gaudencja 30.01.05, 12:21 Nowe znalezisko z cyklu "imiona staropolskie" - Kajmir. Jest to imię Kanimir w jednej z wersji fonetycznych. "Kani" to zaprasza, a "mir" - wiadomo; pokój i inne takie. Jak Wam sie podoba? Bo ja sobie pomyślałam, ze to jeszcze jeden z wariantów możliwych zamiast Kaja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
idaaa Re: Kajmir 30.01.05, 13:30 Gaudencjo Ty i Twoja wiedza dotycząca imion jesteście niesamowite A imię?? No cóż nie tylko o wiele bardziej podoba mi się od Kaja (którego forma w wołaczu brzmi- według mnie- nieco dziwnie- (panie) Kaju!!) ale co więcej właśnie dopisałam je do listy najładniejszych imion, jakie znam No a do tego to znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kajmir 30.01.05, 14:12 ))) W takim razie jeszcze jedno imię specjalnie dla Ciebie - 5-literowe, staropolskie i może trafi w Twój gust: Namir. Zdrobnienia: Nach, Naszko. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Kajmir 30.01.05, 22:08 Gaudencjo wielkie DZIĘKUJĘ Imię jest przecudne no i te 5 liter... Obiecuję, że powiem o nim mężowi (jak tylko wróci z synkami z ferii). Oj coś się mi zdaje, że chyba mamy imię dla (ewentualnego) czwartego potomka... Tylko kiedy Namir ma imieniny?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kajmir 01.02.05, 17:39 idaaa napisała: > Oj coś się mi zdaje, że chyba mamy imię dla (ewentualnego) czwartego potomka... > > Tylko kiedy Namir ma imieniny?? ))) Oczywiscie Namir ma imieniny wtedy, kiedy to naznaczysz - wszystkie daty imienin staropolskich typu Radosław czy Sławomir sa kiedyś przez kogoś wyznaczone arbitralnie, bo nie ma świętych o tych imionach. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Kajmir 01.02.05, 17:52 Kiedyś praktykowanym sposobem było nadanie drugiego imienia z kalendarza katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kajmir 01.02.05, 17:54 No tak, ale chyba raczej nie w celu uzyskania daty imienin, tylko po to, zeby ksiądz zechciał ochrzcić dziecko. Co np. zupełnie nie ma zastosowania, kiedy rodzice nie chcą chrzcić. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Kajmir 01.02.05, 18:38 Imienin potem też. U nas w rodzinie nikt nigdy nie pamiętał, kiedy obdarzone rzadkimi imieninami ciotki obchodzą imieniny, bo na codzień w ogóle tych imion nie używały. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kajmir 01.02.05, 18:55 aniadm napisała: > Imienin potem też. U nas w rodzinie nikt nigdy nie pamiętał, kiedy obdarzone > rzadkimi imieninami ciotki obchodzą imieniny, bo na codzień w ogóle tych imion > nie używały. Hmmm, czegoś tu nie rozumiem - to drugie imię umożliwiało posiadanie imienin przy pierwszym imieniu spoza kalendarza katolickiego, czy przy pierwszym imieniu rzadkim Twoim zdaniem? Bo rzadkie imię jak najbardziej potrafi byc w kalendarzu katolickim, ot chociażby dziś obchodzą imieniny Zygibert i Wolfhold (i Sewer, patron policjantów, tkaczy i sukienników). Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Kajmir 01.02.05, 20:15 OK, nieprecyzyjnie sie wyraziłam. One akurat miały imiona zarówno rzadkie, jak i spoza kalendarza (chociaz jedno się później zrobiło modne). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Namir i in. 01.02.05, 21:20 pl.wikipedia.org/wiki/Namir Z 5-literowych jest jeszcze Nagod i Nadar )) - też w Wikipedii. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Namir i in. 01.02.05, 23:15 Nadar za bardzo kojarzy mi się z "nadarzarzyło się..." Nagod z kolei z "Na jagody" (nawiasem mówiąc zdaje sie, że była nawet taka ksiażka) Ale za to uczyniłaś ze mnie Gaudencjo wielbicielkę imienia Namir Aha no i dziekuje (BARDZO) za fatygę i czas poswiecony "pięcioliterówkom" Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Namir i in. 02.02.05, 17:25 No to moze Nadzieja kojarzy Ci sie z nadzianiem sie np. na gwozd lub farszem do pierogow? Mnie akurat Nadar bardziej kojarzy sie z "na dar" czyli z 'przeznaczony na prezent' (dla matki planujacej z gory byc - w ramach wyjatku potwierdzajacego regule - baaardzo dobra tesciowa). Ale troche tez z udarem slonecznym. Nagod z kolei najbardziej to z nagoscia (zawsze w rodzenstwie mielismy ten problem z imieniem "Legolas" przy wieczornym czytaniu "Wladcy...".) Namir - podoba mi sie, ale wyglada mi bardziej turecko niz slowiansko (co mi akurat wcale nie przeszkadza). Kajmir troche jak kajman. Ale tez mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Zamir 02.02.05, 18:07 gunka2 napisała: Mnie akurat Nadar bardziej kojarzy sie z "na dar" czyli z > 'przeznaczony na prezent' A mi - z Kadarem (Janosem). > Namir - podoba mi sie, ale wyglada mi bardziej turecko niz slowiansko Co powiesz w takim razie na Zamira? I Zamirę, bo skoro jest Zamir, to i mogła być i Zamira, choc nie jest to potwierdzone... Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Zamir 02.02.05, 22:04 Hmmm Zamir podoba mi się bardzo, bardzo aczkolwiek Namir jest chyba bardziej "miękki". Aha no i przepraszam za umieszczenie poprzedniego postu "piętro nizej" niż być powinien W kazdym razie Gaudencjo dzieki Tobie przy kolejnych potomkach mam już z czego wybierać (za co serdzecznie i ślicznie DZIĘKUJĘ)... Na marginesie: dotąd myślałam, ża same Artury i Piotry mnie czekają... Jak to dobrze, że jesteś Gaudencjo Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Pomir 03.02.05, 15:18 idaaa napisała: > Hmmm Zamir podoba mi się bardzo, bardzo aczkolwiek Namir jest chyba > bardziej "miękki". Fakt > W kazdym razie Gaudencjo dzieki Tobie przy kolejnych potomkach mam już z czego > wybierać (za co serdzecznie i ślicznie DZIĘKUJĘ)... > > Na marginesie: dotąd myślałam, ża same Artury i Piotry mnie czekają... Jak to > dobrze, że jesteś Gaudencjo Nie ma sprawy i bardzo dziękuję za miłe słowa ))))) To miło, że Ci się te imiona podobają. Wygrzebałam jeszcze Pomira i to już niestety chyba koniec 5- literówek... Uściski! G. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Zamir 03.02.05, 10:24 > A mi - z Kadarem (Janosem). Tego akurat nie znam. (zawstydzona) > Co powiesz w takim razie na Zamira? Ciekawe jak to te same imiona w roznych kulturach funkcjonuja w roznych znaczeniach. Choc tu w Niemczech bardziej przyjeta jest forma Samir - tak chyba tez po angielsku. A moze jest i takie slowianskie imie? > I Zamirę, bo skoro jest Zamir, to i > mogła być i Zamira, choc nie jest to potwierdzone... Znalazlam pare slowianskich Zamir w internecie. Tu np. o jednej z nich ariaoflove.tripod.com/id4.html Tylko ze ona jest akurat pochodzenia mieszanego i trudno powiedziec czy jej imie jest bardziej slowianskie czy wywodzi sie z muzulmanskiego kregu kulturowego. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Kadar 03.02.05, 10:33 Przepraszm, że się wtrącam Janos Kadar był przywódcą partii komunistycznej na Węgrzech Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Kadar 03.02.05, 13:23 Faktycznie. Zasugerowalam sie ze to imie! Kiedys sie o nim uczylam, ale kiedy to bylo!!! (Chyba sie starzeje - ale juz ponizej 30stki?). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zamir 03.02.05, 15:17 gunka2 napisała: > Ciekawe jak to te same imiona w roznych kulturach funkcjonuja w roznych > znaczeniach. Choc tu w Niemczech bardziej przyjeta jest forma Samir - tak chyba > tez po angielsku. A moze jest i takie slowianskie imie? Gunko - piszę o nim właśnie, bo to JEST słowiańskie imię; nawet nie dosc, że słowiańskie, to i staropolskie. Zamira wobec tego też mogła istnieć, bo były przecież żeńskie imiona zakończone na -mira. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Zamir a Samir 03.02.05, 15:22 > gunka2 napisała: >> Choc tu w Niemczech bardziej przyjeta jest forma Samir - tak >> chyba tez po angielsku. A moze jest i takie slowianskie imie? > Gunko - piszę o nim właśnie, bo to JEST słowiańskie imię; nawet nie dosc, że > słowiańskie, to i staropolskie. Zamira wobec tego też mogła istnieć, bo były > przecież żeńskie imiona zakończone na -mira. Pozdrówka Wyraznie sie nie zrozumialysmy. Mi chodzilo tym razem o Samira. Czy istnieje takie slowianskie imie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zamir a Samir 03.02.05, 15:23 gunka2 napisała: > Wyraznie sie nie zrozumialysmy. Mi chodzilo tym razem o Samira. Czy istnieje > takie slowianskie imie? Nie, Samira nie ma Pozdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Namir i in. 02.02.05, 22:01 A wiesz, że nie?? Nadzieja akurat mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Kajmir 31.01.05, 11:27 Zdecydowanie wolę Kaj, Kajetan (choć to znów inne),ale nie Kajmir nie jest złe. Nomir - nie podoba mi sie. Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Kajmir 31.01.05, 12:42 Ale przecież tam był Namir, a nie Nomir Pozdrawiam, Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Kajmir 01.02.05, 12:12 Dla mnie Kajmir brzmi jakoś sztucznie, jak wymyślone na poczekaniu. Ale i tak IMO lepsze od Kaja Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Kajmir 01.02.05, 14:17 Rzeczywiście Namir - przepraszam. Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Kajmir 12.05.05, 20:22 Bardzo oryginalne i ciekawe imię. Czy ktokolwiek je nosi obecnie, wedle dostępnych Wam danych? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kajmir 12.05.05, 22:29 W 1994 roku nie nosił go nikt. Nic dziwnego jednak, bo do niedawna imię to było znane wyłącznie specjalistom, a i w tej chwili trzeba się nieźle naszukać po słownikach staropolskich, żeby je znaleźć. serwisy internetowe bowiem uwzględniają wiele zmyślonych imion, ale pomijają wiele innych faktycznie istniejących... Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Kajmir 25.07.05, 17:59 Na polskiej wikipedii jest wzmianka o tym imieniu i innych podobnych: pl.wikipedia.org/wiki/Kanimir Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Kajmir 25.07.05, 19:49 gaudencja napisała: > W 1994 roku nie nosił go nikt. Nic dziwnego jednak, bo do niedawna imię to było > > znane wyłącznie specjalistom, a i w tej chwili trzeba się nieźle naszukać po > słownikach staropolskich, żeby je znaleźć. serwisy internetowe bowiem > uwzględniają wiele zmyślonych imion, ale pomijają wiele innych faktycznie > istniejących... Gaudencjo, a może kiedyś założysz własny serwis poświęcony imionom ? W Polsce w dalszym ciągu brakuje wiarygodnej strony z wiarygodną listą imion i takimi samymi informacjami na ich temat. Skarbczyk roi się od błędów i cudacznych wymysłów, a na innych stronach też nienajlepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Kajmir 25.07.05, 19:51 Moim zdaniem jedyna polska strona na temat imion, jaką można uznać za wiarygodną to kalendarium Grzeni, ale tam z kolei dane są rozproszone i dość niekompletne (przecież Grzenia zajmuje się imionami jedynie powyżej 200 nadań, pomijając wiele rzadkich i ładnych). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kajmir 26.07.05, 01:33 theodorka napisała: > Gaudencjo, a może kiedyś założysz własny serwis poświęcony imionom ? W Polsce > > w dalszym ciągu brakuje wiarygodnej strony z wiarygodną listą imion i takimi > samymi informacjami na ich temat. Skarbczyk roi się od błędów i cudacznych > wymysłów, a na innych stronach też nienajlepiej... Teodorko, to miłe, że we mnie wierzysz ale jestem też tylko amatorką; poza tym taki serwis wymaga naprawdę mnóstwa ciężkiej i długotrwałej pracy. Nie podołałabym, nie mówiąc o tym, że bałabym się błędów merytprycznych. Pozdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Kajmir 26.07.05, 09:10 gaudencja napisała: > Teodorko, to miłe, że we mnie wierzysz ale jestem też tylko amatorką; poza > tym taki serwis wymaga naprawdę mnóstwa ciężkiej i długotrwałej pracy. Nie > podołałabym, nie mówiąc o tym, że bałabym się błędów merytprycznych. > Pozdrówka! Na pewno kilka błędów by się zdarzyło, ale znając Twój "amatorski profesjonalizm", to nie więcej, niż pięć W takim razie Twój serwis na pewno wyszedłby Ci lepiej, niż np. ten cały Skarbczyk z całą listą równie mało wiarygodnych stron Jak by Ci kiedyś przyszła ochota na stworzenie takiego serwisu, to jestem do dyspozycji Trzeba w końcu popierać różnorodność imion i ich zakorzenienie w świadomości społecznej Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kajmir 28.07.05, 11:41 theodorka napisała: > gaudencja napisała: > > > Teodorko, to miłe, że we mnie wierzysz ale jestem też tylko amatorką; > poza > > tym taki serwis wymaga naprawdę mnóstwa ciężkiej i długotrwałej pracy. Ni > e > > podołałabym, nie mówiąc o tym, że bałabym się błędów merytprycznych. > > Pozdrówka! > > Na pewno kilka błędów by się zdarzyło, ale znając Twój "amatorski > profesjonalizm", to nie więcej, niż pięć W takim razie Twój serwis na pewno > wyszedłby Ci lepiej, niż np. ten cały Skarbczyk z całą listą równie mało > wiarygodnych stron Jak by Ci kiedyś przyszła ochota na stworzenie takiego > serwisu, to jestem do dyspozycji Trzeba w końcu popierać różnorodność imion > i ich zakorzenienie w świadomości społecznej Ja tez chetnie pomoge przy takim projekcie Ale tak na serio zdaje sobie sprawe jaki to nawal pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Dla chętnych :) 28.07.05, 12:13 Myślę, że najsensowniej jest po prostu pracować nad hasłami imienniczymi w Wikipedii Wikipedia ma i tak spory zasięg, jej kalendarium jest kopiowane przez innych, poza tym dobrze jest poprawiać Wikipedię, bo jeśli będą tam fałszywe informacje, to na pewno będą sie rozprzestrzeniały i pokutowały w internecie. Takie rozwiazanie ma też tę zaletę, że odpada troska o wygląd graficzny serwisu, miejsce na serwerze itd. itp. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mercka Re: Kajmir 25.07.05, 20:20 Te imie mnie sie bardzo podoba , imie kojazy mi sie z klejnotem - czyli czyms cennym , ładne Pozdrawiam Mercka Odpowiedz Link Zgłoś