Dodaj do ulubionych

OT refleksja na temat forum

23.02.05, 13:20
forum o imionach jest jednym z ciekawszych na portalu. jednak czesc dyskusji
nie prowadzi do niczego poza klotniami, mogacymi zniechecic do forum czesc
osob tu zagladajacyh. na przyklad te watki o zaliczaniu sie do inteligencji
lub nie na podstawie wyboru takiego a nie innego imienia.
napisze teraz co sadze, zeby wiecej do tego nie wracac:
1) wybor jakiegokolwiek imienia nie przesadza o zaliczeniu lub niezaliczeniu
rodzica dziecka do warstwy spolecznej zwanej inteligencja (co nie znaczy
jednak, ze kazda warstwa ma upodobanie do tych samych imion)
2) brzmienie imienia czy tez jego zdrobnien jest wylacznie sprawa gustu osoby
nadajacej imie - bohaterka lektury szkolnej mowila "jestem Ania, ale nie
Andzia" - to ze roznym osobom podobaja sie rozne imiona lub ich formy powinno
cieszyc wszystkich, gdyz dzieki temu nadawane sa rozne imiona
3) nadanie imienia zarowno bardzo rzadkiego jak i bardzo popularnego w danym
czasie ma zarowno swoje minusy jak i plusy - o ktorych byla juz mowa w
roznych watkach
4) nie ma imienia, ktore podobaloby sie wszystkim - jesli ktos mowi "imie x
jest super, a imie y jest do niczego" wyraza tylko swoja opinie
5) rodzice maja prawo sami wybierac imie dla dziecka wedle swych upodoban,
jednak powinni dbac o to by imie to bylo zgodne z polska pisownia, nie bylo
osmieszajace, pozwalalo rozroznic plec i spelnialo inne wymogi okreslone
tutaj:
www.rjp.pl/?mod=dokumenty&id=17
6) pamietajmy, ze sa rozne motywacje nadawania imion - na przyklad po kims z
rodziny, po jakiejs waznej osobie dla rodziny, imie swietego patrona czy
patronki, dbanie o to by wybrane imie bylo zgodne z polska tradycja lub wrecz
przeciwnie - wprowadzanie nowych imion niespotykanych wczesniej, posiadanie
przez imie ladnych zdrobnien itd.
7) powinnismy uszanowac wybory innych, sluzyc im uzytecznymi informacjami na
temat imion, mozemy wyrazac swobodnie na ich temat swoje opinie zarowno
pozytwyne jak i negatywne (w koncu to jest forum, wiec o gustach sie
dysktuje), ale nawet gdy sie nie zgadzamy z innymi osobami nie powinnismy
uciekac sie do argumntow ad personam (choc trudno sie czasem powstrzymac wink
Obserwuj wątek
    • aniadm Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 13:33
      Czy można podkreślić punkt ostatni (w połączeniu z punktem 4), to znaczy, że:

Nie ma imienia, które podobałoby się każdemu. To, że komuś dane imię się nie
      podoba (oczywiście przy założeniu, że sformułował to w sposób kulturalny i nie
      obraża w żaden sposób osób to imię nadających, że przypomnę słowa o "rodzicach
      godnych pogardy") nie znaczy jeszcze, że atakuje dziecko to imię noszące czy
      jego rodziców. Nie ma obowiązku zachwycania się bezkrytycznie każdym imieniem
      tylko dlatego, że czyjeś dziecko je noszące jest słodkie, albo na pewno będzie
      słodkie.
      • pomme Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 13:41
        Zgadzam sie z przedmówcami i apeluje do utrzymywania emocji na wodzy. Przyznam
        szczerze że i mnie puszczają nerwy jak słysze jakies kategoryczne stwierdzenia
        ze imie X jest najpiekniejsze a Y najbrzydsze, a najbardziej mi puszczają jak z
        oceny imion przechodzimy na ocene forumowiczek.
        mam nadzieję,że forum zostanie super
        • alex41 Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 15:09
          nareszcie ktos cos madrego wniosl do tego forum, niestety nie wierze, ze
          wszystkie osoby zrozumieja przeslanie twojego postu i z dzika ciekawoscia bede
          to sledzic[nie byla to zlosliwosc, aluzja ani nic z tych rzeczy]
    • gaudencja Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 15:40
      pejsaty napisał:

> forum o imionach jest jednym z ciekawszych na portalu. jednak czesc dyskusji
      > nie prowadzi do niczego poza klotniami, mogacymi zniechecic do forum czesc
      > osob tu zagladajacyh. na przyklad te watki o zaliczaniu sie do inteligencji
      > lub nie na podstawie wyboru takiego a nie innego imienia.

Nie widziałam tu szczególnie zwolenników tezy o zaliczaniu się do inteligencji
      lub nie na podstawie tego czy innego imienia (jeśli nawet posiadanie wyższego
      wykształcenia niczego tu nie przesądza, to tym bardziej nie nadawane imię),
      niemniej jest faktem, ze są imiona, których pewne grupy unikają bądź je
      preferują (en gros; wielokrotnie podkreślałam, że nie stosuje się to z automatu
      do wszystkich właśnie ze względu na wspomniane przez Ciebie przypadki, np. chęć
      uczczenia kogoś ważnego). Nie widzę powodu, żeby nie było o tym dyskusji,
      poniewaz jest to zjawisko społeczne towarzyszące nadawaniu imion - a i o ile
      pamiętam, sam włączałes się w wątki o Dżesikach i Nikolach. Pozdrawiam smile
      • pejsaty Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 17:13
        dyskutowac mozemy, tylko ze nie ma jakichs rzetelnych ogolnopolskich badan w
        tej sprawie (przynajmniej ja nie natrafilem, jesli ktos ma do nich dostep,
        prosze o podanie zrodla) i trudno sie podeprzec czyms wiecej niz wlasnymi
        obserwacjami. jezeli ktos mi napisze np. ze "nicole jest imieniem slowianskim",
        to ja moge bez trudu podac naukowe zrodla, ktore temu zaprzeczaja, ale jezeli
        napisze, ze "nicole chetniej nadaja ludzie z wyksztalceniem wyzszym niz
        podstawowym", to ja zrodel takich podac nie moge, mimo ze mam zupelnie inne
        zdanie.
        • gaudencja Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 17:47
          No fakt, ale to nie znaczy jeszcze, ze nie można o tym pisać i ze tematu nie
          ma. Trzeba mieć jedynie świadomosć, ze dyskutujemy o naszych subiektywnych
          obsrwacjach...
          • alex41 Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 19:18
            moja subiektywna obserwacja: znam lekarza kardiologa kobiete ok.40 lat ktora ma
            na imie Nikolina, przyznam, ze zanim ja poznalam nigdy nie spotkalam sie z tym
            imieniem i jakiez bylo moje zdziwienie gdy zajrzalam na to forum i dowiedzialam
            sie ze to imie ...ze slamsow niemalze, a tu kobieta dystyngowana ,
            inteligentna, dobra[ wuj Szeremietiew] i pojecia nie ma co za okropne imie nosi
            • gaudencja Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 19:28
              1. Nikolina nadana 40 lat temu a Nikolina nadana dziś to pewna różnica, choć i
              tak imię jest IMO nieszczególnie zachwycające.
              2. Wuj Szeremietiew to akurat średnia rekomendacja; nie nazwalabym dystyngowaną
              osobą kogoś, kto jest skorumpowany do szpiku kości (a raczej był, bo teraz nie
              wiem co sie z nim dzieje - siedzi? wyszedł przez niedbalstwo?). Bycie de facto
              złodziejem trochę kłóci się z moją definicją dystyngowania, nie wiem jak z
              Twoją.

Ponadto już co najmniej od II Wojny Światowej nie da się automatycznie zaliczyć
              każdej rodziny lekarskiej do inteligencji. Ale to zupełnie inna sprawa.
              • alex41 Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 19:36
                no wiesz nigdy nie smialam pani dr zapytaco o dzieje jej rodziny jak to
                dobrze , ze istnieja jeszcze tak dobrze poinformowani ludzie jak ty , swoja
                droga jak sadzisz czy osoba ktora pisze o rzekomochrzescijanskim kulcie zycia
                jest zdrowa na umysle? dodam jeszcze, ze nie ma telewizora ale dobrze wie kto
                to Sz... dobrze, ze chociaz gazety czyta i ma komputer
                • gaudencja Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 19:42
                  alex41 napisała:

> no wiesz nigdy nie smialam pani dr zapytaco o dzieje jej rodziny

Wystarczy czytać gazety, a w telewizji w swoim czasie też było, o ile wiem.
                  Reszty Twojego postu nie skomentuję, bo uważam, że jest poniżej poziomu, od
                  którego warto odpowiadać.
                  • alex41 Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 19:48
                    czyzbys wstydzila sie swoich chorych pogladow?
                    • gaudencja Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 19:50
                      Radziłabym Ci, zebys się zastanowiła nad swoim stylem polemiki. Nawiasem
                      mówiąc, ciekawa jestem, ile masz lat. Od dłuższego czasu podejrzewam, że około
                      piętnastu.
                    • alex41 Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 19:51
                      wiesz, wszyscy zapewne na tym forum dowiedza sie czy ty sama uwazasz sie za
                      osobe dystyngowana- to nam wieele wyjasni
                      • alex41 Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 19:53
                        sama jestes anonimowa i wymagasz od innych zyciorysu?
                      • alex41 Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 19:57
                        a i jeszcze sprostowanie gdybys czytala nieemocjonujac sie niepotrzebnie to
                        bys zauwazyla co napisalam, ze pNikolina jest dystyngowana a nie sam
                        Szeremietiew poza tym to ty mialas wiele kontaktow z Rosjanami itp ja nie,
                        totez przyznam, ze zyciorysu Sz... nie poznalam
                        • gaudencja Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 22:28
                          alex41 napisała:

poza tym to ty mialas wiele kontaktow z Rosjanami itp ja nie,
                          > totez przyznam, ze zyciorysu Sz... nie poznalam

Alex, jesteś agresywna, stosujesz wyłącznie argumenty ad personam i piszesz na
                          bardzo niskim poziomie. Obejmując funkcję moderatora założyłam sobie, ze posty
                          na tym właśnie poziomie, który reprezentujesz, będę usuwać z forum. Chwilowo
                          nie mam zamiaru tego robić, ponieważ czekam, aż Ci się znudzi - ale informuję,
                          ze gdybyś napisała w stosunku do kogokolwiek innego to samo i tyle samo, co
                          piszesz do mnie, dawno bym usunęła nie tylko odnośne posty, ale i być może
                          zablokowała dostęp Twojemu nickowi na forum. Na razie mozesz spać spokojnie -
                          nie podejmę żadnej akcji przeciko Tobie, chyba że inni stracą cierpliwość. Nie
                          licz jednak, że będę odpowiadać na każdy absurdalny zarzut, jaki mi postawisz.
                          Dobranoc
                          • alex41 Re: OT refleksja na temat forum 24.02.05, 17:22
                            juz chyba wiem po prostu nie czytasz godzin nadawania postow, pozdrawiam
                • aniadm Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 20:17
                  Czy byłabyś uprzejma przeczytać pierwszy post tego wątku (z którym się
                  zgodziłaś)?
                  Z góry dziękuję.
                  • alex41 Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 20:21
                    uwierz mi mialam takie dobre checi dopoki nie przeczytalam odpowiedzi gaudencji
                    i nawet sie zrymowalo
                  • alex41 Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 22:41
                    a ty nigdy na tym forum nie bywalas agresywna??? poza tym nikow mozna miec 1000
                    wiec mnie nie musisz straszyc, tylu ludzi juz doprowadzalas do pasji na tym
                    forum, bylas agresywna, niesprawiedliwa, narzucajaca swoje przekonania itd ale
                    poniewaz naprawde zal mi sie ciebie zrobilo to dam ci spokoj tylko juz nikogo
                    nie obrazaj bo moderatorowi to nie przystoi zwlaszcza tak dystyngowanemu jak ty
                    • gaudencja Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 22:44
                      alex41 napisała:

ale
                      > poniewaz naprawde zal mi sie ciebie zrobilo to dam ci spokoj

jestem Ci niewymownie wdzięczna ;P
                    • aniadm Re: OT refleksja na temat forum 23.02.05, 22:58
                      Zakładasz, że jestem Gaudencją, czy co?

Aniadm to mój jedyny nick (zanim założyłam konto używałam czasami Anna M, ale
                      nie na tym forum, głównie na Science Fiction i Fantasy albo Kino,dopóki mi się
                      nie znudziły). Staram się unikać agrsji, niesprawiedliwości, nikogo nie obrażać
                      i niczego nie narzucać. Nigdy w życiu nie byłam adminem żadnego forum.

Nie masz powodu mnie żałować.
                      • milenium5 Re: OT refleksja na temat forum 24.02.05, 09:45
                        Dziewczyny, a w szczególności Gaudencjo, proponuje nie odpowiadać na posty
                        alex, bo widać, że właśnie to ją nakręca. Może wtedy szybciej jej się znudzi i
                        zniknie?
                        • pomme Re: OT refleksja na temat forum 24.02.05, 10:35
                          No ja też odnoszę takie wrażenie. Nie jestem długo na foprum ale miałam
                          wrażenie,że wczesniej nie było tu takiej agresji! Nie rozumiem tego obrzucania
                          sie błotem. Z Gaudencją można się zgadzać albo nie ale to nie powód żeby jej
                          ubliżać. Nie zgadzam sie tu z wieloma poglądami, ale na to forum nie przychodzę
                          mówic komukolwiek, co o nim sądzę, tylko po to, aby sie dowiedzieć czegoś o
                          imionach szczególnie, że informacje jakie dostarczacie są dla mnie bardzo
                          cennesmile
                        • idaaa Re: OT refleksja na temat forum 24.02.05, 10:59
                          Popieram z całych sił smile
                          • lukrecja_mniam Re: OT refleksja na temat forum 24.02.05, 13:55
                            ja rowniez. proponuje grupowo ignorowac wypowiedzi tego typu.
                            • aniadm Re: OT refleksja na temat forum 24.02.05, 14:02
                              Zgadzam się w 100%. Jednak ponieważ pierwszy raz posądzono mnie o bycie kimś
                              innym, wolałam zaznaczyć, że jestem jednak sobą smile
                              Nie, żebym miała cokolwiek przeciwko Gaudencji, ale jestem raczej przywiązana
                              do własnej tożsamości (ona do swojej pewnie też) smile
                              • alex41 Re: OT refleksja na temat forum 24.02.05, 17:20
                                a gdzie cie ktos wzial za gaudencje? bo cos nie moge znalezc, zreszta nie tylko
                                ja
                                • tineczka5 Re: OT refleksja na temat forum 24.02.05, 18:19
                                  alex41! używaj znaków przestankowych! czy Ty masz jakiekolwiek pojęcie o
                                  gramatyce i interpunkcji? Bo o dobrych manierach na pewno nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.