Dodaj do ulubionych

Co będzie z Amelią ?

10.03.05, 21:03
Jak myslicie jaka będzie przyszłość tego imienia. Czy będzie
imieniem "sezonowym", czy może czymś w rodzaju Wiktorii i Oliwi. Bardzo mi
się podoba ale nie wiem jak bedzie postrzegane za kilka, kilkanascie lat.
Obserwuj wątek
    • pejsaty Re: Co będzie z Amelią ? 10.03.05, 21:08
      mysle, ze julia, oliwia czy amelia to typowe imiona sezonowe. jak kiedys
      renata, beata czy marzena.
      • idaaa Re: Co będzie z Amelią ? 10.03.05, 22:04
        Co do Oliwii zgadzam się, natomiast co do Julii mam już znacznie więcej- i to
        poważnych- wątpliwości.

Po 1 jest to imię, na które "moda" istniała już ładnych paredziesiat lat temu
        (zatem obecna Julki to swego rodzaju "powtórna fala", po drugie wystepuje w
        wielu- bardzo wielu- jezykach zatem tak czy inaczej nieustannie bedzie
        przenikala -takze- do naszej kultury, po trzecie wiekszosci dobrze sie kojarzy-
        nawet w przypadkach gdy dana osoba nie zna absolutnie zadnej Julii- a
        mianowicie z szekspirowską Julią.

A co do Amelii... No cóż niedawno byłam na cmentarzu, gdzie pochowana była
        niejaka Amalia. Jak by na to nie spojrzeć imie brzmi całkiem podobnie, a
        zatem... Dochodzę do wniosku, ze i Amelia nie jest imieniem sezonowym. Poza tym
        jesli dojdzie do tego- w co watpie- ze niedlugo nastapi "przesyt" Amelią to
        imię to predzej czy pozniej wróci. Chociażby w pokoleniu wnuczek dzisiejszych
        Amelek smile

A teraz pozostaje mi już tylko czekać na małe Renatki... W moim mniemaniu także
        nie "sezonowe" smile
    • lukrecja_mniam Re: Co będzie z Amelią ? 11.03.05, 11:44
      Amelia to piekne imie. I fakt, ze jest na nia teraz moda tego nie zmienia.
    • gaudencja Re: Co będzie z Amelią ? 11.03.05, 16:42
      Oliwia raczej będzie imieniem sezonowym, a Wiktoria i Amelia to stare imiona,
      któe akurat wróciły. W pewnym sensie poza imionami wiecznie popularnymi, takimi
      jak Anna, i imionami rzadkimi, wszystkie inne modne w danym czasie
      są "sezonowe". Tylko ze niektóre z nich pojawiają się znikąd i znikają (np.
      Leokadia), a niektóre po czasie wracają.
      • lukrecja_mniam Re: Co będzie z Amelią ? 12.03.05, 09:42
        Lubie imię Leokadia.
        • idaaa Re: Co będzie z Amelią ? 13.03.05, 15:47
          Ja także smile
          • czarna1983 Re: Co będzie z Amelią ? 20.04.05, 16:09
            Podoba mi sie zdrobnieie Amelka. Kojarzy mi sie z karmalkiem 'big_grin
            A co do moich typow to Leonia, Zonia, Idalia, Idylla, Szarotkasmile
            • gaudencja Re: Co będzie z Amelią ? 28.04.06, 22:37
              Idylla - nie wiedziałam, że jest takie imię ;-P
          • theodorka Re: Co będzie z Amelią ? 28.09.06, 14:55
            Ja też nie znam małej Amelki, za to ok. 11-letnią i drugą, 18-letnią - i
            owszem smile))
    • reynevan_a Re: Co będzie z Amelią ? 20.04.05, 16:47
      To imie sezonowe, moda po filmie Amelia, kiedyś były Isaury, teraz są Amelie...
      • wilno79 Re: Co będzie z Amelią ? 21.04.05, 15:04
        Nie zgadzam się że Amelia to tylko hit sezonu. Prababcia mojego faceta miała na
        imię Amalia - podobnie prawda? nasza mała tez będzie Amalia juz postanowione
        (chociaz mi bardziej podoba sie Aurelia)
        • gaudencja Amalia 21.04.05, 18:08
          wilno79 napisała:

> imię Amalia - podobnie prawda? nasza mała tez będzie Amalia juz postanowione

Ślicznie smile
    • gaudencja Re: Co będzie z Amelią ? 18.09.05, 13:31
      Ostatnio spojrzałam sobie jeszcze raz na statystyki i... Amelię jeszcze bardzo
      dużo dzieli od prwadziwie dużej liczebności. W 2001 roku miała niecałe 6 tys.
      nadań, co można porównać choćby z Rozalią z 52 tys. nadań czy Wiktorią z 78
      tys. nadań. W związku z tym naprawdę bardzo się cieszę, że Amelka jest teraz
      stosunkowo często wybierana (oby tak dalej!), bo to bardzo piękne imię i
      wszelkie czynniki sezonowe typu film czy serial tego nie zmienią.
    • agi40 Re: Co będzie z Amelią ? 29.11.05, 16:15
      odswiezam dla Mirabilandii
      • mirabilandia Re: Co będzie z Amelią ? 29.11.05, 16:23
        Dziekuje, ale u nas Amelia wogole nie wchodzi w gre, mimo iz mojemu mezowi sie
        podoba to ja nigdy sie na nia nie zgodze. Powód? Niecaly rok temu moja kuzynka
        urodzila mala Amelke, wiec jesli my tez nazwiemy tak nasza to tak jakbysmy nie
        mieli swoich wlasnych typow.
    • aniawroclaw1 Re: Co będzie z Amelią ? 30.04.06, 21:40
      Amelka była też w "Dzięwczętach z Nowolipek"...
      natomiast ja w swoim otoczeniu jeszcze nie spotkałam drugiej Amelii co nie
      oznaczas to mało popularne imię. Najwięcej jest Oliwek, Wiktorii, Weronik,
      Filipów i Majek
      • gaudencja Re: Co będzie z Amelią ? 27.09.06, 21:23
        Pewnie to też zależy, w jakim środowisku i regionie. Niemniej faktycznie w
        statystykach warszawskich Amelia jest niżej niż wszystkie wymienione przez
        Ciebie imiona.
    • anilia Re: Co będzie z Amelią ? 27.09.06, 23:04
      W przedszkolach, w których pracuję na ponad 100 dzieci od 3 do 6 lat nie ma ani
      jednej Amelii, ku mojemu zdziwieniu i zawiedzeniu. Jest za to przedszkolanka
      Amelia, ma na oko 25 lat smile. Śliczne imię i na pewno nie sezonowe, jak np.
      Oliwia.
      • Gość: Nina Re: Co będzie z Amelią ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 15:41
        A mi się wydaje że jednak jest sezonowe. I obawiam się, że moje ulubione imię
        Laura stanie się bardzo popularne i także sezonowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.