prinzessin1 02.09.05, 10:57 Liebe Leute, kennt jemand dieses Gewürz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smyk11 Re: Vegeta 02.09.05, 11:28 natürlich, Vegeta kenne sogar ich: www.podravka.pl/o_firmie.html Pozdr. Smyk11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga_s ja jestem wprawdzie teoretykiem IP: 195.126.166.* 02.09.05, 14:09 gotowania, ale Vegete znam...Kiedys przywozili ja turysci z Wegier... Natomias w naszej kuchni swoje stale miejsce maja "Ziarenka smaku" ! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
prinzessin1 Re: Vegeta 02.09.05, 16:09 Dziekuje Wam dziewczyny za informacje. Dawniej w Polsce byl tylko jeden rodzaj i trzeba bylo miec naprawde szczescie, zeby ja znalezc w sklepie. Teraz szukam jej w Niemczech. Az mnie zatkalo jak czytalam ile roznych zastosowan ma Vegeta. Czy ktos wie, w jakim sklepie mozna ja kupic? Slyszalam, ze w Metro, ale to tylko dla "wtajemniczonych" :-(( Mam nadzieje, ze niektorzy z was mieszkaja w Niemczech i pomoga mi w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Re: Vegeta 02.09.05, 16:16 w kazdym sklepie prowadzonym przez Chorwatow, Serbow, Slowencow mozna kupic wegete. W duzych miatach sklepy taki sa w okolicy dworca. Nie chce psuc ci apetytu, ale wegeta, podobnie jak przyprawka i inne rzeczy tego typu (kostka knorra czy jakos tak), zawieraja zwyczajne wzmacniacz smaku- glutaminian sodu. Ta substanja powoduje, ze wszystko smakuje lepiej i mocniej, ona tez szybko uzaleznia. (np. otworz chipsy, zjedz pare, powstrzymaj sie i zostaw paczke otwarta i zjedz znowu chipa za pare dni. Bez glutaminianu inny smak). Lepiej zamiast gotowej pzyprawy uzyc cebuli, czosnku, swiezo zmielonego pieprzu. W biosklepach sa tez kostki przyprawowe bez glutaminianu sodu. Odpowiedz Link Zgłoś
prinzessin1 Re: Vegeta 02.09.05, 16:28 Dieki za info. Cos mi sie zdaje, ze nie bede jej szukac, masz racje. Z tymi chipsami to nie wytrzymuje, jak otworze paczke to zjadam do konca. Poniewaz siebie znam, przestalam je kupowac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hexe Re: Vegeta IP: *.arcor-ip.net 02.09.05, 16:57 We wszystkich tureckich sklepach, w ktorych kupuje owoce i warzywa jest vegeta. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Brawo!!! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 02.09.05, 17:56 Jako samodzielny qcharz, podobno dość dobry, podzielam w pełni Twoje zdanie. Ostatnio hoduję na balkonie nie tylko maryśkę, ale i inne rośliny użyteczne. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Hanf... IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 02.09.05, 18:19 Kulturpflanze mit tief gefingerten Blättern, die Stängelfasern und ölreiche Samen liefert und von der (aus Teilen) Haschisch gewonnen werden kann; Synonim: Cannabis. Odpowiedz Link Zgłoś
prinzessin1 Re: Hanf... 02.09.05, 18:25 Jetzt erinnere mich an den lustigen Film "Grasgeflüster", sei bitte vorsichtig! Hast du den gesehen? Ich habe mich gut amüsiert :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eddie Re: Vegeta IP: *.med.cm.kabsi.at 02.09.05, 17:54 forum.gofeminin.de/forum/cuisine1/__f1187_cuisine1-suppen-und-co-ohne-geschmackverstarker.html Odpowiedz Link Zgłoś
prinzessin1 Re: Vegeta 02.09.05, 18:14 Eddie, ich habe das fast "vegeta"-Rezept gelesen und vielleicht mache ich es. Hast du das schon probiert? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eddie Re: Vegeta IP: *.med.cm.kabsi.at 02.09.05, 18:37 Ten adres znalazłem parę minut wcześniej przez gugla. Kuchnia nie jest moją mocną stroną ☺ Odpowiedz Link Zgłoś