webby 04.02.05, 22:40 Jak wam się podoba i jeśli coś wiecie na temat tego imienia to bardzo proszę o opinie i wiadomości. Może znacie jego pochodzenie albo wiecie jakie są osoby o tym imieniu... Będę bardzo wdzięczna za informacje,bo mało ich mam Pozdrawiam Violka(30tc) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaj1 Re: Karina 04.02.05, 22:56 Mi się nie podoba. Znam jedną Karinę - bardzo sympatyczna dziewczyna. Ale imię kojarzy mi się z koniem Karino z serialu telewizyjnego Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Karina 05.02.05, 00:10 monikaj1 napisała: > Mi się nie podoba. Znam jedną Karinę - bardzo sympatyczna dziewczyna. Ale imię > kojarzy mi się z koniem Karino z serialu telewizyjnego Identycznie... Prawie bo jedyna KArina, którą znałam chodziła razem ze mną do przedszkola i jedyne co zapamietałam (oprócz jej długich, ciemnych włosów) to fakt, że była wyższa od wszystkich chłopców co- delikatnie mówiąc- wykorzystywała... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Karina 04.02.05, 23:04 Karina Imię żeńskie zapożyczone prawdopodobnie z języka niemieckiego, może też i z innego języka, ponieważ imię Carina||Karina||Karin występuje w większości języków europejskich. Powstało ono jako skrócona forma od imienia Katarina (pol. Katarzyna) Jest ono na 209. miejscu listy najczęściej nadawanych imion. kalendarz.pwn.pl/dzien.php?y=2005&m=8&d=2 To najbardziej wiarygodna informacja, jaką mozesz ściągnąć z netu. Karina bywa utożsamiana z włoskim carina - "droga, cenna", ale wszystko wskazuje na to, że jest to tylko podobieństwo brzmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Karina 05.02.05, 11:10 Webby już po raz drugi zadajesz to samo pytanie na forum! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=19240470 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Karina 05.02.05, 13:13 No tak. Wikipedia pozbierała zapewne wszystko, co można znaleźć na ten temat w internecie, niezależnie od tego, czy ktoś tego sobie nie wyssał z palca. Gorąco rekomenduję opieranie się jednak na poważnych źródłach, a strony wydawnictwa PWN do nich należą jak mało co w polskim internecie. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
cwiatooschec Re: Karina 06.02.05, 09:46 Webby, już drugi raz pytasz o imię Karina. Nie sądzę, aby forumowiczki zmieniły swoje zdanie w ciągu miesiąca. Ja też się już dogłębnie wypowiedziałam. Ale dodam jeszcze jedno, webby: skoro masz tak poważne wątpliwości, to może rzeczywiście powinnaś przemyśleć inne imię. Pamietaj, że każde imię będzie dla dziecka i dla rodziców piękne, jeśli ci nadadzą je z pełnym przekonaniem. Biorąc pod uwagę Twoje wahanie, uważam, że zbyt mocno próbujesz oprzeć swój wybór na opiniach innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś