30.01.05, 12:21
Nowe znalezisko z cyklu "imiona staropolskie" - Kajmir. Jest to imię Kanimir
w jednej z wersji fonetycznych. "Kani" to zaprasza, a "mir" - wiadomo; pokój
i inne takie. Jak Wam sie podoba? Bo ja sobie pomyślałam, ze to jeszcze jeden
z wariantów możliwych zamiast Kaja.
Obserwuj wątek
    • idaaa Re: Kajmir 30.01.05, 13:30
      Gaudencjo Ty i Twoja wiedza dotycząca imion jesteście niesamowite smile

A imię?? No cóż nie tylko o wiele bardziej podoba mi się od Kaja (którego forma
      w wołaczu brzmi- według mnie- nieco dziwnie- (panie) Kaju!!) ale co więcej
      właśnie dopisałam je do listy najładniejszych imion, jakie znam smile

No a do tego to znaczenie smile
      • gaudencja Re: Kajmir 30.01.05, 14:12
        smile))) W takim razie jeszcze jedno imię specjalnie dla Ciebie - 5-literowe,
        staropolskie i może trafi w Twój gust: Namir. Zdrobnienia: Nach, Naszko.
        • idaaa Re: Kajmir 30.01.05, 22:08
          Gaudencjo wielkie DZIĘKUJĘ smile

Imię jest przecudne no i te 5 liter... Obiecuję, że powiem o nim mężowi (jak
          tylko wróci z synkami z ferii).

Oj coś się mi zdaje, że chyba mamy imię dla (ewentualnego) czwartego potomka...

Tylko kiedy Namir ma imieniny??
          • gaudencja Re: Kajmir 01.02.05, 17:39
            idaaa napisała:

> Oj coś się mi zdaje, że chyba mamy imię dla (ewentualnego) czwartego
            potomka...
            >
            > Tylko kiedy Namir ma imieniny??

smile))) Oczywiscie Namir ma imieniny wtedy, kiedy to naznaczysz - wszystkie daty
            imienin staropolskich typu Radosław czy Sławomir sa kiedyś przez kogoś
            wyznaczone arbitralnie, bo nie ma świętych o tych imionach.
            • aniadm Re: Kajmir 01.02.05, 17:52
              Kiedyś praktykowanym sposobem było nadanie drugiego imienia z kalendarza
              katolickiego.
              • gaudencja Re: Kajmir 01.02.05, 17:54
                No tak, ale chyba raczej nie w celu uzyskania daty imienin, tylko po to, zeby
                ksiądz zechciał ochrzcić dziecko. Co np. zupełnie nie ma zastosowania, kiedy
                rodzice nie chcą chrzcić.
                • aniadm Re: Kajmir 01.02.05, 18:38
                  Imienin potem też. U nas w rodzinie nikt nigdy nie pamiętał, kiedy obdarzone
                  rzadkimi imieninami ciotki obchodzą imieniny, bo na codzień w ogóle tych imion
                  nie używały.
                  • gaudencja Re: Kajmir 01.02.05, 18:55
                    aniadm napisała:

> Imienin potem też. U nas w rodzinie nikt nigdy nie pamiętał, kiedy obdarzone
                    > rzadkimi imieninami ciotki obchodzą imieniny, bo na codzień w ogóle tych
                    imion
                    > nie używały.

Hmmm, czegoś tu nie rozumiem - to drugie imię umożliwiało posiadanie imienin
                    przy pierwszym imieniu spoza kalendarza katolickiego, czy przy pierwszym
                    imieniu rzadkim Twoim zdaniem? Bo rzadkie imię jak najbardziej potrafi byc w
                    kalendarzu katolickim, ot chociażby dziś obchodzą imieniny Zygibert i Wolfhold
                    (i Sewer, patron policjantów, tkaczy i sukienników).
                    • aniadm Re: Kajmir 01.02.05, 20:15
                      OK, nieprecyzyjnie sie wyraziłam. One akurat miały imiona zarówno rzadkie, jak
                      i spoza kalendarza (chociaz jedno się później zrobiło modne).
            • gaudencja Namir i in. 01.02.05, 21:20
              pl.wikipedia.org/wiki/Namir
              Z 5-literowych jest jeszcze Nagod i Nadar smile)) - też w Wikipedii.
              • idaaa Re: Namir i in. 01.02.05, 23:15
                Nadar za bardzo kojarzy mi się z "nadarzarzyło się..."

Nagod z kolei z "Na jagody" (nawiasem mówiąc zdaje sie, że była nawet taka
                ksiażka)

Ale za to uczyniłaś ze mnie Gaudencjo wielbicielkę imienia Namir smile

Aha no i dziekuje (BARDZO) za fatygę i czas poswiecony "pięcioliterówkom"
                • gunka2 Re: Namir i in. 02.02.05, 17:25
                  No to moze Nadzieja kojarzy Ci sie z nadzianiem sie np. na gwozd lub farszem do
                  pierogow? wink Mnie akurat Nadar bardziej kojarzy sie z "na dar" czyli z
                  'przeznaczony na prezent' (dla matki planujacej z gory byc - w ramach wyjatku
                  potwierdzajacego regule - baaardzo dobra tesciowa). Ale troche tez z udarem
                  slonecznym.
                  Nagod z kolei najbardziej to z nagoscia (zawsze w rodzenstwie mielismy ten
                  problem z imieniem "Legolas" przy wieczornym czytaniu "Wladcy...".)
                  Namir - podoba mi sie, ale wyglada mi bardziej turecko niz slowiansko (co mi
                  akurat wcale nie przeszkadza). Kajmir troche jak kajman. Ale tez mi sie podoba.
                  • gaudencja Zamir 02.02.05, 18:07
                    gunka2 napisała:

Mnie akurat Nadar bardziej kojarzy sie z "na dar" czyli z
                    > 'przeznaczony na prezent'

A mi - z Kadarem (Janosem).

> Namir - podoba mi sie, ale wyglada mi bardziej turecko niz slowiansko

Co powiesz w takim razie na Zamira? smile I Zamirę, bo skoro jest Zamir, to i
                    mogła być i Zamira, choc nie jest to potwierdzone...
                    • idaaa Re: Zamir 02.02.05, 22:04
                      Hmmm Zamir podoba mi się bardzo, bardzo aczkolwiek Namir jest chyba
                      bardziej "miękki".

Aha no i przepraszam za umieszczenie poprzedniego postu "piętro nizej" niż być
                      powinien

W kazdym razie Gaudencjo dzieki Tobie przy kolejnych potomkach mam już z czego
                      wybierać (za co serdzecznie i ślicznie DZIĘKUJĘ)...

Na marginesie: dotąd myślałam, ża same Artury i Piotry mnie czekają... Jak to
                      dobrze, że jesteś Gaudencjo smile
                      • gaudencja Pomir 03.02.05, 15:18
                        idaaa napisała:

> Hmmm Zamir podoba mi się bardzo, bardzo aczkolwiek Namir jest chyba
                        > bardziej "miękki".

Fakt smile

> W kazdym razie Gaudencjo dzieki Tobie przy kolejnych potomkach mam już z
                        czego
                        > wybierać (za co serdzecznie i ślicznie DZIĘKUJĘ)...
                        >
                        > Na marginesie: dotąd myślałam, ża same Artury i Piotry mnie czekają... Jak to
                        > dobrze, że jesteś Gaudencjo smile

Nie ma sprawy i bardzo dziękuję za miłe słowa smile))))) To miło, że Ci się te
                        imiona podobają. Wygrzebałam jeszcze Pomira i to już niestety chyba koniec 5-
                        literówek... Uściski! G.
                    • gunka2 Re: Zamir 03.02.05, 10:24
                      > A mi - z Kadarem (Janosem).
                      Tego akurat nie znam. (zawstydzona)
                      > Co powiesz w takim razie na Zamira? smile
                      Ciekawe jak to te same imiona w roznych kulturach funkcjonuja w roznych
                      znaczeniach. Choc tu w Niemczech bardziej przyjeta jest forma Samir - tak chyba
                      tez po angielsku. A moze jest i takie slowianskie imie?

> I Zamirę, bo skoro jest Zamir, to i
                      > mogła być i Zamira, choc nie jest to potwierdzone...
                      Znalazlam pare slowianskich Zamir w internecie. Tu np. o jednej z nich
                      ariaoflove.tripod.com/id4.html
                      Tylko ze ona jest akurat pochodzenia mieszanego i trudno powiedziec czy jej imie
                      jest bardziej slowianskie czy wywodzi sie z muzulmanskiego kregu kulturowego.

• cysia.b Re: Kadar 03.02.05, 10:33
                        Przepraszm, że się wtrącamsmile
                        Janos Kadar był przywódcą partii komunistycznej na Węgrzech
                        • gunka2 Re: Kadar 03.02.05, 13:23
                          Faktycznie. Zasugerowalam sie ze to imie! Kiedys sie o nim uczylam, ale kiedy to
                          bylo!!! (Chyba sie starzeje - ale juz ponizej 30stki?).
                      • gaudencja Re: Zamir 03.02.05, 15:17
                        gunka2 napisała:

> Ciekawe jak to te same imiona w roznych kulturach funkcjonuja w roznych
                        > znaczeniach. Choc tu w Niemczech bardziej przyjeta jest forma Samir - tak
                        chyba
                        > tez po angielsku. A moze jest i takie slowianskie imie?

Gunko - piszę o nim właśnie, bo to JEST słowiańskie imię; nawet nie dosc, że
                        słowiańskie, to i staropolskie. Zamira wobec tego też mogła istnieć, bo były
                        przecież żeńskie imiona zakończone na -mira. Pozdrówka smile
                        • gunka2 Re: Zamir a Samir 03.02.05, 15:22
                          > gunka2 napisała:

>> Choc tu w Niemczech bardziej przyjeta jest forma Samir - tak
                          >> chyba tez po angielsku. A moze jest i takie slowianskie imie?

> Gunko - piszę o nim właśnie, bo to JEST słowiańskie imię; nawet nie dosc, że
                          > słowiańskie, to i staropolskie. Zamira wobec tego też mogła istnieć, bo były
                          > przecież żeńskie imiona zakończone na -mira. Pozdrówka smile

Wyraznie sie nie zrozumialysmy. Mi chodzilo tym razem o Samira. Czy istnieje
                          takie slowianskie imie?
                          • gaudencja Re: Zamir a Samir 03.02.05, 15:23
                            gunka2 napisała:

> Wyraznie sie nie zrozumialysmy. Mi chodzilo tym razem o Samira. Czy istnieje
                            > takie slowianskie imie?

Nie, Samira nie ma smile Pozdrówka!
                  • idaaa Re: Namir i in. 02.02.05, 22:01
                    A wiesz, że nie?? Nadzieja akurat mi się podoba.
    • madziarek_edziecko Re: Kajmir 31.01.05, 11:27
      Zdecydowanie wolę Kaj, Kajetan (choć to znów inne),ale nie Kajmir nie jest złe.
      Nomir - nie podoba mi sie.

Madzia
      • forencja Re: Kajmir 31.01.05, 12:42
        Ale przecież tam był Namir, a nie Nomir smile

Pozdrawiam, Magdalena
        • cysia.b Re: Kajmir 01.02.05, 12:12
          Dla mnie Kajmir brzmi jakoś sztucznie, jak wymyślone na poczekaniu. Ale i tak
          IMO lepsze od Kaja
        • madziarek_edziecko Re: Kajmir 01.02.05, 14:17
          Rzeczywiście Namir - przepraszam.
          Madzia
    • poliksena Re: Kajmir 12.05.05, 20:22
      Bardzo oryginalne i ciekawe imię. Czy ktokolwiek je nosi obecnie, wedle
      dostępnych Wam danych?
      • gaudencja Re: Kajmir 12.05.05, 22:29
        W 1994 roku nie nosił go nikt. Nic dziwnego jednak, bo do niedawna imię to było
        znane wyłącznie specjalistom, a i w tej chwili trzeba się nieźle naszukać po
        słownikach staropolskich, żeby je znaleźć. serwisy internetowe bowiem
        uwzględniają wiele zmyślonych imion, ale pomijają wiele innych faktycznie
        istniejących...
        • poliksena Re: Kajmir 25.07.05, 17:59
          Na polskiej wikipedii jest wzmianka o tym imieniu i innych podobnych:
          pl.wikipedia.org/wiki/Kanimir
          smile
        • theodorka Re: Kajmir 25.07.05, 19:49
          gaudencja napisała:

> W 1994 roku nie nosił go nikt. Nic dziwnego jednak, bo do niedawna imię to
          było
          >
          > znane wyłącznie specjalistom, a i w tej chwili trzeba się nieźle naszukać po
          > słownikach staropolskich, żeby je znaleźć. serwisy internetowe bowiem
          > uwzględniają wiele zmyślonych imion, ale pomijają wiele innych faktycznie
          > istniejących...

Gaudencjo, a może kiedyś założysz własny serwis poświęcony imionom smile? W Polsce
          w dalszym ciągu brakuje wiarygodnej strony z wiarygodną listą imion i takimi
          samymi informacjami na ich temat. Skarbczyk roi się od błędów i cudacznych
          wymysłów, a na innych stronach też nienajlepiej...
          • theodorka Re: Kajmir 25.07.05, 19:51
            Moim zdaniem jedyna polska strona na temat imion, jaką można uznać za
            wiarygodną to kalendarium Grzeni, ale tam z kolei dane są rozproszone i dość
            niekompletne (przecież Grzenia zajmuje się imionami jedynie powyżej 200 nadań,
            pomijając wiele rzadkich i ładnych).
          • gaudencja Re: Kajmir 26.07.05, 01:33
            theodorka napisała:

> Gaudencjo, a może kiedyś założysz własny serwis poświęcony imionom smile? W
            Polsce
            >
            > w dalszym ciągu brakuje wiarygodnej strony z wiarygodną listą imion i takimi
            > samymi informacjami na ich temat. Skarbczyk roi się od błędów i cudacznych
            > wymysłów, a na innych stronach też nienajlepiej...

Teodorko, to miłe, że we mnie wierzysz wink ale jestem też tylko amatorką; poza
            tym taki serwis wymaga naprawdę mnóstwa ciężkiej i długotrwałej pracy. Nie
            podołałabym, nie mówiąc o tym, że bałabym się błędów merytprycznych.
            Pozdrówka! smile
            • theodorka Re: Kajmir 26.07.05, 09:10
              gaudencja napisała:

> Teodorko, to miłe, że we mnie wierzysz wink ale jestem też tylko amatorką; poza
              > tym taki serwis wymaga naprawdę mnóstwa ciężkiej i długotrwałej pracy. Nie
              > podołałabym, nie mówiąc o tym, że bałabym się błędów merytprycznych.
              > Pozdrówka! smile

Na pewno kilka błędów by się zdarzyło, ale znając Twój "amatorski
              profesjonalizm", to nie więcej, niż pięć wink W takim razie Twój serwis na pewno
              wyszedłby Ci lepiej, niż np. ten cały Skarbczyk z całą listą równie mało
              wiarygodnych stron wink Jak by Ci kiedyś przyszła ochota na stworzenie takiego
              serwisu, to jestem do dyspozycji smile Trzeba w końcu popierać różnorodność imion
              i ich zakorzenienie w świadomości społecznej wink
              • abiela Re: Kajmir 28.07.05, 11:41
                theodorka napisała:

> gaudencja napisała:
                >
                > > Teodorko, to miłe, że we mnie wierzysz wink ale jestem też tylko amatorką;
                > poza
                > > tym taki serwis wymaga naprawdę mnóstwa ciężkiej i długotrwałej pracy. Ni
                > e
                > > podołałabym, nie mówiąc o tym, że bałabym się błędów merytprycznych.
                > > Pozdrówka! smile
                >
                > Na pewno kilka błędów by się zdarzyło, ale znając Twój "amatorski
                > profesjonalizm", to nie więcej, niż pięć wink W takim razie Twój serwis na
                pewno
                > wyszedłby Ci lepiej, niż np. ten cały Skarbczyk z całą listą równie mało
                > wiarygodnych stron wink Jak by Ci kiedyś przyszła ochota na stworzenie takiego
                > serwisu, to jestem do dyspozycji smile Trzeba w końcu popierać różnorodność
                imion
                > i ich zakorzenienie w świadomości społecznej wink

Ja tez chetnie pomoge przy takim projekciewink Ale tak na serio zdaje sobie
                sprawe jaki to nawal pracy!
                • gaudencja Dla chętnych :) 28.07.05, 12:13
                  Myślę, że najsensowniej jest po prostu pracować nad hasłami imienniczymi w
                  Wikipedii smile Wikipedia ma i tak spory zasięg, jej kalendarium jest kopiowane
                  przez innych, poza tym dobrze jest poprawiać Wikipedię, bo jeśli będą tam
                  fałszywe informacje, to na pewno będą sie rozprzestrzeniały i pokutowały w
                  internecie. Takie rozwiazanie ma też tę zaletę, że odpada troska o wygląd
                  graficzny serwisu, miejsce na serwerze itd. itp. Pozdrawiam smile
    • mercka Re: Kajmir 25.07.05, 20:20
      Te imie mnie sie bardzo podoba , imie kojazy mi sie z klejnotem - czyli czyms
      cennym , ładne smile

Pozdrawiam

Mercka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.