idalkas 10.03.05, 21:03 Jak myslicie jaka będzie przyszłość tego imienia. Czy będzie imieniem "sezonowym", czy może czymś w rodzaju Wiktorii i Oliwi. Bardzo mi się podoba ale nie wiem jak bedzie postrzegane za kilka, kilkanascie lat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pejsaty Re: Co będzie z Amelią ? 10.03.05, 21:08 mysle, ze julia, oliwia czy amelia to typowe imiona sezonowe. jak kiedys renata, beata czy marzena. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Co będzie z Amelią ? 10.03.05, 22:04 Co do Oliwii zgadzam się, natomiast co do Julii mam już znacznie więcej- i to poważnych- wątpliwości. Po 1 jest to imię, na które "moda" istniała już ładnych paredziesiat lat temu (zatem obecna Julki to swego rodzaju "powtórna fala", po drugie wystepuje w wielu- bardzo wielu- jezykach zatem tak czy inaczej nieustannie bedzie przenikala -takze- do naszej kultury, po trzecie wiekszosci dobrze sie kojarzy- nawet w przypadkach gdy dana osoba nie zna absolutnie zadnej Julii- a mianowicie z szekspirowską Julią. A co do Amelii... No cóż niedawno byłam na cmentarzu, gdzie pochowana była niejaka Amalia. Jak by na to nie spojrzeć imie brzmi całkiem podobnie, a zatem... Dochodzę do wniosku, ze i Amelia nie jest imieniem sezonowym. Poza tym jesli dojdzie do tego- w co watpie- ze niedlugo nastapi "przesyt" Amelią to imię to predzej czy pozniej wróci. Chociażby w pokoleniu wnuczek dzisiejszych Amelek A teraz pozostaje mi już tylko czekać na małe Renatki... W moim mniemaniu także nie "sezonowe" Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Co będzie z Amelią ? 11.03.05, 11:44 Amelia to piekne imie. I fakt, ze jest na nia teraz moda tego nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Co będzie z Amelią ? 11.03.05, 16:42 Oliwia raczej będzie imieniem sezonowym, a Wiktoria i Amelia to stare imiona, któe akurat wróciły. W pewnym sensie poza imionami wiecznie popularnymi, takimi jak Anna, i imionami rzadkimi, wszystkie inne modne w danym czasie są "sezonowe". Tylko ze niektóre z nich pojawiają się znikąd i znikają (np. Leokadia), a niektóre po czasie wracają. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna1983 Re: Co będzie z Amelią ? 20.04.05, 16:09 Podoba mi sie zdrobnieie Amelka. Kojarzy mi sie z karmalkiem ' A co do moich typow to Leonia, Zonia, Idalia, Idylla, Szarotka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Co będzie z Amelią ? 28.04.06, 22:37 Idylla - nie wiedziałam, że jest takie imię ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Co będzie z Amelią ? 28.09.06, 14:55 Ja też nie znam małej Amelki, za to ok. 11-letnią i drugą, 18-letnią - i owszem )) Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Co będzie z Amelią ? 20.04.05, 16:47 To imie sezonowe, moda po filmie Amelia, kiedyś były Isaury, teraz są Amelie... Odpowiedz Link Zgłoś
wilno79 Re: Co będzie z Amelią ? 21.04.05, 15:04 Nie zgadzam się że Amelia to tylko hit sezonu. Prababcia mojego faceta miała na imię Amalia - podobnie prawda? nasza mała tez będzie Amalia juz postanowione (chociaz mi bardziej podoba sie Aurelia) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Amalia 21.04.05, 18:08 wilno79 napisała: > imię Amalia - podobnie prawda? nasza mała tez będzie Amalia juz postanowione Ślicznie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Co będzie z Amelią ? 18.09.05, 13:31 Ostatnio spojrzałam sobie jeszcze raz na statystyki i... Amelię jeszcze bardzo dużo dzieli od prwadziwie dużej liczebności. W 2001 roku miała niecałe 6 tys. nadań, co można porównać choćby z Rozalią z 52 tys. nadań czy Wiktorią z 78 tys. nadań. W związku z tym naprawdę bardzo się cieszę, że Amelka jest teraz stosunkowo często wybierana (oby tak dalej!), bo to bardzo piękne imię i wszelkie czynniki sezonowe typu film czy serial tego nie zmienią. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabilandia Re: Co będzie z Amelią ? 29.11.05, 16:23 Dziekuje, ale u nas Amelia wogole nie wchodzi w gre, mimo iz mojemu mezowi sie podoba to ja nigdy sie na nia nie zgodze. Powód? Niecaly rok temu moja kuzynka urodzila mala Amelke, wiec jesli my tez nazwiemy tak nasza to tak jakbysmy nie mieli swoich wlasnych typow. Odpowiedz Link Zgłoś
aniawroclaw1 Re: Co będzie z Amelią ? 30.04.06, 21:40 Amelka była też w "Dzięwczętach z Nowolipek"... natomiast ja w swoim otoczeniu jeszcze nie spotkałam drugiej Amelii co nie oznaczas to mało popularne imię. Najwięcej jest Oliwek, Wiktorii, Weronik, Filipów i Majek Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Co będzie z Amelią ? 27.09.06, 21:23 Pewnie to też zależy, w jakim środowisku i regionie. Niemniej faktycznie w statystykach warszawskich Amelia jest niżej niż wszystkie wymienione przez Ciebie imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Co będzie z Amelią ? 27.09.06, 23:04 W przedszkolach, w których pracuję na ponad 100 dzieci od 3 do 6 lat nie ma ani jednej Amelii, ku mojemu zdziwieniu i zawiedzeniu. Jest za to przedszkolanka Amelia, ma na oko 25 lat . Śliczne imię i na pewno nie sezonowe, jak np. Oliwia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Co będzie z Amelią ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 15:41 A mi się wydaje że jednak jest sezonowe. I obawiam się, że moje ulubione imię Laura stanie się bardzo popularne i także sezonowe. Odpowiedz Link Zgłoś