tiaraa 27.03.05, 14:10 Co myślicie o tym imieniu? Chciałabym tak nazwać swoją córeczkę (mam jeszcze trochę czasu) bardzo podoba mi się to imię w skrócie to poprostu Nesli. Mężowi również się bardzo podoba, ale znajomi przy każdej rozmowie sprowadzają mnie do parteru że tak można nazwać psa lub kota lub że skrzywdzę dziecko itp. itd. Moja koleżanka ze szwecji ma tak na imię choć samo imię jest tureckie. Co o tym myślicie i czy nie będę miała problemu z rejstracją w urzędzie a może fatkycznie zrezygnować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pejsaty Re: neslihan 27.03.05, 14:41 to imie brzmi jak nazwa srodka od bolu glowu... takie imiona jak neslihan, szirin czy aszar dobre sa moze dla czlonkow al kaidy, ale nie dla polskich kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith18 Re: neslihan 27.03.05, 17:46 Polska Neslihan brzmi co najmniej dziwnie. To nie Szwecja czy Turcja. Albo USA, gdzie każdy zlepek liter może stworzyć ludzkie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
tiaraa Re: neslihan 27.03.05, 20:20 myślałam raczej o próbie rejstracji poprostu Nesli, to nie brzmi już tak dziwnie i nie typowo, ale chyba naprawdę zrezygnuję, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: neslihan 27.03.05, 21:02 tiaraa napisała: > myślałam raczej o próbie rejstracji poprostu Nesli, to nie brzmi już tak > dziwnie i nie typowo, ale chyba naprawdę zrezygnuję, niestety... Nie wiem, czy tak czy inaczej imię niezakończone na "a" by przeszło w USC... Ale zachęcam do poszperania, moze spodoba Ci się jakieś inne oryginalne imię zakończone na "a" i rejestrowalne w Polsce, np. Neonila (lub Neonilla). Odpowiedz Link Zgłoś
biedrona1 Re: neslihan 28.03.05, 12:54 Mi się nie podoba. Nie dlatego iż za bardzo wymyślone ale jakoś nie lubię imion nadawanych tylko dlatego bo nam się podobają, pewnie nie wiesz nic o jego pochodzeniu, histrori itp. Córka zawsze będzie musiała odpowiadać na pytania skąd takie imie i jak sie go pisze. Poza tym może i w USA jest dowolność nadawania imion ale nie uważam iż my musimy ten kraj naśladować. Mamy piękne swoje imiona i równie nietypowe i mało spotykane. No chyba że masz pochodzenie lub męża nie Polaka wtedy owszem jest to uzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: neslihan 29.03.05, 12:52 Będzie kojarzona z Nestle, Neste, czy inną podobną firmą. Jeśli mieszkasz w Polsce, skrzywdzisz dziecko. W dzisiejszych, niepewnych czasach, takie imię, sugerujące pochodzenie muzułmańskie, nie jest dobrym pomysłem, jeśli oboje jesteście Polakami. Jeśli jesteście parą mieszaną, to inna kwestia. Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: neslihan 29.03.05, 13:08 Tiaro niestety dolacze do poprzediczek: mnie tez to imie nie zachwyca. Pomijam juz kwestie egzotyki, mnie po prostu nie odpowiada jego brzeminie ani nie podoba sie zdrobnienie Nesli. Moze tak jak sugerowala Gaudencja spodoba ci sie jakies polskie, rzadko nadawane imie, o podobnym brzmieniu? Ania Odpowiedz Link Zgłoś
xenonka Re: neslihan 28.03.05, 18:08 a mnie się podoba i kojarzy z piękną turecką satkarką co z tego, że jest tyle polskich imion jak żadne może się nie podobać...i wcale nie musisz znać rodowodu imienia - to nie zawody kynologiczne Odpowiedz Link Zgłoś
biedrona1 Re: neslihan 28.03.05, 18:51 Jasne że nie musi ale chyba warto się zastanowić czy naszemu dziecku będzie się podobać i czy będzie szczęśliwe ze swoim imieniem bo przecież ono to nie nasza właśność na którym możemy realizować wszystkie nasze fantazje wiec jeśli imię to ma dla was jakiąś historię to owszem można ją dziecku przekazać i opowiedzieć o tym imieniu dlaczego je nosi itp. a jeśli to jest tylko kaprys rodziców cóż można dziecię skrzywdzić jest wiele pięknych zagranicznych imion francuskich a jednak ich nie nadajemy bo po prostu brzmią śmiesznie w naszym kraju. Ale z jednym mogę się zgodzić iż za 20 lat możemy się tak zasimilować z europą iż takie imię nie będzie brzmiało pretensjonalnie ani nie będzie dziene bo imiona sie wymieszają. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: neslihan 28.03.05, 20:52 Bardzo interesujące brzmienie - podoba mi się! Jednak byłabym ostrożna z nadawaniem córce tak egzotycznego imienia w Polsce - pomijam już kwestię tego czy zarejestrują. Odpowiedz Link Zgłoś
biedrona1 Re: neslihan 28.03.05, 22:22 A powiedz skąd pochodzi to imie? Z jakiego kraju i gdzie go usłyszałaś. Mi się kojarzy z jakimś arabskim imieniem więc wtedy warto się zastanowić czy nie ma jakiegoś znaczenia tam często imiona mają znaczenie wiesz będzie twoja córka nosiła imię a potem okaże się że imię to oznacza "elektyczność" to tylko przykład który mi przyszedł do głowy ponieważ ostatnio słyszałam iż w rosji wiele dziewczynek ma tak na imię na cześć pojawienia się elektryczności w domu wiec w innych krajach mogło być podobnie. Ale warto wiedzieć czy ono czegoś nie oznacza nazwy kwiatu, pory dnia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
tiaraa Re: neslihan 31.03.05, 20:28 Imię pochodzi z turcji, nie wiem dokładnie co oznacza, ale znaczy to coś w stylu "przynosząca szczęście" Moja przyjaciółka ma tak na imię a chodzi mi o rejstrację imienia Nesli, raczej nie uważam je za egzotyczne czy ekstrawaganckie, ale być może jestem z nim już osłuchana i dlatego wydaje mi się jak najbardziej naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
biedrona1 Re: neslihan 28.03.05, 23:13 jeszcze do mojego poprzedniego postu o znaczeniu imion: np. imię Fabia pochodzi z łacinskiego a oznacza po prostu bób. Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: neslihan 29.03.05, 13:10 Nie, zdecydowanie nie brzmi dobrze to imie w moich uszach.... Odpowiedz Link Zgłoś