madziarek_edziecko 17.02.05, 13:47 Znalazłam na Wikipedii... "Gliceria – imię żeńskie pochodzenia greckiego. Wywodzi się od słowa glykys oznaczającego słodycz. Męskie odpowiedniki - Gliceriusz i Glicery" Nie podoba mi sie, kojarzy mi sie z gliceryną... Madzia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cysia.b Re: Gliceria 17.02.05, 14:20 Mnie też kojarzy się z gliceryną. Ogólnie jakieś takie trudne do wymówienia Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Gliceria 17.02.05, 20:37 Heh no rzeczywiscie krem glicerynowy... To ja już chyba nawet Agnieszkę wolę. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Gliceria 17.02.05, 23:27 hehe, dokladnie tak. Ida, czyzbys Ty tez nie przepadala za imieniem Agnieszka? Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Gliceria 18.02.05, 10:01 Heh no cóż... Jak by to tak delikatnie... No po prostu go nie cierpię (pomimo tego, że część Agnieszek, które znam jest całkiem- całkiem do rzeczy)... Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Agnieszka 18.02.05, 17:33 no ja az tak "delikatnego" stosunku do tego imienia nie mam, ale jakos nie moge zrozumiec, czemu swego czasu bylo one tak popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
ildiko309 Re: Gliceria 19.02.05, 21:48 Agnieszka to jest bardzo ladne imie i koniec ! Odpowiedz Link Zgłoś
kalinosia Re: Gliceria 25.02.05, 20:04 dokładnie tak I ma fajne zdrobnienia : Aga, Agusia, Agi, Agniesia, a mama i babcia mówią do mnie Agnisia (tak mówili na córkę Niechcicowie w "Nocach i dniach" ))) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gliceria 18.02.05, 00:20 Z tych trzech najgorszy jest chyba pod względem skojarzeń Glicery, mimo całej mojej adoracji dla imion o odmianie przymiotnikowej... Te trzy imiona istnieją rzeczywiście; mozna je znaleźć m.in. w słowniku Ossolineum... Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda56 Re: Gliceria 18.02.05, 19:58 Skąd ten pomysł przeciez wszystkim kojarzy się z kremem do rąk.Dziecko nie bedzie zadowolone. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Gliceria 20.02.05, 14:33 Ale przecież nikt nie mówił o dziecku... Takie ot teoretyczne rozważania Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Gliceria 26.02.05, 11:55 Kojarzy mi się bardzo "chemicznie" - na pewno nie z imieniem. A tym bardziej nie ze słodyczą. Odpowiedz Link Zgłoś