną-gazelą o wielkich oczach z wyrazem wiecznej krzywdy (nie, wiem czemu) i ZTCW również nie funkcjonuje w Polsce, a Pola do pary do Neli brzmi moim zdaniem tak, że ludzie będa mieli trudności z zapamiętaniem i ogólnie Nela i Pola to zestaw typu Bolek i Lolek, Maja i Kaja - nie jestem zwolenniczką robienia tego rodzaju par z rodzeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaolenka Re: NENA - Magdalena 15.12.04, 10:07 Moja siostra cioteczna ma córeczkę Nenę, ale w rodzinie to nie pierwszy przypadek. Tak naprawdę jej córka nazywa się Maria Magdalena. Powiem szczerze, że odbiór tego imienia jest bardzo różny wśród znajomych i rodziny...pozdrawiam - Aleksandra, mama Zuzanny i Heleny Odpowiedz Link Zgłoś
maga30 Re: NENA - Magdalena 16.12.04, 21:46 Różny czyli nie zawsze pozytywny? Ale samo zdrobnienie na Nena czy zestawienie Maria Magdalena? Nigdy o tym nie myślałam, (choć sama mam na imię Magdalena Maria) ale to mozna by też zdrabniać Malena. Pozdraiwm wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
gothicca Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 18.12.04, 19:37 a ja znam jeszcze inna wersje:w krajach niemieckojezycznych to zdrobnienie od Heleny.Moj pradziadek byl Austriakiem i moja babcie o imieniu Helene wszyscy w domu nazywali Nene, niemiecka kolezanka mojej kuzynki nazywa sie Helena i w Niemczech zdrabniaja ja wlasnie jako Nena. Odpowiedz Link Zgłoś
maga30 Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 18.12.04, 22:17 DZiękuję Wam bardzo jeszcze raz. Dałyście mi do myślenia. Nana odpada. Cały czas myślę nad Neną. Helena to może być to. Podoba mi się to imię, a skoro można by zdrabniać do Nena? No ale jeszcze nie zdecydowałam. Zastanawiam się teraz jak jeszcze można zdrabniać Helenę. A tak na marginesie - tyle imion mi się podoba, dla dziewczynek szczególnie. Ileż to by trzeba było mieć dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 18.12.04, 22:20 maga30 napisała: Zastanawiam się teraz jak > jeszcze można zdrabniać Helenę. Lena i Nela (Nel) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 19.12.04, 12:23 gaudencja napisała: > maga30 napisała: > > Zastanawiam się teraz jak > > jeszcze można zdrabniać Helenę. > > Lena i Nela (Nel) I Helenka, pieknie! Moja dalsza ciocia byla cale zycie Lenka Odpowiedz Link Zgłoś
maga30 Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 19.12.04, 17:09 Anielka i Helenka Nela i Lena ale fajnie wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 19.12.04, 17:30 maga30 napisała: > Anielka i Helenka > Nela i Lena > ale fajnie wyszło To Twoja Nela jest Anielką? Odpowiedz Link Zgłoś
maga30 Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 20.12.04, 23:59 Zgadza się, jest Anielką dlatego też mi ta Pola (Apolonia) jakoś tak pasowała ale do skrótu Nela to bardziej Nena no a potem wyszedł pomysł z Leną i też bardzo mi się podoba, tyle że mój mąż jakoś nie bardzo na Helenę... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 21.12.04, 09:24 maga30 napisała: > Zgadza się, jest Anielką > dlatego też mi ta Pola (Apolonia) jakoś tak pasowała Aa, no to trzeba było tak od razu, to zmienia postać rzeczy!! )) Apolonia do Anieli bardzo pasuje! Kiedy pisałam o Poli i Neli, miałam na myśli zdrobnienia nadane jako imiona, co powoduje, ze dziewczynki w każdej sytuacji przedstawiają sie w ten sposób, co moze brzmieć komediowo kiedy są razem. Przy pełnych formach imion mogą sie zaś przedstawić, jak chcą. Bolesław i Karol też sa dobre na imiona dla rodzeństwa, choć Bolek i Lolek brzmi podobnie. Za to Aniela i Helena jakoś mi nie gra, nie wiem dlaczego. W takim razie moze nie wykluczaj Apolonii z rozważań no i można poszukac spośród imion na "N" lub kończących się na -ena, których jest duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
maga30 Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 21.12.04, 21:14 gaudencja napisała: W takim razie moze nie wykluczaj > Apolonii z rozważań no i można poszukac spośród imion na "N" lub kończących > się na -ena, których jest duzo. Tak właśnie zrobię. Powertuję kalendarz i może któreś zak. na -ena będzie mi się podobało. W tej chwili przychodzi mi do głowy jedynie Milena. Jak Ci się podoba to imię? Jestem też bardzo ciekawa, jak ma na imię Twój Synek? Bo wyczytałam gdzieś, że masz chłopczyka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 21.12.04, 22:02 maga30 napisała: > Tak właśnie zrobię. Powertuję kalendarz i może któreś zak. na -ena będzie mi > się podobało. W tej chwili przychodzi mi do głowy jedynie Milena. Jak Ci się > podoba to imię? Milena niestety nie bardzo, zawsze je rozpatruję łącznie z imionami staropolskimi znaczącymi mniej więcej to samo, i jednak wolę Miłosławę, Miłowitę itp.; jakoś wydaje mi się, ze mają więcej charakteru a w zestawieniu z nimi Milena brzmi raczej płasko. Hmmm, przypomina mi się jeszcze Bożena. Nie ma tych imion chyba jednak tak dużo. O, jeszcze Ismena. A poza tym tylko Irena, Telimena, Filomena, Magdalena, Marzena no i naprawdę więcej mi się nie przypomina. A z imion na "N" podoba mi się Nepomucena. Poza tym napiszę na priv Odpowiedz Link Zgłoś
maga30 Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 27.12.04, 21:44 Z imion na N, które mogłabym brać pod uwagę, to Narcyza. Ale to dla którejśtam z kolei córki. Więc ten wariant odpada. Z zakończonych na -ena: Lena, Madlena (zdziwiłam się, że jest takie imię, to pewnie spolszczenie z francuskiego Madeleine, czyli czyt. Madlen), Magdalena, Marlena, Marzena, Ismena, Milena, Bożena, Filomena, Irena, Helena... Po głębokich przemyśleniach zdecydowałam się na: Milena lub Helena jako wariant Lena, Nena - Nela i Apolonia (Pola) do Aniela. Coś czuję, że będzie POLA. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 27.12.04, 22:52 Madlena to nie jest imię używane w Polsce, moze raczej czeskie (Aniu?). Odpowiednik Magdaleny oczywiście. W całej Polsce jest 21 osób nazwanych w ten sposób (niekoniecznie Polek) a samo imię jako funkcjonujące w Polsce jest wytworem samopowielających się amatorskich stron internetowych o imionach. W zaistniałej sytuacji byłabym za Apolonią lub Łucją Odpowiedz Link Zgłoś
maga30 Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 27.12.04, 23:08 A ja to imię wzięłam (chodzi o Madlenę) z Wielkiej Encyklopedii Imion przedrukowanej w Przekroju. Notka mówi, że jest tam wybór tradycyjnych najpopularniejszych dni imienin oraz część nowych ostatnio wprowadzonych do liturgii. Co to za Wielka Encyklopedia Imion, przez kogo opracowana - nie wiem. Łucja ładne, ale wiem już, że będzie Apolonia Magdalena Maria Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 27.12.04, 23:25 maga30 napisała: Co to za W > ielka Encyklopedia Imion, przez kogo opracowana - nie wiem. To chyba jakieś popularne opracowanie, może na bazie internetowych Nie słyszałam o żadnym powaznym opracowaniu o tym tytule (jakże efektownym!). > Łucja ładne, ale wiem już, że będzie Apolonia O! Bardzo się cieszę ) Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 28.12.04, 00:13 Madla, Madlenka to czeskie zdrobnienia od Magdaleny. Formy podstawowej używają tej samej, z długim 'e'. Używa się też czasami Majdalenka (też z długim 'e'). Może ktoś pamięta czeski przebój sprzed lat zaczynający się od tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
bianca Re: NENA to zdrobnienie od jakiego imienia? POWIE 26.12.04, 14:31 ja znam 3 Neny i to jest skrót od Bożeny Odpowiedz Link Zgłoś